Anual: 2500 de investigatii PET/CT gratuite

Facebook Twitter Comenteaza
Anual: 2500 de investigatii PET/CT gratuite

2500 de investigatii PET/CT efectuate la nivel national vor fi decontate anul acesta, anunta ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

 

Investigatiile PET/CT vor fi decontate doar in cazul pacientilor cu diagnostic confirmat de medicul specialist si aflati intr-o schema de tratament oncologic. "Opt programe si subprograme noi au fost incluse anul acesta in cadrul programelor nationale, printre care si investigatia PET/CT”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila cu ocazia lansarii subprogramul de monitorizare activa a terapiilor specifice oncologice.

Investigatia PET/CT este cea mai moderna dintre metodele imagistice de diagnostic actuale, asemanatoare tomografia computerizata, dar la mai inalta performanta, bazata pe emisia de pozitroni.

Cu ajutorul acesteia, se poate depista cu mare precizie daca in organism exista modificari maligne. Metoda se poate aplica atat pentru depistarea tumorii primare, cat si pentru urmarirea eficacitatii tratamentului administrat pacientilor deja diagnosticati (ministerul poate finanta in cadrul subprogramului aceste din urma investigatii). Exista numeroase cazuri in care, in urma rezultatelor obtinute la PET/CT, medicul specialist a modificat schema de tratament administrata pana atunci.

Pana in prezent, aceasta metoda de reevaluare in urma unei terapii oncologice era platita de pacient.

 

 

Ce este investigatia imagistica PET/CT?


Cea mai performanta metoda care combina tomografia computerizata cu tomografia de emisie de pozitroni si este folosita pentru depistarea bolilor oncologice, neurologice si cardiologice. PET/CT-ul este cel mai des folosit in oncologie, furnizand informatii esentiale despre o tumora: daca este maligna sau nu, stadiul cancerului, existenta metastazelor.

Principalele beneficii ale metodei:

  • investigatiile sunt rapide;
  • se obtin imagini de rezolutie inalta;
  • detecteaza leziunile foarte mici;
  • reducerea substantiala a dozei de FDG.


"Investigatia imagistica PET/CT nu este de prima intentie, ci se foloseste in general pentru stadializarea tumorilor.

Ea poate sa fie folosita pentru preventie numai la persoanele cu risc", explica dr. Tudor Ciprut, medic primar radiologie si imagistica medicala.

 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod