Adolescentii romani consuma mai putine droguri decat europenii

Elevii de 16 ani din Romania consuma mai putin alcool, tutun si droguri decat cei din Europa. Acesta este rezultatul studiului realizat de catre Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar Bucuresti (SNSPMS) impreuna cu Agentia Nationala Antidrog (ANA) si inclus in Raportul International ESPAD (Proiectul european pentru anchetele in scoli privind consumul de alcool si alte droguri).
Scopul Proiectului european pentru anchetele in scoli privind consumul de alcool si alte droguri este de a colecta date comparabile privind consumul de substante in randul elevilor europeni cu varste de 15 –16 ani pentru a monitoriza tendintele din cadrul tarilor si dintre tari. Studiul ESPAD se desfasoara la intervale de 4 ani in peste 30 tari europene si se refera la adolescentii de 16 ani care frecventeaza cursuri de zi in institutii de invatamant postgimnazial. Pana in prezent, au avut loc patru valuri de colectare a datelor (1995, 1999, 2003, 2007), Romania alaturandu-se in anul 1999.


Comparativ cu toate celelalte 34 de tari care au participat la studiu, in Romania s-a inregistrat o prevalenta scazuta pentru consumul de alcool, tutun si droguri in ultimele luni.

Desi majoritatea (74%) elevilor din studiu au declarat ca au consumat alcool in ultimele 12 luni, aceasta proportie este net sub medie. Doar o patrime (26%) dintre elevi au experimentat starea de ebrietate in ultimele 12 luni. In plus, consumul de tigari este mai scazut decat media ESPAD chiar daca unul din patru elevi au fumat in ultimele 30 de zile.


Rezultatele obtinute in cadrul componentei nationale a Raportului International ESPAD vor permite factorilor implicati in elaborarea strategiilor de interventie sa dezvolte  servicii adecvate de promovare a unor comportamente sanatoase, de prevenire a consumului, de reducere a consecintelor consumului de alcool, tutun si droguri asupra sanatatii la nivelul populatiei tinere.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod