A fost dezbatuta problematica protocoalelor in medicina respiratorie

Cele doua British Medical Journal, editia in limba romana si Medica Academica, noua revista de excelenta medicala, au sustinut conferinta romano-britanica dedicata medicinei respiratorii. Cei mai buni specialisti din Marea Britanie au participat intre 17-19 octombrie, la Vama, Romania, alaturi de medicii din Romania, la conferinta dedicata protocoalelor in medicina respiratorie.
La eveniment au participat peste 100 de specialisti in medicina respiratorie din Romania si Marea Britanie si reprezentanti mass media. Prof. Dr. Vasile Astarastoaie, Presedintele Colegului Medicilor, Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii de Pneumologie, Prof. Dr. Traian Mihaiescu, Editor British Medical Journal si Tudor Toma, medic specialist, Londra, au fost prezenti la evenimentul sustinut de Tarus Media.
   
"Problema in Romania in ce priveste ghidurile terapeutice consta in faptul ca folosim prea multi bani in editarea lor si raman prea putin pentru implementarea acestora.
Anul trecut in Romania au fost editate primele doua protocoale in BPOC",
a declarat Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii de Pneumologie. Specialistul a mai adaugat faptul ca "din BPOC se moare, la nivel international, prevalenta la barbati fiind mai mare decat la femei. Mai mult, desi in Romania nu exista date statistice concludente privind prevalenta, rata mortalitatii este extrem de ridicata".

Debbie Cook, asistenta specialista in boli respratorii, Marea Britanie, a prezentat traseul parcurs de un  pacient cu BPOC in sistemul de sanatate englez – unde o asistenta joaca un rol esential.
In schimb, in Romania, "din pacate, asistenta nu are o misiune", a explicat Prof. Dr. Florin Mihaltan.

Concluziile prezentarilor au subliniat nevoia de ghiduri terapeutice in conturarea unor tratamente cat mai eficiente: "avem nevoie de ghiduri, dar mare atentie cum le intelegem", a declarat Tudor Toma, medic specialist, UK. Principalul avantaj al unui protocol consta in standardizarea tratamentului. Sunt 3 aspecte care trebuie avute in vedere in aplicarea unui protocol terapeutic: co-morbiditatile, varsta pacientului si adaptabilitatea.
BPOC-urile difera de la femei la barbati, "iar fiecare tehnica este eficienta daca iti alegi corect pacientul" – a declarat Prof. Patrick Murphy, din Londra. Joseph Footitt, un alt specialist din Londra, a subliniat faptul ca BPOC este o boala la moda si ca incalzirea globala este un factor pentru dezvoltarea ei: 1 grad Celsius inseamna o crestere cu 1,3% a BPOC-urilor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod