80% dintre soferii bucuresteni, predispusi la boli de plamani

Facebook Twitter Comenteaza
80% dintre soferii bucuresteni, predispusi la boli de plamani

In medie, soferii bucuresteni au plamanii cu 13 ani mai batrani decat varsta lor reala, potrivit statisticilor realizate de Societatea Romana de Pneumologie.

 

8 din 10 soferi bucuresteni sunt predispusi la bolile pulmonare, cauzate de fumat, s-a constatat in cadrul unei actiuni "Stop! Plamanii la control", realizata in urma cu cateva zile dupa ce le-a fost verificata sanatatea plamanilor. O echipa de asistenti medicali a verificat respiratia soferilor opriti in trafic, cu ajutorul spirometrelor, aparate care masoara cat aer poate inspira si expira o persoana intr-un anumit interval de timp.

In cazurile in care s-a constatat o predispozitie pentru o boala pulmonara, cadrele medicale au recomandat celor testati un consult medical.

Reprezentantii Brigadei Rutiere au avertizat soferii in privinta pericolelor presupuse de fumatul la volan si i-au sfatuit sa elimine orice factor care favorizeaza neatentia in timpul condusului. "Fumatul la volan poate periclita siguranta in trafic prin distragerea atentiei soferului fumator de la drum. De asemenea, pe timp de noapte, flacara brichetei distrage atentia conducatorului auto pentru cateva momente, care ar putea fi fatale.
In plus, fumul de tigara dauneaza ochilor, iar soferii fumatori obosesc mai repede la volan decat cei nefumatori”
, a declarat Daniel Pistea, subcomisar al Brigazii Rutiere a Capitalei.

Rezultatele au fost suprinzatoare chiar si pentru soferii nefumatori, deoarece plamanii lor aveau, in medie, o varsta cu 3 ani mai mare decat varsta reala. Acest fapt poate fi cauzat de fumatul pasiv. Soferii cu plamani sanatosi au declarat ca nu fumeaza si se implica frecvent in activitati sportive.

Actiunea "Stop! Plamanii la control" face parte dintr-o campanie anti-fumat derulata de Societatea Nationala de Pneumologie, care urmareste reducerea numarului de decese provocate de cancerul pulmonar. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod