70 de cazuri de tuberculoza sunt inregistrate zilnic in Romania

Vorbim despre pandemia de gripa, ne speriem de ea si stabilim planuri de interventie la cel mai inalt nivel. Nu constientizam insa ca alte pandemii exista in jurul nostru si omoara zilnic mult mai multi oameni. Infectia cu HIV este o pandemie. Tuberculoza este o pandemie.
Conform OMS, epidemia de gripa porcina a afectat in aproximativ 2 saptamani, pana la 6 mai 2009, 1893 persoane din 23 de tari, ducand la decesul a 31 persoane. In fiecare ora, numai in Regiunea Europeana a OMS sunt diagnosticate cu tuberculoza 49 de persoane, iar 7 mor din aceasta cauza. 1893 de persoane se imbolnavesc de tuberculoza in Europa in mai putin de 2 zile. 23 de persoane mor de tuberculoza in aproximativ 3 ore.

In Romania, zilnic se inregistreaza aproximativ 70 cazuri de tuberculoza si 4-5 persoane mor din aceasta cauza.
Intr-o saptamana, in Romania mor mai multe persoane de tuberculoza decat numarul tuturor persoanelor care au murit de gripa porcina in intreaga lume, de la aparitia epidemiei pana acum.
 
Ieri, la Palatul Parlamentului, a fost abordata aceasta tema in cadrul conferintei "Pledoarie pentru implicare", la care au participat peste 100 de parlamentari, reprezentanti ai institutiilor publice si ai organizatiilor neguvernamentale. Totodata, a fost lansat "Ghidul pentru parlamentari privind implicarea in raspunsul national la HIV/SIDA si tuberculoza".
Inspirat din practicile curente la nivel international, acest ghid arata deputatilor cum se pot implica in stoparea celor 2 pandemii.

Cand spunem HIV sau tuberculoza, ne gandim ca solutiile ca aceste boli sa dispara tin exclusiv de sistemul de sanatate. Dar experienta altor tari si a numeroase organizatii neguvernamentale romanesti arata ca, de fapt, aceste infectii presupun comportamente, interactiuni sociale si mecanisme psihologice care nu tin deloc de sistemul de sanatate, ci de societate.
Ca urmare, Parlamentul, prin masurile unice pe care le poate lua, este institutia care poate inova sistemul de asistenta medicala pentru aceste afectiuni – in primul rand integrand si alte tipuri de servicii sociale, poate veghea la modul in care Guvernul isi asuma responsabilitatile asumate prin tratate internationale, poate stabili modul in care resursele financiare pot fi directionate mai bine pentru atingerea rezultatelor dorite.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod