50 -60 g de zahar este doza zilnica recomandata

Cercetatorii spun ca in ultimii 30 de ani, producatorii au dublat cantitatea de zahar adaugata in alimente.
Ceea ce inseamna ca inclusiv persoanele care au grija la cantitatea de zahar folosita pentru bauturile calde pot sa depaseasca cu usurinta cantitatea zilnica recomandata de zahar. Zaharul este o sursa de energie, iar o persoana normala are nevoie de aproximativ 50-60 de grame pe zi. Cei mai multi dintre noi insa, depasim aceasta doza cu mult.

Un studiu publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane a descoperit ca femeile care consuma zilnic una sau mai multe bauturi cu un continut ridicat de zahar prezinta un risc dublu de diabet tip 2, fata de cele care beau mai putine.

De asemenea, specialistii americani de la Universitatea Princeton au observat ca intreruperea dietei bogate in zahar la cobai da simptome asemanatoare cu cele ale dependentei de nicotina sau morfina, cobaii experimentand stari de nervozitate sau frisoane.

Atentie la etichete!
Specialistii ne sfatuiesc sa citim cu atentie etichetele, avand in vedere ca zaharul se gaseste printre ingredientele multor produse.
Zaharul se foloseste ca agent de conservare si aroma in industria alimentara. De exemplu, o sticla de numai 500 ml de bautura racoritoare gen cola contine 50 mg zahar.

Pe langa problemele de greutate si sanatate orala, studiile indica si o legatura intre consumul ridicat de zahar si afectiuni precum obezitate sau cancer. Dintre bolile provocate de consumul mare de zahar mai fac parte: osteoporoza, scleroza, cardiopatiile, gastrita, tulburarile de ciclu menstrual, reumatism, anemia, astenia, sinuzita.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dzr pe 6 Feb 2015, 15:26
    DZR de zahar

    de unde v-a iesit 50-60g de grame de zafar DZR cand Organizatia Mondiala de Sanatate (WHO) specifica doar 25g ?

    2
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod