5 moduri în care smartphone-ul îți afectează sănătatea

Nu poate fi negat faptul că smartphone-ul ocupă un loc important în viața noastră. Dacă te simți neliniștită când îți dai seama că ți-ai uitat smartphone-ul acasă și că trebuie să te descurci câteva ore fără el, te asigurăm că nu ești singura persoană care simte acest lucru.
Însă acele ore fără smartphone s-ar putea să fie mai bune pentru sănătatea ta decât ai crede. Iată cum îți afectează acest dispozitiv starea generală de sănătate!

Efectele negative pe care le are smartphone-ul


1. Poartă microbi


Smartphone-urile poartă aproximativ de 10 ori mai mulți germeni decât capacul de toaletă. Problema cu telefoanele nu este cauzată doar de faptul că le purtăm cu noi tot timpul și peste tot, inclusiv la toaletă, ci și că le dăm altor persoane, atunci când le arătăm o poză, de exemplu.
Chiar dacă suntem mai rezistenți la proprii microbi, ne putem îmbolnăvi din cauza microbilor altor persoane.

2. Provoacă nomofobia


Nomofobia reprezintă frica de a rămâne fără telefonul mobil. Un studiu realizat în 2010 a constatat că nomofobia este considerată a fi la fel de stresantă ca o vizită la dentist, iar în cazul altor persoane a fost corelată cu nivelul stresului din ziua nunții. 

3. Afectează memoria


Dependența noastră de telefoane influențează, în mod lent, memoria noastră transactivă. Cu alte cuvinte, atunci când ne putem folosi atât de ușor de tehnologie, preferăm să evităm efortul de a ne aminti diferite lucruri.
Conform studiilor, ne amintim unde putem găsi informațiile în loc de a ne aminti informația propriu-zisă. 

4. Cauzează probleme optice


Tehnologia cu ecrane este relativ nouă, astfel încât nu se știe cu siguranță ce daune pe termen lung pot apărea din cauza ecranelor telefoanelor. Un studiu realizat în 2015 a concluzionat că aproximativ doi din trei oameni suferă de afecțiuni ale ochilor, după ce petrec mult timp în fața ecranelor. De obicei, acestea sunt caracterizate prin vedere încețoșată sau uscarea ochilor.
Ecranul smartphone-ului este capabil să ne deterioreze țesuturile.

5. Poate provoca dureri de cap


Potrivit unui studiu realizat în 2014 de o echipă de opticieni britanici, o persoană adultă petrece în medie aproximativ șapte ore pe zi uitându-se la un ecran. Mai mult de jumătate dintre respondenții care au participat la studiu au corelat utilizarea smartphone-ului cu durerile de cap și afecțiunile ochilor. Telefoanele mobile și durerile de cap au fost corelate și în cazul unei afecțiuni numite nevralgie occipitală, care afectează nervii coloanei vertebrale și ai gâtului.
În momentul în care acești nervi sunt comprimați, apar durerile de cap.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod