3 noi gene care sunt implicate in maladia Alzheimer

Dupa descoperirea primei gene cu implicatii in dezvoltarea maladiei Alzheimer, expertii vorbesc despre trei gene noi cu rol important in aceasta boala, se arata intr-un studiu publicat in revista "Nature Genetics" si citat de BBC News.
Doua dintre aceste gene (CLU si PICALM) au fost descoperite de catre un grup de cercetatori britanici. Cele doua gene au fost identificate dupa studierea unui numar de 16.000 de mostre de ADN si au rol in inflamarea tesuturilor si in descompunerea colesterolului. "Aceste noi descoperiri pot constitui o solutie pentru dezvoltarea unor tratamente inovatoare pentru maladia Alzheimer. Insa, intrebarea este: daca reusim sa reduce colesterolul si inflamatia, oare putem sa miscoram riscul unor persoane de a dezvolta aceasta boala", se intreaba prof.
dr. Kevin Morgan de la Universitatea Nottingham.

A treia gena - CR1- despre care se preciza in Nature Genetics a fost descoperita de o echipa de cercetatori francezi.

"Alzheimer este o afectiune degenerativa, progresiva care implica diferite tipuri de modificari la nivelul creierului, determinand astfel pierderea capacitatilor intelectuale ale individului si a valorii sociale a persoanalitatii sale. Aceasta afectiune este sociata cu tulburarea de comportament, ceea ce determina starea cunoscuta sub denumirea de dementa", sustine si Ioana Mandruta, medic neurolog la Spitalul Universitar din Bucuresti.


Pentru tarile din Europa se estimeaza ca boala Alzheimer apare frecvent la persoanele cu varsta de peste 85 ani, 2-3% dintre cazuri apar la varsta de 60 ani, 2-3% la varsta de 70% si 6% la persoanele de 75 ani.

Potrivit statisticilor din Romania, incidenta tulburarilor mintale a crescut de la 605,2 persoane la 100.000 de locuitori in 1975, la 883,3 persoane/100.000 de locuitori in 1993, fara a avea date asupra cazurilor de dementa. Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa: dintre toti pacientii cu dementa, 50-60% au dementa de tip Alzheimer.
A doua ca raspandire este dementa vasculara (10-30%). Conform statisticilor, cele doua forme majore de dementa sunt raspunzatoare pentru aproximativ 75% din totalul cazurilor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod