2 milioane de romani au astm si bronsita cronica

In Romania exista doua milioane de pacienti diagnosticati cu astm si bronsita cronica (BPOC), potrivit Societatii Romane de Pneumologie.
Dar aceasta cifra este departe de a reprezenta o numaratoare finala, din cauza numeroaselor cazuri nediagnosticate.

„Am considerat ca este absolut necesar sa comunicam presei si populatiei datele pe care le avem cu privire la incidenta si costurile celor doua afectiuni in tara noastra. Mai mult decat a atrage atentia, este timpul sa luam masuri”, a declarat dl. Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele SRP.

In lume exista 300 de milioane de persoane diagnosticate cu astm dintre care 30 de milioane in Europa.
Tot la nivel European exista 13 milioane de pacienti cu BPOC. La nivel global, se estimeaza ca BPOC-ul va deveni, in 2020, a treia cauza a mortalitatii.

"Majoritatea celor care au BPOC sunt fumatori. Aceia dintre ei care fumeaza de multa vreme cred ca tusea zilnica si sputa sunt efecte „normale” ale obiceiului lor, insa nu le considera simptome de boala. Acestia ajung in spital cand este prea tarziu, iar tratamentele pentru bolnavii cronici, care includ mai multe spitalizari pe an, ajung la 1500 de Euro anual”, a sustinut prof.
Mihaltan.


Pensionarii cu venituri mici au tratament gratuit

Categoria cel mai profund afectata de BPOC este cea a varstnicilor. Situatia financiara precara a majoritatii le limiteaza de obicei accesul la tratamente moderne.

In Romania, 3 milioane de pensionari traiesc cu pensii sub 700 de RON/luna. Dintre acestia, SRP estimeaza ca cel putin 500,000 sufera de astm si BPOC. In ajutorul lor vin acum atat Ministerul Sanatatii cat si patru companii producatoare ale celor mai moderne medicamente care trateaza astmul si bronsita cronica.


Ministerul Sanatatii compenseaza cu 90% cele mai moderne tratamente pentru astm si BPOC. Patru dintre companiile producatoare ale acestor tratamente compenseaza si ele restul de 10%, astfel incat pensionarii cu venituri mici beneficiaza de ele gratuit", declara Prof. Dr. Paul Stoicescu.  

„Pentru a beneficia de gratuitatea acestor tratamente, pensionarii cu simptome de astm si BPOC trebuie in primul rand sa mearga la consultatie la medicul specialist care ii va trimite la medicul de familie.
Acesta le va prescrie reteta cu care sa poata lua medicamentele gratuite de la farmacie”,
a mai adaugat Prof. Dr. Mihaltan.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod