2 aprilie - Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului


Facebook Twitter Comenteaza
2 aprilie - Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului

Cu ocazia Zilei Internationale a Constientizarii Autismului, din data de 2 aprilie, Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata (www.asociatiatca.ro) si Asociatia Help Malin (www.helpautism.ro) impreuna cu partenerii lor au initiat campania “Constientizeaza autismul”, sub conceptul “Ignorarea inseamna condamnare”.

 

Scopul campaniei este de a impartasi cele mai relevante informatii despre aceasta tulburare celor de care depinde viata copiilor: parinti, medici si educatori.

Aceasta realitate ce afecteaza peste 30.000 de persoane din Romania poate fi gestionata, iar efectele ei pot fi depasite cu ajutorul interventiei precoce si implicarii tuturor membrilor societatii. Autismul este o tulburare neurobiologică ce afectează dezvoltarea normală a abilităţilor de comunicare, de interacţiune socială, a funcţiilor cognitive şi a comportamentului. Toate aceste simptome se manifesta înaintea vârstei de 3 ani. Cu cat copilul este diagnosticat mai devreme si se incepe un program terapeutic individualizat, cu atat sansele sale de recuperare cresc considerabil.


Diagnosticarea acestor copii inaintea varstei de 3 sau 4 ani este foarte rara, iar cauzele sunt multiple: inexistenta unor caracteristici fizice specifice autismului (ca in cazul sindromului Down), trauma parintilor, informarea precara. Insa simptomele sunt usor de observat; printre cele mai importante amintim: dezvoltarea intarziata a limbajului sau chiar absenta acestuia, exprimarea nevoilor prin gesturi limitate sau atipice (ex: se folosesc de mana unei alte persoane ca de un instrument, pentru a deschide usa), interes scazut fata de ceilalti copii sau fata de jocul acestora.

 

La nivelul comportamentelor se observa miscari motrice repetitive si intense, ce pot parea ciudate (ex: fluturarea mainilor), tendinta copilului de a se fixa pe un singur obiect, dificultati mari in a accepta schimbari in mediu (orice experienta noua poate fi insotita de reactii extreme – plans, agresivitate – fara un motiv aparent). La unii copii, se poate observa si hiperactivitatea, contact vizual redus si impotrivirea la interactiunea fizica si emotionala.

Campania se desfasoara in perioada 28 martie – 3 aprilie si atrage atentia asupra faptului ca un copil cu autism “se poate inchide in lumea lui mai repede decat iti imaginezi”.

Toate detaliile despre campaniei sunt disponibile pe www.constientizeaza-autismul.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod