19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei

Facebook Twitter Comenteaza
19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei

Astazi, 19 mai 2008, oamenii din intreaga lume marcheaza Ziua Mondiala a Hepatitei.

Ziua Mondiala a Hepatitei este initiata si organizata de "Alianta Mondiala pentru Hepatita", o coalitie globala care cuprinde peste 200 de asociatii de pacienti, printre care si "Asociatia Sano-Hep Romania". "Alianta Mondiala pentru Hepatita", cu sediul la Geneva, in Elvetia, este condusa de catre un consiliu format din grupuri reprezentative de pacienti din toate cele sapte regiuni ale lumii - Europa, zona Est Mediteraneana, Africa de Nord, America de Nord, America de Sud, Australasia si Pacificul de Vest. Toti acesti pacienti si-au luat angajamentul de a schimba destinul oamenilor infectati cu hepatita virala cronica si au hotarat ca Ziua Mondiala a Hepatitei sa fie marcata anul acesta in data de 19 mai.


Proiectul a fost lansat in primul rand pentru a-i ajuta pe oameni sa constientizeze pericolul hepatitei virale si apoi pentru a castiga recunoastere si sprijin politic – doua aspecte care nu au atins nici pe departe acelasi nivel de constientizare cum s-a intamplat in cazul maladiei HIV/SIDA, tuberculozei si malariei, desi numarul celor infectati si ucisi de hepatita virala este la fel de mare.

Una dintre cele mai severe si agresive tipuri de hepatita este cea determinata de virusul hepatic B, considerat de OMS al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun. In Romania, aproape 1 milion de romani (intre 2% si 7% din populatie – conform estimarilor OMS) sufera de hepatita cronica B si ca urmare sunt supusi riscului de a dezvolta complicatii.

Netratata, aceasta forma de hepatita, cauzata de virusul hepatitic B, poate provoca ciroza sau cancer hepatic si, in final, decesul.
Virusul B este de 100 de ori mai contagios decat virusul HIV (virusul imunodeficientei umane) care determina maladia SIDA. Hepatita B este o problema serioasa de sanatate publica la nivelul intregii lumi. Mai mult de 2 miliarde de oameni din lume sunt infectati cu virusul hepatitei B, ceea ce inseamna o treime din populatia globului.

Virusul B poate fi transmis de la persoana la persoana prin contact direct cu sangele si secretiile umane contaminate. Principalele cai de transmitere sunt contactele sexuale neprotejate, injectarea intravenoasa a drogurilor prin utilizarea in comun a acelor nesterile, folosirea instrumentelor nesterile pentru tatuaje si piercing, folosirea unor obiecte personale precum periute de dinti sau aparate de ras apartinand persoanelor infectate. Copiii nascuti de mame infectate prezinta un risc crescut de a contracta acest virus.


Hepatita B este cu atat mai periculoasa cu cat rar prezinta simptome specifice. Testarea periodica si vizita la un medic specialist sunt foarte importante, mai ales ca si in Romania bolnavii pot beneficia de tratamente noi disponibile, care tin boala sub control si cresc speranta de viata.

De Ziua Mondiala a Hepatitei, care este marcata astazi si in Romania, Bristol-Myers Squibb impreuna cu Asociatia Pacientilor cu Boli Hepatice Sano-Hep Romania, Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF) si Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" din Bucuresti sustin o campanie de informare si educare a populatiei pentru a atrage atentia asupra severitatii acestei boli si a impactului ei asupra starii generale de sanatate din Romania. Este important ca populatia sa fie informata in ceea ce priveste riscurile de dobandire a acestei infectii precum si necesitatea diagnosticarii precoce a acestei afectiuni.


Campania a inceput ieri, 18 mai, cu actiuni educative publice. Mii de bucuresteni care au trecut prin Piata Unirii, Parcul Herastrau, Parcul Cismigiu si Plaza Romania au primit materiale informative despre hepatita B si au stat de vorba cu reprezentantii campaniei pentru a afla detalii despre boala si riscurile ei.

Astazi, in cadrul evenimentului media, partenerii campaniei au lansat oficial si site-ul de informare despre hepatita B - www.hepatitab.com.ro – creat special pentru publicul larg.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mariana pe 10 Apr 2010, 18:14
    Hepatita b

    sunt unul din pacientii cu hepatita cronica b si care doreste sa faca un apel catre cei abilitati in aprobarea dosarelor de interferon la casele de sanatate sa se faca ceva in privinta asta, mai exact sa se urgenteze intr-un fel sau altul aprobarile care dureaza extrem de mult timp, iar noi cei cu aceasta problema grava nu putem sta neputinciosi sa vedem cum boala avanseaza . Probabil ca numai cei in situatia mea pot intelege ce vreau sa subliniez aici prin acest strigat de ajutor. Ne-am saturat de birocratia din aceasta tara.

    0
    0

  • Florica pe 20 Mai 2008, 11:59
    hepatita

    Mă bucur că abordaţi tema privind virusul hepatic, întrucât foarte multă lume nu conştientizează pericolul la care se expun adesea. Poate că ar fi bine să vorbiţi mai mult despre metodele de tratament, medicamente, produse ( şi naturiste ), cât de cât benefice. Interesant ar fi să demaraţi şi să sprijiniţi ( dacă puteţi ) înfiinţarea unei asociaţii care poate ajuta bolnavii, cu sfaturi şi cu medicamentele uneori foarte costisitoare. Ceva asemănător se face în lupta împotriva SIDA. Cineva ar trebui să o facă dacă vrem să avem o societate sanătoasă.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod