Top 10 supercereale care te menţin sănătoasă şi-ţi dau energie

Cerealele integrale asigură energie organismului, de aceea este recomandat să le includem în dieta noastră zilnică. Însă, nu vorbim despre cele rafinate, cum ar fi pâinea albă, pastele albe

Cerealele integrale asigură energie organismului, de aceea este recomandat să le includem în dieta noastră zilnică. Însă, nu vorbim despre cele rafinate, cum ar fi pâinea albă, pastele albe şi orezul alb. Află care sunt cele mai nutritive cereale nerafinate!

De ce este important ca cerealele pe care le consumi să fie integrale? Pentru că nutrienţii se găsesc tocmai în părţile care sunt îndepărtate în cadrul procesului de rafinare a cerealelor, adică în tărâţe şi germeni, precizează medicul nutriţionist Gillian McKeith în cartea sa "Hrană vie pentru sănătate".

Beneficiile cerealelor nerafinate:

- sursă excelentă de carbohidraţi complecşi;
- conţin fibre;
- conţin vitamine din complexul B;
- conţin vitamina E;
- sursă de minerale: calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, cupru, seleniu;
- sunt bogate în proteine.

Iată care sunt cele 10 supercereale pe care trebuie să le includem în alimentaţia noastră, după cum recomandă dr. Gillian McKeith:

1. Quinoa

Conţin o proteină completă superioară, având mai multe proteine utilizabile decât carnea. De asemenea este o sursă bogată în minerale, în special calciu care este mai uşor de asimilat decât cel din lapte.

2. Meiul

Conţine fier, magneziu, potasiu, siliciu, vitamine din complexul B, vitamina E, proteine cu puţine calorii, enzime digestive şi are rolul de a îmbunătăţi digestia, îndepărtând acidul în exces. Îl poţi folosi în locul cartofilor dacă îţi place piureul, pentru a evita consumul exagerat de cartofi.  De asemenea, trebuie să ştii că meiul nu conţine gluten, fiind potrivit şi persoanelor care au intoleranţă la această substanţă.

3. Orezul brun

Este o sursă excelentă de vitamine din complexul B şi este benefic pentru sistemul nervos, ameliorând semnificativ simptomele depresiei.

4. Orzul

Este recomandat să alegi orzul nedecorticat sau brut. Acesta conţine gluten în cantităţi mici.

În schimb în orzul verde (germeni/vlăstari/pulbere) nu vei găsi gluten.

5. Ovăzul

Este bogat în proteine, grăsimi bune, vitamine din complexul B şi este benefic pentru oase şi creier. Conţine gluten.

6. Hrişca

Nu conţine gluten şi o sursă bună de proteine. Are un efect protector pentru sânge, stomac, splină şi colon.

7. Amarantul

Este una dintre cele mai bogate surse vegetale de fier. Precum quinoa, amarantul este o proteină completă.

8. Secara albă

Este o alegere mai bună decât grăul, deoarece conţine gluten solubil şi cu 30% mai multe proteine.

9. Teff

Este o cereală originară din Etiopia şi este recunoscută pentru faptul că ar conţine de 5 ori mai mult fier decât multe alte cereale.

10. Kamutul

Este o cereală înrudită cu grâul, dar conţine de două ori mai multe proteine şi alţi nutrienţi (magneziu, zinc, acizi graşi esenţiali). Se pare că multe persoane care nu dezvoltă reacţii alergice la grât tolerează kamutul.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod