Studiu: Ştiai că mititeii conţin monoglutamat de sodiu şi carmin?

Ţi-e greu să alegi din sortimentele de mititei care există în comerţ? Vezi care sunt cele mai bune opţiuni, potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor


Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a analizat 25 de tipuri de mititei din comerţ şi a constatat că în privinţa conținutului de carne, acesta variază între 61,5% și 90%. De asemenea, la fabricarea mititeilor analizaţi s-au folosit următoarele ingrediente: carne de porc, carne de vită, carne de oaie, carne de caprioară, carne de cerb, carne de urs, piept pui cu piele, pulpe pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.

Mititeii sunt semipreparate culinare care ar trebuie realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu.

Cum trebuie să-i alegi pe cei mai buni?

"La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziție.

Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoacorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitate produsele cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate ( 5 - 7 zile de la data producerii) şi condiţiile de păstrare (0 - 4 grade celsius) pe perioada valabilităţii.”, a precizat conf.
univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC

Top 10  mititei după conţinutul de carne:

1. Valmar de la Pleşcoi - mititeii din oaie şi vită: 90% carne;
2. Galli Gallo - mititeii din carne de curcan: 85% carne;
3. Auchan - mititeii din carne de porc, vită şi oaie sau din carne de porc sau din carne de vită şi oaie sau din carne de porc şi vită: 83,68% carne;
4. Mega Image – mititeii din carne de porc şi vită: 83% carne;
5. Agro Ardeal – mititeii din carne de porc şi vită: 82% carne;
6. Cora – mititeii din carne de vită şi porc sau din carne de vită şi oaie: 77% carne;
7. Smithfield – mititeii din carne de porc, vită şi oaie: 72% carne;
8.

Angst – mititeii din carne de vită şi berbecuţ: 72,63% carne;
9. Doly (Kaufland) – mititeii din carne de vită, porc şi oaie: 71,5% carne;
10. Doly (Kaufland) – mititeii din carne de porc şi vită: 61,5% carne.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod