Studiu: Mâncarea preparată acasă îţi prelungeşte viaţa

Află de la medicul nutriţionist Cristian Panaite de ce este recomandat să găteşti şi cum te ajută acest obicei să previi bolile!


Conform unui studiu publicat recent, mâncarea preparată în casă conţine mai puţine grăsimi săturate, mai puţină sare, dar mai multe fibre. Mai mult, previne bolile cronice, aflăm de la medicul nutriţionist Cristian Panaite, fondator al Clinicii de Nutriţie Kilostop.

Specialistul avertizează însă că nu toată mâncarea preparată în casă este sănătoasă!

"Bombele calorice precum cozonacii, dulceţurile, sarmalele, şniţelele, salatele înecate în maioneză, cârnaţii de casă sau slăninuţa cu ceapă nu fac parte din nicio dietă sănătoasă! Mai tragic, o româncă ce se vrea nevastă, este cumva obligată să înveţe să prepare aceste mâncăruri tradiţionale, de dragul soţului", explică specialistul.

Nici reţetele de la televizor nu sunt toate sănătoase

Nici modelele promovate în emisiunile de gătit televizate nu sunt neapărat un exemplu de urmat.

Un studiu efectuat în Marea Britanie în acest sens a descoperit că, din 100 de reţete analizate, niciuna nu îndeplineşte standardele de nutriţie ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Gătitul simplu prelungeşte viaţa

Există un studiu cu o durată de 10 ani, efectuat de cercetătorii din Taiwan, care atestă faptul că persoanele care îşi prepară singure mâncarea trăiesc mai mult şi au un risc al mortalităţii redus cu 50%, explică medicul nutriţionist.

"Explicaţia este simplă: dieta lor este mai bogată în nutrienţi, datorită încorporării unei palete mai largi de legume în dietă.

Să nu uiţi că producătorii de mâncare (atenţie, mâncare, nu hrană!) nu sunt părinţi preocupaţi de bunăstarea ta fizică, ci companii preocupate de profit, care folosesc producţia pe bandă şi diverse substanţe care să prelungească viaţa produselor pe raft", explică nutriţionistul.

Recomandarea specialistului

Fă-ţi timp şi prepară măcar un fel de mâncare sănătoasă zilnic, în confortul căminului tău, apoi ia-o la pachet la serviciu. Este un obicei ce face economie în buzunar şi îţi poate asigura întreaga viaţă sănătoasă! Şi pentru că e foarte simplu de gătit şi extrem de sănătos, începe orice masă cu o salată!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod