Studiu: De ce e periculos să conduci atunci când eşti răcită

Efectele secundare ale medicamentelor pe care le iei pot să afecteze capacitatea de concentrare şi reflexele nu mai sunt la fel de rapide.

Şoferii răciţi ar trebui să se gândească de două ori înainte de a urca la volan. Conform unui studiu realizat de Halfords Autocentres, conducătorii auto care manifestă simptomele gripei sau răcelii, riscă să producă accidente cel puţin la acelaşi nivel cu cei în stare de ebrietate. Cercetătorii britanicii fac echivalenţa cu şoferii care au consumat patru whisky-uri duble.

Explicaţia este foarte simplă: pe fondul problemelor de sănătate, reflexele conducătorului auto sunt mult încetinite, iar starea febrilă afectează extrem de mult concentrarea.

De asemenea, tusea sau suflatul nasului pot distrage atenţia şoferului, reducându-i capacitatea de reacţie în cazul în care trebuie să evite un pericol.

În plus, atunci când un om strănută, acesta închide automat ochii, ceea ce înseamnă că la o viteză de 50km/h va parcurge o distanţă de 13 m fără să vadă nimic.

În cadrul studiului, în maşinile participanţilor au fost amplasate “cutii negre”, care să înregistreze parametrii ce ţin de maşină (traiectorie, timpi de frânare), cât şi de şoferi.

Apoi, comparând datele obţinute în cazul şoferilor bolnavi cu cele obţinute în cazul şoferilor sănătoşi, s-a constatat că gripa sau răceala contribuie la scăderea capacităţii de a conduce maşina cu circa 50%. Asta înseamnă că şoferii răciţi au capacitatea de concentrare şi de înţelegere a situaţiilor din trafic scăzută  la jumătate.

Un alt aspect foarte important ţine de cunoaşterea efectelor secundare ale medicamentelor administrate pentru răceală atunci când urmează să te urci la volan, şi asta pentru că o bună parte dintre acestea au ca efect secundar ameţeala.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod