Spanacul: 3 sugestii ca să-l foloseşti altfel decât în reţeta clasică

Spanacul este foarte versatil şi-l putem folosi în diverse combinaţii, însă noi am fost obişnuiţi cu reţeta clasică de sote. Descoperă cum altfel ai putea să-l foloseşti! Pentru

Spanacul este foarte versatil şi-l putem folosi în diverse combinaţii, însă noi am fost obişnuiţi cu reţeta clasică de sote. Descoperă cum altfel ai putea să-l foloseşti!

Pentru că am găsit frunze proaspete de spanac la piaţă am zis că este momentul bun să descoperim împreună câteva alte combinaţii în care îl putem prepara. În Ardeal, mâncărica de spanac se face (sau cel puţin aşa o făcea mama în copilăria mea) cu sos alb, adică smântână, lapte şi puţină făină. Şi, bineînţeles cu un ou prăjit deasupra. Mi-am trebuit ani întregi să scap de această poftă de spanac cu sos alb şi să redescopăr spanacul gătit într-un mod cât mai simplu. Acum până şi mama mea a aplicat tehnica mea şi a fost uimită de cât de gustos este spanacul simplu consumat cu orez sau paste integrale.

Iarna am folosit frunzele de spanac baby pe care le găseam în supermarketuri pentru salate, iar pentru smoothie-uri verzi am decis că era mai ieftin să folosesc varianta lui congelată sau frunzele de pătrunjel.

Acum când am văzut spanacul proaspăt nu am avut în minte decât nişte paste integrale cu spanac şi puţin usturoi. Şi asta am făcut :)

Cum spuneam mi-a fost greu să găsesc alte variante pentru a prepara spanacul, dar am găsit câteva de care sunt mulţumită. Încă mai caut, însă vi le împărtăşesc pe cele care mi-au plăcut cel mai mult şi aştept să daţi şi voi alte idei de a prepara spanacul într-un mod cât mai sănătos şi simplu.

Iată care sunt cele trei combinaţii pe care vi le recomand:

1. Paste integrale cu spanac şi puţin usturoi

Ingrediente:
- o mână de paste integrale
- 3 căţei de usturoi
- 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin
- piper negru
- sare de mare
- fulgi de chilli
- seminţe de coriandru prăjite şi mărunţite
- puţină apă
- spanac proaspăt
- parmezan (opţional).

În timp ce fierb pastele se căleşte foarte puţin usturoiul şi condimentele în uleiul de măsline şi se stinge totul cu puţină apă.

Se adaugă pastele scurse, se amestecă cu uleiul aromat, se aşază deasupra frunzele de spanac rupte cu mâna şi se presară parmezanul ras. Se lasă 2-3 minute până se amestecă ingredientele, însă fără să laşi spanacul să se înmoaie de tot.

2. Smoothie verde cu spanac crud

Ingrediente:
- o mână de spanac curăţat şi spălat bine
- 2 linguri cu seminţe de cânepă
- 1 tulpină de ţelină
- sucul de la o lămâie stoarsă
- un măr acrişor
- o banană (opţional)
- 1/2 linguriţă cu pudră de ghimbir (opţional)
- apă în funcţie de consistenţa dorită.

Se pun toate ingredientele în blender şi se mixează până obţii un suc cremos.

3. Pateu de spanac

Poţi să amesteci frunzele proaspete de spanac fie în hummus (pastă de năut), fie cu seminţe de floarea-soarelui înmuiate în prealabil câteva ore în apă.

Vei obţine un pateu gustos, sănătos şi numai bun pentru micul dejun.

Reţeta clasică de hummus o prepari amestecând o conservă cu boabe de năut fierte, usturoi, zeamă de lămâie, ulei de măsline, pastă de susan, sare şi piper. În plus, poţi să adaugi frunze proaspete de spanac, curry sau orice alt condiment preferat.

Ca să faci pateul de spanac cu seminţe de floarea-soarelui ai nevoie de:
- o cană cu seminţe de floarea-soarelui înmuiate în apă câteva ore
- 1 lingură cu pastă de susan tahina
- puţină ceapă
- 2-4 linguri cu apă pentru a omogeniza amestecul
- sare de mare
- fulgi de chilli
- puţin curry
- o cană cu spanac proaspăt.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod