Serviţi, vă rog, mezeluri macerate în chimicale!

Nu, mulţumesc! Am aflat atâtea lucruri despre modul lor de preparare încât îmi este foarte simplu să le elimin din alimentaţia mea. Reţeta standard pentru fabricarea mezelurilor arată cam

Nu, mulţumesc! Am aflat atâtea lucruri despre modul lor de preparare încât îmi este foarte simplu să le elimin din alimentaţia mea.

Reţeta standard pentru fabricarea mezelurilor arată cam aşa: se face un "cocktail" cu aditivi chimici, se lasă cărniţa la macerat bine de tot să pătrundă toate "condimentele gustoase", după care se continuă procesul de fabricare în funcţie de produs.

Cam ce ar conţine acest cocktail miraculos care conferă cărnii frăgezimea, prospeţimea, culoarea şi gustul care ne atrag atât de mult când le vedem pe rafturile magazinelor? În orice caz, trebuie să ştii că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur este carne, iar restul după cum urmează:

-- Nitraţi şi nitriţi de sodiu şi potasiu (de la E 249, la E 252);
-- Fosfaţi (de la E 339 la E 343) care, în exces, împiedica fixarea calciului în oase;
-- Polifosfaţi (de la E 450 la E 452) de potasiu, sodiu, calciu, magneziu;
-- Arome sintetice;
-- Coloranţi;
-- Apă şi muuuuultă sare;
-- Tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens;
-- Amidon modificat, care în mod normal este interzis prin lege, dar foarte folosit pentru că reţine multă apă şi măreşte cantitatea de mezel, înlocuind carnea.

Amidonul în combinaţie cu proteinele animale împiedică digestia, stimulează balonarea şi procesele de putrefacţie în colon, favorizând astfel apariţia cancerului la colon. Diabeticii trebuie să fie foarte atenţi la aceste produse!;
-- Glutamatul monosodic care conferă produsului acel gust delicios are rolul de a stimula pofta şi de a te determina să consumi în continuare acel produs. Un soi de fidelizare a cumpărătorului, dacă vrem să-i spunem aşa;
-- făina de soia sau amidonul de cartofi care se găsesc şi în proporţii de 40% în compoziţia unui parizer ieftin sau a unui salam.
Dar, producătorii le consideră necesare pentru ca produsul lor să capete un aspect atractiv.

Din discuţiile purtate cu prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi am aflat că în prezenţa proteinelor, nitriţii se transformă într-o substanţă care favorizează apariţia cancerului de stomac şi că în doze foarte mari, nitriţii dau o toxicitate acută care împiedică sângele să mai transporte oxigen.

Pericolul este şi mai mare în cazul copiilor care consumă cantităţi mari de mezeluri, deoarece sunt foarte sensibili la aceste substanţe care le pot crea grave probleme respiratorii.

Aşa că încă o dată: Nu, mulţumesc!

Citeşte şi materialul scris în exclusivitate pentru Eva.ro de prof.

dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare în care descrie ingredientele din diverse mezeluri care se găsesc pe piaţă.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod