Găteşte vegan: 3 reţete de post ingenioase şi foarte simplu de făcut

Ca să nu te plictiseşti şi să mănânci acelaşi lucru în post, iată trei reţete diferite, dar cu ingrediente foarte hrănitoare care asigură necesarul de fibre, vitamine şi proteine.

Ca să nu te plictiseşti şi să mănânci acelaşi lucru în post, iată trei reţete diferite, dar cu ingrediente foarte hrănitoare care asigură necesarul de fibre, vitamine şi proteine.

Chifteluţe din năut

Ingrediente:
- 2 căni cu boabe de năut, lăsat la înmuiat de seara până dimineaţa;
- 1 ceapă medie;
- 4 căţei de usturoi;
- 3 linguri de făină de ovăz (sau făină integrală, opţional);
- 1 legătură de pătrunjel;
- câteva fire de ceapă verde;
- 1/2 linguriţă de chimen şi coriandru seminţe;
- sare;
- piper;
- 1/2 linguriţă de curry;
- 1/3 cană cu apă;
- 4-5 linguri cu ulei de măsline extravirgin;
- zeama de la o lămâie.

Se adaugă năutul, ceapa şi usturoiul în robotul de bucătărie şi se mixează puţin.
Apoi se adaugă celelalte ingrediente şi se amestecă.
Se formează biluţe şi se aplatizează odată aşezate în tigaia grill încinsă, fără să utilizezi deloc ulei.
Se presară susan crud sau prăjit peste chifteluţe.

Pentru un sos gustos amestecă 2 linguri de tahina cu zeamă de lămâie, sare şi piper.

Pilaf din mei cu ghimbir şi curry

Ingrediente:
- 2 linguri ulei de măsline presat la rece;
- 2 linguriţe de curry;
- 1/2 linguriţă de ghimbir pudră sau proaspăt;
- 1/2 linguriţă de chimen măcinat;
- 1 căţel de usturoi;
- 1 ceapă, tăiată mărunt;
- 1 dovlecel, tăiat cubuleţe;
- 1 morcov, tăiat rondele;
- 1 cană de mei, înmuiat măcar o oră în apă;
- 3 căni de apă;
- sare şi piper;
- mărar proaspăt.

1. Se încălzeşte uleiul de măsline şi se adaugă curry, chimen, ghimbir şi usturoi.
2. Se adaugă ceapa şi se căleşte în uleiul cu mirodenii şi 2 linguri de apă.
3.

Se adaugă apoi morcovul, dovlecelul şi meiul spălat.
4. După ce se călesc împreună 2 minute se toarnă apa, se pune capacul şi se lasă la foc mic 15 minute, amestecând doar din când în când.
5. Presară mărar proaspăt peste mâncare, imediat după ce ai stins focul.

Poţi servi pilaful cu o salată de crudităţi.

Sărmăluţe cu quinoa şi ciuperci, în foi de varză murată

- 1 cană de quinoa înmuiată o oră şi spălată bine;
- ciuperci tăiate mărunt, în cantitatea dorită;
- 1 ceapă tocată mărunt;
- 3 căţei de usturoi pisaţi;
- 3 linguri de ardei tocat de la borcan sau proaspăt;
- 2 ardei iuţi din oţet, tăiaţi mărunt;
- 1 morcov răzuit mărunt;
- 1/2 de gulie răzuită mărunt;
- 1/2 linguriţă de chilli;
- 1 lingură de cimbru uscat;
- 1 lingură de mărar uscat;
- sare de mare, după gust;
- 1/2 linguriţă piper;
- 1/4 cană ulei de măsline extravirgin;
- frunze de varză murată;
- borş, bulion şi apă pentru sos.
Mod de preparare:

1.

Se răzuiesc şi se toacă ingredientele.
2. Se amestecă toate ingredientele, în afară de varza murată şi sosul.
3. Se înfăşoară pe rând foile de varză murată cu umplutura pentru sarmale.
4. Se aşază pe fundul cratiţei foi de varză murată, după care se aranjează sărmăluţele, iar deasupra se pune varză murată feliată şi se lasă la fiert 20-25 de minute la foc mic.
5. Se toarnă sosul peste sarmale, care se prepară în funcţie de gusturile fiecăruia. Nu e nevoie să acopere sarmalele. Dacă nu îţi place borşul poţi să pui doar bulion cu sau fără apă.

Credit foto: Ioana Maroşan

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod