Găteşte fără foc: Tort cu portocale şi ciocolată pentru Crăciun

Portocale, ciocolată şi scorţişoară, o combinaţie de trei arome încântătoare care ne duce imediat cu gândul la Crăciun. Dacă te-ai săturat de aceeaşi reţetă de tort, încearcă

Portocale, ciocolată şi scorţişoară, o combinaţie de trei arome încântătoare care ne duce imediat cu gândul la Crăciun. Dacă te-ai săturat de aceeaşi reţetă de tort, încearcă această minunată reţetă.

Pot să spun cu mâna pe inimă că este cel mai bun tortuleţ pe care l-am mâncat eu vreodată, indiferent că a fost copt sau preparat fără foc. Iubesc combinaţia portocale-ciocolată şi demult voiam să fac un tortuleţ care să îmbine aceste două arome care se completează reciproc atât de minunat. Şi iată că, în aşteptarea Sărbătorilor de iarnă, am avut inspiraţia şi timpul necesar pentru a prepara acest delicios tortuleţ, cu ajutorul unei persoane foarte foarte dragi mie :)

Pentru acest minunat tortuleţ nu ai nevoie de multe ingrediente, dar cu siguranţă te va surprinde în mod plăcut combinaţia pe care o vei obţine: o cremă îmbibată de aroma portocalelor, foarte cremoasă şi care se topeşte în gură.

În plus, aromele de portocală, scorţişoară şi ciocolată se împletesc cu magia Sărbătorilor care se apropie cu paşi repezi.

Să trecem mai departe şi să-ţi spun care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru acest tort:

Pentru crustă/blat ai nevoie de:

- 1/2 cană migdale şi 1 pumn mic de nuci braziliene (poţi opta pentru orice tip de nuci, chiar şi seminţe de floarea soarelui crude);
- cacao pudră, în funcţie de intensitatea culorii pe care vrei să o obţii;
- 1/2 cană curmale curăţate de sâmburi;
- un vârf de linguriţă de scorţişoară.

Pentru delicioasa cremă ai nevoie de:

- 1 cană nuci caju înmuiate peste noapte în apă;
- zeama şi coaja de la 3 portocale mai mici;
- 1 mango
(opţional, pentru un plus de culoare şi gust);
- un sfert de linguriţă cu ghimbir proaspăt răzuit;
- miere de albine, după gust;
- 3/4 cană ulei de cocos şi unt de cacao topite la abur
(poţi opta şi pentru uleiul de palmier).

Pentru topping-ul de ciocolată ai nevoie de:


- miere de albine;
- cacao pudră;
- puţină apă sau zeamă de portocale
, în funcţie de consistenţa dorită.

Metoda de preparare este una simplă, fără bătăi de cap:

1. Ca să prepari crusta, se mărunţesc migdalele şi nucile braziliene în robotul de bucătărie, după care se încorporează pe rând curmalele, cacaua şi scorţişoara.

Crusta obţinută trebuie să fie lipicioasă şi se presează cu ajutorul degetelor în forma pentru tort.
2. Ca să prepari crema trebuie să pui toate ingredientele în blender, cu excepţia uleiului de cocos şi a untului de cacao. Vei obţine o cremă pufoasă, iar la final se adaugă uleiul de cocos şi untul de cacao care au fost topite în prealabil pe baie de abur. Se toarnă crema peste crustă şi să lasă la frigider minim 4 ore sau de seara până dimineaţa.
3. Topping-ul de ciocolată se prepară amestecând mierea de albine cu cacao şi puţină apă sau zeamă de portocală, până când obţii consistenţa dorită. Se toarnă peste tortuleţ şi se ornează apoi cu felii şi coajă răzuită de portocală.

Este divin acest tortuleţ, crede-mă pe cuvânt.

Încearcă-l şi aştept să-mi spui cum ţi s-a părut :) Poftă bună şi să aveţi parte de Sărbători minunate!

Credit foto: Ioana Maroşan


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod