Găteşte fără foc: Granola de casă, cu ciocolată

Granola sau cerealele crocante sunt un deliciu dacă le prepari în casă, folosind nucile, seminţele şi fructele care sunt pe gustul tău. Află cum să-ţi faci acasă granola delicioasă pentru

Granola sau cerealele crocante sunt un deliciu dacă le prepari în casă, folosind nucile, seminţele şi fructele care sunt pe gustul tău. Află cum să-ţi faci acasă granola delicioasă pentru micul dejun!

Demult pofteam la nişte cereale crocante făcute în casă ca să le consum cu lapte de migdale. Astfel, ştiu sigur că nu conţin aditivi, zahăr rafinat şi arome artificiale. În plus, ai opţiunea de a folosi nucile şi seminţele în stare crudă, fructele uscate preferate şi mierea de albine. La prima mea granola am folosit şi pudră de cacao ca să-i confer o aromă discretă de ciocolată, alegere foarte bună pentru că mi-a plăcut la nebunie rezultatul final.

Când vrei să prepari granola trebuie să iei în considerare patru tipuri de ingrediente: uscate (nuci, seminţe), lichide (miere de albine, pastă de curmale, sirop de arţar, banană pisată, ulei de cocos, etc), fructe uscate şi aromele dorite (nucşoară, vanilie, scorţişoară, pudră de cacao).

Iată ce ingrediente am folosit pentru această primă încercare de granola, dar pe care am să o reţin pentru că a ieşit foarte gustoasă.

Ingrediente uscate:

- 1 cană fulgi de ovăz;
- 1/4 cană seminţe de chia;
- 1 cană cu mix de nuci/seminţe crude (migdale, nucă, dovleac, nuci braziliene, seminţe de floarea soarelui, alune de pădure);
- puţină sare de mare.

Ingrediente lichide:

- 1 banană;
- 4 linguri miere de albine;
- 2-3 linguri unt de cocos presat la rece (opţional).

Fructe uscate:

- stafide;
- merişoare.

Condimente/arome:

- 1 vârf de linguriţă de nucşoară;
- 1 baton de vanilie;
- 1 vârf de linguriţă de scorţişoară;
- 2 linguri cacao pudră.

Mod de preparare:

1. Ingredientele uscate se mixează în robotul de bucătărie şi se pun într-un castron.
2.

Untul de cocos se topeşte la abur, iar banana se pisează bine. Se pun peste ingredientele uscate împreună cu mierea de albine şi se amestecă toate ingredientele cu mâna.
3. Batonul de vanilie se macină în râşniţa de cafea şi se pune în granola împreună cu celelalte arome. Se amestecă bine până obţii o consistenţă uşor lipicioasă.
4. Se pun pe tăvile deshidratorului şi se lasă la uscat 6-8 ore.
5. Se păstrează la frigider într-un recipient de sticlă, închis ermetic.

Ai 3 opţiuni pentru a usca granola: la deshidrator (6-8 ore), la cuptor (15-20 minute) sau pe calorifer (proces mai lent, dar eficient).

Următoarea reţetă pe care o am pe listă sunt batoanele de granola pe care să le poţi transporta în poşetă ca să ai la îndemână o gustare hrănitoare.

Foto: Ioana Maroşan

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod