Găteşte fără foc: Cum să faci acasă unt din ulei de măsline

Nimic nu este mai simplu decât să faci unt din ulei de măsline acasă. Dacă vrei să variezi meniul şi să înlocuieşti untul obişnuit, cumpără un ulei de măsline de calitate şi fă-ţi

Nimic nu este mai simplu decât să faci unt din ulei de măsline acasă. Dacă vrei să variezi meniul şi să înlocuieşti untul obişnuit, cumpără un ulei de măsline de calitate şi fă-ţi singură un unt delicios!

Mi-a fost foarte greu să mă obişnuiesc cu gustul uleiului de măsline, care îmi schimba total aroma salatelor sau a preparatelor în care îl foloseam. Însă, acum după câţiva ani de când îl folosesc, mi se pare unul dintre cele mai gustoase uleiuri vegetale. Cu o singură condiţie, şi anume să fie ulei de măsline presat la rece, deoarece are o aromă mult mai intensă.

O altă opţiune pe care o folosesc pentru salatele de crudităţi este şi uleiul din seminţe de floarea soarelui, presat la rece, care nu are nicio legătură cu cel rafinat pe care-l găsim în supermarketuri. Cel presat la rece are o aromă foarte intensă de seminţe de floarea soarelui, de aceea este foarte posibil să îţi ia puţin timp ca să te obişnuieşti cu ea. Dar merită!

Cum mi-a venit ideea de a face unt din ulei de măsline? De la un bucătar vestit în ale preparatelor raw, şi anume Ani Phyo care oferea în una dintre cărţile sale "Ani's raw food kitchen" o soluţie rapidă pentru a face unt din ulei de măsline.

Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să torni ulei de măsline într-o caserolă, amestecă-l cu puţină sare de mare şi pune-l la congelator.

Atât! Nimic mai simplu, nu-i aşa?

Un mic truc: am păstrat caserola la congelator şi untul era mult prea întărit, de aceea am optat pentru tava de sub congelator. Astfel, untul are o consistenţă mai cremoasă şi este mai uşor de întins. Bineînţeles că nu va rezista foarte mult în stare solidă odată ce este expus la temperatura camerei. Dar merită să încerci, dacă-ţi place uleiul de măsline. Eu am ales să-l consum pe crackers cu mult oregano uscat şi roşii cherry. Un deliciu!

Credit foto: Ioana Maroşan

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod