Eşti vegetariană? Aoleu, de unde îţi iei proteinele?

Aceasta este cea mai frecventă întrebare care, pusă de către un consumator de carne sună alarmant, dar pe care orice vegetarian bine informat o consideră puerilă. De ce? Pentru că pe lângă

Aceasta este cea mai frecventă întrebare care, pusă de către un consumator de carne sună alarmant, dar pe care orice vegetarian bine informat o consideră puerilă. De ce? Pentru că pe lângă carne există numeroase alternative vegetale care asigură un aport însemnat de proteine.

Nu sunt vegetariană, pentru că nu mi-am propus niciodată acest lucru. Dar, sunt convinsă că aş reuşi să mă număr printre adepţii acestui regim alimentar, pentru că orice fel de carne păleşte în ochii mei, dacă îmi dai ca alternativă o combinaţie de diverse legume.

Recunosc că, momentan, îmi place să cochetez cu ideea de hrană vie, nepreparată termic, pentru că am descoperit câte beneficii aduce pentru organism şi de aceea încerc să introduc cât mai multe alimente crude în dieta mea zilnică. Dar, despre raw food, cum mai este cunoscut acest stil de alimentaţie o să vă vorbesc într-o articol viitor.

Să revenim la proteine şi la numeroasele surse vegetale pe care le avem la îndemână.

Iată 9 dintre cele mai bune surse de proteine:

1. Germenii de lucernă

Sunt în topul plantelor cu efecte terapeutice deosebite recunoscute din vremuri străvechi, datorită nutrienţilor pe care-i conţin: proteine de înaltă calitate, 8 enzime digestive, 8 aminoacizi esenţiali, antioxidanţi, betacaroten, clorofilă, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu), vitamine (A, C, B12, D, E, K, acid folic). Germenii sunt în general orice seminţe de legume sau cereale încolţite. Cu toţii aduc beneficii excepţionale corpului nostru, aşa că nu te limita doar la germenii de lucernă pentru că, aşa cum spune profesorul de biochimie nutriţională, dr. Jeffrey Bland "germenii reprezintă o formă mai eficientă, mai sănătoasă (şi cu siguranţă mai ieftină) de proteine decât convenţionala proteină animală sau chiar decât alte tipuri de proteine vegetale".

Eu i-am cumpărat de la Real cu 4,3 lei caserola de 50 grame.

Dar, îi poţi face şi acasă: pui seminţele într-un borcan şi le laşi peste noapte în apă; dimineaţa scurgi apa şi le laşi la întuneric, clătindu-le de două ori pe zi cu apă până încep să încolţească, după care pui borcanul la lumină pentru câteva ore.

2. Quinoa

Conţine foarte multe proteine, foarte puţine grăsimi şi nu conţine colesterol. De asemenea, dacă o pui la încolţit îi sporeşti valoarea nutriţională, deoarece germenii de quinoa conţin vitamine (A, B6, B12, B5, B2, B1, C, D, E, K, H, acid folic, acid nicotinic), minerale (calciu, fier, crom, cupru, potasiu, seleniu, iod, magneziu, mangan, fosfor, zinc) şi toţi cei 9 aminoacizi esenţiali, potrivit informaţiilor oferite de nutriţionistul britanic Gillian McKeith. Poţi să o adaugi în diverse salate cu legume sau să faci terci (cu apă şi sare). O găseşti în magazinele naturiste.

3. Amarantul

Precum quinoa, amarantul (o cereală) reprezintă o proteină completă. Găseşti amarant în magazinele naturiste.

4. Orzul verde

Conţine la fel de multe proteine uşor asimilabile precum carnea şi este foarte bogat în vitamine, minerale, clorofilă, aminoacizi şi enzime, ne spune nutriţionistul Gillian McKeith. Îl găseşti sub formă de pulbere în magazinele naturiste şi-l poţi adăuga în blender alături de mere, pere sau alte fructe/legume.

5. Algele marine

În special nori (care conţin 48% proteine, aproape la fel ca ouăle şi carnea) şi dulse. Le găseşti la magazinele naturiste.

6. Seminţele de floarea soarelui

Sunt o sursă foarte bună de proteine, cu posibilitatea de a înlocui carnea.

7. Seminţele de cânepă

Conţin 30% proteine, din care 65% o reprezintă edestina, o proteină uşor de digerat, astfel că înlocuiesc cu succes proteinele de origine animală. De asemenea, abundă în acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 6, calciu, fier, magneziu şi vitamina E.

Le găseşti în magazinele naturiste.

8. Soia

A devenit cunoscută şi utilizată ca alternativă pentru carne datorită conţinutului său complet în proteine.

9. Spirulina

Conține de trei ori mai multă proteină decât carnea de vită.

Alte surse bune de proteine sunt hrişca, mazărea, ovăzul, lintea, fasolea, avocado, seminţele oleaginoase (nuci, migdale).

Atenţie! Chiar dacă te bazezi pe proteinele din carne, trebuie să ştii că prin preparare termică se distrug şi proteinele. Aşadar nu strică să includem în alimentaţia noastră surse de proteine complete de origine vegetală.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod