Cum să-ţi revii după sărbători? 5 sfaturi utile care te pun pe picioare

Ceaiurile neîndulcite din plante medicinale au un rol esenţial pentru digestie şi ajută corpul să-şi revină mai repede.


Mesele îmbelşugate de Crăciun şi Revelion pot să-ţi îngreneze digestia şi să disturbe buna funcţionare a sistemului digestiv. De aceea, este important să faci mici modificări în regimul tău alimentar care te vor ajuta să-ţi revii mai uşor şi să ameliorezi digestia. Iată cinci dintre cele mai importante reguli ca să începi anul în forţă:

1. Renunţă pentru o perioadă la carne

După un consum exagerat de carne în perioada sărbătorilor ar fi recomandat să faci o pauză de o săptămână sau mai mult. Nu te îngrijora în privinţa proteinelor, deoarece acestea se regăsesc şi în divese surse vegetale.

Soia, quinoa, amarantul, seminţele de floarea-soarelui, fasolea boabe, lintea, mazărea, năutul, migdalele sunt câteva dintre opţiunile pe care le ai la îndemână pentru a înlocui carnea.

2. Consumă mai puţine lactate şi ouă

Deoarece sunt bogate în grăsimi saturate şi generează un exces de mucus în corp este recomandat să faci o pauză sau să limitezi consumul lor. Dacă nu reuşeşti să renunţi la lactate este de preferat să consumi lapte bătut de vacă sau de capră. De asemenea, ar fi mult mai bine să cumperi laptele crud pe care să-l laşi la prins la temperatura camerei. Astfel, vei obţine o băutură cu probiotice care îmbunătăţesc digestia.

Ouăle îngreunează digestia, de aceea nu trebuie să exagerezi cu ele.

Limitează-te la 1-2 ouă de ţară pe săptămână.

3. Bea ceaiuri din plante medicinale

În loc de cafeaua de dimineaţă poţi să consumi un ceai din plante medicinale (mentă, muşeţel, sunătoare) neîndulcit sau cu foarte puţină miere de albine naturală. De asemenea, dacă resimţi oboseală, după masa de prânz bea un ceai verde neîndulcit. Acesta are un efect revigorant, uşurează digestia şi stimulează arderea grăsimilor. Seara, după ce ai luat o cină uşoară este recomandat să consumi un ceai cald de muşeţel, fenicul sau chimen care ajută a digestie şi previn balonarea.

4. Consumă legume crude în diverse combinaţii de salate

Legumele crude şi verdeţurile asigură un plus de enzime care au rolul de a uşura digestia şi a favoriza o absorbţie mai bună a nutrienţilor. Consumă la prânz o salată de crudităţi alături de o mâncare uşoară, iar la cină limitează-te la o salată mai mare de legume cu 2 linguri de quinoa.

În această perioadă poţi să te bazezi pe morcov, sfeclă roşie, ţelină, varză albă, varză roşie, ardei, castraveţi, avocado, pătrunjel verde, mărar, frunze tinere de sfeclă, valeriană, salată verde, ceapă roşie, usturoi. Salatele le poţi face mai consistente adăugând quinoa, mei, bulgur, orez integral, fasole boabe, năut, linte.

Citeşte AICI câteva idei care te vor ajuta să prepari salate gustoase!

5. Bea multă apă plată

Nu uita de apa plată pe care trebuie să o consumi în cantităţi mari pe parcursul zilei. Îţi poţi începe dimineaţa cu 1-2 pahare cu apă plată de la temperatura camerei sau consumând apă călduţă cu zeamă de lămâie.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod