Cu ce să înlocuim zahărul rafinat

Îndulcitorii artificiali nu sunt o alternativă atunci când vrei să înlocuieşti zahărul rafinat pentru că ei păcălesc creierul şi favorizează obezitatea, chiar dacă nu au calorii. Dar avem

Îndulcitorii artificiali nu sunt o alternativă atunci când vrei să înlocuieşti zahărul rafinat pentru că ei păcălesc creierul şi favorizează obezitatea, chiar dacă nu au calorii. Dar avem multe ale soluţii mai sănătoase.

Am renunţat demult la zahărul rafinat din comerţ şi prefer să aleg varianta nerafinată în cazul în care vreau să-l folosesc la ceva. În cantităţi moderate, zahărul este o sursă de energie, însă noi depăşim cu mult consumul decent de zahăr. Ce trebuie să ştim este faptul că zahărul hrăneşte cele mai periculoase boli din zilele noastre: bolile cardiovasculare, cancerul şi diabetul zaharat. Poţi să vezi sub text un filmuleţ în care sunt explicate ravagiile pe care le face zahărul odată pătruns în corp.

Eu m-am lămurit :)

Printre efectele adverse ale zahărului rafinat se numără şi: producţia rapidă şi masivă a insulinei, determină hiperglicemie şi rezistenţa la insulină, epuizează funcţia pancreasului endocrin, este transformat în colesterol, grăsimi şi depozitat în ţesutul adipos, declanşând apariţia supraponderalităţii, obezităţii şi sindromului metabolic, după cum precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cărţile sale.

Ce înseamnă consum moderat de zahăr?

- 8 linguriţe pe zi pentru persoanele sănătoase;
- 2 linguriţe pe zi în cazul persoanelor care au probleme cu hipertensiunea arterială.

Dar nu pune la socoteală doar linguriţele de zahăr pe care le foloseşti ca să-ţi îndulceşti ceaiul sau cafeaua, ci reţine că orice aliment industrial conţine bonus şi zaharuri rapide, ascunse. Deci se adună ...

Poţi să înlocuieşti zahărul rafinat cu:

1. Mierea de albine de bună calitate

Deşi mierea de albine are un indice glicemic mediu, este recomandat să o foloseşti în cantităţi mici pentru îndulcirea cafelei sau a ceaiurilor, dar numai când sunt călduţe (nu fierbinţi) pentru a evita formarea compuşilor toxici.

2. Extractul natural de stevia rebaudiana

Este o plantă dulce care nu conţine calorii. Cunoscuta nutriţionistă britanică Gillian McKeith o recomandă în cartea sa "Hrana vie pentru sănătate " ca având capacitatea de a regla nivelul zahărului în sânge (glicemia), de a înfrâna pofta de dulciuri şi a tempera senzaţia acută de foame, fiind eficientă pentru cei care suferă de diabet sau hipoglicemie.

3. Nectarul de agave

Este un sirop obţinut din planta agava, având mai multe specii. Se foloseşte foarte puţin sirop, iar acesta pe lângă capacitatea de a-ţi îndulci băutura este bogat în vitaminele B, C, D, E, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu şi crom.

Nectarul de agave, cum mai este denumit siropul obţinut are un indice glicemic scăzut.

4. Siropul de arţar

Este o excelentă sursă de mangan şi zinc, cu puţine calorii. 2 linguriţe (13 grame) de sirop conţin 35 de calorii şi este mai sărac în fructoză decât siropul de porumb sau nectarul de agave.

5. Zahărul nerafinat sau brut

Chiar dacă are la fel de multe calorii ca zahărul rafinat, măcar conţine şi câteva substanţe nutritive care lipsesc cu desăvârşire în varianta rafinată - fosfor, magneziu, potasiu, calciu şi fier. Caută şi înlocuieşte zahărul rafinat cu acest tip de zahăr, însă să fii foarte atentă să scrie pe etichetă că este nerafinat.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod