Cu ce să înlocuieşti zahărul în reţetele de dulciuri

Curmalele sunt printre cele mai bune alternative pentru a prepara deserturi delicioase şi mai sănătoase. Descoperă şi alte ingrediente bune pentru a îndulci deserturile!


Poţi să înlocuieşti sau să limitezi foarte mult cantitatea de zahăr rafinat pe care-l foloseşti pentru dulciurile de casă. Avem o multitudine de ingrediente naturale care conferă un gust dulce preparatului şi la final rezultă un desert mai sănătos. Încearcă-le!

1. Curmale

Poţi să le foloseşti pentru smoothie-uri, batoane cu cereale, brioşe sau orice alt desert preferat. Poţi să le transformi într-o pastă cremoasă amestecându-le în blender cu puţină apă.

Păstreaz-o la frigider câteva zile pentru a o folosi în locul zahărului rafinat în reţetele de dulciuri pe care le faci.

2. Stafide

Sunt potrivite pentru cerealele integrale de dimineaţă, în batoane sau biluţe din nuci/seminţe, terci de ovăz, crumble (ovăz cu fructe la cuptor).

3. Banane

Sunt versatile şi le poţi folosi pentru orice preparat dulce. După ce le transformi în pastă ele se omogenizează cu aluatul prăjiturii şi îi va da o dulceaţă aparte. Sunt potrivite pentru smoothie-uri, checuri cu fructe (banana bread), clătite, brioşe, îngheţată.

4. Suc natural de mere sau piure de mere

Poţi să-l foloseşti pentru brioşe sau orice altă prăjitură, înlocuind zahărul rafinat.

5.

Miere de albine

Folosită cu moderaţie, mierea de albine naturală este o alternativă la zahărul rafinat. Poţi să o foloseşti pentru a îndulci laptele cu cacao, cafeaua, ceaiul, însă nu o adăugă în băutura foarte fierbinte ci aşteaptă să se răcorească puţin. Potrivit specialiştilor, mierea de albine adăugată în băuturile fierbinţi devine toxică.

6. Zahăr din nucă de cocos

Are un indice glicemic scăzut şi nu generează o creştere bruscă a glicemiei. În plus, conţine numerooase vitamine şi minerale esenţiale pentru organism. Îl poţi folosi pentru a îndulci ceaiul, cafeaua, dar şi pentru dulciuri.

Spre deosebire de zahărul rafinat din supermarket, acesta îşi păstrează toţi nutrienţii intacţi şi nu are un impact atât de puternic asupra pancreasului.

Zahărul din nucă de cocos se obține din nectarul florilor de nucă de cocos. Nectarul dulce este evaporat la temperaturi scăzute până devine un caramel gros, după care este uscat şi măcinat până devine pudră cristalizată

7. Extract de stevia rebaudiana

Frunzele de stevia rebaudiana sunt de 30-45 de ori mai dulci decât zahărul, însă nu afectează deloc pancreasul şi producţia de insulină. Substanţele dulci din stevia rebaudiana nu sunt metabolizate de organism, ci sunt eliminate, prin urmare acest extract nu are cum să te îngraşe.

Nu conţine calorii şi nu îngraşă.

Extractul de stevia se găseşte sub formă de pulbere sau lichid. Caută-l la Plafar sau în diverse magazine online. Aproximativ 1-3 picături de stevia pot să îndulcească o cană de lichid.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod