Soarele, prieten sau duşman: Ce trebuie să faci pentru a te proteja de ultraviolete

Radiaţiile solare sunt periculoase şi sub umbrelă, iar apa, nisipul şi betonul reflectă puternic razele UV.

Un studiu recent al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, lansat în cadrul campaniei "Un viitor fără pată!", relevă că 9 din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deşi peste 50 la sută dintre aceştia sunt conştienţi de faptul că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii. Cu toate acestea, 81% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani nu îşi verifică aluniţele de pe corp, un procent la fel de ridicat - 73% - fiind înregistrat şi pentru categoria de vârstă peste 30 de ani.

Totodată, deşi evoluţia aluniţelor este un semnal de alarmă, iar atunci când este vorba despre sănătatea pielii celor dragi majoritatea obişnuiesc să le explice pericolele expunerii necontrolate la soare şi importanţa folosirii cremei pentru protecţie solară, românii, în special tinerii, nu obişnuiesc să îşi protejeze pielea atunci când se expun mai mult timp la soare sau când practică sport în aer liber.

Efectele expunerii prelungite la radiaţiile solare nu trebuie neglijate, avertizează George Sorin Ţiplica, şeful Secţiei de dermatologie de la Spitalul Colentina. Medicul a prezentat la la conferinţa "Un viitor fără pată" câteva măsuri simple şi eficiente de protecţie împotriva acţiunii nocive a soarelui.

"Pentru a evita dezvoltarea de leziuni precanceroase ar fi bine să ne expunem 90 de minute la soare pe zi, cam cât durata unui meci de fotbal. Expunerea la soare să fie evitată în intervalul 10.00 - 15.00, ţine de latitudinea la care se găseşte ţara noastră. Apoi, ar trebui să folosim îmbrăcăminte cu ţesătură deasă, o cămaşă de bumbac cât mai des spălată devine mai fotoprotectivă, deci nu trebuie să folosim tricouri noi când stăm la soare. Să folosim pălării cu boruri mari, să folosim ţesătură care să ne acopere tegumentele, iar partea neacoperită să fi acoperită cu cremă fotoprotectoare. Aceste creme sunt bine studiate, este foarte uşor să identificăm gradul de protecţie faţă de UV tip B, acestea sunt cele care induc cel mai frecvent cancerul cutanat, dar nu sunt singurele. Factor de protecţie (FPS) de 15 sau peste este considerat suficient pentru a ne proteja faţă de dezvoltarea de cancer de piele", a spus dermatologul citat de Mediafax.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod