Trateaza-te acasa de tuse!

Prin tuse corpul elimina substantele straine si mucusurile care se acumuleaza in plamani si pe caile respiratorii. Tusea prin care se colecteaza aceste mucusuri si substante straine din organism nu trebuie sa incerci sa o tratezi. Uneori, insa tusea capata aspecte severe care te impiedica sa mai respiri, si, astfel, ii poate contamina si pe ceilalti, iar acest tip de tuse trebui imediat tratata. Tratamentele facute in casa te pot ajuta sa te simti mai confortabil cand ai probleme de sanatate din cauza tusei.
Tratamente pentru adulti
 
1.Hidratarea este primul pas pentru tratarea cat mai rapida a tusei, deoarece lichidele pot ajuta secretiile pielii si previn iritaritariile gatului. Tusea uscata, seaca poate fi tratata cu ajutorul ceaiului din flori de tei, suc de lamaie si 1-2 lingurite de miere. Pentru copiii care au mai putin de 1 an este recomandat ca ceaiul sa nu fie indulcit cu miere.
2.Dropsurile de tuse pot fi de mare ajutor pentru a calma iritatia gatului, insa de cele mai multe ori exista riscul ca acestea sa nu aiba vreun efect pozitiv in tratarea tusei.
3.Inceteaza sa mai fumezi si renunta la orice fel de produse din tabac, mai ales atunci cand tusesti.
4.Iritantii, cum ar fi fumul de tigara, praful sau alti poluanti, trebuie evitati. Daca acest fapt este aproape imposibil poarta o masca pentru a te feri sa inhalezi acesti poluanti. Exista mai multe masti de fata pentru a ne feri de poluanti, motiv pentru care este indicat sa consultam un medic de specialitate pentru a ne sfatui care dintre acestea dau rezultate optime in scurt timp.
 5.Aciditatea stomacului trebuie, de asemenea, controlata deoarece contribuie la agravarea problemelor de tuse.

Preparatele pentru tuse
te pot ajuta sa scapi de tuse, insa trebuie sa te feresti de medicamente care sunt recomandate pentru mai multe simptome.  Persoanele de specialitate ne recomanda sa ne tratam pentru fiecare simptom in parte.


Sunt doua tipuri de de medicamente care previn tusea: expectorante si reprimate.

Expectorantele actioneaza delicat asupra mucusului si usureaza eliminarea acestuia, atunci cand nu ai o tuse seaca. Foloseste expectorante daca ai o tuse, care produce un mucus vascos, si intampini dificultati de respiratie atunci cand tusesti. Nu trebuie sa depinzi la nesfarsit de un expectorant din cauza mucusului delicat, lichedele, mai ales apa, sunt indicate sa se consume din abundenta.

Reprimatele controleaza sau inhiba reflexul de tuse si functioneaza cel mai bine in cazul tusei uscata, care te tine treaz. Totodata, acestea trebuie folosite cu precautie, deoarece, de exemplu nu trebuie sa ne tratam de o tuse care colecteaza mucus inca din primele zile, ci numai dupa ce aceasta a devenit suparatoare. Tusitul este folositor deoarece aduce mucusul de la plamani si ajuta la prevenirea infectiei bacteriene. Oamenii cu astm si alte probleme ale cailor respiratorii trebuie sa tuseasca. Pentru adiministrarea celui mai bun reprimat este indicat sa consulti un medic.

Studiile au demonstrat ca medicamentele pentru tuse nu funtioneaza foarte bine, unele dintre aceste medicamente pot cauza probleme de sanatate, daca le folosesti un timp indelungat sau daca iei mai multe decat a prescris doctorul.
Este important sa-si administrezi corect medicamentele si sa le tii departe de mana copiilor, prevenind, astfel, adiministrarea lor accidentala.


Mare grija la preparatele pentru tuse


Preparatele pentru tuse pot cauza probleme persoanelor care au deja probleme de sanatate, cum ar fi astm, insuficienta cardiaca, tensiune arteriala sau glicemie. Preparatele pentru tuse pot, de asemenea, sa interactioneze cu alte medicamente, sedative sau calmante, si sa se influenteze reciproc producand reactii adverse in organism. Citeste cu atentie instructiunile de administrare ale medicamantelor sau intreba farmacistul sau doctorul pentru a te ajuta sa urmezi tratamentul corespunzator.

Foloseste cu precautie preparatele pentru tuse daca ai depasit varsta de 60 de ani sau daca ai probleme respiratorii cronice. Citeste prospectele pentru a afla ceea ce iei. Unele preparate impotriva tusei contin un procentaj ridicat de alcool, iar altele contin codeina. Acestea nu sunt singurele substante nocive pentru organism, motiv pentru care trebuie sa ceri sfatul farmacistului.  
Nu lua medicamentele care au fost prescrise unei alte persoane.  


Tratamente pentru copiii

Tratamentul unui adult este cu totul altul decat cel al unui copil, motiv pentru care trebuie sa urmezi indicatiile de administrare a medicamentelor impotriva tusei la copiii, si mai ales sa respecti intervalul de timp la care se administreaza medicamentul respectiv.


Daca copilul tau are o puternica criza de tuse peste noapte, il poti ajuta sa respire mai bine:
  • tinandu-l strans la piep intr-o pozitie care sa-l calmeze;
  • incercand sa-i distragi atentia cu ajutorul cartilor sau a unui joc;
  • mentinad linistea, cat se poate de mult, in incaperea in care sta copilul;
  • foloseste in camera in care sta copilul un vaporizant rece care sa dea senzatia de umiditate in aer. In vaporizant trebuie sa agaugi pe langa apa rece si cateva picaturi de parfum, niciodata apa calda. Tine-ti copilul la piep, si lasa vaporii de apa rece sa vina direct pe fata copilului tau. Daca nu se vede vreo imbunatarire, du-ti copilul in baiei si da drumul la dus pana se fac aburii. Inchide usa si stai in baie pana cand copilul respira cateva minute aerul innabusit. Nu lasa copilul sigur in baie, deoarece se poate opari cu aburi sau cu apa fierbinte. Daca nici aceasta experienta nu are succes, imbraca repede copilul si du-l afara in aerul racoros al noptii.

Nu adiminstra pastile de tuse sau alte medicamente copiilor care au mai putin de 2 ani, inainte de a fi consultati de un medic. Daca doctorul ii prescrie medicamente, asigura-te ca vei urma ceea ce acesta te sfatuieste. Nu-ti trata copilul cu antibiotice sau alte medicamente care au fost prescrise altor persoane, deoarece s-ar putea sa nu dea rezultatele asteptate.


Medicamente pe care le poti cumpara fara prescriptie medicala:
  1. Aspirine
  2. Ibuprofene
  3. Acetinofene
  4. Anti-inflamatorii

Sfaturi sanatoase

Asigura-te ca respecti aceste sfaturi atunci cand urmazi un tratament, care nu a fost prescris de catre un medic de specialitate:

Nu lua un medicament la care ai facut alergie in trecut.
Nu lua mai multe medicamente decat iti recomanda doza.
Citeste cu atentie si urmeaza modul de administrare al medicalemntului.
Aspirina nu se administreaza niciunui tanar mai mic de 20 de ani pana nu este recomandata de catre medic.
Daca ai fost avertizat sa eviti un medicament, suna doctorul de familie inainte de a-ti administra prima pastila.
Daca esti sau ai putea si insarcinata, nu lua alt medicament decat acetaminophen, pana nu vorbesti cu medicul.
 

Comentariile 51-68 din 68

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • argentina pe 29 Nov 2010, 21:42
    tuse seaca

    am 28 de ani si dintotdeauna am suferit de tuse seaca.am luat multe medicamente in acest timp si nici o schimbare.va rog am nevoie de un sfat.

    31
    12

  • Vali pe 22 Nov 2010, 16:07
    tusea

    acest tratament este bun si la copii de 14 ani ?

    42
    13

  • doru pe 2 Nov 2010, 15:38
    capul

    cred ca sunteti cu capul toti de aici

    15
    7

  • cristina pe 30 Oct 2010, 22:39
    tuse insuportabila :(

    este al treilea an in care am inceput sa tusesc. incepe in fiecare toamna cu durere de gat, nas infundat si se sfarseste cu tuse seaca dimineata si in timpul zilei, pana la sfarsitul iernii. am fost la multi medici specialisti in diferite domenii(medicul de familie, pneumolog, alergolog) si nu mai stiu la cine sa apelez. niciunul nu mi-a gasit cauza si tratamentul adecvat pt a scapa de aceasta tuse. va rog sa ma sfatuiti la ce medic sa mai apelez. va multumesc!

    41
    17

  • sexy girl pe 24 Oct 2010, 09:04
    tusea pt copii

    am aflat ceva dar nu prea multe nu prea este de folos acest referat

    48
    19

  • marius pe 17 Sep 2010, 15:27
    tuse seaca

    buna ziua am si eu un baietel 7 ani si as vrea sa imi spuneti si mie ce medicamente trebui sai dau astept un raspuns va multumesc

    25
    12

  • gabriela pe 9 Sep 2010, 23:27
    tuse seaca

    sunt an anglia si nu stiu ce medicamet trebuie sa iau pt tuse seaca nu prea stiu engleza ami trebuie pt adult de 20 astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra va multuesc este urgent va rog

    23
    12

  • gabtiela pe 9 Sep 2010, 23:21
    ce recomandati pt tuse seaca?

    este bolnav tuseste urat tuse seaca

    71
    30

  • alina pe 21 Apr 2010, 15:47
    tuse

    nu prea am gasit ceea ce cautam.As fi vrut ceva prt.copii de pana la 2ani .Multumesc oricum

    23
    12

  • Mihai pe 11 Apr 2009, 22:10
    Tusea la adulti

    foarte bune sfaturi!multumesc

    44
    14

  • lolex pe 8 Apr 2009, 08:16
    Tuse cronica 1 saptamana

    Cancer! ii sigur cancer

    30
    12

  • Mihai pe 7 Apr 2009, 04:30
    Tuse Cronica 1 saptamana

    O fi cancer? sau pur si simplu o tuse simpla care este tratata cu ceai?

    9
    4

  • petrache doinita pe 4 Dec 2008, 22:08
    Tusesc de 17 ani

    Sunt de profesie farmacist, am 39 ani si tusesc de 17 ani. In tot acest timp testele facute au aratat ca am o tuse alergica profesionala (testele pentru astm sunt negative, nu am candida, streptococ, stafilococ, hemophillus) nimic microbian sau fungic. De asemenea am facut un control endocrinololgic, gastric si de asemenea sunt in regula. Mentionez ca in trecut tuseam numai la servici cand preparam anumite rp fara a tusi acasa. De asemeni pe perioada sarcinii si alaptarii nu am avut simptome de tuse si sufocare. Sunt disperata ,de aceea cer ajutor aici. Sunt din IASI si pot fi contactata la adresa de email petra_do@yahoo.com. MULTUMESC

    24
    21

  • Ciprian pe 3 Dec 2008, 19:01
    Super

    Foarte bun articolul. Am urmat exact cele scrise si am scapat de o tuse foarte violenta in 4 zile.

    167
    44

  • Mishonne pe 30 Oct 2008, 11:50
    Tusea acuta

    Excelent, ar trebui afisat obligatoriu in fiecare farmacie. http://1profit-ebooks.com

    60
    17

  • ana pe 20 Oct 2008, 08:15
    Tusea

    MULTUMESC PENTRU SFATURI.

    36
    22

  • Robert pe 22 Mai 2008, 14:37
    F.laudabil..

    ..ca se dau astfel de sfaturi calificate.Din motive de publicitate, se evita, insa, nominalizarea unor produse. Poate mai sunt si alte motive restrictive. Totusi, omul,la nevoie, sau la ananghie, vrea un sfat concret. Cu explicatii nesofisticate si la obiect. Vreti sa ne ajutati pe noi, astia multi si necajiti? Spuneti-ne,concret ,in cazuri bine definite ce trebuie sa faceam ca sa scapam de(sau sa ne amelioram)suparatoarea tuse. Va suntem recunoscatori!

    28
    16

  • mari dodoaca pe 13 Feb 2008, 08:33
    Tusea la copii

    Super, super. In sfarsit am gasit informatii utile.

    152
    34
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod