Toamna, alergiile de toamna, sinuzitele

A venit toamna; temperatura mai scazuta si scurtarea zilelor semnaleaza instalarea anotimpului cand afectiunile legate de aparatul respirator devin predominante; mai frecvente sunt bolile ce tin de caile respiratorii superioare: rinofaringite, faringite (faringoamigdalite), sinuzite.
Ca si primavara, toamna da nastere sau acutizeaza alergiile de tip respirator respectiv rinitele alergice. Desi sunt mai blande si variaza de cele ale primaverii, simptomele lor se manifesta prin:

  • stranuturi;
  • dureri de cap;
  • scurgeri nazale;
  • congestii nazale;
  • mancarimi ale ochilor si lacrimarea acestora.


Daca nu sunt tratate cum trebuie, simptomele de mai sus se pot asocia cu semne ce pot sugera si aparitia unei sinuzite. Unele semne sunt comune: dureri de cap, scurgeri nazale, congestii nazale. Sinuzitele sunt afectiuni ce se caracterizeaza prin inflamatia si infectia mucoasei nazale si sinuzale, precum si prin obstructia orificiilor de comunicare a sinusurilor fata de cavitatea nazala.


Sinusurile sunt cavitati pline cu aer, captusite cu o mucoasa, deschizandu-se in cavitatea nazala si denumite dupa oasele in care se afla:

  • sinusurile frontale;
  • sinusurile maxilare;
  • sinusurile etmoidale;
  • sinusurile sfenoidale.


Trebuie sa fii atent sa nu confunzi manifestarile alergiilor de tip respirator cu banale raceli. Din aceasta cauza se impune consultul la medicul specialist alergolog, eventual si la un medic ORL-ist pentru stabilirea diagnosticului de alergie, precum si a diagnosticului diferential de alte afectiuni (sinuzite, de exemplu).
Medicul specialist va stabili tratamentul pe care pacientul va trebui sa-l urmeze.

In general urmatoarele tipuri de medicamente sunt cel mai des recomandate in tratarea alergiilor sezonale:

  • Antihistaminice - Histamina este eliberata de corp sub forma de reactie alergica, provocand stranuturi, dureri de cap, de ochi si scurgeri nazale. Antihistaminicele previn efectele histaminei in organism si pot fi luate sub forma de tablete, capsule, spray-uri, lichide, injectii si creme.

  • Decongestivii - Alergiile si racelile irita de cele mai multe ori fosele nazale.
    Decongestivii actioneaza asupra vaselor de sange foarte subtiri si inguste pentru a reduce congestia nazala. Acesti agenti pot fi aplicati local sub forma de picaturi sau spray nazal ori pe cale bucala sub forma de pastile.

  • Corticosteroizii/corticoizii intranazali - Congestiile nazale desemneaza o componenta importanta a alergiilor. Corticosteroizii intranazali se gasesc sub forma de picaturi nazale si actioneaza pentru reducerea inflamatiei din fosele nazale.


Daca un pacient cu rinita alergica prezinta tuse persistenta, scurgeri nazale cronice (rinoree), astenie si nu raspunde la terapia cu antihistaminice si decongestivi nazali, poate fi considerat ca avand sinuzita.

Articol scris in colaborare cu Dr.
Elena Oprea
,  medic specialist medicina generala pediatrie

 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina pe 19 Nov 2011, 21:41
    stiti?

    Stie cumva cineva unde o pot gasi pe d-na doctor Elena Oprea,as avea mare nevoie de un pediatru bun pentru copilul meu.mersi!

    0
    0

  • sorin pe 13 Sep 2007, 08:09
    sinuzita

    de la 19 ani am fost la doctor si m-a aburit cu tot felul de tratamente unul mai aiurit decit altul. simtomele persistau cel mai greu era ca nu puteam sa respir corect pe nas si bine inteles vertijurile (ametelile erau groaznice)nu puteam sta in piciore. dupa 5 ani de chin am schimbat doctorul care mi-a spus senin ca imi place la doctor si ca nu mai am nimic . s-o creada el la doctor numai cind ii vad am ceva in stomac . actualul doctor a recomandat operatie dedeviatie de sept. am facut-o si am scapat de vertij da: de nas infundat ba. si urchile stau nu prea bine. am schimbat tara si m-am simtit bine in insulele tenerife spania . dar ma venit in romania si tocmai era epidemie de viroza. si ma taxat bine inteles si iar sinuzita. am facut film la sinusuri si cica nu e sinuzita propiu zisa ci pseudo sinuzita un fel de inflamare superficialaa a sinusurilor. acum sint in grecia la salonic si e cald si bine dar sinusurile asa si asa. ca sfat pentru ceilalti recomand :fara tigari, cafea, alcool,condimente puternice (ardei iute ,usturoi,etc) praful fumul si orice stres respirator ger ca nu e de gluma. am un amic doctor care ini spune ca nu mai scap de sinuzita pina dau coltu. eu nu ma las si poate voi cistiga in fata neplacrilor.

    0
    0

  • mihaela pe 27 Sep 2006, 15:26
    sinuzita

    am fost la doctor (orl)chiar la 2 la interval de 24 h si aveam o stare f proasta..ca si acum stranut,imi curge nasul intr-una.mi se infunda .ma doare capul,in gat...si mi-a zis ca n-am nimic ca e posibil sa fie de la deviatia de sept...si mi-a zis ca oricum sinuzita nu ma...si am si eu o intrebare,,,credeti ca e posibil sa-ti dai seama 100% doar printr-un consult ca nu ai sinuzita?ptr ca eu sun sigura ca asta am si plus rinita alergica stranut intr-una..va rog sa-mi raspunde-ti

    0
    0

  • stan mariana pe 21 Ian 2006, 20:10
    as dori un sfat

    as dori un sfat ce sa fac sa tratez de la bun inceput inca de la primele semne cunoscute de mine de sinuzita(deoarece fac des si stiu cum se manifesta)ce ar trebui sa iau sa ma vindec repede daca se poate cat mai putine medicamente ca imi fac rau la alte afectiuni,eventual daca e nevoie de antibiotic sau cu ce se incepe in prima faza.in speranta ca voi primi un raspuns cat de cat satisfacator (fara sa ma trimeteti la consult) va multumesc anticipat ,cu stima si respect

    0
    0

  • Valeria Predescu pe 19 Ian 2006, 17:48
    De cand sinuzita e o alergie???????

    Domnisoara Oprea va-ti definitivat cumva studiile de medicina la Oxford???Aflam cu stupoare ca studiile profunde in domeniu, efectuate de domnia voastra dezvaluie ca sinuzita e o alergie...Si noi care credam ca e un cal balan..Si mai credeam ca aceasta afectiune se trateaza la O.R.L.!!!Si la voi toata lumea crede ca stie medicina??

    0
    0

  • una pe 19 Ian 2006, 17:48
    mesaj la mesaj

    D-na/D-ra Valeria, care e frustrarea dvs? De unde tonul acesta ironic la adresa d-nei doctor? Se pare ca dvs. aveti cunostinte de medicina daca va permiteti...pacat ca nu aveti si cunostinte de gramatica,elementare.Dar..daca stiti medicina...

    0
    0

  • carmen141061 pe 19 Ian 2006, 17:48
    rinitele

    as dori sa stiu mai multe amanunte daca se poate am un copil caruia de toamna pina primavara ii curge nasul permanent

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod