Secretele unui somn odihnitor

Pentru a te bucura din plin de o sanatate de fier si o buna dispozitie nu trebuie sa neglijezi importanta somnului. Beneficiaza de relaxarea profunda pe care numai un somn linistit si odihnitor o poate oferi organismului tau, respectand orele de somn. Astfel, somnul iti poate oferi o relaxare prelungita.
Potrivit cercetatorilor, o noapte de somn este impartita in 5 perioade consecutive: spre dimineata, fenomenul REM (rapid eye movement - miscare rapida a ochilor) este mai frecvent, drept urmare muschii sunt mai relaxati si intervin visele, sau amintirile recente care s-au intiparit in memorie.


Somnul - un obicei zilnic

Nu exista o practica mai eficienta pentru a dobandi un somn odihnitor noapte de noapte, decat sa-ti acorzi zilnic cateva minute pentru a urma niste tehnici de relaxare si respiratie. Cercetatorii sunt de acord ca somnul este in mare parte un obicei zilnic, o rutina. Unele persoane intampina dificultati in a dormi fara nici o sursa de lumina, altele din contra prefera lumina difuza; nerespectarea orelor de somn poate, de asemenea, sa aiba un efect advers asupra somnului.



Indiciile unui somn odihnitor

Care sunt indiciile care iti pot dovedi ca beneficiezi de un somn odihnitor? Iata cateva dintre ele:
  • Capacitatea de a adormi imediat dupa ce te-ai asezat in pat;
  • Capacitatea de a dormi pe toata durata noptii; in caz de trezire brusca, ar trebui sa adormi la loc foarte usor;
  • Capacitatea de a te trezi dimineata plin/a de energia si entuziasmul necesare pentru a incepe o noua zi;

Orele de somn necesare pe noapte difera in functie de fiecare persoana. Cu toate ca media este de 8 ore, unele persoane se simt foarte odihnite si dupa doar 6 ore de somn pe noapte, in vreme ce altele dupa abia 9 ore de somn.



Tehnici de respiratie si relaxare pentru a reduce stresul
  • Inspira adanc;
  • Inspira aerul pe nas si, in acelasi timp, trebuie sa iti inchipui cum patrunde aerul pana in stomac;
  • Inspira din nou si numara incet pana la 4;
  • Strangeti buzele in momentul in care expiri incet;
  • De data aceasta numara incet pana la 8;
  • Repeta acest proces de 6-10 ori.

Rezultatele acestor tehnici de respiratie sunt imediate. Iti vei simti umerii si bratele relaxate, te vei elibera de stres si tensiune. Practica aceste tehnici zilnic ca si terapie pentru a induce pe cale naturala somnul odihnitor.
Imbinate cu cateva exercitii de relaxare vei reduce stresul si corpul tau va fi cuprins de un somn linistit.
  • Intinde-te pe spate pe covor, cu picioarele usor departate, cu mainile de-a lungul corpului si cu palmele desfacute in sus;
  • Inchide ochii si concentreaza-te asupra fiecarei parti din corp. Incepe din varful capului si coboara pana la degetele picioarelor;
  • Vei simti o tensiune pe frunte, apoi ochi si obraji;
  • Incordeaza si relaxeaza fiecare grup de muschi, de la umeri si gat;
  • Ramai in aceasta stare de relaxare pentru cateva minute. Concentreaza-te asupra respiratiei si incearca sa te debarasezi de toate stresurile care te macina.
    Asigura-te ca inspiri adanc;
  • Intinde-te usor inainte de a te ridica in picioare.

Exista multe astfel de tehnici si exercitii benefice pentru calitatea somnului, insa trebuie sa descoperi care dintre ele functioneaza cel mai bine in cazul tau pentru a-ti induce pe cale naturala un somn odihnitor.
 

Comentarii (25)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alexa - Siesta Bedding pe 22 Aug 2013, 15:21
    Inamicii somnului odihnitor

    Pe langa stres, lumina albastra emanata de calculator si televizor sau masa copioasa inainte de culcare impacteaza in mod negativ calitatea somnului. De asemenea culoarea dormitorului poate avea un efect negativ sau pozitiv asupra somnului nostru. Mai multe detalii despre astea puteti gasi aici: http://www.siestabedding.com/blog/post/inamicii-somnului-odihnitor Daca evitati astfel de factori, atunci calitatea somnului se poate imbunatati.

    0
    0

  • Andrei pe 9 Apr 2012, 01:13
    somn

    Eu reusesc sa dorm doar dupa ora 2:00 noaptea si inainte de asta,ma uit pe calculator si la televizor,deoarece doar asa reusesc sa adorm usor,cam in 30 de minute dupa ce am stins calculatorul/televizorul.Totusi,de cand am inceput sa-mi fac un astfel de program,visez tot felul de ciudatenii(am visat de curand ca am furat sau am facut alte lucruri pe care nu as fi in stare sa le infaptuiesc).Intrebarea este:Visele mele sunt influentate de calculator/televizor sau de alti factori?

    0
    0

  • Dragos pe 21 Mai 2009, 05:18
    inca un factor

    Inca un factor pentru un somn linistit e linistea de sine, sa stii ca ai facut ce aveai de facut ziua aia si sa nu ramai cu lucruri nerezolvate care sa te incarce

    1
    0

  • isa pe 2 Feb 2009, 23:15
    grozav

    E super !!Am sa incerc si eu!E ultramegasuperextra bun!!!!!!!!!!!

    0
    0

  • cristina pe 2 Feb 2007, 12:13

    cred ca primul pas pe care al treb sa-l faceti ar fi sa va ganditi la ceea ce a determinat durerea de cap...sau mai bine zis ce factor stresor v-a afectat in acea zi. Abia apoi puteti sa incercati sa va relaxati inainte de a va culca...(ceea ce ar presupune o tehnica cat mai simpla de relaxare..)Nu va mai culcati cu acele dureri de cap deoarece acest lucru poate fi fff daunator!!!Credeti-ma!Si nu lasati stresul sa va afecteze somnul - odihna sau alte activitati ale dvs.!!!

    0
    0

  • flory_pitick@yahoo.com pe 31 Ian 2007, 11:10
    sfatuiti-ma

    dorm in medie cam 8-9 ore pe noapte iar dimineata de foarte multe ori ma trezesc cu dureri de cap si la fel de stresata sau poate chiar mai stresata decat atunci cand m-am pus in pat. uneori merg la culcura cu dureri de cap si ma trezesc la fel, cu aceeasi durere, sau ma trezesc cu senzatia ca de abea m-am pus in pat, ca n-am dormit deloc. este grav, nu? daca ma puteti ajuta in acest sens va rog mult contactati-ma pe adresa de mail.Va multumesc anticipat !

    0
    0

  • alexa pe 29 Ian 2007, 18:37
    giannina_25@yahoo.com

    dorm in medie cam 7 ore pe noapte iar dimineata de foarte multe ori ma trezesc cu dureri de cap si la fel de stresata sau poate chiar mai stresata decat atunci cand m-am pus in pat. uneori merg la culcura cu dureri de cap si ma trezesc la fel, cu aceeasi durere, sau ma trezesc cu senzatia ca de abea m-am pus in pat, ca n-am dormit deloc. este grav, nu? daca ma puteti ajuta in acest sens va rog mult contactati-ma pe adresa de mail.Va multumesc anticipat !

    0
    0

  • cristina pe 27 Nov 2006, 23:40
    somnul..

    Chiar daca dorm bine si nu ma trezesc in timpul noptii, dimineata simt senzatia de oboseala iar ochii ma irita mult de tot si nici pina acum nu-mi pot explica de ce ???

    0
    0

  • pachita04121952 pe 12 Nov 2006, 11:49
    somnu?????????

    la mine e un dezastru de cind ma stiu niciodata nu mam trezit odihnita ;asta mia afectat in timp sanataea. nu pot lua pastile de somn ca ma turmenteaza si ma trezesc si mai adormita de cit atunci cind ma culc;asa ca asta e indur cu stoiicism ba o lingura cu miere de albine mai un ceai de roinata ,.da e minunat sa te trezesti dimineata odihnita si cu buna dispozitie ;ok sa auzim de bine

    0
    0

  • veta1956 pe 10 Nov 2006, 16:06
    sforaitul...un cosmar...necontrolabil...

    Sincera sa fiu...nu stiam ca sforai cand dorm...pana cand o buna prietena mi-a spus...draga cred ca ai polipi...fa ceva ..ca sforai puternic....Am incercat cu picaturi...cu ceaiuri...cu rasucitul pe o parte...pe cealalta...si nimic...Va rog,daca exista o metoda pe care o stiti...chiar si chirurgicala...sa imi spune-ti ...vreau sa nu deranjez pe nimeni cand dorm...sunt pusa intr-o situatie permanenta de stres cand trebuie sa dorm si sunt in colectivitate...in excursi...si mai ales pentru sanatatea mea....va multumesc anticipat....

    0
    0

  • Nicolaev Emilia pe 7 Nov 2006, 13:34
    As dori sa aflu...

    Sunt de acord cu cele mentionate mai sus, dar as vrea sa aflu cum as putea sa ma debarasez de ginduri atunci cind ma culc. Chiar daca incerc sa nu ma gindesc la ceva imi este greu sa "scap" de aceste ginduri (ginduri ce tin de ceea ce am facut sau ceea ce urmeaza sa fac), respectiv ma scol cu dureri de cap ce-mi afecteaza capacitatea de a function eficient pe parcursul intregii zile.

    0
    0

  • piuta2005@yahoo.com pe 5 Iul 2006, 03:39
    somnul sanatos

    Da,l-am exersat citeva minute conform instructiunilor si am simtit efectele acestei tehnici,insa doresc sa va dau si eu o metoda de relaxare ce aduce somnul:stati relaxat,in patul dvs.cu miinile pe linga corp si talpile usor departate.Cu ochii inchisi vizualizati ca sinteti o lumina alba,care "plecati"in univers,si treptat treceti de nori,apoi intilniti stelele, faceti drumul inapoi bucurosi de ospitalitatea"gazdelor" va localizati vizual casa intrati in patul dvs.si veti descoperi ca deja sa instalat dorinta de somn.La mine functioneaza f. bine si cui i-am recomandat-o mi-a multumit.Va doresc succes!

    0
    0

  • mika pe 24 Mai 2006, 10:12
    interesant

    sunt intr-o perioada f stresanta asa ca chiar aveam nevoie de un somn odihnitor.chiar am sa incerc si voi vedea.multumesc oricum

    0
    0

  • O victima a insomniei pe 13 Feb 2006, 18:51
    Insomnia

    Buna ziua, am 26 de ani si am probleme inca din adolescenta cu somnul. Adorm foarte greu, iar in serile in care adorm ma trezesc in toiul noptii brusc si numai pot adormi. Cer un sfat! Sunt tulburari organice sau sunt simtomele unor boli nedescoperite? Va multumesc

    0
    0

  • AnyScKa_MaYa pe 1 Feb 2006, 18:13
    somnul`..cooll...

    e bine sa dorm cate 12 ore in weekend? :)) vreau o parere.. eu dorm foarte mult.. mai ales in week sau in vacanta... dar cat timp is la scoala.. dorm doar de la 11 seara pana la 6 dim... ca asa e programu...! la mine nu conteaza cat dorm...dar in timpul in care nu`s la scoala sau in alta parte... somnul meu este lung... si... as vrea sa stiu dak e bine sa dorm atat de mult... chiar si cate 14 ore..... abia ma trezesc dupa 1 dupa amiaza...este cumva vreo problema.. sau doar e din cauza oboselii???

    0
    0

  • mughet pe 1 Feb 2006, 10:06
    somnul

    nu stiu ce sa mai fac sa am un somn adanc,reusesc sa adorm,apoi ma trezesc brusc si nu mai adorm la loc decat foarte greu,sa fie oare din cauza copiilor si a noptilor pierdute cu ei?oricum ei au crescut mari iar eu tot nu reusesc sa-mi reglez somnul,as dori un sfat

    0
    0

  • mihai maria pe 1 Feb 2006, 01:37
    somnul

    Hmmm...somnul este intr-adevar atunci cand vine sa te si bagi in scutece , ptr. ca dupa o lunga motaiala , cum spunem ...."dormim pe noi" , normal ca nu mai ai somnul "bun" eu una asa patesc de fiecare data. Am incercat si cu lapte si ceaiuri si pastile pe baza de plante dar nimic...raman la ideea : Dormi atunci cand simti si vei avea un somn odihnitor!

    1
    0

  • Rita pe 31 Ian 2006, 09:35
    Somnul, o minune pentru frumusete!

    Inainte de culcare ar trebui sa consumam un pahar cu lapte caldut indulcit cu miere. Inainte de acest proces, o baie fierbinte cu spuma si o muzica relaxanta cred ca ne_ar face bine tuturor si am avea un somn odihnitor.

    0
    0

  • Micu Rodica pe 30 Ian 2006, 21:29
    T ehnici de respiratie

    Trebuie neaparat sa incerci, ca sa-ti dai seama ce usor te poti relaxa.De cand l-am citit pe Osho si tehnicile lui de relaxare somnul meu este mult mai odihnitor si placut.

    0
    0

  • danutzza_t pe 28 Ian 2006, 10:19

    Interesant.Sper sa functioneze

    0
    0

  • BOZOANCA pe 25 Ian 2006, 17:31
    Somn usor!

    Super exercitiile de relaxare pt. a avea un somn linistit, le voi pune in practica!

    0
    0

  • nonna&ralu pe 25 Ian 2006, 10:44
    hy

    suntem incantate de "reteta" de somn bun! tineti-o tot asa ! pupici

    0
    0

  • marincristinateodora pe 24 Ian 2006, 17:59

    sunt de acord cu ceea ce spune-ti despre somnul odihnitor, am incercat aceste tehnici si a iesit destul de bine, dar am o intrebare: cum sa adormi la loc daca din camera vecina se aude muzica la maxim?

    0
    0

  • nedelcu_carmen pe 24 Ian 2006, 10:46
    Confirmare

    Este un stat de care aveam nevoie intrucat eu lucrez mult timp cu cifre si ma odihnesc 5-6 ore noaptea. Va multumesc!

    0
    0

  • didinuska pe 21 Ian 2006, 05:59
    Insomniaci, la culcaree...

    Voi folosi chiar din nopatea aceasta tehnicile de respiratie si exercitiile de relaxare. Oricand sunt bine venite astfel de articole pentru insomniaci. Felicitari!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod