Relaxare si buna-dispozitie in vacanta de iarna

Trebuie sa recunoastem - multa lume asociaza sarbatorile de iarna cu o adevarat "goana" dupa cadouri. Magazinele sunt pline de parinti, prichindei, prieteni, cupluri. Alegerea cadoului potrivit poate constitui o problema spinoasa, transformandu-se uneori dintr-o placere intr-un chin. Nu te speria! Daca vacanta de iarna este stresanta pentru tine, afla ca nu esti singur...
Cu totii ne promitem ca sfarsitul de an va avea un minim nivel de stres, dar este oare posibil acest lucru? Odata cu venirea sarbatorilor, oamenii care sunt predispusi stresului devin melancolici si mai nelinistiti decat de obicei.

Pentru aceia care in general rezista bine in fata factorilor stresori, vacantele pot sa le joace feste. Ce ramane de facut? Expertii ne sfatuiesc sa ne planificam vacantele, luand in calcul si ipoteticul stres ca si cum ne-am pregati pentru oricare intemperie pe care dorim sa o evitam.

Nu trebuie sa lasi stresul sa-ti ruineze vacanta mult asteptata! Incearca sa-ti dai seama din ce cauza devii anxios. Te simti stresat pentru ca nu stii daca ai cum sa le oferi copiilor cadourile pe care si le doresc? Esti ingrijorat in privinta cheltuielilor? Esti melancolic pentru ca prietenii tai se distreaza, iar tu nu poti tine pasul cu ei?

Gandeste-te care este atitudinea pe care o adopti in preajma sarbatorilor.
Este adevarat, inca nu a fost inventata bagheta magica din povesti care sa te scuteasca de probleme, insa atitudinea face diferenta.

Pentru a-ti da seama de "gravitatea" situatiei te poti intreba: "Este o problema mica, de nivel mediu sau coplesitoare?". In cat timp apreciezi sa o depasesti si cu ce forte? Cauta posibilitatile si solutiile salvatoare, nu te impiedica de unul singur in restrictii si atitudini negative.


Indeparteaza stresul prin exercitii si o nutritie sanatoasa

Sarbatorile au de obicei consecinte negative asupra organismului. Iarna, tendinta principala consta in consumarea dulciurilor si a grasimilor, si, in mod paradoxal, cu cat mananci mai mult zahar, cu atat mai mult te simti lipsit de energie.

Este destul de greu sa te abtii de la dulciuri in vacanta de iarna, dar de ce sa nu incerci. Mananca, savureaza si opreste-te. Daca o faci moderat, nu numai ca iti pastrezi intacta silueta, dar beneficiezi si de un psihic bun.


Nutritia are un rol fundamental in reducerea stresului. Cand organismul nostru nu functioneaza la capacitatea maxima ne simtim stresati, iar sistemul imunitar devine usor de infrant de virusi, bacterii si microbi.

Mananca simplu - un mar in locul placintei de mere pentru a-ti mentine nivelul stresului sub control. Taie grasimile din meniul de sarbatori - Craciun, Revelion - si nu lasa sa treaca nici o zi fara sa mananci un fruct sau legume.

Daca optezi pentru sortimente culinare mai sofisticate, rezuma-te sa le degusti; nu este necesar si nici frumos sa golesti platoul. La petreceri, invata sa savurezi mai degraba oamenii din jurul tau, nu mancarea, oricat de apetisanta ar fi!


Cum sa nu devii prizonierul stresului - simplu si eficient

  • adopta o atitudine pozitiva;
  • incearca sa nu te ingrijorezi excesiv pentru lucrurile ce nu pot fi controlate in totalitate;
  • problemele se pot rezolva daca faci apel la oamenii din jurul tau; nu te ascunde dupa deget;
  • nu omite activitatea fizica; castigi deopotriva fizic si psihic;
  • mananca sanatos - bucuria dulciurilor si a grasimilor dureaza o clipa, dezavantajele produse de ele asupra organismului dureaza mult mai mult;
  • mediteaza un sfert de ora pe zi; aplica tehnici de relaxare prin respiratia profunda sau stretching;
  • evita excesul de cofeina, tutun si alcool; moderat, dar castigat;
  • odihneste-te; vacanta nu trebuie sa devina echivalenta cu insomniile;
  • fa-ti masaj; acesta aduce beneficii atat mintii, cat si corpului.


Mergi contra stresului!

Exercitiile reprezinta una dintre cele mai bune arme impotriva stresului - mai ales iarna, cand oamenii sunt mult mai inactivi fata de oricare alta perioada a anului.
Activitatea fizica este o metoda eficienta pentru combaterea anxietatii si a nelinistilor interioare. Adauga 10 minute de sport programului tau zilnic si vei simti pe propria ta piele beneficiile!

Este mai greu sa ajungi iarna la sala! O scuza destul de buna, dar merita sa te culci pe aceasta ureche? Mersul este cea mai placuta activitate - nu cere mari eforturi si indiferent de anotimp 10 minute de plimbare nu-ti strica!

Plimba-te dimineata! Iesi in parc alaturi de intreaga familie cat mai des cu putinta - nu uita ca dupa vacanta te asteapta un program "criminal" la munca. De ce sa nu profiti din plin cat timp esti in vacanta! Plimba-te inainte de masa de seara sau dupa masa de seara! Indiferent ca optezi pentru dimineata, pentru amiaza sau seara, plimba-te!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod