Reactiile alergice pot fi declansate prin sarut?

Te numeri printre persoanele alergice la alune, peste, oua, anumite medicamente, iar persoana iubita pur si simplu adora sa consume aceste alimente sau este dependenta de medicamentele respective? Afla daca ai motive sa te ingrijorezi atunci cand va sarutati.
Chiar daca riscul ca alergia sa fie declansata in urma unui sarut cu o persoana care a consumat alimentele alergice nu este extrem de ridicat, trebuie sa fii atenta, deoarece reactiile adverse declansate cand se face schimbul de saliva, in timpul sarutului, sunt mai grave.

In realitate, numai 5-12% dintre pacientii cu alergie la alimente sau unele medicamente sustin ca afectiunea le-a fost declansata in urma unui sarut cu o persoana care tocmai consumase alimente cu potential alergic.

Pentru a determina cum persista substanta alergica in saliva, cercetatorii de la Scoala de Medicina Mount Sinai din New York au studiat 36 voluntari care au consumat 2 linguri cu alune, inainte de a li se colecta saliva, la intervale diferite de timp.

Dupa ce au consumat alunele, voluntarii au fost supusi unor interventii, cum ar fi: spalarea dintilor, clatirea gurii cu apa sau mestecarea unei gume timp de 3 minute.  

Astfel, in cazul a 6 persoane, alergenul a fost identificat in saliva numai  5 minute dupa ce au mancat alunele. In randul celorlalti 30, alergenul a fost identificat in saliva chiar si o ora dupa ce au consumat alunele. Totodata, trebuie mentionat ca in cazul a 3 subiecti a fsot nevoie de trecerea a 3 ore pentru ca alergenul sa dispara din saliva.

In functie de cantitatea de alergen prezenta in saliva, cercetatorii au calculat ca un sarut pasional poate transfera aproximativ un sfert din proprietatile alunei, mai ales daca are loc la scut timp de cand alimentul a fost consumat.


Sfat!


Asteapta cel putin 30 de minute, spala-te pe dinti sau mesteca o guma si apoi saruta persoana iubita. Numai asa vei reusi sa o protejezi de reactiile alergice, deoarece cantitatea de alergen din saliva, fie este extrem de scazuta, fie dispare.

Si cu toate acestea, cercetatorii sustin ca cea mai eficienta metoda este asteptarea catorva ore, timp in care sa consumi alte alimente si apoi iti poti saruta in siguranta iubita sau iubitul.

Articole utile
Alergia la alune

Alergia la peste
Alergia la ou
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod