Obiceiuri care se cer supravegheate

Alcoolul si tutunul sunt de multe ori asociate cu ceea ce numim "placerile vietii", dar consumate in exces sunt deosebit de nocive sanatatii, punand in pericol chiar viata.
Alcoolul

Un consum moderat de alcool in una sau doua prize pe zi, mai ales daca e vorba de vin rosu, poate avea un efect favorabil asupra longevitatii si asupra factorului psihologic si social. Vinul provoaca scaderea colesterolului daunator, impiedica formarea cheagurilor de sange, diminuand riscurile accidentelor cardiovasculare cerebrale si actioneaza impotriva radicalilor liberi care apar in procesul de digestie a unor alimente bogate in lipide.

Dimpotriva, un consum excesiv de bauturi alcoolice provoaca ulcer gastric, pierderi de memorie, incoerenta in gandire si vorbire, accidente vasculare, tulburari neuro-psihiatrice, accidente de tot felul (rutiere, de munca etc.) si risc crescut al imbolnavirilor de cancer de san si esofagian. Alcoolul este responsabil si de pierderea controlului asupra emotiilor si impulsurilor si de stimularea instinctului de violenta. De aceea, se recomanda intotdeauna moderatie in consumul de alcool.

Incercati sa evaluati daca dumneavoastra sau o persoana din anturajul dumneavoastra consuma prea mult alcool, folosindu-va de urmatoarele indicii:

  • O persoana care consuma in fiecare zi intre patru si opt prize se situeaza intr-o zona de risc: este in pericol de a deveni dependenta de alcool.
    Un barbat care consuma noua prize sau o femeie care consuma sase, au deja probleme de dependenta.

  • A bea cand suntem maniosi sau ne simtim frustrati, a bea de plictiseala sau singuratate, a bea dimineata imediat dupa desteptare sau seara pentru a adormi, a fi incapabili sa nu bem trei zile consecutiv, toate acestea sunt semne care ne avertizeaza ca avem deja probleme de dependenta.

Este preferabil sa ne limitam consumul de alcool la una, cel mult trei prize pe zi, sa evitam consumul sporadic, dar in cantitati mari sau consumul zilnic.

O metoda buna, care disciplineaza obiceiurile noastre, este sa evitam consumul de alcool trei zile dupa o zi in care am baut, in acest fel vom verifica si daca apar eventuale tulburari specifice abstinentei in cazul dependentei de alcool: dureri de cap, nervozitate, senzatii dureroase etc. S-a constatat ca, in general, alcoolismul la barbati este legat de diverse petreceri si sarbatori, iar la femei de reactia fata de stari de disperare, de dificultati conjugale, de singuratate sau de esec.



Tutunul

A fuma constituie pentru un fumator o placere suprema, un mijloc de destindere sau o arma impotriva anxietatii, si, sa recunoastem, o sfidare inconstienta a mortii, pentru ca, se stie, fumatul unei tigari scurteaza viata cu cinci minute. Daca sunteti fumator, calculati ce inseamna acest lucru!

Dupa calcule statistice, fumatul este responsabil, in medie pe an, de decesul a 35000 de cetateni canadieni si de multe afectiuni grave cu care se confrunta fumatorii, dar si cei din jurul lor. Lista acestora este lunga: bronsite si alte afectiuni pulmonare, cancer cu diferite localizari (gura, gat, esofag, stomac, plamani), diminuarea cantitatii de oxigen transportata de sange, slabirea sistemului imunitar, formarea cheagurilor de sange, rigidizarea si obstructia arterelor, iritatia ochilor, gatului si nasului, dureri de cap, greturi si ameteli, agravarea astmului, pierderi de memorie etc.

Cercetarile efectuate au relevat existenta in fumul de tigara a mai mult de 400 de compusi chimic, dintre care, in jur de 50, cancerigeni.
Cei mai cunoscuti sunt nicotina, gudronul, amoniacul, benzenul, oxidul de carbon si fenolul. S-au descoperit chiar si ierbicide si pesticide, folosite in procesul tehnologic al fabricarii tigarilor. Se cunoaste ca toate aceste substante sunt responsabile de producerea radicalilor liberi si de slabirea sistemului imunitar.

Ceea ce constituie o surpriza a cercetarilor stiintifice, este descoperirea ca fumul de tigara raspandit in mediu contine mai multi agenti toxici si cancerigeni decat cel inhalat de fumator: de trei ori mai mult gudron si de sase ori mai multa nicotina. A ramane 30 de minute intr-o incapere unde s-a fumat echivaleaza, pentru un nefumator, cu fumatul unei tigari, pe cand a ramane intr-o incapere neaerisita unde fumeaza mai multe persoane, echivaleaza cu fumatul a 15 tigari.

Iata ca un fumator risca sa-i ucida treptat chiar pe cei dragi, care sunt in permanenta in preajma lui. Acestia vor suferi mai des de bronsita, pneumonie sau infectii respiratorii, iar capacitatea lor pulmonara va fi diminuata. Partenerul de viata al unui fumator risca sa se imbolnaveasca de cancer sau de alta boala provocata de tabagism, cu 25-30% mai mult decat o alta persoana nefumatoare, dar care traieste intr-un mediu unde nu se fumeaza.
Fumatul afecteaza si nou-nascutii: un nou-nascut din parinti fumatori va avea la nastere o greutate mai mica si va fi mult mai vulnerabil la imbolnaviri.

Chiar daca fiecare e liber sa-si traiasca cum vrea propria viata, nimic nu ma poate impiedica, de fiecare data cand sunt obligata sa inspir fum de tigara, sa fac o comparatie intre fumatori si persoanele in stare avansata de ebrietate, care se urca la volan riscandu-si viata.

Informatiile au fost preluate din cartea "Sa traim bine! Sa imbatranim frumos!" - Marie-Paule Dessaint - tradusa de Rodica Paraschiv, Editura Niculescu, Bucuresti:1999
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 15 Dec 2006, 22:21
    fumez de 8 ani

    sunt constienta de tot raul pe care-l aduce o tigara.Zi de zi imi propun acelasi lucru:sa renunt la ele dar nu reusesc.ma ajuta cineva?Am doar 26 de ani si nu vreau sa mor.Ma inspaimanta tot ce vad si aud despre tutun,dar totusi nu reusesc sa renunt la el,desi-mi doresc mult acest lucru.

    0
    0

  • DAN pe 26 Nov 2006, 11:37
    INPOTRIVA FUMATULUI

    NU MAI FUMEZ DE 38 ANI SI TOTUSI RAMIN UIMIT CIT DE INCONSTIENTI SUNT OAMENII,CITE BOLI CAUZEAZA ACEASTA TIGARA,VIRSTA MEA 38

    0
    0

  • leyla pe 15 Feb 2006, 04:39
    despre fumat

    ma igrozesc tot mai mult in timp ce citesc informatiile oferite de dvs. putine lucruri din informatiile expuse nu le stiam. si totusi, nu cred ca ma conving in totalitate informatiile acestea sa ma las de fumat. nu stiu de ce, incercam sa ne facem asa de mult rau " sfidand moartea". acum voi incerca altfel, imi propun sa ma gandesc mai mult la faptul ca fumand, practic "bag cancer in mine". suna urat dar poate ma ajuta sa ma las de fumat.(poate si pe altii) poate si sportul ma va ajuta.ma gandesc ca, facand sport "nu voi mai avea putere sa fumez" si in plus va fii si o detoxifiere a organismului. oricum, va urez multa bafta tuturor celor care vor sa se lase de fumat!! sunt convinsa ca se poate chiar daca fumezi mult! trebuie incercate toate metodele!!!

    0
    0

  • florentina_moga pe 7 Feb 2006, 12:53
    Fumatul

    Fumez ca disperata. Am incercat sa ma las si in loc sa ma las mai rau am inceput sa fumez. Pur si simplu ma abitionez sa fumez cat mai pot. Deja ma dispera. Stiu ca nu este sanatos si degeaba. Poate ar trebui sa citim mai multe articole despre fumat, efectele lui si cum sa ne lasam.

    0
    0

  • narcisa pe 19 Ian 2006, 17:49
    tutunul

    si eu fumez, dar nu in cantitati mari.de exemplu=dimineata dupa ce mananc o banana si beau o cana de nectar,simt nevoia sa fumez3-4 tigari la cafea.dar in restul zilei poate nu mai fumez, decat 4 tigari maxim.nu stiu ,asta denota ca sunt fumatoare?vreau sa ma las dar dimineata la cafea nu ma pot abtine.am facut radiografie la plamani si sunt curati

    0
    0

  • valericanicolescu pe 19 Ian 2006, 17:49
    Sa nu se fabrice

    Tutunul,alcoolul,cafeaua,narcotice,sa nu se fabrice,si oameni vor fi sanatosi la corp si minte si credinciosie.Daca mai renunta la furt,ucidere,curvie,preacurvie,etc.diavolul va disparea de pe planeta pamant si toate popoarele vor trai in pace.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod