Laptele si alergiile

Alergia la lapte se produce in momentul in care sistemul imunitar reactioneaza impotriva proteinelor ce se gasesc in lapte. Acest lucru se intampla din cauza incapacitatii sistemului imunitar de a clasifica proteinele laptelui drept "nevatamatoare"/ "nepericuloase".
Care sunt simptomele daca esti alergic fata de lapte?

Studiile facute in State au aratat ca bebelusii hraniti cu lapte matern perzinta un risc minim de a dezvolta o reactie alergica la lapte fata de aceia care primesc lapte de vaca sau de soia. In multe cazuri se crede ca acest tip de alergie rezulta in urma combinarii a mai multor factori: factori de ordin genetic se suprapun peste dieta bebelusului in care este inclus laptele de vaca. Cei mai multi copii se confrunta cu alergii fata de lapte in jurul varstei de 2-3 ani.



Exista doua tipuri de reactii alergice fata de lapte:

  • Reactii rapide - se produc subit (de la cateva secunde pana la cateva ore fata de momentul ingurgitarii laptelui); simtomele includ respiratia greoaie, voma, urticarie, angioedem (buzele, ochii sau limba se umfla puternic) si anafilaxie.

  • Reactii lente - reactiile se inregistreaza lent (de la cateva ore pana la cateva zile de la consumarea laptelui); printre simptome se numara voma, stari de irascibilitate, incapacitatea de a castiga in greutate si de a se dezvolta normal.
    Acest tip de reactie este mai dificil de distins pentru ca simptome asemanatoare se declanseaza indiferent de alergen.


Simptomele alergiei fata de lapte se pot imparti in trei categorii

Reactiile la nivelul pielii
  • urticarie;
  • eczeme;
  • edem al buzelor, gurii, limbii, fetei sau gatului;
  • cearcane foarte pronuntate.

Reactiile la nivelul tractului gastrointestinal
  • dureri abdominale;
  • meteorism - simptom caracterizat prin marirea volumului abdomenului provocata de acumularea de gaze in stomac sau in intestin;
  • diaree;
  • vomismente;
  • crampe.

Reactiile la nivelul tractului respirator
  • rinoree;
  • stranuturi;
  • ochi inritati;
  • tuse;
  • dificultati respiratorii.


Sunt contagioase aceste alergii fata de lapte?

Raspunsul este negativ.
Aceste tulburari nu se transmit de la o persoana la alta si nu pot fi transmise prin alte medii (bacterii, virusi etc.).


Diferente intre intoleranta fata de lapte si alergia la lapte

  • In timp ce intoleranta fata de lactoza (zaharul din lapte) reprezinta inabilitatea de a fi produsa o cantitate suficienta de lactaza (glandele intestinului subtire produc aceasta enzima) pentru a transforma zaharul din sange in glucoza, alergia fata de lapte este produsa de sistemul imunitar care trateaza proteinele din lapte drept "inamici" ai organismului.
  • Semnele si simptomele specifice alergiei apar inca din perioada primei copilarii (de la nastere pana la varsta de 3 ani); intoleranta fata de lactoza este extrem de rar intalnita in acest interval;
  • Alergia afecteaza aparatul digestiv, caile respiratorii si pielea; intoleranta are repercusiuni numai asupra digestiei, provocand in primul rand meteorism;
  • In foarte putine cazuri, alergia fata de lapte reprezinta o amenintare majora (in urma unui soc anafilactic se poate muri); intoleranta fata de lactoza nu reprezinta o conditie atat de grava pentru sanatate - exista oameni care (in ciuda faptului ca se confrunta cu aceasta problema) pot consuma cantitati mici de lapte fara sa experimenteze nici un simptom.


Exista vreun tratament pentru alergiile la lapte?

Alergiile pot aparea in orice perioada a vietii; un bebelus se poate naste cu o alergie sau adult fiind te poti lovi de acest obstacol.
Cu toate ca alergiile sunt dificile in privinta stabilirii tratamentului, in multe cazuri ele pot disparea de la sine. Acest lucru se declanseaza in momentul in care sistemul imunitar realizeaza ca alergenul este de fapt inofensiv.

Cea mai buna metoda de tratament valabila pentru orice alergie consta in evitarea alergenului (a laptelui si a produselor ce contin lapte, in cazul de fata).

 

Comentarii (18)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina pe 10 Apr 2014, 10:12
    alergie la lapte

    am o fetita de 1 an si 9 luni...alergica la laptele devaca, la abumina bovina, la cazeina..( deci nu mananca nimic din ce inseamna vita) si a facut apoi alergii incrucisate cu soia, alune, nuci. noi am facut testul de alergii la Medlife Unirii Bucuresti. la noi aceste alergii se manifesta intern, nu ii apar pe corp absolut nimic. face diaree. pana la 1 an si 5 luni ne-am chinuit foarte tare. cu dureri , cu tipete. pana am ajuns la medical Stanciu Adrian care ne-a diagnosticat si ne-a ps pe tratamentul corespunzator. am comandat din Frata medicamentele INTERCRON si Spirokast- e care l-am luat de la noi din farmacie, zinc-mel. si bea numai laptic alfare. o perioada este bine. dar cand se scapa in alimentaie ceva gresit imediat se produce alergia. ceva gresit ...sa va povestesc..poate mai sunt parinti in situatia noastra. aceasta cazeina se gaseste in orice aliment fainos inclusive painea si in orice preparat de carne, faina de cumparat contine cazeina. noi facem paine in casa. cum mananca paine de cumparat cum face diaree. mananca doar carne de la tara. e dificil.

    0
    0

  • Gabi pe 17 Dec 2013, 13:17
    alergie lapte

    Buna am un bebe de 4 luni si iam dat lapte de vaca de la 2 luni acum insa iam dat 3 mese de lapte praf deoarece am ramas fara lapte de vaca si mia facut niste bube pe mana stana atat

    0
    0

  • elena pe 27 Mar 2009, 13:48
    alergia la lapte

    suntem si noi intr-o situatia dificila, avem 2 copii, fetita are 7 ani si nu a fost alergica la nimic dar la virsta de 1 anisor avea o exema mica pe minuta si aparea mereu cind minca ceva de culoare ros-oranj (rosii, capsuni, portocale...). am fost cu ea la medic si ni s-a prescris o crema cortizonica si exema a disparut. Dar acum suntem intr-o situatie dificila de tot al doilea copil la 3 saptamini a facut alergie la laptele de vaca(prin intermediul laptelui matern...eu am baut un pahar de lapte proaspat).Acum David are 8 luni, maninca numai lapte matern, plus mai maninca fructe si piureuri omogenizate.Am fost la multi specialisti in ITALIA care ne-au sugerat sa il pazim de lapte pina la 2 ani. Si sfatuiesc la toti parintii sa fie foarte atenti caci cu alergiile nu se glumeste, ele au tendinta de a se amplifica...daca la inceput este alergic doar la un produs si il primeste mai departe atunci organismul devine foarte sensibil si incepe sa respinga si alte produse alimentare.Eu alptindul de 8 luni nu-mi permit sa maninc produse lactate, dulciuri, ciocolate, muraturi, fructe exotice, nuci....NU de mult el a facut si un soc anafilactic din cauza laptelui de soia (ni s-a sugerat sa-l incercam de la 6 luni) dupa care am ajuns la spital. Sper ca cele spuse sa va ajute sa aveti o pozitie foarte serioasa fata de orice tip de alergie. sanatate la toti...

    0
    0

  • elicafodor@yahoo.com pe 1 Feb 2009, 19:49
    Nu sta Du te la un medic

    Eu am patit-o cu Ilinca. Nu am avut medici buni in oras, ce mi-au nenorocit-o. Dadeam cat nu facea, dar fara nici un rezultat. Acum merg la Iasi la Dr Gotia si sunt multumita. Am facut teste alergologice IgE specifice, cutanate la un copil de 1 an si 10 luni. Mi-a fost f. greu desi sunt as med., dar copilul era al meu Acum sunt la regim. Este alergica la proteina laptelui de vaca, cartof, telina alune, peste, etc. Important e ca traieste si sunt oameni care isi cunosc meseria nu ca cei din Botosani. Sfatul meu DU-TE LA UN MEDIC!

    0
    0

  • Adriana pe 17 Ian 2009, 09:10
    alergie, intoleranta???

    Eu am o fetita de 1 an si 2 luni, pana la 1 an i-am dat lapte praf, dupa ce a implinit 1 an am inceput sa-i dau lapte de vaca, iar de cand il bea i-a aparut pe fata niste bubite si la fundulet tot timpul e iritata, sa fie oare alergica la lapte, nu vomita, nu respira greu

    1
    0

  • pentek pe 5 Ian 2009, 19:35
    alergie

    Sunt mama unei fetite de 3 ani este alergika la ceva da nu stiu la ce are bubite pe corp ca muscatura de tantar.Sar putea sa fie de la alergia la lapte? Cu ce as pute sa alocuiesc crema panderm?Va multumesc!

    0
    0

  • boros ioan daniel pe 23 Oct 2008, 15:30
    Alimentatia

    Ii dau supliment lapte praf nan si face treaba mare mai greu. Ce pot sa fac?

    0
    0

  • nadia pe 21 Oct 2008, 17:16
    Alergii alimentare

    Alergic la 6 ani? Descurajant. Fetita mea are 20 luni, alergica de la 3 saptamani si stiam ca alergia tinde sa dispara la 1,2,3 ani... poate baietelul tau consuma prea multe lactate? analizele au confirmat alergia?

    0
    0

  • elena pe 19 Oct 2008, 22:56
    David

    Sunt disperata, baietelul meu are 6 ani si a facut alergie la lapte, as vrea sa stiu daca exista un tratament. 60% din alimentatiu lui zilnica erau lactate. Am nevoie de ajutor.

    0
    0

  • simona pe 28 Iun 2008, 23:43
    Alergie

    Si baiatul meu e alergic, la lapte si la cazeina. Pacat ca nu exista niciun tratament pt ca ii place foarte mult laptele.

    0
    1

  • mona pe 18 Iun 2008, 20:20
    alergii la bebelusi

    si eu am un bebe de 6 saptamani si toata fata e plina de niste bubite mici care acuma se decojesc, are si fata aspra si nu stiu ce sa ma fac cu el.i-am dat completare de lapte praf Nan 1.si de o saptamana l-am schimbat cu milumil,crezand ca se schimba ceva .dar nimic.ce sa fac?

    0
    0

  • larisa1985 pe 9 Iun 2008, 10:33

    Daca sunteti din Bucuresti va puteti duce la spitalul de la Sincai, iar daca suteti din tara interesati-va de orice clinica care are sectie de Alergologie. Multa sanatate.

    0
    1

  • NICULA GEORGE pe 9 Iun 2008, 09:33
    ALERGIE

    SUNT TATAL UNUI BAIETEL DE 2 ANI SI 5 LUNI, SI ESTE ALERGIC LA CEVA DAR NU STIU LA CE. I-AM ADMINISTRAT SI TRATAMENTUL RECOMANDAT DE MEDICUL DERMATOLOG SI NU SE CUNOASTE NIMIC. VREAU SA VA INTREB UNDE IN TARA SE POATE FACE TESTUL DE DEPISTARE A ALERGIEI. MENTIONEZ CA SIMPTOMELE SUNT CELE DE MANCARIMI INSUPORTABILE.

    0
    0

  • Stan Ana-Maria pe 2 Dec 2007, 16:27
    Alergia

    Sunt mama unei fetite de 3 ani care este alergica la lapte, inca de cand s-a nascut. Din pacate am descoperit lucrul asta abia la varsta de 1 an si 2 luni. Tot timpul ii apareau eczeme pe corp si avea mancarimi insuportabile. Dupa ce i-am facut testul, din care a rezultat ca are alergie alimentara multipla (la mai multe alimente: lapte, albus, nuca de cocos, cod si alune), i le-am scos din alimentatie. De atunci totul e normal, pot spune ca are si ea piele ca de bebelus, fina. Atata timp cat nu consuma niciun produs din cele enumerate mai sus, totul e ok.

    1
    0

  • mihai pe 15 Oct 2006, 23:19
    alergia la lapte

    de 2 ani ma confrunt cu astfel de alergie. am renuntat la laptele de vaca, cascaval, dar nu pot renunta la unt.imi tot apar mancarimi in unele zone ale corpului, rinoree,stranuturi.

    0
    0

  • genamiky pe 28 Iun 2006, 22:04
    sanatate

    Nu am facut analize laptelui de vaca pe care il dau bebelusului meu(7 luni).Cum imi dau seama daca face alergie?

    1
    0

  • vladuta pe 7 Apr 2006, 20:05
    laptele

    si eu fac alergie la lapte,ma umflu in stomac si apoi vomit si am o stare de rau general care dureaza 2-3 zile

    1
    0

  • io pe 22 Mar 2006, 20:49
    eu fac diaree la lapte , se amplifica la frig sau la cantitate mai mare..

    dchub://dope.sytes.net

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod