De ce stranutam primavara?

Pentru unii dintre noi primavara readuce soarele in casa; pentru altii primavara devine echivalentul stranuturilor, al ochilor inrositi si al rinoreelor. Descopera cum se poate schimba acesta perspectiva mai putin placuta pentru ca primavara sa se numere printre anotimpurile preferate.
Ce este rinita alergica sau febra de fan?

Rinita alergica, careia de multe ori i se spune febra de fan reprezinta reactia sistemului imunitar in momentul in care intra in contact cu anumite alergene precum polenul sau praful.

Cand oamenii care prezinta alergii inhaleaza aceste substante/particule, anticorpii alergici IgE ii trateaza drept "atacatori periculosi". Acest lucru conduce la eliberarea substantelor histaminice, lucru ce produce reactii alergice precum stranuturi, rinoree, congestii nazale si mancarimi.


Care sunt simptomele comune?

  • ochi lacrimosi si inrositi;
  • stranut;
  • rinoree;
  • iritatii oculare si nazale;
  • in cazul copiilor, aparitia cearcanelor.


Cum se poate distinge raceala de febra de fan?

In timp ce ochii lacrimosi, stranuturile, iritatiile oculare si nazale sunt caracteristice atat racelilor, cat si reactiilor alergice, guturaiul are in plus simptome specifice precum febra, stare generala de insomnie, dureri articulare si musculare, simptome ce nu apar si in cazul alergiilor.
Simptomele alergiilor dureaza cat timp organismul este expus alergenilor; raceala se vindeca pe parcursul a cateva zile.


Ce este un alergen?

Orice substanta (precum polenul, praful, firele de par de animale) care declanseaza o reactie alergica organismului.


Ce este polenul?

Polenul este format din particule microscopice produse de anterele staminelor, necesare fertilizarii plantelor.

Polenul plantelor cu flori mari - este cazul trandafirului - este mai putin nociv si nu declanseaza de obicei alergii. Exista insa multi copaci si arbusti, ierburi si cereale al caror polen este purtat cu usurinta de vant si declanseaza reactii alergice.

Rinite alergice sezonale sunt de multe ori produse din cauza polenului; printre copacii cu polen alergic se numara: stejarul, cedrul, ulmul, mesteacanul, frasinul, plopul, artarul, chiparosul si nucul.



Cum faci testul pentru alergii?

Pentru a determina la ce substanta esti alergic, alergologul iti face un test al pielii, uneori chiar si al sangelui, utilizand mici cantitati de alergen. Exista mai multe tipuri de teste.

Testul puncturii - o cantitate foarte mica de alergen este presarata deasupra pielii sau introdusa printr-o intepatura in piele. Daca esti alergic la respectiva substanta pielea se va umfla si se va inrosi. Umflarea/edemul va aparea numai in locul intepaturii.

Testele intradermice presupun injectarea unei cantitati de alergen extrem de redus, sub piele, de obicei in antebrat. Este posibil sa se recurga la aceasta metoda in momentul in care alergologul nu a putut determina suficient de clar prin testul puncturii alergenul care iti produce reactii alergice.


Care este cea mai buna metoda penru evitarea alergiilor de primavara?

Cel mai bun lucru este reprezentat de evitarea alergenului in cauza, polenul de exemplu.
Acest lucru presupune statul in interiorul unei locuinte in perioada polenizarii - de dimineata pana la orele tarzii ale dupa-amiezii.

Este bine sa ai ferestrele inchise si aerul conditionat pornit in locul in care stai; inclusiv in masina daca decizi sa iesi afara.

Aplica aceleasi procedee si asupra lenjeriei: cel mai bine ar fi sa folosesti un uscator de rufe pentru a nu le expune polenului de afara.

De asemenea, n-ar strica sa te gandesti la o vacanta intr-o zona geografica cu mai putin polen - marea, de exemplu.


Care este medicatia specifica alergiilor?

Antihistaminicele sunt utilizate pentru a preveni si pentru a linisti simptomele rinitelor alergice precum si a altor alergii. Ele actioneaza prevenind productia de histamine, substante produse de organism in timpul reactiilor alergice.


Decongestivii nazali sunt de asemenea folositi pentru a trata congestiile nazale sau alte simptome aociate alergiilor si racelilor. Ei produc ingustarea vaselor sangvine, conducand la eliberarea cailor nazale. Sprayurile nazale reduc inflamatia mucoasei nazale, diminuand stranuturile si iritatiile.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ANA pe 29 Mar 2008, 16:42
    Si eu am rinita alrgica, in special la praf

    De foarte putin timp am descoperit alegia, am luat la sfatul medicului 5 pastile de xizal sau xiral si rezultatele au fost ca nu mi sa mai manifestat alergia decat extrem de putin, poti cere doctorului tau alergolog sa iti prescrie acest produs.

    0
    0

  • maria pe 11 Mar 2007, 18:07
    rinita alergica

    e trist si dureros cand intelegi ca esti alergica fiindca nu se mai poate face nimic...de 4 ani ma chinui cu antihistaminice..va multumim pentru tot ce faceti pentru noi! un site minunat!

    0
    0

  • Gabi pe 15 Apr 2006, 07:56

    Sunt foarte bune aceste articole de Carmen Oprea si cei care le-au pus la dispozitia tuturor sa le citeasca, sa le dea Dumnezeu sanatate. Este mult mai simplu si comod sa citesti pe computer, decat sa iei o carte!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod