Cum influenteaza fumatul viata adolescentului si a adultului?...

Numarul persoanelor care practica fumatul este in continua crestere. In lume, exista 1.2 miliarde de fumatori si, paradoxal, mai bine de 70% dintre ei traiesc in tarile in curs de dezvoltare. Si in tara noastra situatia este similara, aproape o jumatate din populatie fiind constituita din fumatori. Este drept ca fumatorii din Romania anilor 2004-2005 au mult mai multe cunostinte teoretice despre bolile cauzate de tutun, componentele fumului de tigara si metodele prin care pot opri fumatul. Dar, in egala masura, ei gasesc si mult mai multe sortimente de tigari si alte produse din tutun pe piata, precum si conditii favorabile in societate de a initia si intretine fumatul.

In ultimul deceniu s-a vorbit si s-a scris mult despre fumat, obicei adanc inradacinat in memoria umanitatii, de cateva secole bune. Tema a fost si este inca la moda, spre deosebire de epoca anterioara, cand informatiile despre tutun, tigari, fumat si tot ce inseamna acestea aveau un circuit accesibil mai mult specialistilor.

In zilele noastre, fumatorii care doresc sa afle cat mai multe despre obiceiul lor, ce riscuri ii asteapta sau unde se pot adresa pentru a renunta la fumat au la dispozitie atat publicatii, cat si alte mijloace: cabinete de consiliere antifumat, brosuri, pliante, manifestari prilejuite de zilele dedicate tabagismului, emisiuni radio-TV, chiar si site-uri unde pot gasi toate datele necesare.

Zilnic ne confruntam cu pacienti care ne solicita ajutor dupa doua-trei incercari esuate de a opri fumatul. Care sa fie explicatia? Mai intai sa ne intrebam de ce incep tinerii sa fumeze?

Abordarea adolescentilor fumatori este o problema delicata, care trebuie sa tina cont de specificul transformarilor ce caracterizeaza aceasta varsta, dar si de structura personalitatii fiecarui tanar.

Numeroase programe educationale de prevenire a fumatului la tineri au concluzionat ca varsta medie de incepere a fumatului a fost de 13,8 ani in anul 2003. Decizia de a fuma decurge dintr-un complex de factori ce includ atitudinea, normele sociale, presiunea sociala si propriile convingeri despre persoana lor.

Influenta mass-media asupra traiectoriei de fumator a unui tanar poate fi, la randul ei, determinanta. Un studiu german, care a urmarit pe o perioada de cinci ani rolul publicitatii asupra initierii fumatului la tineri, a constatat cresterea fumatului indeosebi la fete, la sfarsitul acestui interval, cu 62%! Tinerele asociau fumatul cu imaginea favorabila indusa de reclamele la anumite marci de tigarete. Totodata, proportia de fumatori curenti a ajuns de la 21,3% la 28,3% printre tinerii de ambele sexe urmariti pe timpul celor cinci ani...

O serie de alte obiceiuri nesanatoase sau comportamente negative care isi exercita influenta asupra adolescentilor pot precipita initierea fumatului. Aici se incadreaza consumul de alcool sau droguri, fumatul maternal, indeosebi in familiile monoparentale, unele tulburari psihice. Mai multi fumatori se intalnesc si printre cei care nu iau micul dejun regulat, nu fac sport si petrec mult timp in fata computerului.

Nu se poate incepe o discutie despre fumat cu tinerii, fara a le intelege motivele pentru care au decis sa apeleze la acest comportament. La acest subiect, atat specialistii, cat si tinerii raspund in consens: fumatul este initiat in relatie cu o serie de factori psihologici specifici varstei adolescentei. Tinerii doresc sa para mai maturi, sunt animati de sentimente de revolta fata de adulti. Alteori, ei aleg sa fumeze ca o reactie la tendintele din grupul lor de amici, in scopul de a-si castiga un statut "onorabil" printre acestia.

O alta explicatie din punctul de vedere al adolescentilor este curiozitatea, necesitatea de a experimenta ceva nou, de a fi la moda, de a face ceea ce fac si adultii. Reducerea tensiunii psihice in anumite stari conflictuale inerente aceleiasi varste, precum si modelul unui parinte, frate mai mare, profesor sau actor idolatrizat care este fumator sunt la fel de des invocate.

Toate aceste motivatii converg spre semnificatia falica a tigarii, pipei sau trabucului, mijloace care confera statutul de "barbat sau femeie matura", siguranta de sine. Emotiile unei intalniri importante sau ale unei probe pe care o vor trece in fata adultilor pot fi mai usor mascate prin aprinderea unei tigari. La "adapostul" fumului scos pe nari, tanarul are impresia ca este mai convingator, mai puternic...

Cel mai adesea, intre initierea fumatului si momentul in care fumatorul isi pune pentru prima oara problema renuntarii se scurg 10-20 de ani. Odata depasit momentul "primei tigari", in urmatoarele luni consumul nu depaseste 1-5 tigari/zi, fara a fi regulat, pentru ca ulterior, incet-incet, tutunul sa se insinueze printre preocuparile cotidiene, fumatul sa devina zilnic si sa se intensifice de la o luna la alta.

Care este definitia corecta a obiceiului de a fuma?

Raspunsul poate fi dat foarte usor, daca ii privim pe fumatori. La fel ca orice alta preocupare, si fumatul este un obicei. Prin "obicei" se intelege o deprindere individuala castigata prin repetarea frecventa a aceleiasi actiuni sau un mod particular de a face ceva, de a se purta, imbraca, comun unei colectivitati sau categorii de persoane, obisnuinta, invat.

A fuma inseamna a aspira, a introduce in caile respiratorii fumul de tutun din tigara, pipa, trabuc sau alte produse din tutun, sau chiar a bea tutun, conform definitiei date de Academia Romana (Institutul de Lingvistica, "Iorgu Iordan", in 1998).

Prin ce se deosebeste obiceiul de a fuma de alte obiceiuri inofensive pentru sanatate?

Chiar si la o trecere superficiala in revista a literaturii dedicate acestui subiect, se desprinde clar concluzia ca cei care fumeaza timp indelungat (mai bine de 10-20 de ani) si mult (macar un pachet de tigari, cinci trabucuri sau sase-sapte pipe, zi de zi), inhaland adanc fumul in plamani, vor trai mai putin fata de semenii lor de aceeasi varsta care nu au fumat niciodata.

In cele mai multe cazuri, ei se vor imbolnavi in a doua jumatate a vietii, de boli grave respiratorii, cardio-vasculare sau au riscul de a dezvolta cancer la plamani, laringe, vezica urinara, pancreas etc. Aceste boli se vor instala treptat, dupa ani buni de practicare a fumatului si, de cele mai multe ori, in aceasta situatie, renuntarea la fumat devine realmente imposibila doar prin propria vointa.

De ce este cu mult mai greu sa renunti la tigari decat sa incepi sa fumezi?

Potrivit opiniei unanime, principalul motiv este dependenta care se instaleaza rapid, chiar in 6 luni, ca urmare a consumului de tutun, mai ales daca initierea fumatului are loc in adolescenta.

Dependenta reprezinta o "stare psihica si/sau fizica cauzata de interactiunea intre o substanta ce intruneste caracterul unui drog si un organism viu". Aceasta stare se descrie prin "comportamente si reactii ce determina dorinta de a consuma permanent sau intermitent drogul, experimentand astfel efectele sale psihice si totodata evitand disconfortul resimtit in absenta sa".

Nicotina continuta in tigari este cea care induce dependenta tabagica, caracterizata prin: toleranta a organismului la tutun, dorinta persistenta de a fuma, incercarile repetate de renuntare la fumat soldate cu esec si necesitatea obtinerii efectului pozitiv psihoactiv.

Psihoactivitatea intretinuta de nicotina se datoreaza efectului pe care aceasta il exercita la nivelul sistemului nervos central. O data cu inhalarea fumului de tigara, fumatorul are impresia ca este mai energic, descrie o mai buna capacitate de concentrare, este mai atent si chiar mai binedispus, gratie efectului discret euforizant al nicotinei.

Oricat de mare ar fi placerea provocata de o tigara sau efectul stimulativ al fumatului asupra activitatii intelectuale, merita oare sa va riscati sanatatea si sa va expuneti unei dependente fizice si psiho-comportamentale la nicotina, care este comparata cu aceea cauzata de droguri de talia heroinei?... Sau sa introduceti in corpul dumneavoastra substante cunoscute ca detergenti, insecticide, otravuri mortale ori compusi chimici cancerigeni si toxici, ba chiar din categoria celor care erau folosite de nazisti in camerele de gazare?...
 

Comentariile 51-100 din 117

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Franco pe 17 Ian 2009, 17:07
    Cum mam lasat de fumat.

    Am inceput sa alerg pentru ca ma ingrasasem cu vro 10 kg peste medie si am inceput sa nu mai am pofta de fumat dupa ce alergam.Cand i mi venea sa fumez alerg din nou si toata "furia" aceia din dependenta de tutun se transforma in enegie pt alergat

    1
    0

  • benny pe 9 Ian 2009, 15:21
    CUM SĂ TE LAŞI DE FUMAT !

    Există program dat de guvern, GRATUIT, care te ajută să te laşi de fumat. Trebuie să căutaţi în oraşul vostru (întrebând medicii) despre un centru de asistenţă în domeniu. Sub supravegherea unui medic specialist, care îţi măsoară nicotina din sânge cu un aparat şi-ţi dă medicamentele care îţi trebuiesc ţie, poţi reuşi! Succes.Pentu întrebări, scrieţi la dr. psiholog, carmendbarbu@yahoo.com

    0
    0

  • alex pe 16 Dec 2008, 09:08
    fumatul?

    fumatul mi se pare o idee buna ... dar nu in exces am 19 ani fumez si de la 16 da fumez ca turcu :))).... dak joc la ruleta intr`o ora un pachet de tigari e gata .... in club daca merg imi ajunge vo 5 - 6 ore un pachet adica pana plec:).... daca joc poker ma tine vo 3 ore un pachet .... daca stau de vorba la masa cu cineva imi trebuie neaparat o tigara.... cu ajutorul tigarii imi dezvolt ideile mai bine si parca toate lucrurile iti iasa mai usor pe gura ..... in schimb cu toate aceste boli cauzate de tigari nu am incercat sa ma las niciodata..... d c sa ma las de tigari ...cine stie ce o fi pana ajung eu la batranete:))) dak ajung :P... app incercati si iarba :d e mai buna ca tutunu;)

    0
    1

  • adina pe 12 Dec 2008, 09:01
    adina

    imi pare bine ca am dat de site,şi ii felicit pe toti ceı care au avut ambitia sa se lase de fumat.eu sunt la a 5a ıncercare,am 34 de ani şi fumez de la 18 ani.da cel mai important este in primul rand sa avem grija sa traim intrun spatiu curat,sa consumam foarte multa apa,fructe şi legume,sa facem mişcare plimbari lungi in aer curat de cate ori revine criza.e dureros dar la inceput de cate ori reuşesc sa ma las am impresia ca sunt un om bolnav .dumnezeu sa ne ajute pe toti.

    0
    0

  • ioana pe 11 Dec 2008, 14:45
    pt Onutz

    Onutz, dk tie iti place sa fumezi tine pt tine dar nu mai indemna si pe altii.se vede k ink nu ti s-a dezvoltat mintea aia de copil rasfatat asa incat sa-ti dai seama la ce riscuri te expui.eu una sunt fericita k mama s-a lasat de fumat aqm 4 ani,dupa ce suferise de viciul asta timp de 17 ani.ii urez sa o tina tot asa.kt despre cei kre vor sa se lase le doresc mult noroc si sa aiba vointa.

    0
    0

  • radu pe 26 Nov 2008, 22:20
    Tigara omoara

    Si toti fumatorii stim ca fumatul dauneaza grav,scrie si pe paket.Eu am 19,si fumez regulat de vreo 2 ani,am incercat de mai multe ori sa ma las,dar in zadar.Ca sa te lasi de fumat trebuie sa ai incredere in tine insati,trebuie sa te iai in mini.DE CE FUMEZ?Eu singur nustiu,FUMATUL e cea mai mare prostie.sper sa ma las de fumat,nu vad nimic bun in el.II SFATUI PE TOTI CEI CARE FUMEAZA SA SE LASE.PENTRU UN VIITOR MAI BUN TREBUIE SA SPUNEM NU FUMATULUI.multumesc

    0
    0

  • Dorina pe 23 Nov 2008, 17:55
    asi vrea sa numai fumez..

    am 34 de ani si fuzez de la 17 dar cu intreruperi , am avut si 5 ani in care nu am fumat .Problema este ca nu ma simt bine deloc..am probleme si genitale si acum de o luna deabea pot inghiti si la control misa spus ca am facut noduli tiroidieni dar inca nu stiu de ce natura sunt ...oare fumatul imi face rau ? deabea pot respira ..asi vrea sa renunt la tigari dar nu pot ...cum sa fac ?

    0
    0

  • raluca pe 21 Nov 2008, 19:16
    buna

    as dori eu si cu sotul meu sa ne lasam defumat,in momentul care sunt nervoasa si diminata simt nevoia sa fumez neaparat daca nu am stari nervoase as vrea sa ma ajutati cu un sfat ceva anume sa incetez sa fumez ,pt ca simt ca imi este si rau de la ele ma mai doare spatele sau este alceva? multumesc astept msj vostru pe email .

    0
    0

  • AnDrEEa pe 21 Nov 2008, 00:58
    nu va apucati de fumat pt k e o mare prostie!!!

    Ma NUMESC aNdreeA SI AM 16 ani...nu fumez si nici nu simt nevoia...am multi prieteni care fumeaza dar pe mine nu ma tenteza...le zic de multe ori sa se lase dar nu reusesc sa-i conving in totalitate...dak nu fumez asta nu inseamna k nu sunt la moda si nu sunt acceptata de prieteni....nu faceti prostia sa va apucati...cu greu va mai puteti lasa....

    0
    0

  • nu conteaza :) pe 20 Nov 2008, 02:22
    imi pare rau

    dar in afara de copii analfabeti care fumeaza fiindca li se pare ca sunt mai trendy, mai acceseaza cineva site-uri de genul? eu fumez de peste un an, cate un pachet pe saptamana si nu prezint nicio urma de dependenta. chiar imi plac tigarile si ele ofera intradevar o stare euforica de scurta durata, dar la 3 tigari pe zi nu cred ca risc expunerea la vreo boala cu risc inalt.

    0
    0

  • -=_D3yu_=- | -(x_x)- pe 10 Nov 2008, 01:48
    mai lasatzi vrajeala frate ;)

    yo sincer acuma, fara vrajeala fumez de la varsta de 14 ani shi acum am aproape 18 shi tot nu-s dependent de tzigari... asha k scutitzine aceia kre so apukt d la 12-13 ani de fumat shi la 14 deja is dependentzi... ia lasatzi vrajeala :-J nu spun k este bine sa fumezi... yo sincer ash putea sa ma las oriknd da ce is cu atatzia mincinoshi p`aci? /:)

    0
    0

  • ole pe 4 Nov 2008, 23:01
    a 5-a oara

    sunt la a 5 a tentativa de a ma lasa. Cel mai mult am reusit sa nu fumez 3 luni. Este incredibil cat de prost pot sa fiu... la inceput motivatia este foarte puternica, insa pe parcurs scade si asa am reusit sa stric totul de 4 ori. Acum insa sumnt ferm hotarat sa nu mai fumez mai ales ca nu mai simt nici o placere in a fuma, mai mult seara aproape ca fumul nu mai intra pe gat, se opreste undeva. N.am mai fumat de 10 zile si deja nu mai tusesc dimineata, pot sa fac cat de cat efort. Am uitat sa spun, am 32 si fumez de la 17. Asta e, sper din tot sufletul sa reusesc sa nu mai fumez, e foarte bine, mancarea are gust, chiar si berea are un gust mai bun (lol).

    0
    0

  • 210 pe 3 Nov 2008, 14:52
    pentru scapat de viciu

    Am un sfat care nu stiu cat de bun ar fi....Dar un prieten de`al meu care fuma...A vrut sa se lase...Asa k nu a mai pus tigara in gura!Ce a fakut?Isi cumpara in fiecare zi bomboane Mentolate...Tic-Tac...si a spus k nu a mai simtit nevoia!!!Sper k am fost de ajutor cu ceva..

    0
    0

  • cristina pe 30 Oct 2008, 19:32
    despre tigara

    am 28 ani si fumez de10 ani.incerc sa renunt cu nicorete, dar si asa iti tre multa vointa

    0
    0

  • crysty07 pe 30 Oct 2008, 16:22
    de ce fumez?

    Am 24 de ani si fumez de 6 ani . Oricum mama si tata vor muri inaintea mea si cum pot eu sa traiesc fara parinti. II iubesc mult ! Asa ca orice referire la efectele negative imi va spori pofta de tigari ! Ma gandesc ca daca tigarile ma omoara voi fi cu ei in Rai. Nu am copii si nu imi doresc acum. Sigur pentru ei m-as lasa de fumat, ca sa le asigur un viitor.

    0
    0

  • Karine pe 23 Oct 2008, 17:13
    deci...

    fumez de un an..degeaba vreau sa ma las ca nu pot..toti pr mei fumeaza am 15 ani si parerea mea e sa nu va apucati

    0
    0

  • Larissu pe 11 Oct 2008, 09:15
    mda ..

    foarte convingator articolul .. sunt si eu de acord cu o o fata care a scris cv mai jos .. "fumez doar cand ies cu fetele" .. asa mi se intampla si mie .. si nu cred k suntem singurele ..

    0
    0

  • Laura.Corina pe 6 Oct 2008, 17:15
    tigari

    eu fumez de 2 ani jumatate, sunt racita si de o saptamana nu am mai fumat nici o tigara pentru ca asa am vrut eu nu pentru ca mi-ar fi cerut cineva.azi la cafea am aprins o tigara dupa o saptamana.fumez cele mai slabe slims-uri de pe piata.singura problema e ca imi este frica sa nu ma ingras simtind nevoia sa duc ceva la gura sa nu fie ciocolata sau bomboane.parintii mei sunt fumatori inraiti, bunica la fel, iubitul la ocazii.bunicul meu a fumat aproape peste 40 de ani si s-a lasat brusc .asa vointa rar am mai auzit.

    0
    0

  • maryus pe 3 Oct 2008, 22:36
    fumatul

    sall.eu fumez de aproape un an si nu ma pot las:((.am incerkt de aproape 500 de ori dar nu pot rezista tentatiei.anturajul prieteni:P am citit articolul vs si mi.am dat seama de riscul pe kre m.il asum fumand.o sa ma straduiesc mai mult sa le las .o sa.mi caut alta ocupatie.:D:D

    0
    0

  • NeBuNa pe 29 Sep 2008, 23:02
    yo

    am 12 ani, aproape 13 si am incercat sa fumez.am fumat 2 tigari in 2 zile una dupa alta,dar 3 zile nu am mai fumat shi incet a disparut dorintza...acum iau kent nanotek gri cu mai putzina nicotina, deci nu prea da dependentza.....shi sunt sigura ca o sa ma las...

    0
    0

  • Onutsa pe 18 Sep 2008, 14:00
    Eu fumez dar ma pot lasa:)

    Deci...apropo de cand fumez..si eu cam deo luna si ceva ..ma doare burtica si ficatul...oare ce ar putea fi? adica ma mai injunghie...si sunt foarte rele durerile...as vrea sa ma duc sami fac radiografie..dar de ce sa ma duc cand ma pot lasa de fumat...e un viciu iar ce i ce se apuca...greu se mai lasa...zic..."Eh lasa azi mai fumez si maine nu...sau uite asta e ultima.." :( asa zicem toti n-avem pic de ambitie deci totul CU AMBITIE SI ORGOLIU..;) DEcI LASATI-VA FACE RAU DAUNEAZA multumesc..!

    0
    0

  • claudiu pe 15 Sep 2008, 12:25
    incearca si vei putea

    Buna! Am 23 ani si am fumat de la varsta de 18 ani. Azi am 21 zile de cand nu mai fumez!! Este prima data cand incerc a ma lasa de fumat,cand fumam consumam foarta multa cafea si bauturi alcoolice,si nu credeam ca voi pute a ma lasa de fumat.Dar cu foarte multa ambitie am resusit, si inca consum cafea si bauturi alcoolice dar intr-un numar foarte redus si crede-ti-ma nu simt nevoia de tiagara.Eu cred ca toata lumea are ambitie si nu are vointa pentru a se lasa de fumat. SPUNETI NU FUMATULUI SI VETI REUSI multa bafata la toti.

    0
    0

  • I pe 14 Sep 2008, 11:50
    sell...

    re 4 allz... Am 19 ani fumez de la 13:-S am 4 zile de cand nu am mai pus tigara`n gura ;) ma simt excelent...atentie daca va lasati de fumat e bine sa va lasati si de alcool .;)) 1 pahar de bere cere si 1 tigara ;)

    0
    0

  • octavian pe 28 Aug 2008, 18:32
    tigara

    eu am 16 ani si fumez cam de 6 luni si sincer mie chiar imi place sa fumez oricum nu fumez foarte mult cam 7-8 tigari pe zi si cred ca e foarte simplu sa te lasi de fumat

    0
    0

  • papin pe 27 Aug 2008, 03:46
    fumatul

    salut.am 15 ani si fumez de un an jumate.mama fumeaza tata fumeaza prieteni fumeaza si odara am zis .....bah io sa fiu mai prost ca voi si uite ca aqm imi dau seama ca daca nu ma apucam era mai destept ca ei.eu mas lasa dar nu se lasa ele de mine......acum fumez cam 10.12 tigari pe zi inainte fumam un pachet si cva......daca nu fumez cel putin o tigara pe zi n.am chef de nimic....nu mam simtit rau pana acum dar nu este tarziu .dati.mi si mie un tratament sau cei care ati reusit intrati pe id meu papin_dinamo si spuneti.mi cum ati reusit multumesc mult.bye

    0
    0

  • silvia pe 22 Aug 2008, 13:27
    incerc sa ma las de fumat

    am 39 de ani, fumez de vreo 20 cam un pachet pe zi...poate mai mult, poate mai putin. acum am 2 luni de cand incerc sa ma las de fumat...cred ca totul tine de psihic, pe cuvant ca nu simt in nici un fel dependenta de nicotina, doar ca imi placea sa fumez, imi placea ideea de a fuma, de a lua o pauza de o tigara , de a marca o bucurie sau un moment de liniste inaintea furtunii si altele cate or mai fi fost cu o tigara. acum ma simt suspendata intre doua lumi: vad oameni murdari pe strada ahtiati dupa un muc de tigara ( ma uit bine la ei si ma imaginez in hainele lor) si mi se pare scarbos ; vreau sa fac un copil si ma gandesc la el ; in fine chiar cred ca e rau sa fumezi ,,,si totusi, cum imi doresc o tigara!!!!!pe care daca mi- o aprind o sting repede pentru ca nu mai gasesc placerea pe care o aveam inainte...si totusi imi doresc aceasta tigara...si nu ma pot imagina toata viata de acum inainte sau macar urmatorii 2-3 ani tanjind asa dupa tigara...e drept ca la inceput simteam mai des acest gand, acum doar de 2-3 ori pe zi , cand imi aprind o tigara medicinala fara nicotina ,,,oare va veni si timpul cand voi uita cu totul? deci, nu va apucati de fumat.numic nu cred ca te va calca mai tare in picioare in viata decat dependenta de un obicei tampit.

    0
    0

  • marius pe 22 Aug 2008, 06:55
    eu am reusit.....si voi puteti

    salut . eu am 23 de ani si am fumat mai bine de 10 ani. De curand m-am hotarat sa ma las de fumat (deja am ajuns la 15 zile , de cand nu am mai fumat) Fumam cam 20-30 de tigari pe zi . Pentru renuntarea la fumat nu am apelat la nici un medicament , plasturi sau ce dracu mai gasesti prin farmaciile nostre....pur si simplu m-am inarmat cu ambitie si mi-am zis ca gata mi-a ajuns de azi ma las de fumat .....si asa a fost. Ai nevoie doar de ambitie si sa vrei cu adevarat sa renunti la ele.!!!! Acum ma simt un alt om , am un alt tonus, mancarea are gust .......sunt FERICIT

    0
    0

  • tyby pe 21 Aug 2008, 00:07
    ptr adelina

    fumezi de o luna si poti sa te lasi dar ti se face pofta cand ii vezi pe altii ca fumeaza deci tigarile te mint si prin faptul ca ti se face pofta cand ii vezi pe altii de fapt deja nu mai poti sa te lasi. Fii atenta tigarile is ca nisipurile miscatoare.

    0
    0

  • adelina pe 27 Iul 2008, 20:27
    fumatul

    BUNA am 11 ani si fumez de o luna acum ma pot lasa pt ca am incercat dar nu vreu cand vad pe altii mi se face pofta

    0
    0

  • luk pe 14 Iul 2008, 13:15
    nu va apucati!

    Am 15 ani si nu fumez nu simt nevoia sa fiu la moda si nu imi place mirosul lo, eu zik ca tigarile=prostie

    0
    0

  • tudor leonard pe 13 Iul 2008, 02:00
    fumatul

    imi este teama sa nu ma imbolnavesc de ceva grav.am fumatb 10 ani si m-am lasat cu mare vointa subit de ele.am reusit sa o fac jumatate de an,timp in care m-am simtit foarte bine.esti alt om,esti altcineva credeti-ma.am facut insa o mare greseala si am incercat sa fumez o singura tigara si m-am apucat din nou vreo 2 luni in care am simtit ca nu e bine si m-am lasat din nou.acum fumez si nu fumez.sunt intr-o dilema totala.fumatul este cel mai grav viciu care ni se poate intampla.este boala curata fara remediu!va spun eu unul.....lasati-va si nu mai uitati inapoi.foarte multa vointa si ambitie.acum nu mai fumez si este iar bine dar ma intreb oare nu voi simti repercursiuni sau nu voi regreta.sper sa nu.as vrea sa va dea de gandit

    0
    0

  • virgil pe 5 Iul 2008, 22:25
    Fumatul

    In urma cu un an fumam de rupeam ,pana intr-o zi knd am racit si am facut pneumonie,de atunci obligat fortat am renuntat de fumat.numai gandul k as fumatul ingreuneaza refacerea ma omora,de fapt in momentul knd fumam simteam k inebuneasc de dureri si junghiuri! deci sfatul meu ptr cei ce vor sa se lase:stati odata in apa rece gheata pana racititi cobza si nici batuti nu o sa puteti fuma!trebuie sa aveti si vointa dupa ce va faceti bine,k sa nu va apucati!ps:tentatia e mare

    0
    0

  • Sneak pe 26 Iun 2008, 11:57
    cam asa ceva

    s`au auzit multe zvonuri pe tema asta...fumatul opreshte creshterea...si cred k da...am o prietena care are 1.60 m ...fumeaza de 2 ani...sh ashea a ramas...nu a mai crescut deloc...sh eu fumez dar numy la ocazii...prin cluburi sh la petreceri...mooltsi m`au intrebat c simt knd fumez da` nuh am shtiut sa le raspund concret :-??

    0
    0

  • ana pe 16 Iun 2008, 23:03
    daca fumam mai crestem?

    salut yo fumez de un an dar sunt mica de inaltime va rog spunetimi fumatul opreste cresterea?

    0
    0

  • Andrei pe 16 Iun 2008, 16:11
    lai ca merge :>:>

    am 19 ani si fumez de 4 ani..de fumat am incercat sa ma las doar o singura data nu am reusit si nu cred ca voi reusi dar pana la urma mie imi place sa fumez

    0
    0

  • Simona pe 6 Iun 2008, 17:19
    Se poate!

    Buna ziua! Numele meu este Simona, am 37 de ani si fumez de la 16 ani. M-am lasat anul trecut pe vremea asta, cu vointa. Si eu cred ca e greu dar nu imposibil si daca am putut eu dupa 20 de ani atunci oricine poate. Secretul este sa aveti ocupatie si sa evitati pe cat posibil prietenii fumatori, e mult mai greu. Eu m-am angajat la un loc de munca unde stateam de la 7 dimineata pana la 8 seara si nu aveam voie sa fumez si eram si foarte ocupata iar cand am renuntat la serviciu m-am inscris la o scoala la care stau 8 ore pe zi. In aceste conditii nu am mai avut mult timp de prieteni si AM REUSIT! Mult succes tuturor! Merita!

    0
    0

  • mihaela pe 5 Iun 2008, 19:29
    lasativa de fumat

    Dupa parerea mea e ca daca iti doresti ceva , reusesti doar trebuie sa vrei cu adevarat. Si eu am fumat 6 ani dar m-am lasat de o saptamana si nu simt nevoia de a fuma, mananc fructe multe si salate dar tin si un tratament cu plasturi si are efect. Va sfatuiesc sa va lasati de fumat ca te simti mult mai bine dar nu mai esti un pericol pentru cei din jurul tau mai ales pentru copii.

    0
    0

  • ANAMARIA pe 30 Mai 2008, 13:46
    nu vreau sa mai fumez

    fumez de 9 ani si am incercat de foarte multe ori sa ma las,dar nu am reusit.prietenii mei nu fumeaza,dar in schimb parintii si fratele fumeaza.M am saturat ca toate hainele mele sa miroase a tutun.Uneori am impresia ca nicotina incepe sa iasa prin pile si miroase dezgustator.O sa incerc si cu nicorette dar daca nu merge ce ramane de facut?

    0
    0

  • anonim pe 26 Mai 2008, 18:02
    nu va lasati influentati de tigari

    am foomat pana acum vreo 12-15 tigari

    0
    0

  • GHEORGHE pe 22 Mai 2008, 23:28
    nustiu

    Va spun drept nu am fumat nici o data dar ocazii am in fiecare zi din cauza prietenilor mei care folosesc fumatul ca o liniste si o distractie .Vreau doar una sa spun fiti tari si nu va lasati influentati eu pina ce nu vad folosul fumatului daca cineva imi spune vreo parte pozitiva a lui promit ca incep sa fumez???

    0
    0

  • danny pe 21 Mai 2008, 15:56
    FUMATUL UCIDE

    AM 23 DE ANI SI IN URMA CU 4 LUNI AM FOST DIAGNOSTIFICAT CU TBC PULMONAR...LA AFLAREA VESTII BRUSC M-AM LASAT DE FUMAT DESI NU AVEA NICI O LEGATURA...DAR OMUL ASA E...CAND SE AFLA CU CUTITUL LA OS ABIA ATUNCI REALIZEAZA CAT DE IMPORTANTA ESTE VIATA...... FUMATUL DESI NU CAUZEAZA TUBERCULOZA,INGREUNEAZA TOTUSI VINDECAREA EI....

    0
    0

  • Onutz pe 19 Mai 2008, 18:16
    Nu Va Lasati De Fumat!

    Eu va spun sa nu va lasati de fumat;)e foarte cool sa fumezi o viata ai si aia trebuie traita si app dak nu ati stiut se spune k in 2012 va fi sfarsitul deci 4 ani de cluburi...parerea mea

    0
    0

  • alina pe 14 Mai 2008, 20:24
    nu vreau sa mai fumez

    buna am 27 de ani si fumez de 10 am incercat de nenumarate ori sa malas dar nu am putut .daca stiti vreun tratament naturist cu care sa ma las definitiv...tr sa specific ca nu am vointa deloc...

    0
    0

  • deeA pe 14 Mai 2008, 16:42
    fumatul

    buna...am 14 ani si mama mea fumeaza cam un pachet de tigari pe zi a vrut sa se lese dar nu a reusit de aceea va spun nu fumati pentru ca nu va veti putea lasa........

    0
    0

  • laurentiu pe 6 Mai 2008, 21:17
    fumez doar una pe saptamana;)

    salut... yo fumez doar una pe saptamana ... sau la o luna .Mai ales la ocazi in care fumez vrun pachet:P.... va spun ca nu i bn...

    0
    0

  • ga pe 5 Mai 2008, 08:15
    nu fumer si nici nu voi fuma

    fumatul poate omora foarte lent si poti face cancer atunci cand te apuci sa fumezi nu e greu sa te lasi de tigari nu voi fuma in viata mea

    0
    0

  • babymad pe 4 Mai 2008, 01:29
    E alegerea fiecaruia!

    ...numai ca vine si momentul asta in care ceri disperat ajutor!Cand iti aprinzi o tigara nu realizezi ca TU poti face cancer..ca ITI scurtezi viata..ca te joci cu sanatatea TA!Avem impresia ca sunt doar niste statistici..iar efectele negative ale tigarilor in niciun caz nu au repercursiuni asupra noastra!Si totusi..daca realizam,tentatia e mare!E adevarat...insa la fel de adevarat este si faptul ca e in joc viata noastra!

    0
    0

  • iri pe 22 Apr 2008, 13:10
    Se poate

    Am fumat 2 ani si de un an de zile m-am lasat.Cu multa perseverenta si ambitie poti sa te lasi de fumat.Bineinteles si acuma cateodata imi este pofta, dar mereu imi spun ca e mai bine fara. Nu exista metode...intr-un final daca nu ai ambitie, nimic nu functioneaza. Trebuie doar sa nu mai aprinzi nici o tigara...asta e metoda cea mai buna. Mult succes!!!

    0
    0

  • cecila pe 21 Apr 2008, 19:26
    oare o sa renunt?

    si eu m-am apucat de fumat de 6 luni.Nu simt nevoia sa fumez mereu dar cand sunt cu fetele mai fumez si eu.Deci si anturajul te face sa iei unele decizii.Sper sa nu mai fumez si sa ma stapanesc.

    0
    0

  • Dany pe 17 Apr 2008, 21:13
    vointa

    am fumat 6 ani, eram obsedat de tigari, fumam in prostie fie ca imi trebuia fie ca nu, incepusem sa am greturi si palpitatii ceea ce m-a pus pe ganduri, am incercat de multe ori sa ma las, nu dura mai mult de 4-5 zile, dar odata m-am enervat pe mine insumi, m-am facut singur de rusine si mi-am tinut un discuri in care-mi reprosam prostia si nerozitatea de care dadeam dovada, da e greu, e un chin dar trece numai si numai cu vointa, cateva lucruri care m-au ajutat: cand iti vine sa fumezi, bea repede un pahar de apa/suc, si respira adanc de cateva ori, normal in 3-4 minute pofta dispare, repeta asta oridecate ori iti vine sa fumezi, repeta-ti in gand ca esti mai puternic decat tigarile, k ai demnitatate ca nu esti un numeni si nu te conduc ele pe tine, poti zice si o scurta rugaciune in fata unei icoane, are efect psihic, e bine sa eviti o vreme locurile in care sa fumeaza si in niciun caz sa nu consumi alcool, in rest depinde de tine si de respectul pe care ti-l dai singur, daca te respecti si crezi k insemni ceva atunci arunca tigara si fi liber, mult succes

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod