Ce este sinuzita?

Cand stranuti, tusesti, iti curge nasul, iar medicamentele pe care le iei pentru a trata "raceala" nu functioneaza, este foarte posibil sa te confrunti cu o sinuzita. Explicata pe intelesul tuturor, sinuzita desemneaza infectia sau inflamatia sinusurilor.
Aceasta inflamatie sau infectie afecteaza nu numai sinusurile paranazale, ci toate sinusurile din cauza unei infectii bacteriene sau virale ori a unei reactii alergice.

Blocajul sinusurilor etmoidal, frontal, maxilar si sfenoidal exercita presiune asupra foselor nazale, provocand aparitia durerilor.


Care sunt simptomele sinuzitei?

Sinuzita apare cand unul sau mai multe sinusuri sunt inflamate

  1. de o bacterie;
  2. de un virus;
  3. ca reactie alergica, producand durere in aria nazala;
  4. de o ciuperca.
Simptomul principal al sinuzitei se manifesta prin senzatia de durere; localizarea acestei dureri depinde de pozitia sinusului afectat:

  • Sinuzita maxilara - afectarea sinusului maxilar produce durere la nivelul dintilor. Obrajii devin sensibili la orice fel de atingere.
  • Sinuzita frontala (deasupra ochilor) - cand fruntea este atinsa sau usor apasata si apare durerea, este foarte probabil ca sinusul frontal (deasupra orbitei) sa fie inflamat.
  • Sinuzita sfenoidala/sfenoidita (in spatele ochilor) - acest tip de sinuzite nu sunt foarte des intalnite; pot aparea dureri de urechi, de gat si, uneori, dureri puternice de cap.
  • Sinuzita etmoidului/etmoidita - aceasta sinuzita se manifesta prin umflarea pleoapelor si a tesuturilor inconjuratoare, insotita de inrosirea si durerea unghiului intern al ochiului.
    Alaturi de aceste simptome mai poate aparea o anosmie temporara (absenta simtului mirosului).


Tipuri de sinuzita

In functie de tipul de inflamatie, sinuzita poate fi acuta sau cronica.


Sinuzita acuta

Sinusul este afectat pe o perioada de maxim 2-3 saptamani. Acesta se produce, de obicei, dupa o infectie virala care determina umflarea mucoasei sinusului ce are drept urmare blocarea uneia sau mai multor cavitati ce se deschid in fosele nazale.

Ulterior, bacteriile care se instaleaza in cavitati incep sa se multiplice, dand nastere infectiei.

De obicei, simptomele initiale care se manifesta in urma infectiei sunt asemanatoare cu acelea ale unei simple raceli. Daca aceste simptome dureaza mai mult de o saptamana, atunci raceala a avansat la stadiul de infectie a sinusurilor.

Prezenta simultana a simptomelor de mai jos caracterizeaza sinuzitele acute:

  • durere faciala;
  • obstructie nazala;
  • scurgere nazala - rinoree - densa si colorata, de culoarea galben-verde;
  • diminuarea simtului mirosului;
  • tuse, dar nu provocata de astm (in cazul copiilor);
  • febra;
  • respiratie urat mirositoare;
  • stare de oboseala;
  • durere de dinti si/sau de ochi.


Sinuzita cronica

Daca simptomele sinuzitei cronice apar mai frecvent sau nu sunt vindecate complet, se poate dezvolta o sinuzita cronica.
Sinuzita cronica este des intalnita in cazul persoanelor alergice si al celor care sufera de astm. Inflamatia sinusurilor fetei dureaza mai mult de 8 saptamani.

Prezenta simultana a simptomelor de mai jos caracterizeaza sinuzitele cronice:

  • durere faciala;
  • congestie faciala;
  • obstructie nazala;
  • scurgere nazala densa si colorata/ scurgere nazala decolorata/transparenta;
  • puroi in cavitatea nazala;
  • ocazional, poate aparea febra (mai ales in cazul copiilor).


Conditiile care determina slabirea sistemului imunitar sau care produc inflamatia cronica a mucoasei nazale pot avea la origine o sinuzita cronica. Aproximativ 20% dintre pacientii cu sinuzite cronice dezvolta polipi nazali - proliferari, cu aspect de chist, la nivelul mucoaselor nazale. Acestia se manifesta prin rinoree, obstructie nazala si uneori prin aparitia anosmiei temporare.


Dictionar de termeni
(Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro)

  • Sinus - denumire data anumitor cavitati ale organismului.
  • Sinus al fetei - cavitate umpluta cu aer, scobita in oasele capului, ce se deschide in fosele nazale.
  • Sinusul etmoidal - este format din mai multe cavitati sau celule, comunicand intre ele.
    El este sapat in profunzime in spatele radacinii nasului si intre fetele interne ale orbitelor.
  • Sinusul frontal - este scobit in osul frontal, deasupra orbitei.
  • Sinusul maxilar - este scobit in osul maxilarului superior, sub orbita. Prin fata sa inferioara el se afla in legatura cu radacinile celui de-al doilea premolar si primilor doi molari.
  • Sinusul sfenoidal - este scobit in corpul osului sfenoid care inchide in spate fosa nazala.

Articol scris in colaborare cu Dr. Elena Oprea,  medic specialist medicina generala pediatrie

 

Comentariile 101-129 din 129

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Romica pe 18 Sep 2006, 11:20
    Cine ma poate ajuta?

    Pe la 17 ani (1998) avem dureri foarte mari in zona sinusurilor. Insa, pentru ca nu am stiut ca e vorba de o sinuzita si nu am tratat-o, ea a devenit cronica. De atunci m-am operat de deviatie de sept in 2001, am urmat perioade de tratament cu antibiotice, am fost la un medic si mi-a spus ca nu e vorba de o sinuzita ci de o alergie... Dar la radiografie de trei ori a aparut ca am sinusurile afectate. De vreo doua luni urmez un tratament naturist: sinupret si septilin dar inca nu vad efecte. Va rog, daca puteti, ajutati-ma cu un sfat.

    0
    0

  • cata pe 13 Sep 2006, 18:23
    sinuzita .....tratamente

    am sinuzita de mult timp;dar de vreo 3 luni a inceput foarte tare cu durei de cap ,dureri la nivelul ochilor.....prima oara am incercat cu flori de fan si dupa vreo saptamana ma simteam f bine;apoi iar a reaparut dar fumul de la florile de fan nu a mai avut efect;apoi am incercat cu nurofen,hrean ,biter si tot la fel a avut efect la inceput si apoi nimic;am observat ultima oara si se pare ca merge cat de cat:ma scol pe la 4 noaptea(cam 4-5 ore de somn)si stau treaz vreo 15 min si apoi elimin o cantitate destul de mare de secretie...si apoi cand ma scol pe la 8-9 se intampla acelasi lucru..si mai dorm dupa msa cam o ora si acelasi rezultat...(despre asta am citit pe net ca puroiul se formeaza in mare parte cand dormim) dar ca de obicei lucrurile difera de la o persoana la alta si ASTEA NU IS DECAT SOLUTII DE MOMENT...avand in vedere ca am avut 3 operatii ratate nu am decat o singura varianta :un fel de punctie,,,sper doar sa nu fie dureros!@!!!!

    0
    0

  • boru maria pe 23 Aug 2006, 23:10
    sinusita maxilara cronica

    am fost operata acum 3 sapt de chist si sinusul drpt opacifiat complet durerile de cap au reaparut exista riscul sa fac iarasi puroi daca lucrez in curent,

    0
    0

  • Gabrielle pe 13 Aug 2006, 16:30
    Sinuzita.

    Am trecut prin fazele de punctii si in final operatia unei sinuzite maxilare in 1980.Am incercat sa ma feresc de raceli,acum nu imi mai curge nasul,acum peste noapte si o parte a diminetei am mucoasa nazala uscata si produce singerari la curatare. Din 2003 mi-am pierdut simtul mirosului. Am cumparat un medicament SULFUR produs de Dolisos (Franta) si nu m-a ajutat. Ce mai pot incerca? Multumesc.

    0
    0

  • manuela pe 9 Aug 2006, 20:06
    sfaturi pentru remedierea sinuzitei

    ma confrunt cu aceasta boala de 1 an si...e groaznica.Am facut 16 punctii dar fara nci un rezultat deoarece a reaparut.Am facut si tratament cu antibiotic dar tot fara rezultat.acum o luna m-am operat si ma simt mult mai bine.eu recomand operatia in cazul in care dupa primele 6-7 punctii nu ati scapat de ea.MULTA SANATATE!

    0
    0

  • Meea pe 6 Aug 2006, 15:18
    Poti fi operat cu succes

    La clinica de Orl din cluj pe strada Clinicilor, Prof.Dr.Marcel Cosgarea face astfel de operatii cu succes, si eu m-am operat anul acesta.Cabinetul lui particular este pe B_dul Dorobantilor, visavis de judecatorie.Apelati cu incredere.

    0
    0

  • Timi pe 5 Aug 2006, 18:12
    Sinusita cronica maxilara

    Sufar de 11 luni de aceasta boala, si pentru ca am mers la doctor abia dupa 4 luni de cand au inceput durerile ea devenise cronica. Am mers in Cluj la clinica Orl unde prof. Marcel Cosgarea, ma operat.M-am operat de 3 ori anul acesta si am luat foarte multe medicamente. Din cauza rinitei hipertrofice si a deviatiei de sept pe care le aveam sinusita a revenit. Ultima operatie am avut-o in 01.08.2006.Acum sunt inca in timpul de recuperare dar cred ca va fii bine.Problema e ce in urma operatiei se rezolva cel mai bine sinusita dar numai daca iti cresti imunitatea. Si cum poti face asta eu folosesc produse de la firma Forever Living Products. Sunt naturale si eficiente, si reduc riscul adunarii de puroi.Doctorul mi-a recomandat ultima data pt a-mi creste rezistenta la raceli, adica sa iti "calesti" organismul sa merg in excursii in munti pt ca aerul curat ajuta la curatarea cailor respiratorii.Pentru ca stiu ce inseamna durerile provocate de sinusita , si mai ales durerile de cap as vrea ca toti sa o luati foarte in serios aceasta probleme si sa mergeti cat mai repede la un dr. competent.

    0
    0

  • MARIA pe 16 Iul 2006, 23:07
    SINUSITA MAXILARA CRONICA

    RISC SA RAMIN CU UN GOL PE POMETE

    0
    0

  • Doru pe 9 Iul 2006, 09:21
    Dureri

    Am citit cu interes articolele ...dar nimeni nu mentioneaza si daca o face e destul de rar... cum se vindeca sau se trateaza sinuzita. Am sinuzita si nu stiu cum sa o tratez. Incerc sa ma feresc de medicamente cat mai mult iar daca nu este alternativa...asta e! Multumesc!

    0
    0

  • irina tal pe 9 Iun 2006, 22:34
    sinuzita maxilara

    ma confrunt cu ac problema din noiembrie,din cauza unei masele care are o radacina in sinus.d-na dr. care m-a "tratat" mi-a ars mucoasa sinusala cu caustinerf lasandu-l acolo vreo 10 zile...ca poate poate moare nervul...in loc sa-mi faca anestezie ,ca doar am mai facut si sa-mi faca pulpectomie.(asta in deva de unde sunt).m-am dus in cj si acolo mi s-a rezolvat maseaua,dar sinusul nu.asa ca daca nu iau antibiotice sinuzita revine cu dureri si asa mai departe si cu miros neplacut la nivelul nasului.ce sa mai fac?maseua nu as vrea sa o pierd si de antibiotice m-am saturat.ultima seansa s-a pus la chirurgie maxilo-faciala in cj?oare mai am si alta sansa?mentionez ca ma confrunt cu ea din noiembrie 2006.am 26 ani.va multumesc

    0
    0

  • Ocos Imola pe 9 Iun 2006, 17:33
    sinuzita maxilara

    Scria cineva despre Sinupret ca are efect,si eu am luat si nici un rezultat!Probabil nu la toata lumea are efect sau nu aveti sinuzita,boala asta nu trece in 3 zile,daca ati intrat pe net ati putut citi peste tot ca dureaza ani de zile si nu prea are leac!Din pacate si eu am incercat n variante si degeaba,daca stie cineva ceva sa ne spuneti si noua "suferinzilor"Multumim,in rest sanatate la maxim!!

    0
    0

  • avy pe 13 Mar 2006, 11:37
    Sinuzita

    Incercati Sinupret, e din plante si are efect.Cel putin la mine care am sinuzita maxilara are efect si iau doar de 3 zile

    0
    0

  • simion theodora pe 9 Mar 2006, 19:12
    sinuzita

    am si eu probleme cu nasul.am fost operata de deviatie de sept dar tot nu mi-a trecut scurgerea de culoare maronie-galbuie si granule de puroi din cand in cand,asociate cu durere de cap frontala.ce pot face? va multumesc

    0
    0

  • magelona pe 9 Mar 2006, 12:25
    dilema

    am si eu o durere de cap care persista de ceva vreme ,daca dispare usor (nu de tot) reapare .ma dor ochii cand ii misc .in spatele lor simt o durere destul de puternica .am o spondiloza cervicala ,artroza la mana .sa fie cauzata de reumatism,sau ar putea fi una din aceste forme de sinuzita despre care am citit aici.felicitari!pt articol .de fapt ,toate articolele pe care le-am urmarit au fost bune si interesante .multumesc.

    0
    0

  • diana77 pe 7 Mar 2006, 10:37
    punctie

    operatie sau punctie nu-i tot aia?si eu m-am operat si din cate stiu mi s-a facut si punctie,ca nu se mai putea..totul porneste de la iesitul afara cu capul decoperit,incep durerile de cap,ca deh,nu toata lumea poate purta caciula toamna sau primavara..nu mai spun de iarna..eu chiar si de la spalatul pe cap vara,un cat de mic curent si...iar incep problemele..inhalatiile sunt foarte bune...

    0
    0

  • madalina sorega pe 6 Mar 2006, 14:58

    despre sinuzita am auzit si eu multe insa ma intereseaza metode de vindecare a sinuzitei daca se poate chiar acasa pentru ca nu am timp sa ma duc pe la spitale.

    1
    0

  • ela pe 2 Mar 2006, 12:06
    operatie

    Am trecut si eu prin asta.Am facut ionizari(merge), am dormit legata la cap cu biter, (merge), dar m-am linistit, si-am putut dori linistita abia dupa operatie(NU PUNCTIE!!!)Si acum imi mai curge putin nasul, dar NU mai am dureri, POT respira pe nas , POT dormi noaptea pe orice parte vreau(noaptea respir si pe gura uneori).Nu te mai juca cu sinuzita!

    0
    0

  • Pascu Nicolae Adrian pe 20 Ian 2006, 22:30
    Ma poate ajuta cineva

    Sunt un baiat de 19 ani si cred ca sufar de aceasta boala cumplita(sinuzita).Este groaznic prin ceea ce trec,in afara faptului ca arat ca un cadavru,sunt un monstru,imi ies niste mirosuri ingrozitoare pe nas si pe gura,nu stiu ce sa mai fac sunt disperat.Va rog din suflet,sunt disperat daca puteti sa ma ajutati cu ceva.Multumesc anticipat.

    0
    0

  • maria pe 19 Ian 2006, 17:48
    cum se poate trata sinuzita maxilara

    articolele sunt foarte interesante dar incomplete de ce?pentru ca nu ne dau si informatii despre vreun doctor caruia ii putem face o vixita pt boala in cauza, care sa fie capabil sa ne trateze.

    0
    0

  • Rodica Catrinescu pe 19 Ian 2006, 17:48
    sfaturi despre remedierea boli

    am fost interesata de articolul cu sinuzita , sufer de mult timp , am obosit mergind la doctor sa iau antibiotic si final no rezultat.Nu place aspectul fetei . Am tot timpul sub ochi unflaturi .

    0
    0

  • anca andreea pe 19 Ian 2006, 17:48
    interesant

    de mult imi doream sa aflu cate ceva despre sinuzita si ce este ea de fapt....dar d fiecare data primeam alte raspunsuri....pana azi cand am citit articolul si mi-am dat seama intr-adevar de ce am.....felicitari!!!

    0
    0

  • marian nistor-rm valcea pe 19 Ian 2006, 17:48
    unde mergem ,bre !?

    ..chiar asa,nu medicatie alopata,nu complementara,nu specialisti,nu clinici,atunci?doar generalitati.mare pacat,mare !

    0
    0

  • 21.10.2005 Marinela pe 19 Ian 2006, 17:48
    tratament sinuzita

    Sinuzita se poate trata cu succes prin punerea de comprese cu bitter suedez pe locul dureros (se gaseste la farmacie,este eficient si cel romanesc).Dupa 2-3 comprese incep sa apara rezultatele.In cazul meu dupa 2 comprese puse pe parcursul unei zile, durerea a cedat si a inceput drenarea sinusurilor. Va doresc multa sanatate.

    0
    0

  • art80 pe 19 Ian 2006, 17:48
    interesant

    dar, ce facem cand avem deviatie de piramida nazala??????trebuie sa existe o clinica pt ca vreau sa ma operez, dar unde???????????

    0
    0

  • Jorjel pe 19 Ian 2006, 17:48
    Intrebare tratament sinuzita ?!!

    De vreo 3 saptamani ma doare fruntea continuu, am fost la medic, am facut radiografie a sinusurilor, am fost depistat cu sinuzita acuta frontala si maxilara dreapta. Am luat 5 zile Augmentin, Aulin si inhalant iar apoi inca 4 zile mi s-a dat Biseptol si Paracetamol sinus. In prezent fac niste sedinte de aerosoli si dau cu picaturi Nazomer, DAR DURERILE DE FRUNTE persista (este ceva suportabil dar continuu si foarte suparator si obositor). Ce-mi recomandati va rog frumos ca nu mai inteleg ce se intampla cu mine, niciodata nu am avut probleme cu capul...? (nu am nasul infundat, doar ma doare fruntea continuu) Multumesc!

    0
    0

  • anahata pe 19 Ian 2006, 17:48
    sinuzita

    Sinuzita este un efect al nefunctiei unor organe interne.Conform medicinii traditionale chineze SINUZITA FRONTALA este efectul nefunctiei vezicii urinare ,iar SINUZITA MAXILARA efectul nefunctiei stomacului si al intestinului gros.Cind efectul a devenit cronic trebuie neaparat luate medicamente alopate (antibiotice)dar atentie la organele care produc aceste efecte.Este bine sa consultati pe linga medicul alopat si un terapeut care stie sa trateze aceste efecte prin metode complementare(bioenergie,reflexoterapie,presopunctura etc..) Durerea de cap poate sa vina si de la alte cauze cum ar fi nefunctia vezicii biliare care este cea mai rsponsabila de durerile de cap.Cefaleele pot aparea de la infectii ORL su UROGENITALE.Oricum de multe ori cauzele sunt departe de efecte si cine STIE si POATE sa trateze.Pentru orice intrebare legata de sanatate va stau la dispozitie. Dumnezeu sa va aiba in grija si sa fiti cit mai sanatosi.

    0
    0

  • nina pe 19 Ian 2006, 17:48
    mi-e teama de diagnostic

    N-am fost deloc la medic, dar se pare ca am toate simptomele sinuzitei: nas infundat cam de 4 ani, dureri de cap sporadice de 2 ani si intense de 1 sapt.

    1
    0

  • corina_ionescu pe 19 Ian 2006, 17:48

    cam de aproape doi ani am observat ca prezint o oarecare sensibilitate. mi se infunda sinusurile destul de des, am inceput sa stranut foarte des, de exemplu dimineata dupa ce ma dau jos din pat, sau daca ies afara si temperatura este mai mica fata de cea dinauntru. nu am dureri de cap frecvente, poate o data la doua trei saptamani,dar e posibil sa fie vorba de sinuzita?

    0
    1

  • bearmarin pe 19 Ian 2006, 17:48
    cum poti scapa de sinuzita

    si trebuie luat pentru aceasta bola sa scapi de ea in afara de opertie sinutza acuta ce fel de tratament tebuie urmat

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod