Ce este gripa?

Gripa este o infectie respiratorie acuta virala care afecteaza caile respiratorii. Exista foarte multe radacini de virusuri care se schimba de-a lungul timpului. In fiecare an, cercetatorii incearca sa descopere tipul virusului care va da nastere unei epidemii virale.
Multe persoane confunda gripa cu o simpla raceala (guturai), fara sa tina cont de implicatiile serioase pe care le poate avea aceasta infectie respiratorie.


Simptomele gripei

Simptomele specifice gripei sunt destul de diferite de semnele unei banale raceli, precum si de simptomele altor infectii respiratorii. De obicei, simptomele apar brusc si se dezvolta extrem de rapid:

  • febra;
  • frisoane;
  • cefalee;
  • dureri musculare si de articulatii;
  • dureri de gat;
  • lipsa apetitului;
  • tuse seaca;
  • stare generala alterata.

Gripa este mult mai serioasa decat o simpla raceala. De obicei, cand ai gripa este nevoie sa stai 2-4 zile in pat; vindecarea completa survine in 3-4 saptamani.


Cum se transmite gripa?

In general, gripa se transmite prin stranuturile si accesele de tuse ale unei persoane infectate. Infectia incepe prin inflamatia cailor respiratorii superioare: nas si gat.

In cazurile in care virusul coboara si ajunge la plamani, gripa poate degenera in bronsite, pneumonii si chiar insuficiente respiratorii. In cazul complicatiilor pot aparea: semne de miocardita, in cazurile severe ajungandu-se la meningoencefalita.


Din ce cauza se raspandeste gripa atat de rapid?

Gripa este o infectie care se raspandeste pe cale aeriana; virusul gripal traieste si in afara corpului uman in timp ce isi cauta urmatoarea gazda pentru a o infecta. In primul rand tusea si stranuturile sunt responsabile pentru raspandirea acestei infectii virale.
Daca inspiri aerul care contine particule din tusea sau stranutul unei persoane infectate, este foarte posibil sa te gripezi si tu.

Toamna inlesneste raspandirea gripei in randul intregii populatii, ajungandu-se la epidemii. Frigul si vremea umeda ii determina pe oameni sa se adune in locurile publice (restaurante, cafenele, baruri, cluburi, cofetarii etc) care pot constitui adevarate focare de infectie. Aglomeratia din mijloacele de transport in comun, magazinele, cafenelele devin locatii perfecte pentru raspandirea gripei.


Ce precautii pot sa iau daca izbucneste o epidemie de gripa?

Infectiile gripale sunt atat de intalnite, mai ales in perioada sezonului rece incat, de multe ori, este aproape imposibil de evitat contactarea lor. Precautii precum - acoperirea nasului si a gurii mai ales in locurile aglomerate; evitarea contactelor apropiate; repaus la domiciliu cand esti bolnav; spalarea mainilor; evitarea atingerii gurii, ochilor si a nasului - toate pot ajuta, dar nu sunt intotdeauna eficiente. Singura metoda pentru a evita gripa o constituie vaccinarea, toamna. Nu omite, insa, faptul ca vaccinul nu te apara de alte viroze pe care le poti contacta in timpul iernii.


Cum se previne gripa?

Vaccinul antigripal constituie cel mai eficient mod de prevenire a gripei. Doctorii recomanda vaccinarea anuala atat pentru adulti, cat si pentru copiii ce prezinta o forma severa de astm. Vaccinul are nevoie de aproximativ 14 zile pentru a oferi cea mai buna protectie impotriva gripei.
Vorbeste cu doctorul tau pentru a-ti face vaccinul toamna inainte de sezonul epidemiilor gripale din timpul primaverii.

Cu toate ca este recomandat pentru toata populatia, exista anumite categorii pentru care vaccinul antigripal este mai mult decat indicat:

  • pentru copiii ce au mai mult de 6 luni si se confrunta cu un astm sever;
  • pentru adolescentii astmatici;
  • pentru femeile insarcinate astmatice;
  • pentru femeile astmatice care anticipeaza aparitia sarcinii pe durata iernii.


Exista oameni imuni la gripa?

In cazul in care tipul de gripa care circula in anul curent este similar cu acela de anul anterior cu care te-ai confruntat deja (facand gripa sau daca ai fost vaccinat AG - antigripal), atunci este posibil sa fii partial imun.


Ce trebuie sa faca o persoana care are gripa?

  • sa se odihneasca cat mai mult;
  • sa bea foarte multe lichide;
  • sa-si controleze febra;
  • sa utilizeze picaturi nazale pentru a nu avea probleme respiratorii;
  • sa ia antitermice (de tip paracetamol, ibuprofen) pentru reducerea febrei si pentru calmarea durerilor.

Nu exista nici un tratament specific gripei, pentru ca aceasta infectie este intr-o continua transformare. Virusul responsabil pentru gripa, din cauza modificarilor permanente, pune in imponsibilitate crearea anticorpilor de catre organism. In fiecare an, trebuie sa fie identificata ramura gripei curente si creat un nou vaccin care sa contracareze efectele virusului.


Daca te simti grav bolnav, prezinta-te de urgenta la un control medical.

Simptomele caracteristice gripei pot fi confundate destul de usor cu semnele specifice racelii (guturaiului); gripa de cele mai multe ori debuteaza sub forma unei raceli.

Tabelul de mai jos prezinta cateva dintre diferentele care exista intre gripa si raceala (guturai):

 Simptom  
 Raceala  Gripa
Febra
- rara in cazul adultilor si al copiilor mai mare, dar poate fi mai mare de 38 de grade Celsius in cazul anteprescolarilor - de obicei este de 38 de grade Celsius, insa poate urca pana la 39.5 grade Celsius si dureaza 3-4 zile
Dureri de cap
- rare - apar brusc si pot fi foarte severe
Dureri musculare
- slabe - nelipsite si de cel mai multe ori severe
Stare de oboseala si slabiciune  - slaba - poate dura 2 sau mai multe saptamani
Epuizare fizica
- niciodata - apare brusc si poate fi severa
Rinoree  
- cateodata - de cele mai multe ori
Stranuturi  
- uneori - de cele mai multe ori
Dureri de gat   - uneori - de cele mai multe ori

 
In timp ce te recuperezi dupa o raceala, te poti reinfecta?

Termenul "raceala" inglobeaza sute de virusuri diferite care ataca sistemul respirator.
Multe dintre aceste virusuri nu-ti mai pot cauza probleme pentru ca deja organismul si-a creat anticorpii necesari. Cu toate acestea chiar daca anumite virusuri sunt inofensivi pentru organismul tau, pot fi periculosi pentru acei membri ai familiei tale carora le lipsesc anticorpii corespunzatori infectiei respiratorii.

Daca intri in contact cu un virus in fata caruia prezinti imunitate nu exista riscul reinfectarii. Dar, in cazul in care unul dintre membri familiei tale dezvolta o raceala in urma unei combinatii de virusuri - este suficient ca unul singur sa fie necunoscut organismului tau pentru a te imbolnavi, chiar daca esti pe cale de a te vindeca dupa o raceala. Este adevarat poti sa iei o alta raceala, dar produsa de un alt virus. Chiar daca simptomele sunt asemanatoare, noul tip de raceala este departe de a fi identic cu primul.

Articol scris in colaborare cu Dr. Elena Oprea, medic specialist medicina generala pediatrie

 

Comentariile 1-50 din 64

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ANA pe 25 Oct 2009, 17:05
    SANATATE

    FOARTE BUN ARTICOL ACUM STIU SI EU CE INSEAMNA CU ADEVARAT GRIPA AM SCRIS PT CA ACUM O AM SI VROIAM SA STIU CUM SCAP DE EA

    0
    0

  • Respect-reciproc pe 23 Oct 2009, 13:02
    Minunat !

    Foarte bine.Mult mai bine sa promovam sanatate, medicina, tratament, boli etc. decat multe alte prosii care se promoveaza acu'.Multa santate, tineti-o tot asa !

    0
    0

  • emesan pe 14 Sep 2009, 08:03
    Comment

    in primul rand se numesc virusuri....si nu virusi....termenul fiind utilizat pt IT....si in al doilea rand Mexico City se afla in America Centrala nu in Asia

    0
    0

  • q pe 28 Mai 2009, 10:55
    ar mai fi ceva..

    Am citit articolul pe sarite si se poate sa fi sarit eu peste acea parte, dar pentru ca un virus de raceala, de gripa de ce doriti voi, sa se transforme intr-o afectiune mai grava, trebuie ca sistemul imunitar al organismului persoanei atacate/afectate sa fie slabit, sau slab; ori asta se intampla la oamenii in varsta, la copii si la oamenii care au un ritm de viata dereglat(lipsa de somn, lipsa de miscare, stres, poluarea, nerespectarea orelor de masa, mancarea nesanatoasa, medicamente administrate gresit etc.); nu degeaba virusurile gripale cunosc cea mai rapida dezvoltare in Asia si in orasele foarte aglomerate(MexicoCity are peste 20 milioane locuitori).

    0
    0

  • isuse :)) pe 28 Apr 2009, 12:26
    .....

    doamne ce analfabet ....cum ai putut sa scrii asa ceva :)) ? "este drept!gripa este o boala foarte grava.gripa apare foarte des din cauza ca copii maninca ingheta foarte rece ce produce tusa dua care si......... """

    0
    0

  • lola pe 5 Apr 2009, 20:24
    gripa

    este drept!gripa este o boala foarte grava.gripa apare foarte des din cauza ca copii maninca ingheta foarte rece ce produce tusa dua care si.........

    0
    0

  • crytrt pe 4 Apr 2009, 10:43
    da

    da, intradevar noi nu atragem asa o mare atentie organismului nostru cu diferite profilaxii antigripala,si insusi ignoram problemele noastre de sanatate...

    0
    0

  • alexandra pe 22 Mar 2009, 16:47
    motivul febrei

    cand ne imbolnavim de gripa,motivul pentru care temperatura organismului creşte(febra) este pentru ca organismul lupta impotriva virusului şi-ncearca sa-l combata caştigand imunitate?

    0
    0

  • Craciunoiu Stefania pe 22 Mar 2009, 12:07
    Este suficient???

    Sunt bune explicatiile, dar mi se par insuficiente. Cred ca ar fi bune cateva statistici sau paralele intre gripele si virozele respiratorii din ultimii ani si, de ce nu, cateva sfaturi referitoare la alimentatie si usoare tratamente naturiste (nu in sensul "babesti"). As vrea sa aflu mai multe despre ceaiuri, tincturi, impachetari, aromoterapie, aquaterapie, masaj, metode de imunizare, etc. Pe langa mult cunoscuta vizita la medic pe care si eu o consider obligatorie acestea pot ajuta. Sa consideram totusi ca oamenii mai stiu cate ceva, ca vor sa afle mai mult decat spune un singur om, chiar daca e specialist, de aceea intra pe internet in cautare de informatii...si nu pentru a li se spune taios sa mearga la medic!

    0
    0

  • Incetsimereu pe 20 Mar 2009, 15:37
    Fug......

    ...la farmacie sa spun ca am gripa !!!!!!!

    0
    0

  • ady pe 14 Mar 2009, 19:55
    multumesc!

    foarte fain explicata diferenta intre gripa si raceala, multumesc! tocmai consideram ca am o raceala, dar pare a fi gripa!

    0
    0

  • almi pe 13 Mar 2009, 10:58
    gripa

    este scurt si la obiect si se pot sesiza diferentele dintre raceala si gripa. va multumesc

    0
    0

  • delia pe 6 Mar 2009, 15:25

    Articolul este foarte bine scris. Mi-a furnizat informatii foarte utile.

    0
    0

  • dea_vas pe 27 Feb 2009, 16:38
    natura pe primul loc

    "parerea mea este foarte important sa mergi la medic !sa terminam odata cu leacurile babesti!" sa terminam odata cu parerile si ne ocupam doar de faptele concrete: medicii nu sunt mai presus de inteligenta naturii, iar daca in natura exista substante in anumite plante care amelioreaza gripa, de ce sa luam vaccinuri?

    0
    0

  • nelubiju pe 30 Ian 2009, 00:06
    parerea mea

    este foarte important sa mergi la medic !sa terminam odata cu leacurile babesti!

    0
    0

  • coconu doriana pe 14 Ian 2009, 19:46
    parerea mea

    Parerea mea este k ar trebui sa consultati mai multi medici si sa confruntati diagnosticele.

    0
    0

  • andreea pe 10 Ian 2009, 23:00
    GRIPA

    Fetita mea de 2 ani prezinta toate simptomele gripei desii medicul a spus ca are guturai ce trebuie sa fac? Intrerup tratamentul prescris?

    0
    0

  • andreea pe 10 Ian 2009, 22:55

    MEDICUL A SPUS CA FETITA MEA ARE GUTURAI, DAR PREZINTA TOATE SIMTOMELE UNEI GRIPE.

    0
    0

  • violeta oana pe 15 Nov 2008, 20:17
    Poti sa fii purtator de gripa

    Poti sa fii purtator de virus gripal fara sa ai vreun simptom si sa il transmiti numai unei persoane si nu si celolranti din jur.

    0
    0

  • Diana Fenici pe 26 Oct 2008, 19:07

    E enervanta muzica, altfel articolul e bine structurat ca tot omul sa inteleaga, putine jargoane, nimic niciun rationament al scriitoruluii doar un copy-paste dintr-o carte util oricum tinand cont ca nu trebuie să fie jurnalistic.

    0
    0

  • nicoleta/suraia pe 26 Oct 2008, 16:30
    Foarte explicit

    Da este cu adevarat un articol explicit care te ajuta sa intelegi mai bine aceasta diferenta dintre raceala si gripa.

    0
    0

  • Claudiu pe 22 Oct 2008, 19:33
    Multumesc

    Este foarte bun acest referat la biologie! si ma ajutat sa iau un 10!!!

    0
    0

  • garabajiu tina pe 23 Mai 2008, 12:16
    Gripa

    Chiar dc stiam oricum am mai aflat mult mai mult si sper ca sa ma pot feri de aceste boli. Nu e greu d citit si chiar mia placut ca spune fiecare amanunt cum se poate imbolnavi omul ca pe parcurs sa stim! Va multumim de informatii

    0
    0

  • MARIANA pe 22 Apr 2008, 18:47
    INTERESANT

    NU STIAM CA POT LUA GRIPA ASA DE USOR. DE FAPT MA CREDEAM MULT MAI REZISTENTA IN FATA BOLILOR. AM 7 ZILE DE CHIN SI TOT NU MI-A TRECUT.

    0
    0

  • nico pe 8 Apr 2008, 18:09

    Mergi la medic, poate trebuie sa iei altceva.

    0
    0

  • ana maria pe 31 Mar 2008, 12:38
    Gripa

    Iau nurofen de 2 zile si nu se cunoaste nimic beau lichide. Ce sa mai fac??

    0
    0

  • andreea pe 31 Mar 2008, 03:35
    Gripa

    Nu stiu ce sa mai fac. Nasul imi curge non stop la fel si ochii care ma mai si ustura, capul ma doare, la fel si abdomenul si nu am nici pofta de mancare.

    0
    0

  • Bichescu Lavinia pe 28 Mar 2008, 10:37
    Exemple de gripa

    Este bine sa stim mai multe exemple de gripa si cum sunt ele.

    0
    0

  • Kiddo pe 22 Mar 2008, 21:33
    Waa:((

    Sunt bolnava de cateva zile si nush ce am... adica ma simt destul de bine... nu ma doare nimik dar am temperatura putin si ma dor ochii... ce este?:-s

    0
    0

  • boar teodora pe 22 Mar 2008, 18:53
    Gripa

    Ce trebuie facut atunci cand febra nu scade sub 38grade?

    0
    0

  • Pavel Cecilia pe 2 Mar 2008, 21:11
    Gripa

    De 2 ani sufar de dureri in gat, usturime, mancarimi, uneori tuse si stranut, dureri musculare, cefalee, amorteli in calcaii si nu-si face efectul nici un medicament, stie cineva cu ce-mi pote trece aceste simptome.

    0
    0

  • Cecilia pe 14 Feb 2008, 20:40
    Mare-i gradina lui Dumnezeu!

    Ati intrat in panica la primele semne de boala? Atunci mergeti la doctor oameni buni! Nu asteptati sa va trateze medicul de pe net. Uneori si un telefon la medicul de familie poate fi salutar. Nu va tineti copiii cu febra nici macar o ora! Se deshidrateaza si orice intarziere in aplicarea tratamentului le-ar putea fi fatala. Copiii sunt foarte vulnerabili. Chemati salvarea, sunati la 112, nu ezitati sa apelati la un medic atunci cand este in joc viata copiilor vostri. Multa sanatate!

    0
    0

  • delsan oana pe 12 Feb 2008, 15:39
    Gripa

    Ce poate afecta si de ce trebuie vaccinu antigripal?

    0
    0

  • neacsu georgian pe 8 Feb 2008, 18:57
    gripa la un minor de 1 an 8 luni

    Ce precauti sa iau ca are temperatura 39cu7?

    0
    0

  • Timur pe 8 Feb 2008, 14:00
    A fost grav

    Si eu m-am gripat de la colegi. M-am gripat in clasa si in ziua aceea am dat si un test la care am luat-FB. Acum m-am facut bine. Dar ma durea cat de tare se putea capul si imi curgeau ochii si nasul. Dar acum mama s-a inbolnavit.

    0
    0

  • CRISTINA pe 8 Feb 2008, 09:57
    Sunt deacord

    Da este adevarat eu m-am imbolnavit de la colegii mei care stranutau. Acuma eu sunt bolnava! Am febra, ma doare capul, nu am puteri. stau acasa si nu merg la lectii. Anul acesta am fost bolnava de citeva ori. E frumos cel ce este sanatos dar nu cel ce arata bine la exterior!

    0
    0

  • nicoleta pe 4 Feb 2008, 20:12
    Gripa

    Daca poti deceda...

    0
    0

  • Enescu Mihai pe 1 Feb 2008, 15:16
    Mumu!

    Imi pare rau sa va transmit urmatoarele: mult laudatul vostru vaccin anti-gripal nu are efect cei care l-au facut sunt acum infestati. Voi doctori maestri sa va duceti la sectia 9 toti si sa va tratati antigripal. Al vostru Enescu Mihai care va uraste din tot sufletul. Vedeavash morti pe toti doctorii cu diplome si spagi cat casa. Multa sanatate (u.e.)

    0
    0

  • violeta pe 31 Ian 2008, 21:23
    Gripa

    Am o nepotica de zece ani, care cred eu are gripa. Are dureri de cap, de gat, ii curge nasul, face si temperatura putin. Ce parere aveti?

    0
    0

  • mihaela pe 29 Ian 2008, 12:37
    Gripa

    Am doi copii, unul de gradinita si unul de scoala. Cel de la gradinita are gripa diagnosticata de medicul de familie. Cea de scoala nu are inca nimic. La scoala mi s-a spus ca ar fi bine sa nu o mai duc de catre doamna invatatoare. Totusi medicul de familie nu e de acord cu acest lucru. Ce sa fac/cum e mai bine?

    0
    0

  • nicoleta pe 28 Ian 2008, 16:08
    Gripa

    Ma numesc Nicoleta, am 17 ani si de 2 zile sunt racita si am baut si ceaiuri. Dar mai mult vreau sa stiu ce medicamente pot sa iau ca sa-si imi treaca mai repede. Va multumesc.

    0
    0

  • andrei gina pe 27 Ian 2008, 08:53
    Gripa

    Durerile de burtica pot aparea in urma unei raceli mai ales daca copilul respectiv a avut si infectie in gat.

    0
    0

  • loredana popa pe 25 Ian 2008, 14:23
    gripa

    fb.dar am o intrebare.in cazul gripei poate aparea dureri de burtica/?am o fetita de 5 anisori si se pare ca a capatat gripa de la o alta fetita care am avuto in grija 1zi.azi a dormit aproape toata ziua

    0
    0

  • batcki florentina pe 23 Ian 2008, 19:47
    Gripa poate ucide

    Gripa este o boala foarte periculoasa care poate ucide si multi nu o baga in seama. Trebuie tratata la timp deoarece poate fi fatala.

    0
    0

  • ana pe 19 Ian 2008, 20:24
    Traditie

    Bai foarte fierbinti la picioare, ceaiuri de macese, catina alba, suc de lamiie cu miere de albine; pentru gat propolis.

    0
    0

  • neagoe ana pe 14 Ian 2008, 17:44
    Gripa

    In afara de antitermice, ce fel de mancaruri sunt indicate. Ce ajuta cel mai bine?

    0
    0

  • marcela_hotea pe 14 Ian 2008, 04:18
    Gripa la adulti

    Doresc remedii naturale. Sotul sufera de ulcer duodenal.

    0
    0

  • Manglutescu Claudiu pe 9 Ian 2008, 19:25
    Super

    Este un super mega site.

    0
    0

  • iovanov deian pe 7 Ian 2008, 16:12
    10

    Asta e nota pentru aceste indicati.

    0
    0

  • diana pe 13 Dec 2007, 12:10
    Viroza

    Lucrez la o gradinita si deja m-am saturat-fac viroze non-stop. Ce sa fac?

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod