Ce efecte are asupra ta renuntarea la fumat?

A te lasa de fumat nu este un eveniment. Este un proces care implica o serie de reactii pe o perioada mai mult sau mai putin indelungata de timp. O parte dintre aceste reactii sunt de natura psihologica sau emotionala, in timp ce altele presupun simptome fizice ale renuntarii la un drog extrem de puternic, respectiv nicotina.

Severitatea simptomelor fizice pe care le poate experimenta un fumator in perioada in care se lasa de fumat depinde de nivelul de dependenta pe care acesta il are fata de nicotina. Studiile arata ca unul dintre cei mai buni indicatori referitori la gradul de dependenta de nicotina este dat de momentul zilei in care un fumator isi "ia" prima tigara. Cei care isi aprind tigara inainte de a se da jos din pat se afla in gradul cel mai avansat de dependenta si, implicit, vor manifesta cele mai grave simptome in momentul renuntarii la acest viciu. Printre aceste efecte secundare se numara: iritabilitatea, anxietatea, dificultatea de concentrare, nelinistea si durerile de cap.

Multe dintre aceste efecte secundare tin de domeniul paradoxului. Prima doza de nicotina a a zilei stimuleaza creierul si sistemul nervos central, in timp ce dozele urmatoare pot avea efect sedativ. Acest lucru poate explica de ce persoanele care se lasa de fumat sufera, adesea, din cauza a doua tipuri de perturbari ale somnului. Ameteala sau somnolenta din timpul zilei este un lucru obisnuit de care se plang cei mai multi fumatori in incercarea de a renunta la acest viciu. Totusi, in timpul noptii, persoanele care au renuntat recent la fumat pot suferi de insomnie. Lipsa nicotinei isi face cel mai mult simtita prezenta in episoadele insomniace, iar fumatorii simt nevoia efectului tranchilizant al acesteia.

In mod similar, prima doza de nicotina a zilei stimuleaza sistemul intestinal, in timp ce urmatoarele tigari au efectul de a "lenevi" procesul de digestie. Dependenta de un drog cu un asemenea potential de control asupra comportamentului si cu un asemenea efect asupra digestiei poate explica de ce fumatorii care vor sa renunte la acest obicei simt o nevoie atat de acuta pentru dulciuri si mancaruri grase, experimentand, in acelasi timp, efecte de tipul: ameteala, greata, constipatie sau diaree.


Dorinta de tutun - cel mai frecvent si sever simptom al renuntarii la fumat - atinge punctul culminant in primele 24 de ore si se estompeaza in decurs de sapte zile. Apoi pofta de tigara revine in prim-plan si persista pana la opt saptamani, in cele mai multe cazuri. In fapt, se pare ca aceasta pofta de tutun revine periodic, in decurs de noua ani dupa renuntarea la acest viciu.

Desi recurenta, nevoia si pofta de tutun dureaza, de regula, in cea mai intensa forma a sa, de la trei pana la cinci minute. Este mai putin persistenta in primele ore ale diminetii si isi atinge punctul culminant seara. Potrivit unui studiu, aceasta pofta dispare mai repede la fumatorii care renunta brusc la fumat. Cei care renunta treptat, reducand numarul de tigari pe zi, sufera mai mult, deoarece isi "hranesc" suficient viciul incat sa le creasca apetitul pentru si mai mult.

Toate dependentele au, pe langa aspectele fizice, si unele emotionale, psihologice si sociale. Renuntarea la tigari nu numai ca intrerupe administrarea unui drog cerut de organism, dar, de asemenea, scoate din viata unui fumator un obicei adanc inradacinat in activitatile sale zilnice, cum ar fi timpul petrecut la masa, la munca, privind programele televizate etc. Fumatul este un obicei care are conexiuni cu toate aceste obiceiuri si ii creeaza fumatorului ceea ce el numeste "un anumit stil de viata".

Totusi milioane de persoane reusesc sa renunte la acest viciu persistent si care se insinueaza in toate aspectele vietii... Un studiu american a contorizat esecurile si succesele inregistrate de un grup de 183 de barbati si femei care s-au lasat de fumat, ajungand la unele dintre cele mai interesante concluzii. Astfel, cercetatorii au concluzionat ca cele mai periculoase amenintari ale abstinentei sunt: consumul de alcool, in special in compania persoanelor care fumeaza, relaxarea dupa masa, presiunea si frustrarea manifestate la locul de munca, perioadele de plictiseala sau de depresie.
Cercetatorii au pus la punct patru tipuri de strategii pentru a contracara aceste situatii de risc ridicat:

Evitarea. In primele saptamani dupa renuntarea la fumat, este preferabil si recomandabil sa eviti orice fel de petreceri sau situatii care implica fum de tigara sau intalniri cu fumatorii. Pentru a elimina tentatia de a fuma dupa masa, ridica-te imediat dupa ce ai terminat de mancat.

Evadarea. Ia o pauza in cadrul unei intalniri foarte stresante. Daca la vreo petrecere exista ghinionul sa stai langa fumatori, schimba locul si indeparteaza-te de acestia. Nu te risca si nu comanda bauturi alcoolice. Tutunul si bauturile alcoolice merg "mana in mana". In plus, de vreme ce pofta de tutun apare in "valuri", daca scapi de tentatie pentru cateva minute, poti preveni o cadere.

Distragerea atentiei. Cand pofta subita il "loveste" pe un fost fumator, acesta nu are nici o sansa de a scapa de ea - spre exemplu, cand conduce masina - decat daca isi concentreaza atentia asupra altui lucru in afara tentatiei de a fuma. Un fost fumator din studiul mai sus-mentionat a descoperit ca mormaitul sau fredonatul unei melodii il ajuta sa se concentreze asupra altui lucru decat nevoia de tigara, "anihiland" astfel tentatia. Alte persoane se gandesc la ceva placut, cum ar fi concediul sau o vacanta.

Intarzierea. Daca te apuca pofta, asteapta cinci minute si apoi gandeste-te daca e cazul sa fumezi sau nu o tigara. Este mai usor sa spui "Nu" pentru cateva momente decat pentru totdeauna...

Aceste strategii reprezinta prima linie de aparare in fata unei caderi in patima tutunului. Dar un fost fumator are nevoie, in plus, de un sistem de aparare in profunzime, care sa il ajute sa faca fata, in special, emotiilor negative, cum ar fi frustrarea, anxietatea, depresia. Aceste emotii au darul de a atrage "cheful" de tigara si de a marca (re)caderea in obiceiul fumatului. Iata cateva alte strategii suplimentare, de profunzime, care au fost aplicate pana acum cu succes de catre fostii fumatori:

Imaginarea. Unor fosti fumatori li se pare utila imaginarea unor plamani innegriti de tutun...
O astfel de imagine inspaimantatoare se pare ca da rezultate in cazul anumitor persoane, care devin astfel mult mai constiente de importanta de a duce un stil de viata sanatos.

In ceea ce ii priveste pe altii, acestia prefera sa isi imagineze ca, o data cu renuntarea la acest obicei, au devenit persoane mai sanatoase, mai active si care reusesc sa respire cu mai putina dificultate, ceea ce nu poate fi decat un gand multumitor si imbucurator.

Dialogul interior. Cand simti ca te-a "lovit" tentatia, incearca sa identifici sursele care iti provoaca stresul, intrebandu-te: "Ce se intampla in acest moment? Ce vreau cu adevarat de la situatia asta?". In loc sa gandeasca lucrurile in profunzime, identificand problemele, foarte multi fumatori prefera, atunci cand se confrunta cu situatii stresante, sa se refugieze imediat in siguranta pe care le-o ofera tigara.

Substituirea. Incearca tehnica respiratiei profunde sau a relaxarii musculare progresive - s-ar putea sa o gasesti utila. In timp ce pentru tine s-ar putea sa functioneze aceasta strategie de relaxare, pentru alte persoane sunt mult mai potrivite activitatile fizice accentuate: jogging-ul, fitness-ul, gasirea unei preocupari, gen gradinarit etc.

Astfel de persoane marturisesc ca se simt mult mai bine avand preocupari care sa le ajute sa uite de pofta de tutun si care le ajuta sa isi mentina un ritm al vietii cat mai activ si, implicit, cat mai sanatos. Si, pentru ca tot am amintit de un stil de viata sanatos, se pare ca "rontaitul" unor alimente cu un aport scazut de calorii te poate ajuta in demersul tau: cum ar fi telina, morcovii sau semintele de floarea soarelui.

Testele au indicat faptul ca nicotina "amortizoare", ingerata pe cale orala in doze mici si care echivaleaza cu fumul inhalat in timpul fumatului pasiv, ii poate ajuta pe fumatori sa renunte, treptat, la acest viciu. Doctoul iti poate prescrie o reteta pentru guma de mestecat continand astfel de doze de nicotina.
Costul este relativ accesibil si il poate ajuta pe un fumator care a ajuns la 20 de tigari fumate pe zi sa "reziste" timp de 10 zile.

Cum faci fata esecului

Din nefericire, foarte multi fumatori cedeaza ispitei la un anumit moment dat si, de foarte multe ori, o singura tigara fumata poate insemna infrangerea totala, reapucandu-se in mod constant de fumat. Diferenta dintre persoanele care reusesc, pana la urma, sa renunte definitiv la fumat si cei care nu reusesc acest lucru o reprezinta capacitatea lor de a face fata esecului. Tentatia exista la tot pasul si, daca faci o miscare eronata, nu te concentra asupra greselii facute, ci asupra numarului de tigari pe care nu le-ai fumat. Apoi adreseaza-ti aceasta simpla intrebare: "O sa las o singura greseala sa stearga acest record indelungat si obtinut cu atata truda?"...

Ceea ce trebuie sa stii este ca nu exista un singur motiv pentru care te apuci de fumat, cum nu exista o singura modalitate prin care te poti mobiliza sa renunti la acest viciu si obicei atat de bine inradacinat in stilul tau de viata. Este posibil ca unele dintre principiile de baza pe care ti le-am expus mai sus sa functioneze in cazul tau, asa cum iti poti gasi propriile modalitati de evitare a fumatului. Oricum ar fi, este cazul sa te pregatesti pentru implementarea unui nou obicei, mult mai sanatos - al renuntarii la fumat.
 

Comentariile 201-250 din 303

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vali70 pe 11 Feb 2010, 22:55
    fumatul....

    Am 7 zile de cand nu am fumat. La mine parca acum e mai mare pofta ! Sper sa rezist tentatiei, pana cand aceasta va mai scadea in intensitate.

    1
    0

  • nico pe 11 Feb 2010, 20:48
    foarte greu :((

    Fumatul e un obicei de care nu te poti dezobisnui foarte usor :(( Am fumat 10 ani intre 1 pachet si 2 pachete pe zi . la inceputul anului 5 zile am rezistat, apoi am mai fumat cateva :)) Dar de pe 1 februiarie 2010 pana in prezent :)) adica 11 feb 2010 nu am fumat nimic. Cand sunt pe langa fumatori nu mi-e pofta dar atunci cand sunt singura ma abtin foarte greu :(( Nu stiu daca a fost vreo zi in care sa nu-mi doresc sa cumpar tigari. NU STIU CAT VOI REZISTA .... VREAU SA VAD SCHIMBARI VIZIBILE. In afara de respiratie, care e mult mai proaspata .... nici o schimbare. AVEM NEVOIE DE VOINTA DE FIER! SUCCES TUTUROR ( SI MIE :) ).

    0
    0

  • cristina pe 6 Feb 2010, 00:14
    m-a invins

    Aveam 4 zile in care nu am fumat.Eram atat de mandra de mine,dar am avut musafiri din nefericire fumatori si pofta m-a invins:(( de la un fum,la o tigara, de la una la 2 ,iar de la doua la 5 simt ca nu ma pot opri si regret atat de mult ca am tras acel prim fum...care mi-a trezit dependenta iar.Daca eu nu am reusit va rog pe voi evitati chiar si un fum pentru ca readuce dependenta.Imi pare atat de rau dar voi incerca iar din acest moment o reiau cu numaratul orelor,zilelor si sper ca Dumnezeu sa ma ajute sa scap de acest viciu:(

    0
    0

  • Gabriela pe 4 Feb 2010, 12:34
    Si eu am reusit...dupa 9 ani !!!

    In sfarsit nefumator, de Allen Carr....e ceea ce va recomand pt a va lasa de tigari...si eu m-am lasat dupa ce am citit cartea. Tot ce trebuie sa faci e sa o citesti.Apoi te vei lasa...eu m-am lasat pana nici nu am terminat-o de citit.E foarte usor sa te lasi, te scapi de chinurile abstinentei, oricum le ai pe toata periaoda de a fi fumator.De aceea toti evitam locurile unde nu se fumeaza. Asta e ideea scapi de o boala!!!!

    0
    0

  • Gabel pe 2 Feb 2010, 00:31
    Fumatul

    Daca va hotarati sa nu va lasati de fumat, va astept la http://arta-fumatului.blogspot.com

    0
    1

  • chris pe 21 Ian 2010, 22:41
    disciplina si stabilirea unor noi obiceiuri asupra carora ma focusez

    sunt nefumatoare de 14 zile (dupa 15 ani de fumat un pachet si jumate sau mai mult pe zi). CHINURILE PRIN CARE TREC SUNT CUMPLITE. noroc ca am citit despre efectele renuntarii - iritare, nesomn, stari frecvente de deprimare si agitatie. Spun noroc ca am citit pentru ca reusesc sa constientizez care sunt efectele inceputului de detoxifiere a organismului. Reteta pe care o aplic: ma disciplinez sa gandesc pozitiv (nu reusesc intotdeauna) si mi-am creat cateva noi obiceiuri - dimineata merg pe jos la serviciu si ascult anumita muzica la casti, vin acasa dorm putin, o jumatate de ora sport, treburi de-ale casei, apoi o plimbare scurta.

    0
    0

  • Tania pe 20 Ian 2010, 20:26
    ........

    Am doar 1 zi !!! sper sa reusesc sa trec peste acest obstacol !!! Am ceva probleme cu tensiunea si nenumarate atacuri de panica din cauza tigarilor!!! Nu stiu cum va e voua dar mie imi este greu , pentru ca de cate ori zic , ca le las de atatea ori imi vine sa fumez si nustiu e ciudat parca as face contra cuiva !!! Astept sfaturile voastre multumesc!

    0
    0

  • Tania pe 20 Ian 2010, 20:21
    ........

    Astept sfaturi si pareri alina_tanya2000@yahoo.com Multumesc si Succes tuturor

    0
    0

  • motanul. pe 17 Ian 2010, 21:59
    fara tigari

    Am trei saptamini de cind nu am mai pus tigarea in gura si nu as spune ca tentatia m-a ,,parasit,,simt nevoia sa trag o tigara mai ales dimineata si seara .fumez de 14 ani si acum am 29.Problemele cu care ma confrunt dupa aceasta perioada sunt insomniile si durerile de burta, ca sa numai mentionez si o stare de oboseala care se instaleaza dupa-amiaza .Fumam cam un pachet si ceva pe zi, si acum imi este foarte greu ,,fara,,.. mai ales atunci cind sunt nervos sau am nevoie sa-mi pun gindurile in ordine.

    0
    0

  • asa pe 8 Ian 2010, 14:24
    tigari

    care e ultima dorinta a unui fumator?

    0
    0

  • asa pe 8 Ian 2010, 14:21
    tigari

    ce te faci cand te ai indragostit de tigari si vrei sa le uiti,...............fumatul e de fapt dragoste,suferi la fel de mult si dupa tigari si dupa iubita

    0
    0

  • zsofi pe 8 Ian 2010, 13:09
    a 5.a zi

    astazi este a 5-a zi de cand nu mai fumez! maaaare realizare!! Da, e greu, sper sa rezist si in continoare ;)

    0
    0

  • Viv pe 8 Ian 2010, 09:27
    deja am 2 luni

    Salutare. De pe 24 oct 2009 nu mai fumez. Eu NU mi-am impus ideea: "De maine nu mai pun tigara in gura!" pt ca mi se parea ceva impus si nu-mi sta in fire sa respect chestii impuse. Mi-am zis in felul urmator: vreau sa ma las de fumat, dar la o ocazie speciala mai pot "pufai" o tigara , si a functionat. In realitatea, primele 3 sapt nu m-am atins de tigari, apoi doar am mai "pufait" vreo 3 jumatati de tigari. Inainte de a renunta, fumam un pachet / zi , de la 14 ani, acum am 29. Vreau sa zic ca prima sapt a fost groaznica, mai ales ca a trebuit sa merg la "scarbici".S-a lasat cu ameteli, dureri de cap si gat, oboseala, somnolenta continua, insomnii noaptea, constipatie, nervozitate. Dar din a 2 a sapt , totul a devenit super: am mai multa enegie, nu mai obosesc pana la etj 3, respir mai usor. Mentionez ca m-am lasat gandindu-ma la sanatatea mea (vreau un copil), la bani si la gripa porcina :) Astea 3 argumente m-au ajutat enorm.

    0
    0

  • AG pe 6 Ian 2010, 06:44
    Greu,dar se poate

    Am 38 de ani , 15 ani de fumat , in ultimul an deja fumam un pachet si juamate .Am implinit 3 luni fara tigari .M-am lasat pentru ca simteam ca imi fac rau , ca nu mai pot respira.Efecte secundare au fost in special in primele doua luni ( insomnii, ameteala) , am manacat mai mult si am luat 5 kg in 3 luni , am probleme cu stomacul ( probabil pentru ca am mancat mai mult si fara rost deoarece inainte nu ma durea) , iar acum tin regim .Nu mai simt nevoia sa fumez , uit ca am fumat de multe ori , nici macar cand ma enervez nu ma mai gandesc la ele si sper sa fie definitiv acest renuntat ! mult succes celor care incearca sa se lase !

    0
    0

  • cruzeiros pe 3 Ian 2010, 20:52
    greu la deal

    am 3 zile de cand m-am lasat.. e groaznic de greu..

    0
    0

  • lia pe 28 Dec 2009, 12:42
    Lasat de fumat?

    Foarte usor dar nu citind articolul asta stupid (si nu o zic cu rautate dar asa este). Daca vreti cu adevarat asta cititi cartea lui Allen Car. Stop! Nu fiti sceptiti asa cum suntem noi oamenii ! Oricine si orice merita o sansa. Eu si unchiul meu ne-am lasat citind aceasta carte. De ce? Puneti mana pe ea si fara indoiala veti sti de ce. Se numeste: In sfarsit nefumator. O editie mai veche dar la fel (pe asta am citit-o) este Metoda rapida a lui Allen Car de a te lasa de fumat. Sanatate si numai bine!

    0
    0

  • cosmin pe 19 Dec 2009, 10:54
    renuntarea la fumat

    eu nici bine nu am apucat sa fumez si mam lasat pt.ca nu suportam fumul ? ce mam candit eu ca tigarile nu sunt pt. mine

    0
    0

  • adina.marcella pe 13 Dec 2009, 17:22
    renuntare la fumat

    astazi am facut o luna fara sa mai fumez sunt foarte bucuroasa cu ajutorul lui DUMNEZEU SI CU MULTA VOINTA SIGUR scapam de acest urat si infiorator obicei

    0
    0

  • bebe pe 9 Dec 2009, 03:41
    cum te lasi de fumat

    Daca iti pui in minte sa te lasi de fumat... CULMEA...fumez si mai mult.Daca vrei sa nu mai fumezi fao IMEDIAT .Asa am procedat eu dupa 25 ani.Primele 3 zile sunt putin naspa dar treci fara probleme.Intradevar ai insomni , balonari , te ingrasi ca 5 kg in 2 luni.Dar veste buna este ca toate astea trec.Acum sunt la cura de lslabire sa dau cele 5 kg.DECI;nu mai fumez, fac sport, regim pt slabit.Daca te iubesti pe tine insusti o poti face fara greutate imediat succes , nu este greu asa cum se crede .BAFTA,

    0
    0

  • mihai pe 7 Dec 2009, 20:51
    fiti atenti

    am observat ca sunt o multime de persoane, care spun ca este nevoie de vointa ca sa renunti la fumat! acest lucru este gresit, ce va pot spune pentru inceput este ca insasi formularea este gresita, NU RENUNTI LA ABSOLUT NIMIC, ci SCAPI de tigari! asta trebuie sa va intre foarte bine in cap! nu fac parte din nicio firma, va propun din proprie initiativa cartea: In sfarsit nefumator, de Allen Carr, aceasta carte va lasa de fumat si cel mai invederat fumator, o gasiti free de citit pe net pe siteul scribd.com... va "va costa" 3,4ore maxim din viata, si va va schimba perceptia.. tipul garanteaza ca 90%+ din oamenii care citesc cartea se lasa, io am fost unul dintre ei! incercati sa o cititi... chiar daca nu aveti incredere.. eu am renuntat dintr-o data, fara a simti nevoia de tigari, fiind cel mai fericit om de pe planeta:), bucurandu-ma de insomnii , si de cosmaruri;) cititi si veti intelege!

    1
    0

  • george2332 pe 30 Nov 2009, 11:53
    renuntarea la fumat

    eu am renuntat apuncandu-ma de culturism si vazand cat de mult ma schimb din punct de vedere biologic avand un aspect mai placut fata de cand fumam si eram slab si cu un ten atat de urat

    0
    0

  • Bogdan pe 23 Nov 2009, 14:03
    Daca vrei cu adevarat te lasi...

    Totul depinde de tine nu de medicamente sau de altii....te gandesti cum ar fii sa ajungi la un spital de boli canceroase si sa pleci de acolo cu o masina neagra. am fumat 5 ani de zile ,am reusit sa ma las dint-o data gandindu-ma ca daca mai pun tigare in gura o sa ajung sa orbesc. Eu zic ca ideea mea e buna.cum iti vine sa fumezi cum te gandesti la lucruri foarte rele care ti se pot intampla. Ce pot sa mai spunMulta bafta impotriva tutunului.

    0
    0

  • george pe 20 Nov 2009, 22:35
    sper sa rezist..

    Am 27 de ani si fumez cam de la 16 ani.Am mai incercat acum vreo 3-4 ani sa ma las si m-a tinut 2 luni fara tigara,apoi anturajul mi-a propus un fum,doua, o tigara apoi deja era tarziu revenisem la vechiul obicei.Acum am 5 zile de cand nu mai fumez,deloc.M-am hotarat intr-o dimineata..brusc sa ma las,iar lucrurile au decurs cam asa: in prima zi am fumat o tigara,a doua zi iar am cedat si cand ajunsesem cam pe la jumatatea tigarii, sentimentul de vina m-a facut sa arunc ca ars tigara.Apoi in ziua urmatoare nu am mai pus tigara in gura deloc,deja ma simt mai "vioi" dar...am probleme disfunctionale cum ar fi:ma trezesc fara motiv din somn asa brusc, scaun dereglat total, ca sa nu mai zic de senzatia de anxietate care vine in valuri la fel ca si dorinta de a fuma.Dar ma automotivez singur cu "daca ai pornit la drum nu te mai uita inapoi".Va urez tuturor mult succes si putere de convingere in sine.

    0
    0

  • george pe 20 Nov 2009, 22:31
    sper sa rezist..

    Am 27 de ani si fumez cam de la 16 ani.Am mai incercat acum vreo 3-4 ani sa ma las si m-a tinut 2 luni fara tigara,apoi anturajul mi-a propus un fum,doua, o tigara apoi deja era tarziu revenisem la vechiul obicei.Acum am 5 zile de cand nu mai fumez,deloc.M-am hotarat intr-o dimineata..brusc sa ma las,iar lucrurile au decurs cam asa: in prima zi am fumat o tigara,a doua zi iar am cedat si cand ajunsesem cam pe la jumatatea tigarii, sentimentul de vina m-a facut sa arunc ca ars tigara.Apoi in ziua urmatoare nu am mai pus tigara in gura deloc,deja ma simt mai "vioi" dar...am probleme disfunctionale cum ar fi:ma trezesc fara motiv din somn asa brusc, scaun dereglat total, ca sa nu mai zic de senzatia de anxietate care vine in valuri la fel ca si dorinta de a fuma.Dar ma automotivez singur cu "daca ai pornit la drum nu te mai uita inapoi".Va urez tuturor mult succes si putere de convingere in sine.

    0
    0

  • tatiana pe 17 Nov 2009, 02:44
    m-am lasat brusc

    M-am trezit intr-o dimineata si am hotarat ca de azi numai fumez. A trecut ziua, iar azi se implinesc 19 de zile de cand n-am mai aprins o tigara. Nu mi-e pofta, nu simt nevoia, dar sufar de insomnie, anxietate si nu pot adormi din cauza palpitatiilor.

    0
    0

  • tatiana pe 17 Nov 2009, 02:42
    m-am lasat brusc

    M-am trezit intr-o dimineata si am hotarat ca de azi numai fumez. A trecut ziua, iar azi se implinesc 19 de zile de cand n-am mai aprins o tigara. Nu mi-e pofta, nu simt nevoia, dar sufar de insomnie, anxietate si nu pot adormi din cauza palpitatiilor.

    0
    0

  • bogdan pe 14 Nov 2009, 11:22
    a 2-a oara

    Salutare la toata lumea acuma la mine este a doua tentativa sa ma las in decurs de o luna( prima oara m-a "tinut" 4 zile) sper ca de data asta voi reusi

    0
    0

  • cristina pe 10 Nov 2009, 15:24
    10 zile

    am 27 ani si fumez de la 15....1 pachet chiar si mai mult pe zi.Este pt prima data in 12 ani cand am incercat sa ma las si....este surprinzator de usor.....de parca n as fi fumat niciodata.nu am luat pastile sau alte tratamente ajutatoare.cred ca doar mi am dorit.stiu ca au trecut de abia 10 zile, dar am vrut sa va incurajez.

    0
    0

  • TONI pe 4 Nov 2009, 16:21
    tutunul

    Am 40 de ani si am fumat 23 ,am 2 luni de cind am scapat de acest viciu,nu stiu cu ce simptome va confruntati cei care v-ati lasat dar eu am niste ameteli groaznice si insomni si nu stiu cum sa trec de aceasta perioada

    0
    0

  • George pe 2 Nov 2009, 18:14
    daca vrei se poate

    Am 18 ani si am fumat aproximativ 3 ani si jumatate.Am incercat sa ma las de vreo 2 ori a doua oara fiind cu succes.Nu am mai fumat brusc de 2 saptamani si incerc sa nu mai fumez. Chiar daca pentru unii pare greu cu ambitie poti face multe.Pana acum nu am simtit nevoia dar daca voi simti voi ignora.Succes tuturor care inceracati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0
    0

  • io pe 27 Oct 2009, 20:09
    pur si simplu..

    Am 27 de ani, fumez de la 16 ani..deci, de aprox. 11 ani. De doua zile nu mai fumez..intr-adevar e f greu, parca nimic nu mai are sens...fara tigara aia nenorocita..tot ce fac mi se pare monoton, enervant...fara rost...e clara treba..nicotina e extrem de puternica,insa NOI suntem si mai puternici ca ea. Pur si simplu..nu mai bagi tigara-n gura...ce se va intampla?o sa mori?in niciun caz..mori daca continui sa fumezi...imaginati-va sarmanii plamani ce trebuie sa indure cand bagam tutunul ala de cacat in noi...io incerc sa-mi amintesc de perioada de dinainte sa fumez si mi-o amintesc f ok...cu mult sport...si un corp frumos...vreau sa redevin acea persoana si sunt sigur ca voi reusi:) Mult succes si voua!!

    0
    0

  • grigire pe 21 Oct 2009, 19:48
    o rectificare

    scz 31de ani de fumat NU 41 scz si BAFTA SAU AMBITIE TUTUROR

    0
    0

  • grigore pe 21 Oct 2009, 19:44
    luati aminte

    am 49 de ani,m-am lasat de peste 2 ani de fumat,dupa 41 de ani de fumat, iar ultimii 10 ani un cartus la trei zile,adica 10 cartuse lunar,deci se poate,fara doctor,fara nimic PUR SI SIMPLU ASA AM VRUT EU!!!!!!!Cine nu reuseste nu va reusi NIMIC SERIOS IN VIATA,ASTA-I ADEVARAT EXAMEN!!!!CREDETIMA!!!! UN FOST MARE FUMATOR!!!!

    1
    0

  • cami pe 11 Oct 2009, 10:37
    fumatul

    nu te poti lasa de fumat decat atunci cand un medic iti spune ca ai de ales intre tigari si viata

    0
    1

  • bogy pe 10 Oct 2009, 08:43
    In sfarsit...

    ...am reusit!fumam si 40-50 tigari pe zi,nici mie nu-mi vine sa cred ca m-am lasat.am 2 saptamani,am toate simptomele fumatorilor inraiti (iritabilitatea, anxietatea, dificultatea de concentrare, nelinistea si durerile de cap.) si inca una:ma "dor" plamanii sa zic asa.dorm ca un bebelus 8-9 ore pe noapte.eu m-am lasat apucandu-ma de culturism,o gramada de poze ale culturistilor profesionisti pe pereti care in 2-3 saptamani m-au facut sa renunt.BAFTA TUTUROR

    0
    0

  • Ancuta pe 8 Oct 2009, 08:17
    Este foarte greu!

    Sunt in a 4-a zi fara tigari. Am insomnii in sensul ca initial adorm usor, dar undeva in intervalul 12-2 noaptea ma trezesc si greu mai adorm, cam dupa 2-3 ore de uitat pe pereti sau la televizor. Sunt in a treia noapte de nesomn si imi este foarte greu; de oboseala urechile parca imi sunt infundate ; Al doilea simptom deranjant este balonarea , de 2 zile parca sunt in luna a 5-a insarcinata asa de mare este , e foarte deranjant . Imi doresc sa nu cedez si mi-e teama in acelasi timp ca o voi face! Cat vor dura aceste efecte secundare ale renuntarii la fumat ? Stie cineva cat ma vor tine aceste simptome ?

    0
    0

  • ALEX pe 7 Oct 2009, 04:13
    FUMATUL

    SIMT CA POT SA MA LAS DE TIGARI !!!!!!!!!!!!!!!! AM MAI INCERCAT DAR NU AM REUSIT...POATE E CU NOROC ACUM...BAFTA SI VOUA SI NU VA LASATI BATUTI!!!!!!!!!!!

    0
    0

  • rosu pe 3 Oct 2009, 20:50
    cred ca am reusit!

    da asa sper si chiar vreau sa cred ca asa va fi am fost operata si din ziua cind am i ntrat in spital nu am mai fumat si nici nu mi doresc! dupa operatie mergeam cu o colega de salon sa fumeze iar eu nu mi doream asa ceva! nu vreau sa mai aud de asa ceva! da sint numai citeva zile din 21 sept asa ca va doresc sa spuneti nu !

    0
    0

  • hezel pe 10 Sep 2009, 03:16
    dependenta psihica

    pe acest blog toata lumea se plange de dependenta fizica, insa aceasta e cel mai usor de suportat.nimeni nu vrea sa spuna nimic despre dorinta arzatoare pt o tigara dis de dimineata cand privesti rasaritul cu o cana de cafea in mana?..m am lasat de tigari de doua luni dar consider ca viata e mult mai plictisitoare si mai urata fara tigari..rational stiu ca nu e asa..poate cineva sa ma convinga de contrariul celor afirmate?

    2
    0

  • nicolae tina pe 9 Sep 2009, 12:04
    fumatul

    am 31 de ani si fumez de 16 ani pe parcursul acestor ani am avut 2 tentative de a ma lasa si mau tinut cate un an dar datorita anturajului mi-am reluat viciul.sant casatorita si fumam impreuna cu sotul meu cheltuiam amandoi 500 lei pe luna doar pe tigari avem o fetita si nu ne mai ajungeam cu banii si neam hotarat intr-o zi ca trebuie sa facem ceva,am mers impreuna la programul acela anti fumat care sa infiintat de curand si am reusit sa nu mai fumam de o saptamana nu am fumat deloc sper sa o tinem tot asa.luam zyban.eu am dureri de muschi,insomnii,dureri de cap dar sant hotarata sa indur orice numa sa nu mai fumez.succes celor ce doresc sa se lase ,sa aiba ambitie si curaj

    0
    0

  • verginica stanca pe 3 Sep 2009, 11:34
    tigara

    AJUTOOOOOOOOOOOOOOOR VREAU SA MA LAS DE VICIUL ASTA NENOROCIT FUMEZ DE LA VARSTA DE 10 ANI FUMEZ 2 PACHETE LA ZI DACA SANT STRESATA SI NERVOASA PESTE MASURA FUMEZ SI 3 PE ZI AM FOST DESCOPERITA CU ASTM BRONSIC AM AVUT PROBLEME SI CU PLAMANI DAR NU POT SA LE LAS SIMT CA MA URC PE PERETI

    0
    0

  • gabriela pe 10 Iul 2009, 17:35
    totul e da-ti doresti cu adevarat

    si eu am reusit dupa 14 ani de fumat.nu mai fumez de 2 luni si sincera sa fiu nu ma simt f bine.tusesc,ma doare in piept si cel mai grav e ca nu stiu dc e sigur din cauza ca m-am last de fumat.m-am lasat brusc si sincera sa fiu nu prea am simtit dorinta sa imi aprind vreo tigare(imi doream de mult sa fac asta dar nu gaseam o scuza).este a doua oara cand ma las de fumat insa prima data m-am lasat cand eram insarcinata si dupa un an si jumatate am reluat viciul.insa acum am renuntat pt ca asta mi-am dorit si cred ca nu voi reveni la acest viciutotul este sa vrei cu adevarat sa renunti altfel eu spun ca nu are rost sa te chiniu sa renunti.nu vei reusi niciodata.va doresc succes

    0
    0

  • Claudia pe 30 Mai 2009, 23:44
    renuntarea la fumat- se poate

    Si eu am reusit, dupa 9 ani in care nicotina a fost mai puternica decat mine, 9 ani in care dependenta ma tinea pe loc de la multe lucruri, 9 ani in care am invidiat pe toti cei care aveau vointa mai multa decat mine, gandindu-ma ca sunt mai inteligenti decat mine si mai ambitiosi.Citeam sfaturi pe diverse site-uri si credeam ca nu voi reusi niciodata.Acum, la 5 luni de cand nu am mai fumat citesc despre renuntarea la fumat si cred ca sunt exagerari, este atat important sa iti doresti...sa

    0
    0

  • simona pe 7 Mai 2009, 15:11
    Traiesc un vis!

    Miercuri am doua saptamani de cand am fumat ultima tigare...dupa douazeci si trei de ani de dependenta...si tot nu-mi explic cum am reusit...Psihic,ma simteam mizerabil de neputincioasa vis-a-vis de...tigare...Ma gandeam ce apelativ sa folosesc pentru a caracteriza "tigarea"...si..n-am gasit nimic...Sunt atat de mandra de mine...Sper din tot sufletul sa am doar doua incercari -prima si ultima...Sunt ametita si adormita dar stiu ca ma voi trezi si va fi minunat...Daca ve-ti reusi sa VRETI cu adevarat...atunci va fi ca si facut...

    0
    0

  • abcynthia pe 4 Mai 2009, 16:32
    si eu am reusit

    buna :) Am reusit sa ma las o luna si trei zile mi se pare o victorie importanta. fumam de la 14 ani jumate acum am 28 si am incercat de trei ori sa ma las dar nu am reusit pana ce nu am fost eu insami ferm convinsa si determinata sa o fac oricat m-au batut la cap cei din jur ca este un obicei oribil pentru o femeie si groaznic de periculos pentru sanatate si chiar daca am avut in familie cazuri de decese cauzate de fumat. Nu am luat aceasta hotarare din cauza riscurilor de cancer sau alte boli ci pentru ca sunt o femeie tanara si draguta si sincera sa fiu intr-o dimineata am fost oripilata de ridurile noi pe care le-am descoperit pe fata, pielea innegrita flasca si lasata, privirea obosita. M-am ingrozit caci am realizat ca daca la 28 de ani arat asa la 40 o sa fiu o baba hidoasa iar eu am un ten in principiu fara probleme de care am considerat ca este pacat sa imi bat joc mai ales ca genetic pielea femeilor din familia mea este de o calitate foarte buna. In momentul in care am luat aceasta hotarare mi-am strans informatii referitoare la sevraj si simptomele acestuia, si apoi am realizat ca sunt prea dependenta fizic pentru a reusi fara ajutor. Tigarile actuale nu mai sunt ca tigarile bunicilor nostri producatorii introduc in acestea si alte substante care sporesc adictia astfel incat simpla vointa in renuntarea la fumat este doar un mit iar fara medicamente simptomele sevrajului pot fi insuportabile. asadar am cumparat pastile de la farmacie unde am cerut sfaturi si informatii complete pe aceasta tema. si nici nu a fost necesar sa termin tratamentul fiindca in cateva saptamani deja mi-a devenit insuportabil mirosul tigarilor. Simt nevoia sa fumez uneori dar multumita acelor medicamente si imaginilor socante pe care le am in minte in legatura cu fumatul imi trece repede. Acum stiu ca daca nu cedez tentatiei de moment pot sa mai rezist fara tigari inca o zi; si inca o zi. si asa mai departe. Ma simt ca si cum aceasta dependenta de tutun ar fi o alta fiinta in interiorul corpului meu care trebuie pacalita, dusa cu zaharelul. Nu stiu daca voi reusi vreodata sa afirm ca m-am lasat de un an, zece, douazeci si asa mai departe. Dar stiu ca daca am trecut de primele trei saptamani am sanse mai mari. Sunt constienta ce porcarie am bagat in mine timp de atatia ani din momentul in care la capatul primelor 48h fara nicotina in mine am vrut sa plec la treburile zilnice in respectiva dimineata si am cazut nemaiputand sa ies din casa in acea zi din cauza senzatiilor de ameteala si durerilor de cap. In plus ma simt acum mult mai libera, pot alerga pe scari pana la etajul 5 fara sa gafai, prietenele au inceput sa ma intrebe daca folosesc fond de ten sau blush pentur ca aspectul pielii mele s-a imbunatatit vizibil si sunt mereu mandra de mine cand pot afirma zambind in momentul in care mi se ofera o tigara: eu nu mai fumez, multumesc :) succes tuturor, si renuntati, este foarte magulitoare reusita din multe puncte de vedere plus ca nu au cum sa faca bine tigarile pentru sanatate :)

    0
    0

  • George pe 28 Apr 2009, 12:41
    Fara tigari

    Si eu am renuntat la fumat dupa 10 ani, fumam cam 1 pachet , chiar si un pachet jumatate pe zi , am 2 luni de cand nu mai fumez si incep sa ma simt din ce in ce mai bine , atat fizic cat si financiar :) . eu am avut ff multe incercari pana sa reusesc sa ma las , in fiecare seara imi spuneam ' de maine nu ma fumez' si a 2 a zi primul lucru pe care puneam mana era tigara. La mine cel mai mult a contat pregatirea mentala , a trebuit sa ma conving pe mine ca nu mai vreau sa fumez , sa inteleg ca nu este altceva decat o mare prostie , iti arzi sanatatea si banii. M-au ajutat ff mult si gumele cu nicotina (nicorette) , inca mai mestec cateva gume pe zi , dar incep sa le reduc si pe acestea. Eu va recomand gumele , personal nu stiu daca au sau nu nicotina , sau au un mare efect placebo , dar ajuta atata timp cat tu crezi ca au nicotina si atunci cand iti vine sa fumezi in loc de tigara iei o guma. Din ce am auzit (nu sunt sigur daca este adevarat) nicotina da doar dependenta , dar nu este ff daunatoare pentru organism , celelalte substante care le contine tigara sunt mult mai nocive... mai am un pic si scriu un roman . va urez bafta la toti cei care vreti sa va lasati de fumat si felicitari la toti ce care au reusit.

    1
    0

  • Alexandra pe 22 Apr 2009, 16:10
    Pe ele, pe mama lor!

    Numai bine ce mi s-a facut pofta de tigara dupa o masa copioasa, si am zis: nieet...zbori de aici,fraiere! (fraierul fiind gandul meu care zbura catre nicotina cea nesimtita)..asa ca am intrat sa caut pe net diverse site-uri ca sa ma conving si mai tare ca tigarile NU sunt bune de nimic! Nu fumez de f mult timp...aproximativ 2 ani...si nici foarte mult nu fumam...un pachet cam la 2 zile...chiar mai putin in ultima vreme..si TOTUSI...tigarile mi-au afectat sanatatea, suflul si tenul, si nici nu vreau sa ma gandesc cate altele. Asta e a 12a zi de cand m-am lasat...si mi s-a intamplat ce scria tovarasul mai sus - duminica noapte am iesit cu prietenii in club si mi-a scapat o tigara...UNA a fost...si atat...am fumat-o insa din inertie, din obisnuinta, nu neaparat de pofta..A doua zi am revenit la noul obicei si am continuat sa spun: NU NU NU NU!! Ma apuca pofte tembele, mai ales ca trec si printr-o perioada de stres (bac, admitere), dar...tot singura imi dau seama ca NU are sens sa ma otravesc si sa imi fac rau...de cand m-am lasat de fumat am inceput si un regim, ca sa fiu sigura ca nu ma ingras si fac si foarte mult sport - asta a fost de fapt motivul pentru care m-am lasat, pentru ca admiterea mea presupune si probe sportive, printre care si rezistenta la care am vazut ca ma chinui tare tare...in numai 12 zile se vad rezultate considerabile!! E o mandrie nespusa cand vezi ca ai fost in stare sa te lasi...si ca sa te simti si mai mandru incerci sa mai stai o zi fara, si inca o zi..si tot asa..pana te lasi de tot...NOI CONTROLAM TIGARILE, NU ELE NE CONTROLEAZA PE NOI! Mama lor de nesimtite...Multa bafta celor care sunt in plin proces de lasare, including me, si curaj celor care inca nu s-au lasat, dar doresc sa o faca - CU VOINTA, se poate orice!! Paste fericit oameni buni!

    0
    0

  • Ioana pe 20 Apr 2009, 21:51
    smokee

    sincer eu mam apucat de fumat din lipsa de ocupatie.si acum regret si de maine am spus ca nu mai pun nici o tigara in gura..intr`un fel imi e frica "daca ma ingras sau daca ...."pai acum vreau sa vad daca reusesc..si sper

    0
    0

  • abcynthia pe 1 Apr 2009, 20:04
    re

    si eu am 14 zile de cand nu am mai fumat dar ma tratez cu CHAMPIX, si simptomele sunt mult ameliorate. fumez de la 14 ani si acum am 28 si m am hotarat brusc. stiam de champix pentru ca acum un an am mai incercat o data si am facut acest tratament la recomandarea unei prietene farmaciste insa dupa ce l am terminat am avut o recadere. oricum se pare ca sunt hotarata sa renunt si m am obisnuit si cu simptomele aiurea. mai precis constipatie balonari insomnii sau cosmaruri dar incerc sa nu le dau importanta. ma simt foarte satisfacuta sa constat ca pot urca aproape fara efort scarile pana la etajul 5 si acum o luna gafaiam de la etajul 2. insomniile pot fi combatute cu passiflora de la plafar, impotriva constipatiei exista ceaiuri speciale tot naturiste, si impotriva ingrasarii e nevoie de multa miscare. eu prefer sa merg mult pe jos la aer si sa ascult muzica la mp3 dar pentru cine are mai mult timp orice fel de sport e recomandat. deja mi am pus la dispozitie un arsenal complet impotriva recaderii nu imi cumpar tigari, nu mananc aiurea cand am nervi ci beau un ceai fierbinte, iau passiflora si previn constipatia, vorbesc cu mine insami mult timp cand am crize de nervi si evit descarcarile pe ceilalti pentru ca sensibilitatea mea este varza in perioada asta. ma straduiesc sa fiu senina zambitoare si echilibrata. sfatuiesc pe toata lumea care fumeaza sa abordeze problema cu calm pentru ca acest dusman, fumatul, este ingrozitor de perfid, parca are o inteligenta proprie care se insinueaza in interiorul nostru si ne manipuleaza deci trebuie luat in serios si batut cu aceleasi arme:) mult succes:)

    1
    0

  • mirela pe 30 Mar 2009, 20:40
    fumat

    m am lasat de fumat de 2 saptamani si m am ingrasat cu 3 kg.Sunt disperata.Nu stiu ca sa fac .In ritmul asta o sa ajung obeza.

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod