Ce efecte are asupra ta renuntarea la fumat?

A te lasa de fumat nu este un eveniment. Este un proces care implica o serie de reactii pe o perioada mai mult sau mai putin indelungata de timp. O parte dintre aceste reactii sunt de natura psihologica sau emotionala, in timp ce altele presupun simptome fizice ale renuntarii la un drog extrem de puternic, respectiv nicotina.

Severitatea simptomelor fizice pe care le poate experimenta un fumator in perioada in care se lasa de fumat depinde de nivelul de dependenta pe care acesta il are fata de nicotina. Studiile arata ca unul dintre cei mai buni indicatori referitori la gradul de dependenta de nicotina este dat de momentul zilei in care un fumator isi "ia" prima tigara. Cei care isi aprind tigara inainte de a se da jos din pat se afla in gradul cel mai avansat de dependenta si, implicit, vor manifesta cele mai grave simptome in momentul renuntarii la acest viciu. Printre aceste efecte secundare se numara: iritabilitatea, anxietatea, dificultatea de concentrare, nelinistea si durerile de cap.

Multe dintre aceste efecte secundare tin de domeniul paradoxului. Prima doza de nicotina a a zilei stimuleaza creierul si sistemul nervos central, in timp ce dozele urmatoare pot avea efect sedativ. Acest lucru poate explica de ce persoanele care se lasa de fumat sufera, adesea, din cauza a doua tipuri de perturbari ale somnului. Ameteala sau somnolenta din timpul zilei este un lucru obisnuit de care se plang cei mai multi fumatori in incercarea de a renunta la acest viciu. Totusi, in timpul noptii, persoanele care au renuntat recent la fumat pot suferi de insomnie. Lipsa nicotinei isi face cel mai mult simtita prezenta in episoadele insomniace, iar fumatorii simt nevoia efectului tranchilizant al acesteia.

In mod similar, prima doza de nicotina a zilei stimuleaza sistemul intestinal, in timp ce urmatoarele tigari au efectul de a "lenevi" procesul de digestie. Dependenta de un drog cu un asemenea potential de control asupra comportamentului si cu un asemenea efect asupra digestiei poate explica de ce fumatorii care vor sa renunte la acest obicei simt o nevoie atat de acuta pentru dulciuri si mancaruri grase, experimentand, in acelasi timp, efecte de tipul: ameteala, greata, constipatie sau diaree.


Dorinta de tutun - cel mai frecvent si sever simptom al renuntarii la fumat - atinge punctul culminant in primele 24 de ore si se estompeaza in decurs de sapte zile. Apoi pofta de tigara revine in prim-plan si persista pana la opt saptamani, in cele mai multe cazuri. In fapt, se pare ca aceasta pofta de tutun revine periodic, in decurs de noua ani dupa renuntarea la acest viciu.

Desi recurenta, nevoia si pofta de tutun dureaza, de regula, in cea mai intensa forma a sa, de la trei pana la cinci minute. Este mai putin persistenta in primele ore ale diminetii si isi atinge punctul culminant seara. Potrivit unui studiu, aceasta pofta dispare mai repede la fumatorii care renunta brusc la fumat. Cei care renunta treptat, reducand numarul de tigari pe zi, sufera mai mult, deoarece isi "hranesc" suficient viciul incat sa le creasca apetitul pentru si mai mult.

Toate dependentele au, pe langa aspectele fizice, si unele emotionale, psihologice si sociale. Renuntarea la tigari nu numai ca intrerupe administrarea unui drog cerut de organism, dar, de asemenea, scoate din viata unui fumator un obicei adanc inradacinat in activitatile sale zilnice, cum ar fi timpul petrecut la masa, la munca, privind programele televizate etc. Fumatul este un obicei care are conexiuni cu toate aceste obiceiuri si ii creeaza fumatorului ceea ce el numeste "un anumit stil de viata".

Totusi milioane de persoane reusesc sa renunte la acest viciu persistent si care se insinueaza in toate aspectele vietii... Un studiu american a contorizat esecurile si succesele inregistrate de un grup de 183 de barbati si femei care s-au lasat de fumat, ajungand la unele dintre cele mai interesante concluzii. Astfel, cercetatorii au concluzionat ca cele mai periculoase amenintari ale abstinentei sunt: consumul de alcool, in special in compania persoanelor care fumeaza, relaxarea dupa masa, presiunea si frustrarea manifestate la locul de munca, perioadele de plictiseala sau de depresie.
Cercetatorii au pus la punct patru tipuri de strategii pentru a contracara aceste situatii de risc ridicat:

Evitarea. In primele saptamani dupa renuntarea la fumat, este preferabil si recomandabil sa eviti orice fel de petreceri sau situatii care implica fum de tigara sau intalniri cu fumatorii. Pentru a elimina tentatia de a fuma dupa masa, ridica-te imediat dupa ce ai terminat de mancat.

Evadarea. Ia o pauza in cadrul unei intalniri foarte stresante. Daca la vreo petrecere exista ghinionul sa stai langa fumatori, schimba locul si indeparteaza-te de acestia. Nu te risca si nu comanda bauturi alcoolice. Tutunul si bauturile alcoolice merg "mana in mana". In plus, de vreme ce pofta de tutun apare in "valuri", daca scapi de tentatie pentru cateva minute, poti preveni o cadere.

Distragerea atentiei. Cand pofta subita il "loveste" pe un fost fumator, acesta nu are nici o sansa de a scapa de ea - spre exemplu, cand conduce masina - decat daca isi concentreaza atentia asupra altui lucru in afara tentatiei de a fuma. Un fost fumator din studiul mai sus-mentionat a descoperit ca mormaitul sau fredonatul unei melodii il ajuta sa se concentreze asupra altui lucru decat nevoia de tigara, "anihiland" astfel tentatia. Alte persoane se gandesc la ceva placut, cum ar fi concediul sau o vacanta.

Intarzierea. Daca te apuca pofta, asteapta cinci minute si apoi gandeste-te daca e cazul sa fumezi sau nu o tigara. Este mai usor sa spui "Nu" pentru cateva momente decat pentru totdeauna...

Aceste strategii reprezinta prima linie de aparare in fata unei caderi in patima tutunului. Dar un fost fumator are nevoie, in plus, de un sistem de aparare in profunzime, care sa il ajute sa faca fata, in special, emotiilor negative, cum ar fi frustrarea, anxietatea, depresia. Aceste emotii au darul de a atrage "cheful" de tigara si de a marca (re)caderea in obiceiul fumatului. Iata cateva alte strategii suplimentare, de profunzime, care au fost aplicate pana acum cu succes de catre fostii fumatori:

Imaginarea. Unor fosti fumatori li se pare utila imaginarea unor plamani innegriti de tutun...
O astfel de imagine inspaimantatoare se pare ca da rezultate in cazul anumitor persoane, care devin astfel mult mai constiente de importanta de a duce un stil de viata sanatos.

In ceea ce ii priveste pe altii, acestia prefera sa isi imagineze ca, o data cu renuntarea la acest obicei, au devenit persoane mai sanatoase, mai active si care reusesc sa respire cu mai putina dificultate, ceea ce nu poate fi decat un gand multumitor si imbucurator.

Dialogul interior. Cand simti ca te-a "lovit" tentatia, incearca sa identifici sursele care iti provoaca stresul, intrebandu-te: "Ce se intampla in acest moment? Ce vreau cu adevarat de la situatia asta?". In loc sa gandeasca lucrurile in profunzime, identificand problemele, foarte multi fumatori prefera, atunci cand se confrunta cu situatii stresante, sa se refugieze imediat in siguranta pe care le-o ofera tigara.

Substituirea. Incearca tehnica respiratiei profunde sau a relaxarii musculare progresive - s-ar putea sa o gasesti utila. In timp ce pentru tine s-ar putea sa functioneze aceasta strategie de relaxare, pentru alte persoane sunt mult mai potrivite activitatile fizice accentuate: jogging-ul, fitness-ul, gasirea unei preocupari, gen gradinarit etc.

Astfel de persoane marturisesc ca se simt mult mai bine avand preocupari care sa le ajute sa uite de pofta de tutun si care le ajuta sa isi mentina un ritm al vietii cat mai activ si, implicit, cat mai sanatos. Si, pentru ca tot am amintit de un stil de viata sanatos, se pare ca "rontaitul" unor alimente cu un aport scazut de calorii te poate ajuta in demersul tau: cum ar fi telina, morcovii sau semintele de floarea soarelui.

Testele au indicat faptul ca nicotina "amortizoare", ingerata pe cale orala in doze mici si care echivaleaza cu fumul inhalat in timpul fumatului pasiv, ii poate ajuta pe fumatori sa renunte, treptat, la acest viciu. Doctoul iti poate prescrie o reteta pentru guma de mestecat continand astfel de doze de nicotina.
Costul este relativ accesibil si il poate ajuta pe un fumator care a ajuns la 20 de tigari fumate pe zi sa "reziste" timp de 10 zile.

Cum faci fata esecului

Din nefericire, foarte multi fumatori cedeaza ispitei la un anumit moment dat si, de foarte multe ori, o singura tigara fumata poate insemna infrangerea totala, reapucandu-se in mod constant de fumat. Diferenta dintre persoanele care reusesc, pana la urma, sa renunte definitiv la fumat si cei care nu reusesc acest lucru o reprezinta capacitatea lor de a face fata esecului. Tentatia exista la tot pasul si, daca faci o miscare eronata, nu te concentra asupra greselii facute, ci asupra numarului de tigari pe care nu le-ai fumat. Apoi adreseaza-ti aceasta simpla intrebare: "O sa las o singura greseala sa stearga acest record indelungat si obtinut cu atata truda?"...

Ceea ce trebuie sa stii este ca nu exista un singur motiv pentru care te apuci de fumat, cum nu exista o singura modalitate prin care te poti mobiliza sa renunti la acest viciu si obicei atat de bine inradacinat in stilul tau de viata. Este posibil ca unele dintre principiile de baza pe care ti le-am expus mai sus sa functioneze in cazul tau, asa cum iti poti gasi propriile modalitati de evitare a fumatului. Oricum ar fi, este cazul sa te pregatesti pentru implementarea unui nou obicei, mult mai sanatos - al renuntarii la fumat.
 

Comentariile 101-150 din 303

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristian pe 28 Iun 2011, 23:03
    am reusit...!!!

    Am 33 de ani si am fumat timp de 15 ,In ultima vreme cam 30 de tigari pe zi .Intr-o zi m-am hotarat sa renunt la fumat si am Inceput sa ma documentez despre ce implica aceasta prin mai multe metode .Vreau sa le spun celor care vor sa renunte ca este un exercitiu extraordinar sa vorbesti despre acest viciu cu absolut orcine ,sa asculti opiniile atat ale celor care au fumat ,care au renuntat ,sau care mai fumeaza .Este o pregatire psihica extraordinara .A durat aproximativ doua luni si a fost nevoie "doar "de un moment declansator ,de o dimineata cu stari de greata ,nu stiu daca autoinduse emotional ,dar a functionat .Ultima tigare am fumat-o pe data de 04-06 2011.

    2
    4

  • George pe 27 Mai 2011, 01:08
    TREND

    Salut, ma numesc George si am 38 de ani....fumez de 20 de ani, in medie 2,5 pachete pe zi......de 6 zile m-am lasat...sau cel putin asa sper:) Nevasta-me a zis ca daca eu m-am lasat, oricine poate face orice pe lumea asta:) PS....Un prieten pe care l-am convins sa se lase luni odata cu mine, vorbea azi la telefon cu cineva din top managementul unei companii mari de tigari, care se lasase de tigari de 9 zile:)...se pare ca e cool sa te lasi de tigari...e ultima fitza sa spui ca te-ai lasat de tigari...Denise de la Radio Zu fuma azi tigarea electronica sau electrica:)....deci BE COOL - Renunta la Fumat...si BEA APA MULTAAAAAAAAA! Ca mine!!!

    10
    0

  • aurel pe 8 Mai 2011, 00:45
    e importanta vointa

    eu n-am renuntat brusc, ci am fumat cat de putin am putut in prima zi, adica 7 tigari, a doua zi 4, a treia 1 si a patra tot 1 iar din a cincia zi nimic... fac azi 2 saptamani in care n-am pus tigara in gura. am fumat 8 ani

    6
    2

  • razvan pe 5 Mai 2011, 10:49
    incerc...incerc...

    am 33 de ani aproape si fumez de la 15.problema e ca sunt deja la capatul resurselor pe langa toate efectele distrugatoare ale tigarilor simt ca imi pierd si respectul de sine vazand ca tot incerc si nu reusesc sa scap.am ajuns la 2 pack zilnic si fumez robotic obligat parca de creier care isi cere doza.acum insa am gasit discutiile voastre pe aici si vazand ca unii au reusit parca ma determina sa nu renunt ci sa incerc in continuare.in speranta ca voi reusi va multumesc tuturor pt frumoasele comentarii de pe aici si ajutorul indirect

    6
    1

  • ionutz pe 29 Apr 2011, 22:03
    o alta viata

    am fumat si io de prin clasa a 12-a.in prezent am 30 de ani...deci sa zicem ca ar fi vreo 12 anisori.ei bine...in sfarsit am reusit si io sa ma las de fumat, iar in 08.05.2011 voi avea 10 luni ca nefumator.SUUUPEEEER.e cu totul alta viata, te simti mai usurat, mai vesel, te simti un invingator intr-o lupta ft dura (am mai avut sa zicem tentative...sau mai bine spus dorinte sau propuneri ca de la data de ...nu voi mai fuma...e gresita tactica asta).Am reusit dupa ce am citit si io cartea lui ALLEN CARR, iar daca intr-adevar iti doresti cu adevarat sa te lasi de fumat, rezultatul e MAXIM.am inceput sa citesc cartea intr-o zi de luni si am terminat de citi joia seara , iar in aceeasi zi , dar in jurul orei 13 am fumat ULTIMA TIGARE...SI AM INVINS...si sunt super super fericit ca am reusit.Asa ca sfatul meu pt toti cei care isi doresc cu adevarta sa se lase de fumat este sa citi cartea METODA USOARA - CUM SA TE LASI DE FUMAT DEFINITIV a lui ALLEN CARR. MULTA BAFTA Metoda uşoară a lui Allen Carr

    8
    0

  • ionutz pe 29 Apr 2011, 22:02
    o alta viata

    am fumat si io de prin clasa a 12-a.in prezent am 30 de ani...deci sa zicem ca ar fi vreo 12 anisori.ei bine...in sfarsit am reusit si io sa ma las de fumat, iar in 08.05.2011 voi avea 10 luni ca nefumator.SUUUPEEEER.e cu totul alta viata, te simti mai usurat, mai vesel, te simti un invingator intr-o lupta ft dura (am mai avut sa zicem tentative...sau mai bine spus dorinte sau propuneri ca de la data de ...nu voi mai fuma...e gresita tactica asta).Am reusit dupa ce am citit si io cartea lui ALLEN CARR, iar daca intr-adevar iti doresti cu adevarat sa te lasi de fumat, rezultatul e MAXIM.am inceput sa citesc cartea intr-o zi de luni si am terminat de citi joia seara , iar in aceeasi zi , dar in jurul orei 13 am fumat ULTIMA TIGARE...SI AM INVINS...si sunt super super fericit ca am reusit.Asa ca sfatul meu pt toti cei care isi doresc cu adevarta sa se lase de fumat este sa citi cartea METODA USOARA - CUM SA TE LASI DE FUMAT DEFINITIV a lui ALLEN CARR. MULTA BAFTA Metoda uşoară a lui Allen Carr

    3
    0

  • Gabriela pe 19 Apr 2011, 21:43
    Metoda usoara a lui Allen Carr

    Am fumat timp de vreo 12 ani. In martie am decis ca este timpul sa ma las de fumat si cautand diverse metode am ajuns la cartea lui Allen Carr. Acum..sunt nefumatoare de 2 luni de zile. Cei care sunt sceptici...sa nu mai fie. Pt. cei care vor sa se scape de fumat si sa fie fericiti fara sa stea cu gandul la tigari aproape zilnic am un singur sfat...cititi cartea. Este o carte usoara, deloc inspaimantatoare. Eu am citit-o in 2 zile. Se gaseste si in format electronic pe diverse site-uri. Succes tuturor !

    3
    0

  • madalina pe 17 Apr 2011, 22:51
    si eu am renuntat de 10 de ori

    buna ziua as vrea sa va spun cat de inselator este tutunul...am 22 de ani si fumez de 5 ani...m-amlasat de fumat de vreo 10 ori in decurs de 2 ani.....in prezent am 5 zile de cand nu mai fumez si credeti-ma si dupa luni intregi pofta de fumat inca revine...sunt foarte dezamagita am incercat de prea multe ori dar sper ca de data asta sa reusesc..:)

    3
    1

  • radu pe 15 Apr 2011, 21:19
    fumatul

    BUNA Numele meu este marius am 32 de ani si fumez de la 18.M-am lasat de tigari de 7 luni lasandu-mi pachetul de jumatate pe frigider. Am avut si eu stari de ameteala greturi si stari de oboseala care acuma sunt din ce in ce mai rare. Am avut o vointa de otel vointa pe care vreau sa vo transmit si voua. Daca vrei cu adevarat poti si numai tu poti fi seful tau. Nu uita ca si tu ai dreptul la o viata sanatoasa. Acum e momentul . Nu mai amana ca e viata ta. VA UREZ MULTA BAFTA

    7
    0

  • 25y.o. girl pe 5 Apr 2011, 09:11
    Voi reusi

    Am fumat timp de 10 ani intre 30 si 40 de tigari pe zi, in ultima vreme ajunsesem sa am o tuse grasa, cu expectoratii, nu ma simteam nemaipomenit si colac peste pupaza, tata s-a imbolnavit de plamani - si el era fumator inrait. asa ca mi-am spus ca de data asta trebuie sa ma las ! altfel, am sa sfarsesc prin vreun spital moarta de emfizem pulmonar, moarte pe care mi as fi cumparat-o cu banii mei... Astazi e a patra zi in care nu am fumat deloc. Am intrerupt brusc Vineri seara, iar Sambata, prima zi, a fost destul de rea. Ma simteam ametita, buimaca, drogata, aveam crize de ras. Nu am putut dormi noaptea aceea si am luat Anxiar, pe care l iau de altfel seara de seara acum. Aveam si junghiuri in maini, picioare (nu grave, dar deranjante), ochii rosii si senzatii de frig care alternau cu cele de cald. Intr-un cuvant, sevraj.Cel mai rau a fost aseara, in a 3a zi, cand simteam ca ma apuca un soi de criza de isterie combinata cu anxietate si am avut si mancarimi in urechea interioara si in gat (ciudatenie...) Azi e a patra zi si ma simt mai bine, am un ten minunat, se vede limpede schimbarea. Pielea e curata, luminoasa, sunt roz in obraji. Arat ca si cum mi-as fi dat cu fond de ten si fard de obraz, cu toate ca nu mi am dat. Alta schimbare observata e ca dimineata respiratia nu mai are aproape nici un miros, atunci, imediat la trezire. De mancat, mananc atat cat imi este foame si fac zilnic plimbari lungi. Simt nevoia sa ma misc, iar aerul curat ma calmeaza. E o metoda buna pt a evita ingrasarea si pt a calma nervii, frustrarea. De altfel, abia astept sa nu ma mai simt asa, sa mi treaca sevrajul si sa ma pot apuca de sport, sa pot alerga de exemplu fara sa raman fara suflu. De acum inima, plamanii si muschii vor avea destul oxigen, nu vor mai fi invadati de otrava permanent. Cei carora incearca sa se lase le doresc cat mai mult succes si ar fi bine sa reuseasca, pt. ca merita, sunt atat beneficii pt sanatate cat si financiare - ramai cu multi bani in buzunar!

    7
    0

  • victoras pe 1 Apr 2011, 13:43
    E TERE SAITU ASTA

    este incredibil ce ati putut realiza nu am scris in viata mea pe un sait sant robu internetului voi incerca si eu ,aveti toti la o lalta cu parerile voastre o putere mare de convingere.Eu va multumesc

    11
    0

  • claudia pe 25 Mar 2011, 21:18
    DUREROS

    de o saptamana m-am lasat de fumat si tot de atunci am dureri de stomac,ficat.stie cineva daca exista o legatura intre ele?mersi

    4
    0

  • ionutz pe 18 Mar 2011, 15:56
    reusesc.....de aproape o luna ..!!!

    salutari tuturor! am aproape o luna de cand nu mai fumez, am scris si pe 24 febr, ma simt foarte bine, nu mai am nici o stare de ameteala. doar ca seara inainte sa ma culc, ma tot intorc de pe o parte pe alta ca si cand tre sa fac ceva,,,,,sau dupa partidele de sex, acelasi lucru....parca mai trebuie sa fac ceva,,,,, sotia e mai fericita ca o tin mai mult in brate dupa,...:) va urez succes la toti care incercati si reusiti! nu va lasati batuti de voi insiva!!

    5
    0

  • iasar pe 7 Mar 2011, 16:18
    nu tigarilor

    am fumat 13 ani si nu mai fumez de 2 luni ce as vrea sa va zic eu este ca sa te lasi de fumat e foarte simplu dar sa vrei putina voina si putin ajutor din jurul tau ca o saptamana devi putin nervos cauti orice motiv sa te reapuci de fumat

    4
    1

  • Daniel pe 6 Mar 2011, 12:29
    va ajut sa lasati fumatul

    am fumat de la 15 ani si acum la 31 de ani m-am lasat de fumat.In urma acestei reusite am ajuns sa-mi fie foarte rau de exemplu:dureri de cap, ameteli, insomnie , depresie, frisoane etc sper sa nu va mai apucati vreo data de fumat si va uraz multa bafta

    2
    0

  • eu pe 4 Mar 2011, 23:58
    brusc

    Eu am fumat 11 ani, am inceput de la o varsta destul de frageta. Intr-o zi mi-am zis "Termin pachetul si gata" si asta am si facut, am mai bine de jumatate de an de cand sunt nefumator. Sfatul meu...brusc ! fara carti, fara alte forme de nicotina, fara tigari electronice si alte marafeturi. Nu-ti baga nimeni tigara cu forta pe gat asa ca multa bafta.

    8
    1

  • ionutz pe 24 Feb 2011, 13:24
    reusesc...!!!

    salutare si felicitari tuturor care au reusit sa se lase de fumat. eu personal am exact4 zile de cand nu mai fumez, este un record fenomenal, avand in vedere ca fumez de 12 ani non=stop, iar la fiecare tentativa de a ma lasa , am rezistat max 2-3 ore fara tigari. acum avand 4 zile ma uimesc personal. ce probleme am..... sunt foarte ametit, mi se infunda urechile, mi-a aparut o tuse expectoranta foarte puternica, dureri de cap, insomnii, pofta crescuta de mancare. ce se intampla? cat o sa mai tina? nu ma simt sigur pe mine la volan cu ametelile astea. sotia imi zice sa ma apuc din nou de fumat daca nu mai pot.

    3
    2

  • Carmen pe 15 Feb 2011, 15:01
    O MINUNE!

    Citind cartea lui ALLEN CARR,dupa 32 de ani de fumat,cate un pachet pe zi,nu-mi mai trebuie sa fumez!Nu este deloc greu!Am deja...cred ca mai bine de 8 saptamani !Acum parca am alt suflu!Si sunt mandra ca am reusit sa trec peste acest viciu cu atata usurinta!Bafta tuturor!

    6
    4

  • Toma Nelu pe 4 Feb 2011, 23:21
    Renuntarea la fumat

    Eu am o luna decind nu am mai fumat nici o togara si ma simt foarte bine. In primele 2 zile am pus plasture iar apoi nu am mai pus nimic. Am si baut alcool dar nu am mai fumat. Stau intre fumatori si nu mai simt nevoia sa fumez. Dupa 3 saptamini am inceput sa beau si cite o cafa mica pe zi .Mentionez ca am fumat 20 de ani fara intrerupere.jumjumatat

    2
    0

  • geo pe 1 Feb 2011, 08:44
    am reusit sa ma la de fumat

    incercati metoda usoara cititi cartea lui Allen Carr si o sa reusiti eu am reusit Succes

    2
    0

  • Alex pe 23 Ian 2011, 20:46
    help

    cu toate ca`i un site pentru sanatatea femeii cautarile din google m-au trimis aici asa ca voi cere niste sfaturi.Azi am implinit 2 saptamani de cand m-am lasat de fumat (am fumat aproximativ 7 ani incontinuu),iar dupa astea 2 saptamani azi a fost prima seara in care am iesit la alergat,aerul este rece am incecat cat am putut de mult sa am o respiratie corecta.Simt dureri in piept,sfaturi va rog?

    0
    0

  • Andrea Beian pe 23 Ian 2011, 01:39
    toti putem

    Buna,ma numesc Andrea,am 30 de ani si fumez de la varsta de17 ani.De 5 zile nu fumez.Nu voi spune ca m-am lasat ci doar ca incerc sa nu mai fumez.Pot sa spun ca nu mananc mai mult de cand nu mai fumez si ca nu e atat de greu.Sunt momente in care a-si aprinde doua tigari deodata,dar in acele momenta incerc sa imi canalizez gandurile asupra efectelor atat de nocive ale acestora.Mult succes atat voua cat si mie.

    11
    1

  • EEE pe 20 Ian 2011, 09:00
    Invinge-ti placerea!!!

    Salut tuturor, desi sunt un impatimit al tehnologiei, internetului, etc. este prima oara cand scriu pe un forum, pur si simplu imi place sa citesc dar nu sa-mi zic parerea. Dar...de data asta cred ca merita sa fac acest lucru...Am 29 ani si, 15 ani de fumat si 2 luni de cand sunt nefumator! Vreau sa mentionez ca fumatul era cea mai mare placere a mea si...asa zisa placere este foarte greu sa scapi de ea...fizic am scapat dar asta inca nu-mi da pace...dar sunt convins ca o sa treaca la un moment dat....Am reusit sa ma las citind cartea lui Allen Carr, carte care la inceput am luat-o in ras dar dupa ce am terminat-o am 'terminat-o' si cu tigarile...nu este greu, cel mai important este sa uita ca exista asa ceva si sa te gandesti la renuntare ca la un 'fresh start' si sa fii mandru de ce ai realizat! Mult succes tuturor, chiar nu merita sa fii fumator!!!

    6
    0

  • melania pe 19 Ian 2011, 23:55
    fumatul ucide

    buna sint melania am 36 de ani am fumat 19 ani mam lasat cu ajutorul hipnozei pot spune ca am reusit sa las acest viviu urat si mortal sint 3 sesiuni ,ma simt perfect respir foarte bine nu mam ingrasat si totodata sint orgulioasa ca am invins acest viciu se spune ca e mai tare ca heroina.Nu suferi nu simti nevoie de dulciuri esti perfect incearca si vei reusi noroc si multa sanatate tuturor un salut melania

    4
    0

  • madalina pe 17 Ian 2011, 17:16
    1 an de nefumat

    am un an de cand m-am lasat si inca este foarte greu, mai ales ca toate prietenele mele sunt fumatoare inraite si la fel si sotul meu. am luat cca 5 kg dar ma simt excelent.In schimb, pofta a ramas si sincera sa fiu, daca nu ma laudam ca ma pot lasa fara prea multe batai de cap, m-as fi intors la vechiul obicei fara sa ma gandesc la efortul imens pe care l-am facut.

    5
    0

  • bobolinho pe 16 Ian 2011, 12:49
    Citeste asta, si o sa te lasi de FUMAT, SIGUR!!!!!!!!!

    http://drag0slav.wordpress.com/2011/01/05/cum-sa-te-lasi-de-fumat-metoda-usoara/

    11
    0

  • constantin ionel pe 15 Ian 2011, 13:37
    renuntare la viciu

    faliment grabnic firmelor producatoare de tigari,detentie neplacuta celor ce se ocupa cu traficul tigarilor, le urez dupa 30 de ani de fumat la greu si 7luni de nefumat. ps;.am reusit performanta la o partida de pescuit unde am fumat ultimile 6 tigari de dimineata pana seara. (pana atunci doua pachete pe partida).imi vine sa ma pup singur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    7
    0

  • OLIMPIU pe 5 Ian 2011, 18:17
    In sfarsit nefumator

    Eu m-am lasat si nu e nici pe departe asa greu cum cred unii. Si am fost fumator de un pachet de Marlboro Rosu mult timp. Astept vesti dupa ce incercati Metoda Usoara. Allen.Carr.In.sfarsit.nefumator Link pentru download: http://www.dump.ro/fisiere/allen-carr-in-sfarsit-nefumator-rar/235645/Pq5yW8gr5pTZ4LQR

    4
    2

  • decgabriel pe 31 Dec 2010, 00:41
    azi incep misiunea "renuntare la fumat"

    sper ca voi reusi.stiu ca va fi foarte greu dar nu imposibil

    5
    0

  • adi pe 30 Dec 2010, 22:55
    omul e suspus greselii

    merg spre 6 ani, de la ultima "arsa". cel rau indeamna cat mai multi la fumat,nu exista ...(nu pot),....exista...(NU VREAU) nu guma,nu seminte, bomboane sau reclame false cu NICORET. cele mai bune:nuci,alune,arahide,caju...cate putin din fiecare ar fi un pachet de tigari la pret mediu

    2
    0

  • Monik pe 3 Dec 2010, 17:05
    Back

    Sautari tuturor! M-am intors pe forum sa va spun ca am implinit 7 saptamani si 2 zile fara tigari, fara sevraj, fara kilograme in plus si ca in continuare nu am de gand sa fumez. Totul merge perfect, dupa cum vedeti se poate! succes si curaj toturor celor care s-au lasat sau care intentioneaza, este infinit mai usor decat pare!

    6
    1

  • claudiu pe 23 Nov 2010, 15:40
    aici gresesc multi fosti fumatori

    si anume ca tot calculeaza cat timp au rezistat, in loc sa se bucure de faptul ca au renuntat definitiv la ceva atat de rau si grav in timp pentru organism. ca daca ar ucide in 2-3 luni va asigur ca nu ar fuma nimeni nici in gluma. :) dar asa, toate acele mii de substante toxice si cancerigene la unii ard plamanii, la altii ficatul, la altii inima, si alte organe, si fiecare zice a murit din cauza asta sau aia, uitand ca toate sunt din cauza fumatului. renuntare usoara si viata noua libera tuturor. :)

    6
    0

  • Nina pe 23 Nov 2010, 13:32
    m-am lasat cand nici nu gandeam

    Am fumat 26 de ani,un pachet pe zi.Imi pierdusem speranta ca ma voi lasa vreodata,chiar imi placea sa fumez.Am citit in vara pe scribd,cartea lui Allan Carr ,,in sfarsit nefumator'' si m-a ajutat doar trei zile,eram nervoasa si simteam nevoia sa fumez.Pe 14 octombrie,poate suna amuzant povestea mea,am plecat sa platesc o factura.Cand am coborat ,am gasit in cutia posta inca o factura.Pe drum mi-am data seama ca,ori platesc ambele facturi,ori imi iau un pachet de tigari si raman cu o factura neplatita,caci nu-mi mai ramaneau bani si de tigari dupa ce as fi platit ambele facturi.Mergeam gandindu-ma la acest lucru si nu stiam ce sa fac.Acasa mai aveam in pachet fix o tigara.Am realizat cati bani se duc pe tigari,la cate lucruri renunt in favoarea tigarilor,ca se duc trei mil.lei vechi pe luna ,ii ard pur si simplu.Si-am decis sa nu mai fumez.Am venit acasa,m-am uitat la acea ultima tigara,am aprins-o chiar si-am fumat cam jumatate.Nu mai intra,hotararea era luata.Si n-am mai fumat nici pana azi.Joi implinesc 6 saptamani.Nu pot sa cred ca nu simt nevoia sa fumez,sant f fericita si mandra de mine.Vreo doua saptamani am baut totusi cafeaua,dar incet,incet ramanea in cana,pana am renuntat si la cafea.Acum bea dimineata ceai de fructe cu lamaie.Tot ce-am simtit a fost faptul ca atunci cand suna telefonul,mergeam in bucatarie sa fumez,cautam cu privirea tigarile,imi aduceam aminte ca le-am lasat si asta era tot.Vreo doua nopti am visat tigari.Odata ca stingeam in scrumiera o tigare,iar altadata ca fumasem o tigara si imi parea nespus de rau,dar m-am trexit din somn ca dintr-un cosmar si-am adormit fericita la loc,fericita ca nu era dacat un vis.N-am mai fost nervoasa,din contra,Eram vesela,la fel sant si acum.Si de cate ori imi aduc aminte ca nu mai fumez ma inveselesc si ma simt minunat.N-am nici un simptom de sevraj sau orice altceva despre care am citit.Totul se petrece la nivel psihic si emotional,Faptul ca nu mai fumez nu numai ca ma face sa ma simt bine,ca am scutit cateva milioane bune,dar imi dovedeste ca se poate.Succes,daca eu am putut sa fiu nefumatoare dupa 26 de ani de fumat,poate oricine.

    5
    0

  • paraschivescu dragos pe 21 Nov 2010, 11:00
    VIATA NOUA

    si eu vreau sa ma las la mine e mai greu chiar i mi place sa fumez.sunt jucator de noroc ..poker pe pc...fara tigari e greu...dar acum ma las...in mintea mea exista ceva special..DACA MA LAS DE FUMAT incep o noua viata...si sper ca daca ma las..am vointa..sa nu mai fac greseli..si restu...din momentul in care te lasi incepi o noua viata cel putin asa cred eu bafta all

    3
    0

  • Andrei pe 17 Nov 2010, 12:16
    E mai bine fara tutun

    Am fumat 6 ani si sunt mandru sa spun ca am 46 de zile de cand nu am mai fumat,intr-adevar(fiind consumator de bere) tentatia a fost mare la inceput.Totul consta in constientizarea faptului ca nu ai nevoie de tigara,nu trebuie vointa,nu trebuie tigara electronica sau mai stiu eu ce minuni.Va urez multa sanatate si succes!!!

    2
    0

  • zsolty pe 11 Nov 2010, 19:26
    sa ai ambitie

    mam lasat de fumat de vreo 3 lunisi sincer nu ma tenteaza sa le iai inapoi . intradevar este tentant mai ales cu atatia oameni in jur care fumeaza .Am depasit faza cu tigara am icercat chair si atunci cand cand ieseam cu prietenii la o bere 2 pentru ca atunci tentatia e si mai mare dar totusi mam abtinut > singura problema ca ma cam doare capul mai ametesc si respir mai greu cata odata ma intreb daca este normal si oare cand trec?? zsolty 27 ani

    2
    0

  • Costin Capezan pe 8 Nov 2010, 12:18
    NU tigarilor

    Salutare tuturor! Indreznesc sa afrim ca dupa 12 de fumat sunt de 5 ZILE NEFUMATOR! Decizia am luat-o in cea mai stresanta perioada din viata mea personala si profesionala pe care o traiesc la momentul prezent.( de aproximativ 2 luni m-a paristit cea mai importanta fiinta din viata mea iar profesional lucrurile nu decurg asa cum imi doresc). Cei care doresc sa se lase sa o faca si le doresc sa fie puternici pentru ca astfel reusesc.

    6
    0

  • Monik pe 28 Oct 2010, 00:44
    hop si eu

    Am 29 de ani si fumez de pe la vreo 14. Azi am implinit 14 zile si eu de cand nu am mai fumat. Nu sunt la prima incercare, ci, cred, la a 4-a. Prima data, in 2008, o luna si jumatate. A doua oara, in 2009, 3 luni (maximul); a treia oara, 2010 in vara, cam 20 de zile. Ideea este ca in momentul in care ma credeam eliberata aprindeam o tigara asa, in joaca... si de la asta redeveneam dependenta. Pana cand, intr-o zi, am citit despre faptul ca decizia de a te lasa trebuie sa fie ireversibila daca vrei sa te lasi de tot si nu doar sa faci o pauza. Prima tigara dupa indiferent cati ani de pauza reaprinde dorinta dintai, ca sa zic asa :d Totusi, va sugerez sa nu disperati: de fiecare data cand am decis sa ma las (sau "sa fac o pauza", dupa caz), a fost multmai usor. Nu numai ca sevrajul a fost gradual mai suportabil, dar si apoi, cand ma reapucam, dependenta parca pierdea suflu. Acum nu stiu ce sa cred: pur si simplu nu am trecut prin sevraj desi sunt doua saptamani, nu am niciun simptom special, mi se pare absolut normal sa nu fumez. Nu pot sa spun ca m-am lasat de fumat, ar fi periculos sa afirm asta. Vreau doar sa sper ca voi rezista fara sa fumez cat mai mult timp posibil, daca s-ar putea, pentru totdeauna, pentru ca este un viciu oribil cu adevarat. Si vreau sa va incurajez pe toti sa nu cedati, sa nu renuntati, sa va comportati ca si cum intentionat ati fi lasat un demon in interiorul vostru si acum intentionat il scoateti afara, oricat de teribil s-ar impotrivi :) Va doresc mult succes si sanatate tuturor, multa tarie de caracter si incredere: din renuntarea la fumat nu moare nimeni, oricat de crancen ar parea sevrajul (odata am lesinat intr-un sevraj); dar din nerenuntarea la fumat mor multi, fara simptome si dureri. ganditi-va la asta un pic inainte sa aprindeti urmatoarea tigara ;)

    5
    0

  • George pe 25 Oct 2010, 13:03
    renuntarea la fumat

    Am 23 de ani si fumez constant de pe la 14-15 ani.Acum cateva luni am hotarat sa ma las de fumat si chiar am reusit.Am reusit sa nu fumez vreo trei luni, pana ce am reluat acest obicei la un chef cu o tigara.De la acea tigara am ajuns sa fumez iar 2 pachete pe zi.De azi vreau sa ma las iar. Sper sa reusesc!

    5
    0

  • Pinka pe 16 Oct 2010, 00:59
    renuntarea la fumat

    Am 26 de ani , am fumat timp de 12 ani din pacate,acum 1 luna am facut un Fiv (nereusit ) si cu o zi inaintea fiv-ului m-am hotarat pur si simplu sa nu mai fumez , ma bucur ca am rezistat pana acum si sper sa rezist in continuare , imi doresc foarte mult un bebe si tutunul era si este ptr toate doritoarele de bebei un factor nociv .

    2
    0

  • Pinka pe 16 Oct 2010, 00:56
    renuntarea la fumat

    Am 26 de ani , am fumat timp de 12 ani din pacate,acum 1 luna am facut un Fiv (nereusit ) si cu o zi inaintea fiv-ului m-am hotarat pur si simplu sa nu mai fumez , ma bucur ca am rezistat pana acum si sper sa rezist in continuare , imi doresc foarte mult un bebe si tutunul era si este ptr toate doritoarele de bebei un factor nociv .

    1
    0

  • yirina pe 6 Oct 2010, 14:42
    renuntarea la fumat

    acum am si eu 6 ore de cand nu mai fumez... aveam 15 ani cand m am apucat si acum am 28 am mai avut tentative sa ma las dar nu ma au tinut mai mult de 1 an cand am fost insarcinata ...si vreo 3 luni pe cand eram in liceu eu am vointa ... acasa nu mi vine a fuma deloc dar la scoala....sper sa reusesc cand sunt singura cu baiatul... uit ca f

    3
    0

  • yirina pe 6 Oct 2010, 14:42
    renuntarea la fumat

    acum am si eu 6 ore de cand nu mai fumez... aveam 15 ani cand m am apucat si acum am 28 am mai avut tentative sa ma las dar nu ma au tinut mai mult de 1 an cand am fost insarcinata ...si vreo 3 luni pe cand eram in liceu eu am vointa ... acasa nu mi vine a fuma deloc dar la scoala....sper sa reusesc cand sunt singura cu baiatul... uit ca f

    1
    0

  • yirina pe 6 Oct 2010, 14:41
    renuntarea la fumat

    acum am si eu 6 ore de cand nu mai fumez... aveam 15 ani cand m am apucat si acum am 28 am mai avut tentative sa ma las dar nu ma au tinut mai mult de 1 an cand am fost insarcinata ...si vreo 3 luni pe cand eram in liceu eu am vointa ... acasa nu mi vine a fuma deloc dar la scoala....sper sa reusesc cand sunt singura cu baiatul... uit ca f

    1
    0

  • madi pe 27 Sep 2010, 10:42
    da, se poate

    Salut tuturor. Azi am 13 zile de cand m-am lasat de fumat. Nu vreau sa folosesc termenul de "renuntare la fumat", intrucat ar avea o conotatie oarecum emotioanala suficient de puternica: a renunta la ceva presupune un sacrificiu... Ce vreau sa spun insa, nu este o noutate pentru restul lumii dar pentru mine este. Oameni buni e atat de bine sa nu mai fumezi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Capeti o incredere fantastica in propria persoana, o incredere si o mandrie pe care doar tu o stii si o intelegi pentru ca tu insuti esti cel ce a trecut prin cele mai urate si ciudate stari pe care lipsa/eliminarea nicotinei le provoaca. Si uite ca ai rezistat. Si uite cat de mandru esti de tine. Pentru "incepatori" e o lupta de fiecare zi, practic. La inceput din ce in ce mai dificila, surprinzator, dupa care lucrurile devin mai simple.....Inveti sa lupti si sa fci faci unor stari ciudate, fizice si mai important, inveti sa faci fata unor stari mult mai ciudate, emotional vorbind........... Inveti sa te cunosti mai bine, sa iti cunosti reactiile si limitarile...inveti practic sa corectezi ce ai gresit fata de tine o perioada indelungata de timp... Succes tuturor, succes si mie imi doresc. Eu nu am finalizat inca "proiectul", dar cu fiecare zi sunt mai increzatoare. Toti putem. V-am pupat.

    4
    0

  • Dana pe 19 Sep 2010, 19:53
    buna!

    azi am facut o luna si o saptamana de cand nu mai fumez. sunt mandra de mine. am fumat 14 ani mai mult de un pachet.inca mai simt nevoia de a fuma dar cu vointa reusesti.primele zile au fost groaznice dar a meritat. succes si voua!

    1
    0

  • tudy pe 14 Sep 2010, 22:55
    sa fie intr`un ceas bun!!

    dupa ce am citit toate commenturile voastre ma voi lasa si eu de fumat! o sa va tin la curent cu cele intamplate..! acuma am o ora de cand nu mai fumez!

    4
    0

  • dia pe 12 Sep 2010, 22:19
    si eu am renuntat...

    Sanatate, energie, bani, incredere, liniste sufleteasa, curaj, seninatate, libertate (de drog), respect de sine.. - asta inseamna sa nu mai fumezi.. iti recomand gargara cu apa sarata...; poti face si spalaturi nazale... Doamne Ajuta!

    4
    0

  • DenisaSv pe 11 Sep 2010, 19:38
    Salut!

    Ma numesc Denisa si sunt mandra sa spun ca nu am fumat de 5 zile.Sper sa reusesc si sa duc o viata mai sanatoasa.Am o intrebare daca poate cineva sa mi raspunda:Este normal sa ma doara gatul si sa nu am pofta de mancare din cauza faptului ca nu mai fumez?Va multumesc si sper sa fie cati mai multi nefumatori in Romania!

    2
    0

  • Bodo pe 30 Aug 2010, 03:32
    Tutunul e iarba Dracului

    Sincer nici eu nu credeam ca lasatul de tigari poate fi asa de simplu sincer eu am 26 de ani si fumam constant de la 14 15 ani ...un viciu destul de urat si neplacut pt alte persoane ..acum am 9 saptamani de cand nu am mai fumat o tigara ...credetima ma simt mult mai bine , mai multa energie , dorm mai bine ,obosesc mai greu , nu mai am mirosul acela tipic de fumator. Sincer primele 3 zile muream sa fumez o tigara dar am reusit sa ma stapanesc si inca nu am fumat , cred ca sunt norocos singurele efecte care le are tutunul asupra mea este doar o stare de amateala si o pofta nebuna de ceva dulce ...ma bucur totusi ca reusesc sa imi invig pofta de a fuma o tigara ...si chiar daca fumati o tigara asa aruncata in vant ..ganditiva ca nu are rost sa mai continuati si cu a doua lasati o tigara ...ganditiva cate tigari ati reusit sa nu fumati in acea perioadata ...eu va doresc succes ...tutunul ucide lent si sigur

    3
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod