Alergiile alimentare sunt periculoase

Alergia este o reactie a sistemului de aparare al organismului la un aliment care ii face rau. Dupa ce inghiti alimentul respectiv sistemul imun secreta histamine si alte chimicale care provoaca simptomele bine cunoscute si, in cazurile grave, pot provoca moartea.
  • Cum se manifesta alergia

    Simptomele care apar frecvent se rezuma la mancarimi, urticarie si umflaturi. Ele nu sunt foarte grave insa pot degenera in simptome mai grave, pana la soc anafilactic. Reactiile grave nu se pot prevedea de aceea conduita sigura este abstinenta.


    Nu orice reactie e alergie

    Multi confunda alergia alimentara cu intoleranta alimentara, care e o reactie mult mai frecventa si mai putin grava. Intoleranta apare cand sistemul digestiv nu poate digera o anumita mancare, dar nu da simptome atat de suparatoare ca o alergie.
    Daca ai doar o intoleranta la mancare poti consuma portii mici din acel aliment fara sa-ti faca rau. In schimb, in cazul unei alergii, orice farama din alergen provoaca reactia alergica.


    Alimente care provoaca alergii

    90% din alergiile alimentare sunt efectul urmatoarelor alimente:

Lapte de vaca
Oua
Alune
Grau
Seminte de soia
Peste
Crustacee


Poti sa afli la ce mancare esti alergic daca mergi la doctor sa iti faci testele recomandate.

Exista teste speciale pentru aceste probleme. Odata depistat, acel aliment trebuie eliminat din lista ta.


Tratamentul


Singurul tratament eficient este abstinenta totala de la alimentul depistat. Daca totusi l-ai consumat din greseala exista cateva medicamente care te pot ajuta, usurandu-ti simptomele insa nu pot trata alergia. Cateva dintre ele se pot lua si fara reteta, direct de la farmacie.

Antihistaminicele sunt eficiente in reactiile alergice usoare: urticarie, rinoree, etc.

Bronhodilatatoarele deschid caile aeriene prin care ajunge aerul in plamani, deci ajuta la senzatiile de sufocare care apar in multe alergii.


Injectiile cu epinefrina se folosesc doar in cazurile foarte grave, de soc anafilactic. Desigur, se fac la spital si in interventiile de urgenta. Doar persoanelor care sunt susceptibile de astfel de reactii li se recomanda sa poarta o seringa cu epinefirna asupra lor, tot timpul.

Corticosteroizii sunt foarte eficienti in combaterea inflamatiilor severe insa se folosesc si in cazuri mai putin grave.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • giulia pe 26 Mar 2011, 07:14
    alergii

    Va rog frumos daca poate cineva in masura sa imi spuna, daca o alergie medicamentoasa poate duce si la alergii alimentare sau la alergie la pampers,

    0
    0

  • sabo luminita laura pe 5 Dec 2010, 18:22
    tot timpul sunt incordata

    vreau sa stiu daca pot sa fac cancer daca am avut helicobacterul pylori si ma am infectia urinara de ani de zile

    0
    0

  • Croitoru Teodora pe 22 Oct 2009, 18:53
    WORLD CLINIC = O viata fara alergii !

    Intr-adevar ! Dupa ce am suferit 12 ani din cauza alergiilor, perioada in care toti alergologii mi-au spus ca nu se pot trata alergiile si m-au indopat cu cortizon si antihistaminice, anul acesta m-a ajutat Dumnezeu si am gasit aceasta clinica. Am facut toate analizele prescrise de ei, singurii din Romania care fac astfel de analize, si dupa 3-4 luni am simtit ca traiesc dinnou normal, o viata fara alergii! Desi acest articol ne comunica -ca toti medicii din Romania -ca alergiile nu se vindeca, recomandandu-ne sa folosim corticosteroizi, fara sa ne spuna efectele secundare ale cortizonului, trebuie sa ii invatam noi- pacientii ca exista solutii mult mai simple si cu adevarat eficiente. Pe scurt, am facut la World Clinic cateva analize: flora cantitativa si calitativa a scaunului, helicobacterul pylori, alergiile alimentare de faza acuta si de faza cronica, diaminoxidaza si parazitii (aceste analize au fost prescrise pentru situatia mea, in lista clinicii sunt peste 1500 de analize pentru alergii, in functie de manifestarile fiecarui pacient). Analizele au fost recoltate la World Clinic, insa au fost prelucrate intr-un laborator din Germania. In doua saptamani au sosit rezultatele, impreuna cu terapia si dieta personalizata. Am inceput tratamentul pentru infectiile intestinale, tratamentul pentru alergii -care nu a continut nici cortizon si nici antihistaminice si bineinteles am respectat dieta prescrisa de laborator pentru alergiile alimentare. Totul a durat 3 luni, mai exact pana pe 23 mai. De atunci si pana in prezent nu am mai avut nici un episod. Traiesc absolut normal....si consum iarasi toate alimentele la care am fost alergica fara nici o problema! In concluzie, alergiile se trateaza in mai putin de 4 luni!

    5
    0

  • geany pe 12 Oct 2009, 09:58
    alergii

    e posibil sa am alergie la struguri sau la pesticidele cu care au fost stropiti?

    9
    0

  • dumitru pe 20 Ian 2009, 20:07
    despre alergii

    Pentru alergia pe care o am (mancarime tot corpul) este bine sa continuui cu medicameltul doxepin??

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod