Adormi tarziu si dimineata te trezesti foarte obosit/a?

In fiecare seara acelasi chin... cu toate ca te pui in pat devreme, Mos Ene nu te "viziteaza" decat foarte tarziu in noapte, iar dimineata te simti foarte obosit/a. Adrian Comanici, medic specialist endocrinolog si expert al site-ului TopSanatate ne desluseste acest fenomen si ne ofera cateva solutii.
Toate organismele vii sunt guvernate de bioritmuri. Acestea reprezinta mecanisme de reglare a homeostaziei intregului organism, in ansamblu, cu implicatii chiar la nivel molecular. In particular reprezinta o parte din mecanismele de reglare si functionare normala a sistemului endocrin. Un somn normal, odihnitor, este asigurat, printre altele, de un ritm normal somn-veghe.

Acest bioritm este reglat in mare masura de hipotalamus si glanda pineala (epifiza), prin descarcare ritmica a hormonilor secretati de aceste structuri endocrine.
Un rol important il detine melatonina, principalul hormon secretat de glanda pineala.

Are o descarcare ritmica, mai mare in timpul noptii, mai redusa in timpul zilei. Munca in schimburi ar putea induce modificari functionale a acestor sisteme de reglare a somnului. Acest neajuns poate fi indreptat, in primul rand prin schimbarea stilului de viata.


Melatonina: cand somnul nu mai vine...

Trebuie sa te adaptezi mai bine modului de viata pe care il duci. Este util ca in momentul in care doresti sa te odihnesti sa excluzi toti factorii care ar putea perturba inducerea somnului: zgomot, lumina, miscare.
Intr-un cuvant: un ambient permisiv inducerii somnului. Daca acest lucru s-a realizat si somnul continua sa intarzie, te poti adresa medicului pentru instituirea unui tratament de reglare a ritmului somn-veghe cu administrare de melatonina.
 

Beneficiile melatoninei asupra organismului

Acest hormon, care nu este un somnifer, mai are si alte roluri cu implicatii benefice asupra unui organism "obosit", agresat de conditiile de stress in care traim:

  • rol antioxidant  "nocturn” cu efecte benefice in memoria dificila si in reactiile lente aparute ca urmare a privatiunii de somn;

  • rol antimutagen - creierul este un mare consumator de oxigen, constant expus proceselor toxice ale radicalilor oxizi.
    Concentrarea in jurul nucleilor celulari (receptori nucleari), ar putea constitui un mecanism de protectie DNA impotriva actiunii radicalilor liberi;

  • poate stimula apoptoza;

  • inhiba tumorile induse de chimicale sau aparute spontan.
 
Foarte important! Administrarea acestui hormon trebuie realizata dupa sfatul medicului.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mariana pe 20 Iun 2007, 14:57
    toxic

    am citit un articol in care se spunea ca melatonina luata din farmacie nu este buna.in timp are efcte ngative

    0
    1

  • Manuela pe 27 Mai 2007, 15:08
    De mare folos

    chir ma interesa melatonina pt. ca iau si eu doar la nevoie dar fara supraveghere medicala.Lucrez in schimburi si m-ar interesa sastiu mai mult despre reglarea somnului

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod