VACUMED - cel mai nou aparat de recuperare medicală

Începând din luna mai clinica ProVita - Diagnostic și tratament anunță disponibilitatea unui nou aparat de recuperare medicală, VACUMED, în cadrul Centrului de Recuperare Medicală.

În premieră în România, aparatul dezvoltat pe baza cunoștințelor medicale obținute în urma călătoriilor în spațiu poate fi folosit în numeroase afecțiuni de circulație sangvină, gimnastica pasivă a vaselor de sânge, programe de recuperare a sportivilor, edeme post-operatorii, dar și probleme de estetică (de exemplu celulită).

Principiul său de funcționare se bazează pe alternarea unei presiuni normale cu una negativă (Vacuum), aplicată în jumătatea inferioară a corpului.
Ca urmare, are loc dilatarea capilarelor, formarea de capilare noi, precum și îmbunătățirea fluxului sangvin la periferie și musculatură (microperfuzie). De asemenea, efectul de stimulare are loc atât la nivelul circulației arteriale, cât și asupra circulației venoase.

VACUMED a fost creat pe baza cunoștințelor medicale dobândite ca urmare a călătoriilor astronauților în spațiu. În lipsa gravitației astronauții acuză complicații circulatorii cauzate de lipsa “mecanismului de pompă” asigurat de musculatură, care stimulează fluxul arterial în țesuturi și circulația venoasă.
Soluția acestei probleme a fost dezvoltată la Institutul de Medicină Spațială a Societății Germane Aerospațiale din Köln și adaptată la aparatul VACUMED, pe baza procedurii folosite de NASA - “lower body negative pressure device” (aparat de presiune negativă pentru membrele inferioare).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod