Viata amoroasa si sarcina

Asteptarea unui copil reprezinta o bulversare a vietii de cuplu, mai ales a celei sexuale. Sarcina este adesea o ocazie de a experimenta alte modalitati de a face dragoste si de a imbogati viata in doi.

Este de dorit ca in timpul sarcinii sa existe o viata sexuala buna, deoarece procura partenerilor si viitorilor parinti momente de comunicare foarte importante. In caz de sarcina normala si in absenta riscului de nastere prematura, nimic nu impiedica cuplul sa aiba contacte sexuale. Intr-adevar, penetrarea nu prezinta nici un risc pentru fat (care se afla la adapostul sacului amniotic), iar contractiile uterine produse de orgasm nu declanseaza travaliul.

Temerile din sarcina
In timpul sarcinii, retinerile psihologice pot altera sexualitatea cuplului. Unii barbati continua sa-si doreasca partenera, dar o simt coplesita de sarcina, altii considera maternitatea incompatibila cu sexualitatea. Spre deosebire de partenerul sau, femeia isi vede corpul transformandu-se. Pot sa apara incertitudini si greutati, mai ales cand este vorba de o prima sarcina. In sfarsit, unele cupluri sunt jenate de ideea ca micutul poate fi intr-un fel martor la contactul sexual, mai ales in ultimele luni. In toate cazurile, exprimarea sentimentelor, temerilor, incertitudinilor, este mijlocul cel mai bun de a dezamorsa tensiunile.

Supravegherea medicala
Viata sexuala satisfacatoare in timpul sarcinii este benefica pentru cuplu. Totusi, in unele cazuri, mai ales in prezenta riscului de avort sau de nastere prematura, se impune evitarea raporturilor sexuale, chiar abstinenta de la orice activitate sexuala o perioada sau pe toata durata gestatiei. Evident, medicul obstetrician este cel care indica exact tipul de activitate sexuala ce trebuie evitat, si in ce perioada.

In timpul primelor saptamani, sangerarile, chiar reduse, sunt adesea un semn de risc de avort: medicul contraindica in acest caz penetrarea. La mijlocul sarcinii, sangerarea poate indica o decolare de placenta: vor fi interzise penetrarea si orgasmul.

Crampele dureroase resimtite in abdomenul inferior in primul si al doilea trimestru de sarcina pot semnifica un risc de avort; daca se manifesta in al doilea trimestru, pot indica probleme placentare. Aparitia lor in ultimul trimestru poate anunta un travaliu prematur.

In toate cazurile, o durere inexplicabila impune consultatia medicala amanuntita si renuntarea temporara, pana la elucidarea cauzei, la orice activitate sexuala.

Primele luni
La inceputul sarcinii, producerea de hormoni feminini (foliculina si progesteron) creste rapid, ducand la turgescenta sanilor si a perineului. Volumul uterului nu creste vizibil decat dupa luna a treia, abdomenul marindu-se in luna a patra. Astfel, continuarea vietii sexuale depinde in esenta de starea fiziologica si, mai ales, psihologica a femeii.

Dorinta sexuala a femeii scade adesea in primele luni de sarcina din motive fiziologice: ea poate fi influentata de clasicele greturi, care pot surveni in orice moment in timpul primelor patru-cinci saptamani; poate fi diminuata de noul echilibru hormonal (foliculina stimuleaza dorinta, iar progesteronul exercita un efect contrar).

Sunt in general necesare mai multe saptamani pana la stabilizarea noului echilibru hormonal si la trezirea dorintei.

A doua parte a sarcinii
Cel mai frecvent dorinta revine in al doilea trimestru de sarcina, pentru a diminua din nou in ultimele luni, datorita disconfortului crescut din timpul contactelor.

Pozitiile posibile pentru penetrare se schimba in cursul sarcinii, unele devenind incomode pe masura ce abdomenul se rotunjeste si sanii devin sensibili. Fiecare cuplu poate sa descopere o alta maniera de a face dragoste.

Cei doi parteneri pot, mai ales spre sfarsitul sarcinii, sa-si ofere placere fara penetrare: prin imbratisari, sarutari, masturbare a partenerului si dezmierdari.

Dupa nastere
Dupa nasterea unui copil este normal sa treaca cateva saptamani pana la reluarea vietii sexuale. Chiar daca nu exista o norma in domeniu, unele cupluri asteapta efectuarea examenului postnatal (la 6 saptamani dupa nastere, la sfarsitul perioadei de lauzie) pentru reluarea vietii sexuale.
Intr-o prima etapa, relatia sexuala se manifesta prin dezmierdari: penetrarea poate fi dureroasa in saptamanile de dupa nastere, din cauza unei iritatii a vaginului.

Unele femei se tem ca nu vor mai simti placere in momentul penetrarii, din cauza largirii vaginului dupa nastere. De fapt, acesta este extrem de elastic si isi recapata progresiv dimensiunile obisnuite. Practicarea gimnasticii pelviene in timpul sarcinii si dupa nastere constituie un atu: aceasta confera femeii controlul musculaturii peri-vaginale, ceea ce usureaza mularea vaginului pe penis in timpul coitului.

Dupa nastere, pot exista anumite motive care franeaza reluarea vietii sexuale: dureri perineale (perete situat intre anus si vulva) dupa o epiziotomie (incizie chirurgicala a perineului efectuata la nastere pentru a facilita iesirea copilului) sau dupa o ruptura; dezechilibrul hormonal si alaptarea, care produce uneori o diminuare a dorintei la femeie; oboseala si lipsa de somn acumulate; dificultatea femeii de a imbina maternitatea cu sexualitatea.

Alaptarea nu impiedica totdeauna fecundatia
Alimentarea la san a copilului, regulata si frecventa, opreste ovulatia. Alaptarea este considerata un mijloc contraceptiv dupa nastere. Daca reaparitia ovulatiei si a menstruatiei (menstruatia apare la patru-sase saptamani dupa nastere daca mama nu alapteaza) poate fi intarziata la femeile care alapteaza, alaptarea nu este o metoda contraceptiva eficienta. Asadar, este mai bine sa se utilizeze un contraceptiv pentru a preveni o noua sarcina.

Informatii furnizate de www.raobooks.com din cartea "Viata Sexuala", aparuta la Editura Rao

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflat in paginile Eva.ro.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sara pe 11 Aug 2010, 16:37
    sarcina

    buna, sunt insarcinata in 18 saptamani numai ce a inceput sa miste bebelushul meu... vedem mai suns ce mai ziceau si alte persoane despre amor si masturbare.... si eu ma lupt cu asta.... am un apetit sexual mare... care ma depaseste... nu sunt asa iubareata de felul meu dar acum nu stiu ce se intampla... sotul meu lucra de noapte si .... va dati seam ca este obosit .. si nu imi vine s ma duc sa il mai stesez si eu :( tot timpul imi sta gandul la maturbare... oare este bine? cum este cu apetitul asta??? stiti cumva? MULTUMESC

    0
    1

  • catacris pe 29 Mar 2010, 16:50
    SARCINA

    buna sunt insarcinata in 5 luni si in fiecare dimineata sub burta sub o impingere puternica si atunci knd pun mana simt. este exact k si cum copilul ar lovi cu piciorusele. este normal sa simt aceasta impingere va rog raspundeti, pt k in doctori nu mai am incredere.

    5
    0

  • lori pe 8 Mar 2009, 22:49
    frica

    sunt insarcinata in9 saptamani si doctorul mia recomandat repau sexual dar eu am apetit si simt nevoia sa ma masturbez dar fara penetrare,credeti ca acest lucru ar face rau copilului? Sunt pusa intr-o situatie foarte dificila

    3
    0

  • cristina pe 6 Mar 2009, 19:10
    contactul sexual

    buna fetelor,va rog mult raspundeti-mi si mie la o intrebare....de ce nu mai imi doresc atat de mult sa fac dragoste cu sotul meu?sunt insarcinata in 12 saptamani si 3 zile,si va spun sincer ca nu mai am apetit sexual mai deloc,am ajuns sa o fac ca sa-l satisfac pe sot ptr ca daca ar fi dupa mine nu as mai face dragoste deloc.este oare mornal?dupa cat timp o sa-mi revin sau pana nasc asa o sa fac mereu?

    15
    0

  • cori pe 9 Nov 2008, 11:23
    teama

    Salut fetelor, eu sunt insarcinata in luna 3 si mi-i frica sa am relatii amoroase cu sotul meu, plus la asta lucrez zi de zi la o firma la calculator si mi-i frica ca poate sa influenteze negativ asupra copilasului, va rog sa-mi dati un sfat de ce sa ma pazesc si de ce nu, si daca face sa-mi continui rutina asa ca si pina acum.

    0
    0

  • adelina123456 pe 1 Oct 2008, 10:15
    Buna fetelor

    Sunt insarcinata in luna a cincia si inca nu am gasit un doctor ginecolog bun. Eu sunt din Timisoara si am auzit de Dr. Budau Gheorghe. Este bun? Ce stiti despre el? M-ati putea ajuta si pe mine cu un nr de telefon? Va multumesc

    0
    0

  • laura pe 4 Apr 2008, 14:55
    despre contactul sexual

    sunt insarcinata in luna a 7 a..cand vreau sa am contact sexual cu sotul meu ma irita la vagin...adika la buze si chiar la intrare..mi-am facut analizele si au iesit bine..si ma doare butika in timpul actului sexual...ma puteti ajuta si pe mine..ca nu stiu ce sa fac.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod