Sanatatea dintilor in timpul sarcinii

In timpul sarcinii este necesar sa constientizati necesitatea unei alimentatii corespunzatoare, plina de vitamine, minerale si alte elemente adiacente. De asemenea, si pentru ingrijirea dintilor exista recomandari privind intretinerea celor proprii cat si ai copiilor dumneavoastra.

Ce pot face pentru dintii mei?

Mutatiile hormonale din timpul sarcinii conduc la modificarea vaselor de sange si a tesutului conjunctiv. Astfel, se poate ajunge la o predispozitie accentuata catre inflamarea gingiei, ce se manifesta, de exemplu, printr-osangerare repetata a gingiei. O astfel de inflamatie cauzata de structura dintelui se poate intalni adeseori la o persoana insarcinata. Apetitul sporit si nevoia de dulciuri pot conduce la aparitia cariilor. De asemenea, dintii au de suferit sub actiunea vomei, prezenta in primele luni de sarcina.

Asupra smaltului actioneaza si agresiva acidiatate stomacala.
Dumneavoastra nu trebuie, de aceea, sa va curatati dintii dupa vomat cu pasta siperiuta, ci mai bine sa-l spalati cu o solutie bogata in fluor. Pentru a inlatura pericolul aparitiei cariilor si al inflamatiei gingivale in timpul sarcinii trebuie sa intretinem o igiena stricta a cavitatii bucale.

Ocazional pot aparea in timpul celui de al doilea trimestru al sarcinii mici excrescente ale tesutului gingival numite "tumori de sarcina", cauza acestora fiind in principal excesul de placa bacteriana. Gingiile sangereazausor, sunt rosii si inflamate. Dupa nastere, ele sunt indepartate chirurgical fara nici o problema.

Dintre actiunile recomandabile in timpul sarcinii enumeram:

Curatarea dintilor dupa fiecare masa sau dupa consumul de dulciuri si folosirea atei dentare;
Folosirea unei solutii bogate in fluor pentru curatarea cavitatii bucale sau a unui gel pentru smaltul dintilor;
O hranire sanatoasa si pentru dinti - foarte putin zahar si dioxid de carbon si un aport suficient de calciu, fosfor, vitamina A, C si D;
Informatii, sfaturi si controale regulate la medicul stomatolog.
Exista un mit potrivit caruia in timpul sarcinii se pierde calciul din dintii mamei.
Calciul necesar copilului este asigurat de dieta si nu de dinti. Astfel, o dieta cu prea putin calciu determina "plecarea" calciului din depozitele de minerale (oase, dinti) pentru a asigura suplimentul necesar organismului.

Temelia danturii sanatoase a copilului se construieste inca din timpul sarcinii. Astfel, baza o reprezinta perioada cuprinsa intre a 6-a si a 8-a saptamana de sarcina, asa numita aparitie a dintilor. Se formeaza astfel mici muguri sub forma de clopot - locul de incoltire pentru cei 20 de dinti de lapte si pentru cei 32 de dinti definitivi de mai tarziu. Dintii de lapte aparuti sunt intariti prin inmagazinarea de minerale, treptat-treptat, din a 4-a luna de nastere. De aceea este atat de importanta o hranire bogata in vitamine si minerale in timpul sarcinii.
In cazul in care dumneavoastra va completati alimentatia cu tablete bogate in minerale si fluor, n-o puteti face fara sa va sfatuiti cu medicul curant sau stomatolog.

Imediat dupa momentul nasterii, alveolele dentare sunt deja pregatite sa gazduiasca dintii de lapte. In ceea ce priveste domeniul dintilor laterali permanenti (maselelor), la acestia sunt prezenti cuspizii. Intre a 6-a si a 9-a luna de viata apar primii dinti de lapte. Dupa aceea, se definitiveaza radacinile. Pana la 24-a luna de viata sunt formati toti cei 20 de dinti ai danturii de lapte. Imediat dupa aparitia primului dinte de lapte, copiluldumneavoastra trebuie sa se obisnuiasca treptat cu ritualul curatirii dintilor - de exemplu printr-un departator delicat cu varful din vata sau bumbac.
Curatirea dintilor este fundamentul pentru dinti frumosi si sanatosi, care ar putea rezista o viata.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod