Riscurile Rh-ului negativ asupra sarcinii

As dori mai multe informatii despre riscurile unui Rh negativ asuprasarcinii. Mentionez ca sunt la a doua sarcina (3 luni) am avut un avortacum un an de zile. Care sunt procedurile medicale pentru a intampina osarcina cu probleme, sau pentru nasterea unui copil sanatos? Mediciide aici (Canada) m-au asigurat ca nu sunt probleme dar nu sunt preaincrezatoare in competenta lor. Multumesc anticipat, Andreea.

Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie, raspunde:

In general cand se vorbeste de Rh nu poti sa nu remarci izul de misterce emana in jurul acestui termen. Din pacate lipsa de preocupare pentruinformatie atat a populatiei cat si a autoritatilor medicale a dus lasituatii care mai de care mai particulare, unele hilare, altele de-adreptul dramatice. Anecdotal pot sa spun ca o femeie cand a fost intrebatace tip de Rh are, pozitiv sau negativ, a dat dovada gradului de informarea unei bune parti a populatiei si a raspuns nonsalant: "Nu stiu. Celbun". De aceea sper ca prin articolul ce urmeaza sa arunc un graunte delumina in acest capitol major si totodata frumos al patologiei sarcinii.

Ce este Rh-ul? Toata lumea stie, la ora actuala, ce sunt grupele sanguinesi care este rolul lor in procedurile de transfuzie. Cu siguranta orcinestie ca exista 4 grupe de sange: A, B, AB si O. Ce inseamna asta? Peoricare dintre hematiile unei persoane exista niste lanturi proteicecare proiemina in exterior, un fel de antene, similar celor TV pe care levedem zi cu zi pe terasele blocurilor. Antenele acestea poarta numele deantigene. Simplist vorbind, hematiile unei persoane pot avea pe suprafatalor numai antigene de tipul A (individul avand astfel grupa sanguina A),numai B (grupa B), dar le poate avea simultan si pe amandoua (grupa AB)sau poate fi lipsita de prezenta ambelor (grupa O).

Nu multa lume stie insa ca pe langa aceste antigene "canonice" maiexista alte peste 50 de tipuri de antigene eritrocitare, deci implicitpeste 50 de grupe sanguine, dintre care cea mai mare notorietate o detinantigenele Rh. Denumirea de Rh vine de la numele unei specii de maimute(maccacus rhesus) folosite in cadrul unor experimente tinute in anii 40care au dus la descoperirea acestui factor. Interesant este faptul caaceasta descoperire a fost facuta de acelasi Karl Landsteiner, care adescoperit si existenta grupelor ABO cu aproape 40 de ani inainte! Existamai multi membrii ai acestei familii de antigene Rh, dintre care cel mai"recalcitrant" este tipul D. Daca hematiile unei persoane prezinta pesuprafata lor antigene tip D (luam acest exemplu) atunci ea va avea Rhpozitiv, lucru valabil la 85% din populatia lumii. Restul de 15% nu auaceste antigene prezente, fiind Rh negative.

La ora actuala nomenclatura grupei sanguine a unei persoane trebuiesa contina obligatoriu tipul de antigen ABO si prezenta sau absentafacorului Rh, de exemplu "grupa AB - Rh negativ".

Nu trebuie sa fii neaparat un laureat al unui important premiuinternational pentru medicina pentru a sti ca transfuzia uneicantitati de sange de la o persoana la alta trebuie facuta numai inconditiile potrivirii grupei sanguine a persoanei transfuzate cu cea adonatorului. Potrivirea acestor grupe poarta numele de compatibilitate,iar, logic, nepotrivirea este denumita incompatibilitate. Deci pentruca o transfuzie intre doua persoane sa fie reusita trebuie ca macar celemai importante dintre zecile de antigene existente simultan pe suprafataunei hematii sa fie similare. Daca aceasta similaritate nu apare, seproduce hemoliza.

Ce este hemoliza? Sub presiunea factorilor evolutionari, organismeleau trebuit sa-si dezvolte sisteme eficiente de aparare care sa le ofereprotectie impotriva atacurilor agentilor patogeni din mediu. Acestea suntgrupate sub denumirea de sistem imunitar, care, la modul profan vorbind,reprezinta "armata" oricarui organism. "Soldatii" acestei armate suntcelule speciale (leucocite) care au anumite atributiuni in strategiade aparare a organismului respectiv (fiind si ele impartite in familii:limfocite, neutrofile, eozinofile, macrofage, etc.).

Ele au rolul de a patrula si de a identifica si ulterior distruge oriceintrus care nu prezinta o "parola" sau un "insemn" pe care acesti soldatisa il recunoasca a fi "self", adica propriu organismului respectiv. Pefiecare dintre celule din componenta oricarui organism se afla acelasitip de antigene (antene), care sunt recunoscute de catre limfociteca fiind self, deci inofensive. Daca antigenele de pe suprafata uneicelule nu corespund celor recunoscute de catre leucocitele gazdei,celula va fi distrusa (acest fenomen sta la baza rejectiei organelortransplantate). Acelasi fenomen are loc si in cazul unei transfuziicu hematii care au pe suprafata lor antigene incompatibile, astfelca sistemul imunitar al organismului gazda va distruge hematiiledonatorului. Acest proces specific poarta numele de hemoliza.

Ce este incompatibilitatea Rh? Stricto sensu, incompatibilitatea de Rhapare in cazul unei transfuzii sanguine de la o persoana Rh pozitivala una Rh negativa. In aceste circumstante anticorpii organismuluitransfuzat va distruge hematiile donorului, care au la suprafatalor antigene Rh. In practica sintagma aceasta este folosita pentru adescrie o situatie potential patologica in care o mama Rh negativaeste insarcinata, fatul avand Rh pozitiv. De ce incompatibilitateafeto-materna este potential si nu franc patologica? Pentru ca, anatomicvorbind, circulatia sanguina fetala este strict separata de circulatiamaterna, astfel incat in mod normal hematiile fetale nu se intalnescniciodata cu sangele matern. Dar in anumite circumstante patologice sauprovocate (dezlipire de placenta, curetaje uterine, sarcina extrauterina,avorturi spontane, placenta adanc inserata (acreta), proceduri invaziveprecum amniocenteza, biopsia de vili chorionici, etc.) aceasta separareeste alterata, astfel incat sangele fetal, purtator de antigene Rh, seamesteca cu sangele matern. Cele doua tipuri de sange fiind incompatibile,sistemul imunitar al mamei va reactiona, nerecunoscand hematiile Rhpozitive ale fatului fiind self, astfel ca va fabrica anticorpi anti-Rh,distrugand hematiile incriminate. Din fericire, la primul conflict,anticorpii formati sunt de tip IgM, care sunt molecule voluminoase ce nupot traversa placenta, astfel incat nu pot afecta fatul. Aceasta esteocazia in care organismul matern devine sensibilizat la antigenele Rh,cu o exceptie. Exceptia apare atunci cand mama are grup O iar sangelefetal poarta oricare dintre antigenele de grup ABO (deci A, B sau AB),astfel incat hematiile fetale sunt distruse de anticorpii materni anti-ABO(care sunt deja prezenti in circulatie) inainte ca organismul matern sa"ordone" fabricarea de anticorpi anti-Rh. Cand mama este compatibilaABO cu fatul, apare izoimunizarea Rh feto-maternala.

Ce se intampla in cazul unei izoimunizari Rh? In momentul cand o mamadeja alloimunizata Rh ramane din nou insarcinata apare pericolul cafenomenul de transfuzie accidentala dintre circulatia fetala si ceamaterna sa se repete. Daca acest lucru se intampla, hematiile fetalepatrunse in circulatia materna vor declansa un raspuns imun foarte rapid(numit anamnestic deoarece sistemul imunitar "tine minte" ca a mai fostvizitat de intrusii respectivi) caracterizat prin fabricarea de noianticorpi anti Rh care au rolul de a distruge orice hematie intalnitapurtatoare de antigene Rh. Din nefericire pentru fat anticorpii dingeneratia aceasta sunt de tip IgG, care au molecula mica si pot traversaplacenta. Nu este nevoie de foarte multa imaginatie pentru a intui ceurmeaza: anticorpii materni patrund in circulatia fetala si distrugorice hematie intalnita. Amploarea "macelului" eritrocitar fetal esteproportionala cu concentratia (numarul) de anticorpi fabricati de catremama. In functie de aceasta, afectarea hematiilor fetale poate variade la alterare minima pana la distrugere masiva. Deci, ca o concluzie,avem de a face cu o anemie hemolitica a fatului.

Ce face fatul in aceste circumstante? In momentul cand hematiile fetaleincep sa fie distruse de catre anticorpii materni, transportul de oxigenla nivelul organelor fetale este diminuat, astfel incat fatul intrain hipoxie. Pentru a suplini pierderile, copilul incepe sa produca maimulte hematii prin hiperplazia (cresterea in volum) maduvei osoase undeare loc sinteza eritrocitara, fenomen ce duce la deformarea oaselorrespective (stern, oasele craniului). Pe masura ce tot mai multehematii sunt distruse, resursele maduvei sunt depasite astfel incatfatul este obligat sa recruteze alte organe hematoformatoare care sasuplineasca eritropoieza ineficienta. Acestea sunt splina, ficatul sirinichiul, cresterea in volum a acestora conducand la cresterea in voluma abdomenului fetal. Cum ficatul este si locul sintezei proteice, si cumacesta este acum "preocupat" cu sinteza de hematii, neglijand oarecumfunctia lui proteino-formatoare, cantitatea de proteine din sange scadedramatic, astfel incat acestea nu mai pot indeplini una dintre functiilelor, aceea de retinere a apei in interiorul vaselor de sange, rezultandextravazarea plasmei cu aparitia edemelor si a ascitei fetale.

De asemenea fatul incearca sa scape cat mai eficient de hemoglobinain exces, rezultata din hemoliza, formand bilirubina. Aceasta esteexcretata in lichidul amniotic dar se depune si in tesuturile fetale,rezultand icterul.

Tabloul descris mai sus face referire la cazul unei afectari masivea eritrocitelor fetale. Daca afectarea este dramatica, se poateproduce moartea intrauterina a fatului, situatie denumita anasarcafeto-placentara. Daca fatul reuseste sa supravietuiasca pana la termenel devzolta dupa nastere icter, situatie denumita icterul hemolitic alnou-nascutului. El poate fi minor, capacitatea naturala de eliminare abilirubinei depuse in tesuturi fiind eficienta, sau grav, circumstantain care bilirubina se depune in nucleii striati situati in creierulcopilului, determinand aparitia icterului nuclear, boala cu afectareneurologica deosebit de severa.

Strategia in cazul unei incompatibilitati Rh. In medicina este mai usora preveni decat a trata. In consecinta in cazul unei incompatibilitatiRh este imperios a preveni aparitia alloimunizarii feto-maternale, deciimplicit a consecintelor acesteia. Cu se poate face acest lucru? Nufoarte greu. Trebuie doar putina bunavointa si responsabilitatedin partea doctorului ginecolog. Fiecarei paciente trebuie sa i seidentifice de la prima vizita grupa sanguina ABO si Rh, si sa i se facaun screening pentru anticorpi daca se observa o incompatibilitate cupartenerul sau daca exista suspiciunea unei alloimunizari accidentalein antecedente. Pacientele gasite cu Rh negativ si cu rezultatelescreeningului negative sunt candidate pentru terapia profilacticacu imunoglobuline anti-D ( indreptate impotriva anticorpilor maternianit-Rh). Viata acestor anticorpi este de cca 12 saptamani, astfel incatin aceasta perioada orice transfuzie accidentala in sarcina curentanu se va finaliza cu alloimunizare intrucat anticorpii materni vor fidistrusi de catre imunoglobulina administrata. Este redundant a amintica profilaxia este inutila in cazul in care tatal sigur al copiluluieste si el Rh negativ. Imunoglobulina anti-D se administreaza standardodata in saptamana 28 de amenoree si apoi 72 ore postpartum (aceastaultima doza se face doar daca copilul este Rh pozitiv).

Alte situatii in care profilaxia cu Ig anti-D este indicata (dar dinpacate nu se face) sunt urmatoarele: sangerare in trimestrul I sauII, avort spontan sau la cerere (curetaj), inainte de o procedura deechografie interventionala (de ex. amniocenteza), cazuri documentateechografic de hematom decidual, in cazurile de moarte fetala. Intrucatantigenele Rh apar inca din a 30-a zi de la conceptie, este bine aadministra profilactic si mamelor Rh negative care au sarcina ectopica.

Aprecierea gradului de transfuzie de sange fetal in cel matern se faceprintr-un test special, numit Kleihauer-Betke, care deceleaza catehematii fetale sunt prezente in sangele matern. Rezultatul obtinuteste folosit in dozarea imunoglobulinei anti-D care este eficienta indoze de 10 mcg pentru fiecare mililitru de sange fetal apreciat a fi incirculatia materna prin testul sus-mentionat.

Strategia in cazul unei alloimunizari Rh. In cazul acesta trebuiescindeplinite doua deziderate: unul este aprecierea gradului anemiei fetaleiar cel de-al doilea este corectarea acesteia pana se atinge maturitateaplamanului fetal astfel incat nasterea sa fie posibila fara riscuri.

Confirmarea alloimunizarii se face prin decelarea prezentei de anticorpianti-Rh in sangele matern (se face un test special numit "Coombsindirect", titrurile de 1/8 sau chiar 1/16, in functie de laborator,insemnand ca mama este alloimunizata).

Pasul urmator este a determina daca fatul este supus riscului, cacidaca el este Rh negativ, este in afara oricarui pericol. In caz depaternitate sigura, daca tatal este homozigot pentru D, copilul va fisigur Rh pozitiv. In caz de paternitate incerta sau daca tatal esteheterozigot D, se face prelevare de celule fetale (amniocenteza sau CVS)si printr-o procedura genetica speciala denumita PCR (polymerase chainreaction) se poate determina daca fatul este sau nu Rh negativ. Dinpacate procedurile invazive mentionate se insotesc de un mic risc deavort si necesita interventionisti cu experienta, astfel incat se asteaptadezvoltarea unor tehnici de decelare a celulelor fetale in sangele matern(fara distrugerea acestora).

Determinarea gradului de afectare fetala se face in functie de titrulanticorpilor, care se determina si lunar daca este cazul. Daca titrurileating 1/16 sau mai mari, este indicata o procedura de diagnosticinvaziva, in speta amniocenteza. Am amintit mai sus ca bilirubina fetalaeste eliminata de fat in lichidul amniotic, astfel incat concentratiabilirubinei in acest lichid este folosita a determina gradul de afectarefetala (trebuie tinut cont totusi si de varsta sarcinii).

Daca titrurile anticorpilor sunt mici, este suficienta monitorizareafetala prin echografie, care poate sa arate afectarea fetala prindescoperirea edemului, a ascitei, a maririi de volum a abdomenului fetal,a ficatului si splinei fetale, etc.

Recent s-a pus la punct o metoda neinvaziva de determinare a afectariifetale care sa inlocuiasca amniocenteza, si care are la baza determinareaechografica Doppler a fluxului sanguin fetal (se foloseste arteracerebrala medie).

Toate aceste metode de determinare a gradului anemiei fetale suntindirecte. Singura metoda directa este punctia cordonului ombilicalsub control echografic si obtinerea de sange fetal care este studiatulterior.

Strategii terapeutice: In viata intrauterina exista in cazurile cuafectare serioasa doar doua optiuni: declansarea nasterii prematur, dacafatul are peste 32-34 de saptamani si terapie intensiva postpartum, sau,a doua optiune, trasnfuzie intrauterina, daca varsta gestationala estesub 32-34 saptamani. Este inutil a mentiona ca aceasta ultima proceduratrebuie facuta doar in unitati spitalicesti cu experienta in domeniu.

Postpartum, fatul afectat este preluat de catre serviciul de neonatologie,si tratat intr-un serviciu de terapie intensiva.

O vorba in final: Iata ce diferenta uriasa este intre atitudineaprofilactica (una sau doua simple injectii) si ce resurse de diagnosticsi de terapie fantastice sunt necesare in tratarea propriu-zisa aacestei afectiuni. Descoperirea Rh-ului, a imunoglobulinei anti-D,descrierea curbelor Lilley (bilirubina din lichidul amniotic) precumsi dezvoltarea tehnicilor de ecografie interventionala care au facutposibila transfuzia intrauterina a fatului, toate aceste minunate dovezide pricepere medicala au facut ca urmarile incompatibilitatii de Rh safie din ce in ce mai putin dramatice.

Inca o data: a preveni este mai simplu decat a trata. Daca aveti Rhnegativ si partenerul dumneavoastra are Rh pozitiv, daca ramanetiinsarcinata, sa nu va multumiti niciodata cu vorbe, venite din parteadoctorului, de genul: "Nu cred ca vor fi probleme", sau "Sunt sigur cao sa fie bine". Aveti dreptul sa fiti informata de ceea ce urmeaza a fifacut si, de ce nu?, chiar si dreptul de a schimba doctorul daca acestanu va inspira incredere.

 

Comentariile 251-294 din 294

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Pirvu Luminita pe 7 Iun 2008, 12:19
    rh negativ

    Ionela,nu-ti face griji.La primul copil nu sunt probleme insa la cel de-al doilea sar putea cum am mai zis.Stai linistita.Te salut si sa stai linistita asta e important acum. Pe viitor gindestete de doua ori daca mai vrei un bebe.Citeste mai multe de compatibilitatea grupelor de singe.Aici este marea legatura.Te pup de aici,Luminita,pa.

    0
    0

  • Pirvu Luminita pe 7 Iun 2008, 12:07
    rh negativ

    Pentru tine draga Lungu Carmen,te sfatuiesc ca pe o buna prietena,esti exact pe grupa mea de singe si sotul tau ca sotul meu.La tine exista sanse mari sa ai probleme.Sfatul meu e sa te gandesti bine.Aici e ca la noroc.Bafta.

    0
    0

  • pirvu luminita pe 7 Iun 2008, 11:57
    rh negativ

    Buna Bianca,eu nu am facut si nu cunosc acest vaccin.Imi pare rau ca nu_ti pot da nici un sfat.Luminita.

    0
    0

  • Ionela pe 5 Iun 2008, 18:15
    am aflat de rh in timpul sarcini

    Am aflat de Rh in timpul sarcinii Buna ziua , ma numesc Ionela si sunt foarte ingrijorata,pe langa faptul ca ma simt foarte rau de la sarcina. Am aflat ca sunt probleme cu rh-ul . Eu am rh negativ si gr.AB,iar sotul meu are rh-pozitv si gr.A2. Sunt la prima sarcina ce se poate intampla si ce se poate face sa rezol aceasta problema Daca se poate sa-mi raspunda cineva , va multumesc.

    0
    0

  • andrei liliana pe 5 Iun 2008, 00:34
    nu stiu ce sa cred...

    buna tuturor.ma numesc lili si la fel ca toata lumea de aici ma confrunt cu problema RH-ului negativ.am aflat despre el pe cand locuiam in india tot acolo facandu-mi analizele.am venit in tara de curand si m-am casatorit iar intamplarea face ca si sotul meu are tot RH negativ.eu am grupa AII dar despre el nu stiu inca ce grupa are.cert e ca amandoi avem RH negativ. sa ma ingrijorez daca vrem sa facem un copil?sau ar trebui sa stau linistita?daca se poate sa-mi raspunda cineva.va multumesc.

    0
    0

  • LUNGU CARMEN pe 3 Iun 2008, 23:06
    am aflat de Rh in timpul sarcinii

    buna ziua, am citit toate mesajele, mi-au dat lacrimile, eu am aflat ca am rh neg cand aveam o luna si am inceput sa-mi fac analizle pentru sarcina, ear derutai amandoi ca nu stiam ce este acest Rh, eu am gr. OI heg si sotul meu OI poz, am nascut o fetita frumoasa, sanatoasa si desteapta, ea are aprox 7 ani si gr OI poz, ia facut grupa imediat ce am nascut-o, eram pe masa de operatie si am auzit ca are rh poz, am nascut-o prin cezariana, dar problema este ca am aflat tarziu dupa nastere de acel vaccin cu toate ca am fost in perioada aia un caz unic in maternitate, toata lumea vb despre rh meu, vreau sa mai fac un bebe tot la fel de sanatos,..., nu am avut anticorpi pe timpul nasterii deci nu am facut dozare, dupa nastere am mai avut 2 avorturi, puteti sa-mi da-ti si mie un raspuns, am auzit numai pov pe baza acestui subiect Rh, va multumesc.

    1
    0

  • Bianca pe 3 Iun 2008, 22:35
    rh negativ

    Buna ziua! Tin sa va felicit pentru articolul publicat de real ajutor pentru actualele si viitoarele mamici cu RH negativ. Intrebarea mea este urmatoarea: daca in urma unei intreruperi de sarcina o femeie cu rh negativ nu-si face acel vaccin si doreste sa duca la bun sfarsit urmatoarea sarcina ce o sfatuiti sa faca? Exista vreun tratament-vaccin care ar trebui sa-l faca inainte de a ramane insarcinata sau in timpul sarcinii? Daca da sunt reduse la minim riscurile? Va multumesc!

    0
    1

  • Luminita pe 31 Mai 2008, 08:50
    rh negativ,riscuri

    Am 35 ani,rh negativ ,grupa 01,sotul ABII pozitiv.Un baiat de 15 ani sanatos,o sarcina mica pierduta inainte cu 6 luni de a ramane insarcinata cu cel deal doilea copil.Nu am stiut ca am rh neg. La6 saptamani de sarcina miam facut analizele la anticorpi care au iesit 1 la 36.Doctorii miau spus sa fac analizele regulat ca o sa fie bine.Zilele treceau,la 5 luni de sarcina anticorpii erau de 1 la 1000,mau trimis la Cluj la un ecograf performant.Am insistat sami dea accept sa fac intreupre de sarcina,dar mia raspuns DE CE SA OMORAM COPILUL ca e foarte bine.Nu sau vazut semne ca ar fi ceva.In luna a 7 mau trimis la Bege in Timisoara.anticorpii mei erau atunci 1 la 1300.Miau facut cezariana,era o fetita de 2,300 kg.A primit nota 9. A fost nevoie sai faca exsanghinotransfuzie,grupa rh.pozitiv ABII ca a sotului.Acum fetita mea are 8 anisori Raluca ,e cu handicapuri severe,psihice si neuromotorii,ami pare foarte rau .Nu va descurajati,eu spun ca analiza la anticorpi spune tot.Trebuie sa fie absenta,parerea mea.Multumesc.

    0
    0

  • ILDY pe 29 Mai 2008, 14:59
    Pentru ALEXANDRU MARIA LOREDANA

    BUNA ZIUA ! As vrea sa va pun o intrebare ati scris in comentariul de mai sus pt SANDA cat costa vaccinul dar nu am inteles perfect (5215 lei)adika 52150000 lei vechi sau ? nu mai inteleg multumesc anticipat dk puteti sa imi raspundeti LA REVEDERE!

    0
    0

  • ildy pe 29 Mai 2008, 14:51
    insarcinata si cu rh negativ

    Buna ziua ! Intrebarea mea este dk eu am A2 SI RH NEGATIV sotul B3rh negativ si am o fetita de 10 ani nu ii stiu ce rh are dar nu stiu nici dk miau facut vaccinul cand am nascut-o sau nu acum sunt in a 28 a saptamana de sarcina si as vrea sa stiu ce riscuri exista pt bebe dk este sau nu necesar sa fac vaccinul asta si cat costa ?m MULTUMESC!

    0
    0

  • georgeta pe 27 Mai 2008, 18:22
    rh negativ,vreau al doilea copil

    Prima sarcina a fost ffff usoara.Am dansat in majoritatea perioadei si am nascut prin cezariana.Bebele meu are rh pozitiv,nu m-i s-a spus de acel vaccin dupa nastere,nu l-am facut.Acum copilul meu are 5 ani.Nu am facut avorturi si nu vreau sa fac vreodata.Vreau sa mai fac un bebe.Ce teste sa fac,ce trebuie sa urmez sa am o sarcina si un viitor bebe sanatos.Va implor umila sa-mi raspundeti si mie.va multumesc.

    0
    0

  • ALINA pe 25 Mai 2008, 00:26
    GRUPA MEA ESTE B3 RH NEGATIV SI SUNT OPERATA DE SPLEENA

    TREBUE SA FAC UN VACCIN ANUME ?NU AM COPII INCA AM 27 ANI ,NU PREA MA-M INTERESAT PANA ACUM DAR MI-M FACUT ANALIZELE SI AM MAI MULTE GLOBULE ALBE DECAT ROSSII ,NU AM HEPATITA SI AM FACUT ECOGRAFIE LA FICAT SI PARE SA FIE TOTUL IN ORDINE........DOCTORUL DE FAMILIE DE AICI,LOCUESC IN FRANTA ACUM,M-A INTREBAT DACA AM FACUT VACCIN DUPA OPERATIE DAR SINCE R NU STIU A FOST CU 10 ANI IN URMA SI NU-MI ADUC AMINTE SA-MI FI EXPLICAT DOCTORUL CA TREBUE SA REPET UN ANUME VACCIN

    0
    0

  • Alexandru Maria Loredana pe 22 Mai 2008, 22:34
    Pentru Sanda

    Buna ziua! Mi-am permis sa va raspund deoarece avem acelasi caz. Eu am 30 de ani ,rh negativ ,grupa O1, sotul BIII, rh pozitiv si am o fetita de 8 ani cu grupa BIII si rh negativ. Mi-au trebuit 8 ani ca sa am curaj sa mai raman incaodata insarcinata deoarece stiam ca sunt multe riscuri, dar am prins curaj, am ramas insarcinata , am fost nespus de bucurosi cu totii, dar la aproape 11 saptamani la un simplu control au trebuit sa-l scoata deoarece nu s-a dezvoltat , s-a oprit din evolutie, a fost un soc pentru noi mai ales ca ne doream ffff mult, nu am avut nici o alta sarcina inainte si nici dupa nasterea fetitei (avort sau chiuretaj). Am facut o depresie in ziua in care am pierdut bebelusul , a fost ingrozitor , nici mie nu mi s-a facut nici un vacin la prima nastere dar acum la cea de a doua mi s-a propus sa-l fac ( costa 5215 lei), l-am facut dar ma gandesc cu frica sa mai incerc inca odata de teama sa nu aiba un handicap si sa nu se vada la ecograf, acum timp de 6 luni nu avem voie sa mai incercam dar sper sa prind mult mult curaj. Ceea ce am uitat sa-ti spun e ca am facut tratament incepand cu cea de a doua saptamana de sarcina si nu a ajutat deoarece copilul pe care l-am pierdut era cu rh pozitiv iar la noi sunt rare cazurile sa poti duce la bun sfarsit sarcina. Nu vreau sa te sperii cu ceea ce ti-am spus dar daca va hotarati trebuie sa stiti aceste lucruri ca nu cumva Doamne fereste sa ramaneti la fel de marcati cum suntem noi acum , mai ales mama bebelusului.E enorm de greu cand iti doresti din tot sufletul ceva si apoi sa-l pierzi , mai ales ca noi ne-am ales cum sa fie patutul , caruciorul ,etc ,fara sa acceptam ca putem sa-l pierdem, ceea ce s-a si intamplat, vorbeste cu doctorul si vezi ce va spune.Mult noroc.

    1
    1

  • Alexandru Maria Loredana pe 22 Mai 2008, 22:07
    Pentru Ioana Ruxandra

    Mi-am permis sa-ti dau un raspuns la ce ai mentionat mai sus deoarece cand am fost insarcinata prima oara mi s-a explicat ca sunt sanse mult mai mari daca sotul are grupa de sange mai puternica decat a mamei, asa cum este in cazul vostru. Dupa cum se stie grupa O1 e cea mai puternica grupa de sange ,tu ai A2 care e un pic mai slaba asa ca sunteti parintii cei mai norocosi , numai sa ai mare atentie deoarece trebuie sa faci dozarile de sange din doua in doua luni pana la 7 luni (nu e de speriat cu dozarile deoarece iti ia sange normal ca si cum ai face analize obisnuite), dar cel mai bine sa ceri parerea unui specialist . Sper sa te ajute mult ceea ce am stiut eu de acum 8 ani ,cand am nascut-o pe fetita mea, pe atunci eram fff stresata sa nu cumva sa pierd sarcina. Urmeaza toate sfaturile doctorului ginecolog si nu ai sa regreti .

    0
    2

  • Alexandru Maria Loredana pe 21 Mai 2008, 19:13
    Rh negativ,grupa o1

    Buna ziua , am rh negativ si grupa O1.Am stiut din timp de rh de cand am facut dosarul ptr. inscriere la facultate de aceea cand m-am casatorit am pastrat prima sarcina , acum am o fetita de 8 ani , sanatoasa,dar in schimb foarte sensibila la raceli pana la aproximativ 6 ani.Nu m-am gandit niciodata serios la o alta sarcina pana intr-o zi cand am decis impreuna cu sotul meu sa mai facem un copil, deci am ramas insarcinata a doua oara numai ca bebelusul nu a vrut sa se dezvolte si la aproape 11 sap a trebuit sa-l scoata.Am facut Imoglobulina D in 48h si imi este tare frica sa ma gandesc la al treilea copil cu toate ca ne dorim foarte mult atat noi cat si fetita.Nu stiu ce sanse sunt sa nasc un copil sanatos mai ales ca toata lumea spune sa nu mai incercam sa nu facem un copil cu probleme si sa suferim toata viata.Intrebarea mea e daca e adevarat ca se nasc copii bolnavi din cauza rh-ului?Cine imi poate da un raspuns ii multumesc din suflet.

    2
    1

  • ioana-ruxandra pe 20 Mai 2008, 15:23
    am rh negativ

    am 25 de ani si sunt insarcinata in 3 luni.am grupa de sange a II si rh negativ,iar sotul grupa 0 Isi rh pozitiv.credeti ca e vreo problema cu sarcina mea?daca este ,ce ar trebui sa fac?

    1
    0

  • RAMONA S. pe 9 Mai 2008, 08:56
    incompatibilitate rh

    Buna ziua! Ma bucur nespus de mult ca prin intermediul internetului ne putem informa si de asemenea , vreau sa multumesc pentru amabilitatea de care dati dovada pentru a ne informa si a ne da sfaturi in ceea ce priveste nelinistile noastre cu privire la incompatibilitatea rh. Am varsta de 29 ani, grupa sanguina A2 , rh negativ , iar sotul meu are grupa sanguina B3 , rh pozitiv. Pe data de 13 octombrie 2005 am nascut un baietel de 3kg ,perfect sanatos. Sotul meu isi doreste foarte mult sa avem si o fetita , insa eu am cateva temeri legate de aceasta incompatibilitate. As dori sa ma informati si pe mine care ar fi riscurile unei noii sarcini si ce ma sfatuiti sa fac pentru a preveni acele riscuri. Mentionez ca nu am avut intreruperi de sarcina , avort spontan, etc.., sarcina mea a decurs fara probleme, mi-am facut analizele lunar la centrul sanguin din BRASOV, iar dupa nastere nu mi s-a facut acel vaccin , medicul cu care am nascut spunand ca nu este necesar deoarece copilul ar fi avut acelasi rh ca si mine( daca am inteles eu bine cand mi-a explicat). Va multumesc din suflet si astept raspunsul dvs. Cu respect si recunostinta RAMONA S.

    0
    0

  • alina pe 8 Mai 2008, 17:38
    despre rh negativ

    sunt ansarcinata an 11 saptamani si am erh negativ si o antrerupere mieste tare frica spunetim ce trebuie sa fac ..va multumesc mult

    1
    0

  • adriana pe 8 Mai 2008, 17:09
    rh pozitiv

    sunt insarcinata in 3 luni si am rh pozitiv e de bine sau de rau?

    1
    0

  • sanda pe 8 Mai 2008, 09:01
    rh negativ

    HRISTOS A INVIAT! Stimate domnule doctor, am citit ceea ce ati scris despre rh negativ, dar mai am unele nelamuriri. am 32 de ani, grupa 0I si rh negativ. sotul meu are grupa A2, rh pozitiv. impreuna avem o fetita care a implinit 10 ani, pe care am nascut-o prin cezariana si care are grupa tatalui, A2 si rh-ul meu, negativ. din aceasta cauza, doctorul cu care am nascut, la o clinica din iasi, mi-a spus ca nu e nevoie de vaccin, cu toate ca il aveam pregatit. acum am dori sa mai avem un copil, insa nu stim care sunt riscurile. mentionez ca nici inainte de a avea fetita si nici dupa nastere nu am avut vreo intrerupere de sarcina. din anul 2000 am inceput sa iau anticonceptionale, insa din august 2007 le-am intrerupt. sarcina a decurs fara probleme, lunar mi-am facut analizele la sange si totul a decurs bine. dupa nastere, si eu si fetita am fost sanatoase, fara nici un fel de probleme. am tot citit pe net, dar nu am gasit nicio situatie ca a mea, adica atat mama, cat si copilul, sa aiba rh negativ. din aceasta cauza apelez la ajutorul dumneavoastra. va rog din suflet sa-mi raspundeti, daca se poate pe e-mailul meu. va multumesc anticipat!

    0
    0

  • mirela pe 7 Mai 2008, 13:24
    rh negativ

    am 28 ani sunt insarcinata in 28 saptamani,am avut 3 in urma cu cativa ani si am rh-ul negativ.am facut dozarile in fiecare luna si pana acum nu am dezvoltat anticorpi.in urma cu o saptamana am facut vaccinul cu imunoglobuline si acum mi-a iesit anticorpii prezenti titru1pe 4.acum am intrat in panica si nu stiu de ce au aparut asa dintr-o data.cineva mi-a spus ca este din acuza vaccinului,ca o reactie adversa si ca vor disparea pana la sf sarcinii.vreau un sfat.

    1
    2

  • GINA pe 28 Apr 2008, 16:11
    RH NEGATIV

    Sunt mămică şi am 2 copii minunaţi , chiar dacă am grupa o1 negativ , dar trebuie ca şi tăticu să aibă RH NEGATIV. deci ,dacă tăticu are RH NEGATIV atuncin totul este OK MULTĂ BAFTĂ ...

    0
    0

  • flory pe 24 Apr 2008, 15:43
    RH NEGATIV

    Buna , ma numesc Flory am 27 ani , si am rh negativ , grupa AB , iar sotul grupa A , rh pozitiv . Am o fetita in cls.I care nu are probleme de sanatate , dar ne dorim fff mult un al doilea copil . Se poate stii dak copilul va avea probleme ? Va multumesc !

    0
    0

  • ramona pe 22 Apr 2008, 13:52
    rh negativ

    sint insarcinata acum am 16 saptamini si rezultatul analizelor este ca am grupa de singe A2 cu RH-negativ iarsotul meu are tot A2 cu RH-pozitiv.pot sa apara probleme la bebe si ce fel de?. vreau sa specific ca am facut un chiuretaj acum opt ani dar atunci nu am stiut despre rh si am avut acum in trimestrul 1 de sarcina singerari vaginale.va multumesc!!!!!!!!!!

    1
    0

  • sandu roberta pe 21 Apr 2008, 16:11
    rh negativ

    am 19 ani si am rh negativ acum un an am facut un avort sotul meu are rh pozitiv dar avem grupa de sange la fel(o)nu am facut nici un vaccin sunt insarcinata in 23 de saptamani.exista vrun risc ca,copilul meu sa se nasca cu probleme? va rog sa-mi raspunde-ti urgent...

    0
    0

  • csilla pe 17 Apr 2008, 23:39
    rh negativ

    am 23 de ani anul trecut in decembrie am avut un avort si dupa o luna am ramas insarcinata,sarcina pe care am decis sa o pastram,problema aparand atunci can am aflat ca am rh-negativ 0 iar sotul rh pozitiv 0,pana acum toate analizele au fost inregula nu mi s-au format anticorpi sarcina decurge normal,saptamana viitoare voi face si triplutestul pe care ginecologul mi l-a recomandat. intrebarea mea ar fi daca exista riscuri mari ca bebe meu sa nu fie normal?si ce este de facut in cazul meu?sunt deja intr-a 14-a saptamana multumesc anticipat

    0
    0

  • cornelia pe 17 Apr 2008, 11:55
    rh negativ grupa a2

    am 35 ani un copil de 12 ani . doresc sa mai fac un copil dar am rh negativ grupa a2 , am facut chiuretaje .3, iar avorturi spontane 5 , ce sanse am sa nasc un copil sanatos .sotul are rh pozitiv , gr.ab4

    0
    0

  • sorina pe 15 Apr 2008, 13:04
    imi este frica.

    Buna ziua. In urma cu 8 ani am facut un avort nestiind ca am rh negativ, deci nu am facut nici un vaccin dupa. Am o fetita de 2 ani si 2 luni , sotul are rh pozitiv, iar acum banuiesc ca sunt iar insarcinata. Ne dorim foarte mult al doilea copil, insa imi este foarte frica de ce s-ar putea intimpla cu el. Va rog sa imi spuneti care sunt riscurile , avind in vedere ca e a treia sarcina. Amindoi avem grupa A, iar fetita tot grupa A cu RH pozitiv ca sotul. Va multumesc.

    0
    0

  • crisss pe 14 Apr 2008, 22:38
    ......Am si eu rh neg!!!>>>>

    .......inca sper sa nu fii inteles bine! Am rh neg, grupa 01, am eitat pana acum sa raman insarcinata, dar de 2 luni m-am casatorit, ne iubim , peste un an o sa vrem un copil. Nu am avut curajul sa-i spun de rh-sa nu il pierd-si nu stiu inca ce rh are el, nici grupa-nu si le-a facut. ....inca. sa inteleg ca rh neg+ 01 la mama reprezinta NU POT SA AM UN BEBEL???? DOAMNE SFINTE!

    0
    0

  • ramona pe 9 Apr 2008, 16:00
    01 rhnegativ

    am 26 de ani am grupa 01 si rhnegativ iar sotul b3si rh pozitiv .nu am facut chiurataje am o nastere la termen un baietel care a decedat la 6 saptamani cu insuficienta cardiaca . pe timpul sarcinii am facut anticorpii rh si au fost abesenti.am fost sfatuiti sa facem nanalize genetice si au iesit bune . pe perioada sarcinii nu am foast racita si nu am facut efort .intrebarea e daca raman insarcinata ce sanse am sa am un copil sanatos si ce trebuie de facut inainte de a ramane si pe timpul sarcinii ?

    0
    0

  • mitroiadelaro pe 5 Apr 2008, 16:08
    rh negativ

    am 36 de ani,am un baietel de 11 ani,am divortat, am grupa de sange A2 si rh negativ, fostul sot avea B3 rh pozitiv, inaintea nasterii am avut 2 chiuretaje, am nascut prin cezariana ca copilul cobora ca barbia in jos, am mai avut un chiuretaj la aproximativ un an de la nastere, la cativa ani am divortat.inainte sa nasc medicul mi-a spus ca dac doresc sa mai am copii sa-mi faco injectie , dar era prea sumpa si nu am putut-o cumpara deci nu mi-am facut-o, in timpul sarcinii nu am avut anticorpi.eu am ramas cu ideea ca nu mai pot face copilsanatos din cauza ca nu luasem injectia. acum la 10 ani de la ultima sarcina chiuretata am ramas din nou insarcinata si am facut chiuretaj, am vrut sa fac aceea injectie dar medicul a spus ca nu e nevoie si ca pot fara probleme sa ma gandesc la viitor sa fac copil sanatos , este acelasi medic cu care am nascut, iar acum citesc ca trebuia facuta la 72 de ore de la chuiretaj aceea injectie. va rog sa ma lamuriti care sunt sansele mele de a mai face copil sanatos avand in vedere chuiretajele , sarcina, varsta multumesc

    0
    0

  • DANA CANDREA pe 3 Apr 2008, 22:32
    rh-ul

    Am 34 ani am avut doua sarcini pierdute;un avort spontan si o sarcina tubarica(la a 2 a sarcina fiind nevoiti sa-mi extirpeze ovarul si trompa dreapta).Am grupa sanguina bIII dar nu stiu ce rh am.Locuiesc in Italia si as vrea sa-mi descopar rh-ul.Cum ar trebui sa explic doctoritei lucrul asta si ce sanse credeti ca am sa pot ramane din nou insarcinata? Multumesc anticipat.Apreciez un raspuns pe adresa mea de e-mail.

    0
    0

  • monica pe 3 Apr 2008, 14:13
    sunt disperata!!!!!!!!!!!!!!!!

    Buna, din subiect va puteti da seama ca sunt in pragul unei crize.....am 25 de ani,sunt casatorita, iar in cls. a-XII-a am facut doua intreruperi de sarcina.Am grupa O1 si un Rh negativ, sotul meu are Rh pozitiv si B III. De atunci nu am ramas insarcinata si nici nu am folosit vreo metoda de contraceptie. Am nevoie de un sfat.....mai pot sa raman insarcinata sau.....?????

    0
    0

  • mariana pe 28 Mar 2008, 22:08
    mai vreau un copil

    Am 36 de anu ,am un baiat perfect sanatos de 11 ani si sunt insarcinata in luna a II a, am RH negativ AII,am mai avut un avort,ce parere aveti?

    0
    0

  • alina fekete pe 25 Mar 2008, 15:50
    rh negativ

    Din articolul d-voastra de mai sus am inteles ca nu ar trebui sa fie probleme daca sa facut vaccinul. Eu am 32 de ani am un baietel de 6 ani si 2 luni si as dorii sa mai am un copil. Am nascut cu cezariana si mi sa facut vaccinul a 2-a zii dupa nastere. Baietelul meu este perfect sanatos . Intrebarea mea este daca as mai putea face un copil si care ar fi riscurile

    0
    0

  • RIMNICEANU MARIANA pe 24 Mar 2008, 20:24
    RH NEGATIV

    AM RH NEGATIV GR O1 SOTUL POZITIV. AM O FETITA DE 6 ANI NU AM NICI UN AVORT SI SA-R PUTEA SA FIU INSARCINATA.CE SFATURI IMI DATI.? FETITA ESTE PERFECT SANATOASA.VA MULTUMESC.

    0
    0

  • pocol lidia pe 19 Mar 2008, 16:40
    am grupa B 3 rh negativ

    Sunt insarcinata , am 28 de saptamani ,am rh negativ la fel ca si sotul meu , sunt la a 2 a sarcina primul copil fiind sanatos are 12 ani .La analiza de sange de luna trecuta aveam anticorpi anti rh ABSENTI dar azi la analiza imi apare anticorpi anti rh PREZENTI cu o frecventa sub 1/ 2 .Ce riscuri exista ? Care este sfatul dumneavoastra?Va multumesc!

    0
    0

  • liciu mirela pe 17 Mar 2008, 11:12
    am grupa 01rh-negativ

    as dori sa stiu,va rog frumos,daca am rh negativ si am facut un chiuretaj acum 4ani,fatul avand maxim2luni,daca exista riscuri intr-o viitoare sarcina.as dori sa-mi spune-ti daca trebuie facut un vaccin inainte de a ramane insarcinata sau sunt necesare doar dozarile din timpul sarcinii.multumesc frumos si astept un raspuns.

    0
    0

  • gabriela pe 14 Mar 2008, 23:52
    rh

    buna seara inca nu ne-am facut analiza pt aflarea rhului dar avem aceeasi grupa o1 este vre-o problema in caz ca vrem sa avem un copil.multumesc

    0
    3

  • anca pe 10 Mar 2008, 20:37
    RH NEGATIV

    Am 37 ani si RH negativ , sotul RH poz. . Am facut un chiuretaj acum 15 ani , am un baiat de 7 ani ( nascut la 7 luni ) si doresc sa -i daruiesc o surioara ! Ce tratament trebuie sa fac inainte de a ramane insarcinata ? Dupa nastere nu am gasit RO GHAM deci nu am facut vaccinul .

    0
    0

  • alexandra pe 7 Mar 2008, 22:03
    rh-ul negativ

    Imi pare bine ca ma pot informa in aceasta privinta. Este un lucru despre care se vorbeste foarte rar si nu se stie prea multe lucruri, aveti tot respectul si va felicit pentru ce ati publicat pe internet. Am 19 ani si in urma cu un an am descoperit ca am acest rh negativ si am tot cautat sa ma informez dar nu pre am aflat multe, insa cu ajutorul internetului si al articolului dumneavoastra m-am documentat si stiu ce sa fac in viitor.

    0
    0

  • Ion Clarisa pe 7 Mar 2008, 20:57
    Dr.Dan Tutunaru

    Va rog anticipat daca puteti sa-mi raspundeti si mie la intrebarea mea:acum 1 an de zile am facut un chiuretaj.Sarcina a avut o luna de zile.I-mi doresc foarete mult acum sa fac un copil ,am descoperit ca am rh negativ, nu stiu ce sa fac.Nu am stiut atunci de acel vaccin si nu mi sa spus.va rog daca se poate ce ma sfatuiti sa fac.tin sa mentionez ca am grupa O iar sotul meu are rh pozitiv.va multumesc

    0
    0

  • dora27 pe 5 Mar 2008, 18:35
    rh negativ??

    am ramas insarcinata in 2001 si mi-am facut rh la centrul special;rezultatul a fost ca am rh negativ dar mi-au zis sa vin si luna urm sa-mi faca dozarea.dupa ce mi-am facut dozarea m-au anuntat ca am rh pozitiv si mi-au mai luat sange inca o data si au repetat analiza sa fie siguri.am nascut,copilul a facut icter si are si niste probleme cu ochii(astigmatism si dioptrii mari 3+).anul trecut in 2007 am facut niste analize de rutina printre care si rh si mi-a iesit negativ.acum chiar ca nu stiu ce rh mai am dar as vrea sa mai fac un copil,dar mi-e frica ptr ca am si trei chiuretaje.ce ma sfatuiti??

    0
    0

  • Tania pe 5 Mar 2008, 14:37
    Doctorul Tutunaru

    mi se pare foarte util articolul scris de doctorul Tutunaru referitor la RH. as fi tare recunoscatoare celui care m-ar putea ajuta cu date de contact ale acestui doctor.

    1
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod