Riscurile Rh-ului negativ asupra sarcinii

As dori mai multe informatii despre riscurile unui Rh negativ asuprasarcinii. Mentionez ca sunt la a doua sarcina (3 luni) am avut un avortacum un an de zile. Care sunt procedurile medicale pentru a intampina osarcina cu probleme, sau pentru nasterea unui copil sanatos? Mediciide aici (Canada) m-au asigurat ca nu sunt probleme dar nu sunt preaincrezatoare in competenta lor. Multumesc anticipat, Andreea.

Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie, raspunde:

In general cand se vorbeste de Rh nu poti sa nu remarci izul de misterce emana in jurul acestui termen. Din pacate lipsa de preocupare pentruinformatie atat a populatiei cat si a autoritatilor medicale a dus lasituatii care mai de care mai particulare, unele hilare, altele de-adreptul dramatice. Anecdotal pot sa spun ca o femeie cand a fost intrebatace tip de Rh are, pozitiv sau negativ, a dat dovada gradului de informarea unei bune parti a populatiei si a raspuns nonsalant: "Nu stiu. Celbun". De aceea sper ca prin articolul ce urmeaza sa arunc un graunte delumina in acest capitol major si totodata frumos al patologiei sarcinii.

Ce este Rh-ul? Toata lumea stie, la ora actuala, ce sunt grupele sanguinesi care este rolul lor in procedurile de transfuzie. Cu siguranta orcinestie ca exista 4 grupe de sange: A, B, AB si O. Ce inseamna asta? Peoricare dintre hematiile unei persoane exista niste lanturi proteicecare proiemina in exterior, un fel de antene, similar celor TV pe care levedem zi cu zi pe terasele blocurilor. Antenele acestea poarta numele deantigene. Simplist vorbind, hematiile unei persoane pot avea pe suprafatalor numai antigene de tipul A (individul avand astfel grupa sanguina A),numai B (grupa B), dar le poate avea simultan si pe amandoua (grupa AB)sau poate fi lipsita de prezenta ambelor (grupa O).

Nu multa lume stie insa ca pe langa aceste antigene "canonice" maiexista alte peste 50 de tipuri de antigene eritrocitare, deci implicitpeste 50 de grupe sanguine, dintre care cea mai mare notorietate o detinantigenele Rh. Denumirea de Rh vine de la numele unei specii de maimute(maccacus rhesus) folosite in cadrul unor experimente tinute in anii 40care au dus la descoperirea acestui factor. Interesant este faptul caaceasta descoperire a fost facuta de acelasi Karl Landsteiner, care adescoperit si existenta grupelor ABO cu aproape 40 de ani inainte! Existamai multi membrii ai acestei familii de antigene Rh, dintre care cel mai"recalcitrant" este tipul D. Daca hematiile unei persoane prezinta pesuprafata lor antigene tip D (luam acest exemplu) atunci ea va avea Rhpozitiv, lucru valabil la 85% din populatia lumii. Restul de 15% nu auaceste antigene prezente, fiind Rh negative.

La ora actuala nomenclatura grupei sanguine a unei persoane trebuiesa contina obligatoriu tipul de antigen ABO si prezenta sau absentafacorului Rh, de exemplu "grupa AB - Rh negativ".

Nu trebuie sa fii neaparat un laureat al unui important premiuinternational pentru medicina pentru a sti ca transfuzia uneicantitati de sange de la o persoana la alta trebuie facuta numai inconditiile potrivirii grupei sanguine a persoanei transfuzate cu cea adonatorului. Potrivirea acestor grupe poarta numele de compatibilitate,iar, logic, nepotrivirea este denumita incompatibilitate. Deci pentruca o transfuzie intre doua persoane sa fie reusita trebuie ca macar celemai importante dintre zecile de antigene existente simultan pe suprafataunei hematii sa fie similare. Daca aceasta similaritate nu apare, seproduce hemoliza.

Ce este hemoliza? Sub presiunea factorilor evolutionari, organismeleau trebuit sa-si dezvolte sisteme eficiente de aparare care sa le ofereprotectie impotriva atacurilor agentilor patogeni din mediu. Acestea suntgrupate sub denumirea de sistem imunitar, care, la modul profan vorbind,reprezinta "armata" oricarui organism. "Soldatii" acestei armate suntcelule speciale (leucocite) care au anumite atributiuni in strategiade aparare a organismului respectiv (fiind si ele impartite in familii:limfocite, neutrofile, eozinofile, macrofage, etc.).

Ele au rolul de a patrula si de a identifica si ulterior distruge oriceintrus care nu prezinta o "parola" sau un "insemn" pe care acesti soldatisa il recunoasca a fi "self", adica propriu organismului respectiv. Pefiecare dintre celule din componenta oricarui organism se afla acelasitip de antigene (antene), care sunt recunoscute de catre limfociteca fiind self, deci inofensive. Daca antigenele de pe suprafata uneicelule nu corespund celor recunoscute de catre leucocitele gazdei,celula va fi distrusa (acest fenomen sta la baza rejectiei organelortransplantate). Acelasi fenomen are loc si in cazul unei transfuziicu hematii care au pe suprafata lor antigene incompatibile, astfelca sistemul imunitar al organismului gazda va distruge hematiiledonatorului. Acest proces specific poarta numele de hemoliza.

Ce este incompatibilitatea Rh? Stricto sensu, incompatibilitatea de Rhapare in cazul unei transfuzii sanguine de la o persoana Rh pozitivala una Rh negativa. In aceste circumstante anticorpii organismuluitransfuzat va distruge hematiile donorului, care au la suprafatalor antigene Rh. In practica sintagma aceasta este folosita pentru adescrie o situatie potential patologica in care o mama Rh negativaeste insarcinata, fatul avand Rh pozitiv. De ce incompatibilitateafeto-materna este potential si nu franc patologica? Pentru ca, anatomicvorbind, circulatia sanguina fetala este strict separata de circulatiamaterna, astfel incat in mod normal hematiile fetale nu se intalnescniciodata cu sangele matern. Dar in anumite circumstante patologice sauprovocate (dezlipire de placenta, curetaje uterine, sarcina extrauterina,avorturi spontane, placenta adanc inserata (acreta), proceduri invaziveprecum amniocenteza, biopsia de vili chorionici, etc.) aceasta separareeste alterata, astfel incat sangele fetal, purtator de antigene Rh, seamesteca cu sangele matern. Cele doua tipuri de sange fiind incompatibile,sistemul imunitar al mamei va reactiona, nerecunoscand hematiile Rhpozitive ale fatului fiind self, astfel ca va fabrica anticorpi anti-Rh,distrugand hematiile incriminate. Din fericire, la primul conflict,anticorpii formati sunt de tip IgM, care sunt molecule voluminoase ce nupot traversa placenta, astfel incat nu pot afecta fatul. Aceasta esteocazia in care organismul matern devine sensibilizat la antigenele Rh,cu o exceptie. Exceptia apare atunci cand mama are grup O iar sangelefetal poarta oricare dintre antigenele de grup ABO (deci A, B sau AB),astfel incat hematiile fetale sunt distruse de anticorpii materni anti-ABO(care sunt deja prezenti in circulatie) inainte ca organismul matern sa"ordone" fabricarea de anticorpi anti-Rh. Cand mama este compatibilaABO cu fatul, apare izoimunizarea Rh feto-maternala.

Ce se intampla in cazul unei izoimunizari Rh? In momentul cand o mamadeja alloimunizata Rh ramane din nou insarcinata apare pericolul cafenomenul de transfuzie accidentala dintre circulatia fetala si ceamaterna sa se repete. Daca acest lucru se intampla, hematiile fetalepatrunse in circulatia materna vor declansa un raspuns imun foarte rapid(numit anamnestic deoarece sistemul imunitar "tine minte" ca a mai fostvizitat de intrusii respectivi) caracterizat prin fabricarea de noianticorpi anti Rh care au rolul de a distruge orice hematie intalnitapurtatoare de antigene Rh. Din nefericire pentru fat anticorpii dingeneratia aceasta sunt de tip IgG, care au molecula mica si pot traversaplacenta. Nu este nevoie de foarte multa imaginatie pentru a intui ceurmeaza: anticorpii materni patrund in circulatia fetala si distrugorice hematie intalnita. Amploarea "macelului" eritrocitar fetal esteproportionala cu concentratia (numarul) de anticorpi fabricati de catremama. In functie de aceasta, afectarea hematiilor fetale poate variade la alterare minima pana la distrugere masiva. Deci, ca o concluzie,avem de a face cu o anemie hemolitica a fatului.

Ce face fatul in aceste circumstante? In momentul cand hematiile fetaleincep sa fie distruse de catre anticorpii materni, transportul de oxigenla nivelul organelor fetale este diminuat, astfel incat fatul intrain hipoxie. Pentru a suplini pierderile, copilul incepe sa produca maimulte hematii prin hiperplazia (cresterea in volum) maduvei osoase undeare loc sinteza eritrocitara, fenomen ce duce la deformarea oaselorrespective (stern, oasele craniului). Pe masura ce tot mai multehematii sunt distruse, resursele maduvei sunt depasite astfel incatfatul este obligat sa recruteze alte organe hematoformatoare care sasuplineasca eritropoieza ineficienta. Acestea sunt splina, ficatul sirinichiul, cresterea in volum a acestora conducand la cresterea in voluma abdomenului fetal. Cum ficatul este si locul sintezei proteice, si cumacesta este acum "preocupat" cu sinteza de hematii, neglijand oarecumfunctia lui proteino-formatoare, cantitatea de proteine din sange scadedramatic, astfel incat acestea nu mai pot indeplini una dintre functiilelor, aceea de retinere a apei in interiorul vaselor de sange, rezultandextravazarea plasmei cu aparitia edemelor si a ascitei fetale.

De asemenea fatul incearca sa scape cat mai eficient de hemoglobinain exces, rezultata din hemoliza, formand bilirubina. Aceasta esteexcretata in lichidul amniotic dar se depune si in tesuturile fetale,rezultand icterul.

Tabloul descris mai sus face referire la cazul unei afectari masivea eritrocitelor fetale. Daca afectarea este dramatica, se poateproduce moartea intrauterina a fatului, situatie denumita anasarcafeto-placentara. Daca fatul reuseste sa supravietuiasca pana la termenel devzolta dupa nastere icter, situatie denumita icterul hemolitic alnou-nascutului. El poate fi minor, capacitatea naturala de eliminare abilirubinei depuse in tesuturi fiind eficienta, sau grav, circumstantain care bilirubina se depune in nucleii striati situati in creierulcopilului, determinand aparitia icterului nuclear, boala cu afectareneurologica deosebit de severa.

Strategia in cazul unei incompatibilitati Rh. In medicina este mai usora preveni decat a trata. In consecinta in cazul unei incompatibilitatiRh este imperios a preveni aparitia alloimunizarii feto-maternale, deciimplicit a consecintelor acesteia. Cu se poate face acest lucru? Nufoarte greu. Trebuie doar putina bunavointa si responsabilitatedin partea doctorului ginecolog. Fiecarei paciente trebuie sa i seidentifice de la prima vizita grupa sanguina ABO si Rh, si sa i se facaun screening pentru anticorpi daca se observa o incompatibilitate cupartenerul sau daca exista suspiciunea unei alloimunizari accidentalein antecedente. Pacientele gasite cu Rh negativ si cu rezultatelescreeningului negative sunt candidate pentru terapia profilacticacu imunoglobuline anti-D ( indreptate impotriva anticorpilor maternianit-Rh). Viata acestor anticorpi este de cca 12 saptamani, astfel incatin aceasta perioada orice transfuzie accidentala in sarcina curentanu se va finaliza cu alloimunizare intrucat anticorpii materni vor fidistrusi de catre imunoglobulina administrata. Este redundant a amintica profilaxia este inutila in cazul in care tatal sigur al copiluluieste si el Rh negativ. Imunoglobulina anti-D se administreaza standardodata in saptamana 28 de amenoree si apoi 72 ore postpartum (aceastaultima doza se face doar daca copilul este Rh pozitiv).

Alte situatii in care profilaxia cu Ig anti-D este indicata (dar dinpacate nu se face) sunt urmatoarele: sangerare in trimestrul I sauII, avort spontan sau la cerere (curetaj), inainte de o procedura deechografie interventionala (de ex. amniocenteza), cazuri documentateechografic de hematom decidual, in cazurile de moarte fetala. Intrucatantigenele Rh apar inca din a 30-a zi de la conceptie, este bine aadministra profilactic si mamelor Rh negative care au sarcina ectopica.

Aprecierea gradului de transfuzie de sange fetal in cel matern se faceprintr-un test special, numit Kleihauer-Betke, care deceleaza catehematii fetale sunt prezente in sangele matern. Rezultatul obtinuteste folosit in dozarea imunoglobulinei anti-D care este eficienta indoze de 10 mcg pentru fiecare mililitru de sange fetal apreciat a fi incirculatia materna prin testul sus-mentionat.

Strategia in cazul unei alloimunizari Rh. In cazul acesta trebuiescindeplinite doua deziderate: unul este aprecierea gradului anemiei fetaleiar cel de-al doilea este corectarea acesteia pana se atinge maturitateaplamanului fetal astfel incat nasterea sa fie posibila fara riscuri.

Confirmarea alloimunizarii se face prin decelarea prezentei de anticorpianti-Rh in sangele matern (se face un test special numit "Coombsindirect", titrurile de 1/8 sau chiar 1/16, in functie de laborator,insemnand ca mama este alloimunizata).

Pasul urmator este a determina daca fatul este supus riscului, cacidaca el este Rh negativ, este in afara oricarui pericol. In caz depaternitate sigura, daca tatal este homozigot pentru D, copilul va fisigur Rh pozitiv. In caz de paternitate incerta sau daca tatal esteheterozigot D, se face prelevare de celule fetale (amniocenteza sau CVS)si printr-o procedura genetica speciala denumita PCR (polymerase chainreaction) se poate determina daca fatul este sau nu Rh negativ. Dinpacate procedurile invazive mentionate se insotesc de un mic risc deavort si necesita interventionisti cu experienta, astfel incat se asteaptadezvoltarea unor tehnici de decelare a celulelor fetale in sangele matern(fara distrugerea acestora).

Determinarea gradului de afectare fetala se face in functie de titrulanticorpilor, care se determina si lunar daca este cazul. Daca titrurileating 1/16 sau mai mari, este indicata o procedura de diagnosticinvaziva, in speta amniocenteza. Am amintit mai sus ca bilirubina fetalaeste eliminata de fat in lichidul amniotic, astfel incat concentratiabilirubinei in acest lichid este folosita a determina gradul de afectarefetala (trebuie tinut cont totusi si de varsta sarcinii).

Daca titrurile anticorpilor sunt mici, este suficienta monitorizareafetala prin echografie, care poate sa arate afectarea fetala prindescoperirea edemului, a ascitei, a maririi de volum a abdomenului fetal,a ficatului si splinei fetale, etc.

Recent s-a pus la punct o metoda neinvaziva de determinare a afectariifetale care sa inlocuiasca amniocenteza, si care are la baza determinareaechografica Doppler a fluxului sanguin fetal (se foloseste arteracerebrala medie).

Toate aceste metode de determinare a gradului anemiei fetale suntindirecte. Singura metoda directa este punctia cordonului ombilicalsub control echografic si obtinerea de sange fetal care este studiatulterior.

Strategii terapeutice: In viata intrauterina exista in cazurile cuafectare serioasa doar doua optiuni: declansarea nasterii prematur, dacafatul are peste 32-34 de saptamani si terapie intensiva postpartum, sau,a doua optiune, trasnfuzie intrauterina, daca varsta gestationala estesub 32-34 saptamani. Este inutil a mentiona ca aceasta ultima proceduratrebuie facuta doar in unitati spitalicesti cu experienta in domeniu.

Postpartum, fatul afectat este preluat de catre serviciul de neonatologie,si tratat intr-un serviciu de terapie intensiva.

O vorba in final: Iata ce diferenta uriasa este intre atitudineaprofilactica (una sau doua simple injectii) si ce resurse de diagnosticsi de terapie fantastice sunt necesare in tratarea propriu-zisa aacestei afectiuni. Descoperirea Rh-ului, a imunoglobulinei anti-D,descrierea curbelor Lilley (bilirubina din lichidul amniotic) precumsi dezvoltarea tehnicilor de ecografie interventionala care au facutposibila transfuzia intrauterina a fatului, toate aceste minunate dovezide pricepere medicala au facut ca urmarile incompatibilitatii de Rh safie din ce in ce mai putin dramatice.

Inca o data: a preveni este mai simplu decat a trata. Daca aveti Rhnegativ si partenerul dumneavoastra are Rh pozitiv, daca ramanetiinsarcinata, sa nu va multumiti niciodata cu vorbe, venite din parteadoctorului, de genul: "Nu cred ca vor fi probleme", sau "Sunt sigur cao sa fie bine". Aveti dreptul sa fiti informata de ceea ce urmeaza a fifacut si, de ce nu?, chiar si dreptul de a schimba doctorul daca acestanu va inspira incredere.

 

Comentariile 201-250 din 294

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • CARMEN pe 5 Dec 2008, 15:00
    rh negativ

    Buna ziua, am o fetita de 4ani si 8 luni, sanatoasa, dupa nastere am facut vaccinul si va rog sa-mi spuneti ce teste si analize ar trebui sa fac(em) inainte de a porni la drum ( al doilea copil)si citi si cum trebuie sa fie anticorpii normali . Mentionez ca eu am rh negativ si sotul pozitiv. Va multumesc!

    0
    0

  • Simona Moisescu pe 4 Dec 2008, 18:52
    nu cred!

    Domnu' Doctor, mergeţi şi dv. după principiul cârnaţi de porc din maţe de câine? Haida'de! Să le zic tuturor cum factorul "maccacus rhesus" e de fapt "mă cacus in RHesus" pentru pacientele dv.?

    0
    0

  • Cristina pe 3 Dec 2008, 16:42
    RH negativ grupa O1

    Am citit aproape tot despre RH negativ, poate putin cam tirziu. Am 37 ani Rh negativ grupa O1,actualul sot AB pozitiv. Am nascut natural o fetita acum 14 ani Rh pozitiv cu fostul sot rh pozitiv. Fetita e sanatoasa. Am avut un avort inainte de nastere si unul dupa. Nu am facut nici o injectie. In tmpul sarcinii mi s-a facut lunar testul pt anticorpi care au iest absenti. Acum as dori un al doilea copil (doctorul spune ca nu sunt probleme din acest punct de vedere) Eu cred ca da. Ce teste si analize ar trebui sa fac(em) inainte de a porni la drum si citi trebuie sa fie anticorpii normali ( am citit despre 1:16 ??nu prea stiu despre ce se vorbeste)inainte de a ramine insarcinata. Daca puteti sa-mi explicati despre incompatibilitate (eu O1 neg si el AB pozitiv). Dati-mi va rog un sfat. As dori un copilas sanatos. Multumesc mult.

    0
    0

  • raul pe 2 Dec 2008, 09:45
    compatibilitate Rh

    Am Rh negativ. Daca viitoarea mea sotie are Rh pozitiv, vor fi probleme identice, cu sarcina, de compatibilitate cu cele mentionate mai sus?

    0
    0

  • madalina pe 28 Nov 2008, 09:46
    am rh negativ

    am 2 copii si sint insarcinadta din nou in 17 saptamini am facut eco si la eco mi sa spus ca la craniul copilului se vede o diferenta nu stiu prea bine ce inseamnna vreau sa stiu si eu mai bine despre ce este vb imi doresc acest copil vreau sa ma sfatuiti unde pot merge la ce spital din bucuresti sa merg anticorpi nu iam facut acum mia dat sa fac anticorpi vreau sa fac un eco mai performant sami spuna concret ce trebui sa fac astept rps urgent va rog

    1
    0

  • maria pe 26 Nov 2008, 17:03
    sarcina

    am 27 ani am un copil de 7 ani si am rh negativ grupa A2 si imi doresc foarte mult si pe al doilea copil nu am facut vaccinul dupa nastere am si 2 chiuretaje dupa nastere ce sanse mai am la a doua sarcina va rog sa-mi raspundeti cat se poate de repede VA MULTUMESC FRUMOS

    0
    0

  • vicleanu luciana pe 26 Nov 2008, 02:01
    rh negativ

    Am 29 de ani, RH negativ, grupa A2, iar sotul RH pozitiv.Avem o fetita sanatoasa de 3 ani si jumatate si as dori sa mai fac un bebe.Nu am facut acel vaccin imediat dupa nastere pt. ca nici nu stiam de el si nici nu mi s-a spus de catre dna doctor.ce sanse sunt de a naste un copil sanatos? Mentionez ca la prima sarcina am descoperit ca am si toxoplasmoza, dar nu luata in timpul sarcinii, de aceea fetita mea nu are probleme.Multumesc

    0
    0

  • monika pe 25 Nov 2008, 19:58
    rh negativ

    va rog din suflet sa imi da-ti si mie un raspuns sunt insarcinata in luna a 5 a si am rh negativ doctorul ginecolog si doctora de familie mia dat trimitere sa fac anticorpii si imi este frica sa nu fie si mai rau credeti ca esxista probleme daca nu ma duc sunt disperata ajutati-ma cu un rasp va rog eu am rh negtiv si grupa o1 el nu stiu ce grupa are si nici rh

    0
    0

  • valentin pe 21 Nov 2008, 23:13
    Informatii daca se poate******

    As vrea sa stiu daca imunoglobulina umana specifica anti d face parte din Programul national de imunizari! deorece sotia a nascut;iar la nartere mi-a dat o reteta cu acest vaccin care nu l-am gasit decat in Cluj ,tin sa mentionez ca eu sunt din Satu Mare iar la spitalul judetean nu au avut pe stoc ca sa ii asigure la sotia mea acest vaccin.Ea si-a facut in fiecare luna in timpul sarcinii controlul anti rh si au fost absenti .(Am platit pe vaccin foarte mult si as vrea sa stiu daca mi-as putea recupera bani binenteles daca face parte din programul natio nal).

    0
    0

  • corina pe 21 Nov 2008, 10:36
    rh negativ

    Buna ziua. am 28 de ani, am grupa AB IV cu rh negativ, sotul meu are grupa A II cu rh pozitiv, avem 2 copii , o fetita de 6 ani si un baietel de 4 ani perfect sanatosi, dupa ce am nascut baietelul am primit vaccinul despre care se vorbeste. intrebarea mea este vor fi probleme daca vrem sa mai facem un copil? mentionez ca nu am nici o intrerupere de sarcina sau pierderi . si inca o intrebare daca in timpul sarcinii si la nastere copii nu au avut probleme din cauza rh meu se poate intampla ca acum dupa 6 respectiv 4 ani sa se imbolnaveasca de vreo boala care ar putea sa fie din cauza rh?

    0
    0

  • olivia pe 20 Nov 2008, 20:02
    sarcina pierduta-fara chiuretaj

    Buna ziua. Am 27 de ani, grupa 0-RH pozitiv, iar sotul are grupa0-RH negativ. Tocmai pierd o sarcina de 5-6 saptamani - despre care medicul ginecolog crede ca se va elimina natural (iar eu sper asta din toata inima pt ca mor de frica unui chiuretaj). Iau ca tratament Azitrox si Maleat de ergometrina pt a nu ma infecta (daca am inteles bine). Acest avort spontan poate avea legatura cu tipul RH-ului nostru (al meu si al sotului)?Va multumesc pt raspuns si va sunt recunoscatoare pt orice sfat.

    0
    0

  • alina pe 11 Nov 2008, 18:57
    sarcina pirduta - rh neg

    Buna ziua.am 27 de ani si saptamana trecuta am pierdut o sarcina la 10 saptamani.Am avut sarcina toxica si starea de rau mi-a trecut brusc.M-am dus la eco si mi-a spus ca nu-i mai bate inima.Dupa chiuretaj,am facut vaccinul anti-D.Am gr 01 neg si sotul 01 poz..Vreau sa stiu ce analize trebuie sa fac acum,dupa cat timp pot ramane insarcinata si ce riscuri sunt in a 2-a sarcina. Multumesc frumos!

    0
    0

  • cris pe 8 Nov 2008, 22:16
    rh negativ

    buna am 27 de ani si un baiat de 4 ani in timpul sarcinii am aflat ca am rh neg gr a2 totul a fost ok pe parcursul sarcinii nu am facut vaccinul dupa nastere mne am mai dori un copil nu am nici un chiuretaj dar am fost diagnosticata in urma cu 2 luni cu o boala fff grea;lupus eritematos discoid ;ar putea sa mi zica cineva care ar fi problema daca as mai face un copil

    0
    0

  • georgescu pe 5 Nov 2008, 20:20
    RH negativ

    Am 37 ani. Acum 12 ani am nascut o fetita perfect sanatoasa.Pe timpul sarcinii luna de luna am fost trimisa sa-mi fac analiza Rh de unde am primit si raspunsul RH negativ. Fetita a fost nascuta la 9 luni . La nastere nu mi-au facut nici un vaccin. Doresc sa stiu RH acum mai este vreo problema pt mine?

    0
    0

  • valentina pe 27 Oct 2008, 01:02
    pot sa mai fac copii dac am avut o intrerupere de sarcina acum 3 ani am gr.3 negativ

    oare pot sa mai fac copii dac am avut o intrerupere de sarcina acu 3 ani ? NU mi-a zis nici un doctor ca nu pot sa nu-mi fac avort ca am grupa a 3 neg .sunt disperata nustiu ce sa mai cred ,care zic ca pot care zic ca nu ? ajutatima varog sa inteleg .....

    0
    0

  • dana dima pe 25 Oct 2008, 17:18
    rh negativ

    buna ziua am 39 de ani am rh negativ 01 iar sotul pozitiv a2 am un baiat de 11 si sunt insarcinata din nou.Am avut o sarcina extrauterina acum 4 ani si nu am stiut de imunoglobulina d.Medicul meu ginecolog mi-a spus ca acum degeaba o mai fac . Va rog lamuriti-ma pt. ca trebuie sa-mi fac amniocenteza din cauza varstei si nu as vrea sa declansez formarea de anticorpi. Va multumesc

    0
    0

  • daciancalin pe 10 Oct 2008, 23:13
    01 RH Negativ cu A2 RH Pozitiv

    Buna ziua... Suntem casatoriti de vreo 5 ani si pana acum sotia mea a avut 2 avorturi la comanda fiecare la 8 saptamani.Tocmai ne-am hotarat nu demult sa facem un bebe si acum vreo 2 luni a facut un echograf la o policlenica cu plata. Acolo au zis ca are chist si piatra la rinichi(la amndoi). I s-au prescris medicamente pe care l-ea si luat. Acum o luna ne-am dus din nou la un alt medic de data asta specialist si SURPRIZA a fosta o sarcina de 7/8 sapt. pe langa asta au zis ca imposibil sa fi avut piatra la rinichi sau chist. Ne-am bucurat iar acum dupa inca o luna intr-o dimineata a inceput sa sangereze. A fost dusa de urgenta la spital dar sangerarea s-a oprit dupa vreo jumate de ora. I-au facut analizele si are 9/10 saptamani sarcina cu grupa 01 RH Negativ. Am facut si eu imediat analize si eu am A2 RH Pozitiv. Acum suntem intr-o panica de nedescris. Ne dorim mult sa avem un bebe dar nu stim aproape nimic despre compatibilitatea grupelor si RH. Din informatiile mele vom avea probleme cu fatul pe timpul sarcinii sau mai tarziu. Doctorii nu prea ne spun multe probabil asteapta si ei.......Va rog mult un sfat sau ce ar trebui sa facem sau daca se potrivesc grupa de sange 01 RH Negativ cu A2 RH Pozitiv...

    0
    0

  • andreea pe 10 Oct 2008, 12:29
    rh negativ

    buna ziua mi-as dori sa imi raspundeti si mie la o intrebare va rog frumos. am nascut 3 fete, am rh negativ, grupa 01 iar la ultima nastere eu ma-m imbolnavit cauzele pot fi ca am dat nastere la ultimul cpoil avand rh negativ si sotul tot negativ?

    0
    1

  • Anca pe 9 Oct 2008, 15:09
    RH(-)

    Buna ziua, mi-as dori sa-mi raspundeti si mie la o intrebare. Sunt insarcinata in 13 saptamani, am RH negativ si am o fetita de 3 ani. Dupa prima sarcina nu am primit nici o injectie, acum o saptamana mi-am facut titrare de anticorpi si mi-a iesit anticorpi prezenti 1/2. Ce inseamna acest lucru?

    0
    0

  • adi pe 9 Oct 2008, 12:16
    pr. roxana din 7 aug.

    Nu te ingrijora. Cateodata e mai greu sa ramai insarcinata. Dar n-are nicio legatura cu Rh-ul. Daca vrei insa un nou copil, e bine sa-ti faci analizele pt. a vedea daca nivelul anticorpilor e OK.

    0
    0

  • adi pe 9 Oct 2008, 12:12
    pr. roxana si madalina

    Nu va ingrijorati. Sotia mea are RH negativ, eu pozitiv. Avem o fetita de 3 ani, care e f. sanatoasa si bine dezvoltata. Are Rh pozitiv (norocul ei cand o fi mare!). Sotia mea a facut injectia cu imunoglobulina anti-D imediat dupa nastere si a fost OK. E drept ca nu a facut niciodata niciun avort. Mai putem avea copii, dar tb. sa fim atenti ca sotia sa faca din nou injectia la sapt. 28 din sarcina. Sper insa ca viitorul copil sa aiba RH negativ si sa fie baiat, ca sa n-avem niciun fel de probleme.

    0
    0

  • iulia melinteanu pe 2 Oct 2008, 16:29
    incompatibilitate Rh

    buna ziua! intrucat mia placut foarte mult comentariul d-voastra cu privire la factorul rh si l-am considerat cel mai detaliat si la subiect din cate am auzit, as dori sa aveti bunavointa de a ma lamuri si pe mine. sunt Rh negativ, am trei intreruperi de sarcini indeva in jur de 2 luni de fiecare data, sracini cu parteneri diferiti la care nu stiu ce Rh aveau, doresc sa fac un copil, intrebarea mea este: ce ar trebui sa fac daca partenerul actualului copil pe care mil doresc este Rh negativ si ce ar trebui sa fac daca actualul partener ar fi Rh pozitiv? cu ce riscuri vin din urma si ce riscuri am de intampinat. poate intrebarea vi se pare un pic ciudata, insa as prefera sa nu detaliez prea mult, dar as dori mult sa ma elucidati in fiecare din cele doua cazuri expuse de mine.Va multumesc ,mult pt intelegere si astept raspunsul d-voastra.

    0
    0

  • madalina pe 26 Sep 2008, 15:47
    rh

    debea acuma am venit de la doctor si am aflat ca rh negativ.am 18 ani si mie frica nu pot sa am copiii atunci cand ma voi marita,mie frica va rog ajutati ma cu un sfat

    0
    0

  • roxana pe 12 Sep 2008, 22:02
    rh negativ..

    buna seara ,acum vreo 5 ani mi am facut rh ul,si am aflat ca e negativ,grupa b3.de atunci ma tot gandesc la faptul k nu pot avea si eu un copil normal.toti imi spun k nu e nici o problema chiar si medicul de familie...sincer nu as risca..vreau sa am un copil normal!! am nevoie de un sfat,o incurajare ...multumesc.

    0
    0

  • gabriela30 pe 5 Sep 2008, 20:34
    rh negativ

    Buna,am 30 ani si tocmai am pierdut o sarcina in saptamana a 12.Mentionez ca am rh negativ, si dupa avort am facut vaccinul.Sotul meu are rh pozitiv, si acum imi este foarte frica sa raman iar insarcinata, pentru ca ma gandesc la bebe, sa nu se nasca bolnav. Va rog sa-mi spuneti care ar fi riscurile pt o mama rh negativ, sa nasca un bebe cu probleme.va multumesc mult

    0
    0

  • mirela pe 27 Aug 2008, 19:03
    rh negativ

    buna ziu. Imi doresc sa vorbesc cu cineva despre aceasta problema, cred ca o pot numi asa. Greselile tineretii si inconstienta se platesc mai tarziu asa se spune, am facut 2 avorturi nu eram casatorita, aveam alte planuri si acum sunt casatorita imi doresc un copil dar vaccin nu am facut dupa avort si mii foarte frica sa raman insarcinata in situatia data. sotul ma trimite la doctor si asta trebuie sa fac, numai ca nu stiu la ce doctor sa merg mentionez ca sotul are rh pozitiv. Sper sa imi raspunda cineva.

    0
    0

  • barsanu mihaela pe 21 Aug 2008, 19:39
    rh.negativ

    dozarea de anticorpi costa?cat?

    0
    0

  • Dobre Raluca pe 13 Aug 2008, 21:07
    Rh negativ

    Am 26 de ani si in martie am facut o intrerupere in saptamana a 8 a de sarcina ,atunci nu stiam ca am Rh negativ si nu am facut vaccinul,as vrea ca anul viitor sa raman insarcinata,va rog sa-mi spuneti ce am de facut ;mentionez ca sotul meu nu stie ce rh are.

    0
    0

  • nicoleta pe 10 Aug 2008, 18:46
    rh negativ

    Am 30 de ani ,grupa sanguina A2RHnegativ ,iar sotul A2 RHpozitiv.Avem doi baietei sanatosi,primul are RHpozitiv,iar al doilea RH negativ.Dupa prima nastere mi-am facut vaccinul pe care l-am cumparat de la Institutul Cantacuzino,pentru ca stiam ca s-ar putea sa nu il gasesc in spital in momentul nasterii.Dupa al doilea copil doctorul mi-a spus ca nu mai e nevoie de vaccin ,pentru ca baietelul are RHnegativ.A precizat ca daca RH copilului era pozitiv , erau obligati sa imi faca acest vaccin gratuit, din spital ,daca il aveau .La al doilea baietel am facut o ecografie morfologica la Spitalul Municipal pentru a vedea daca organele fatului s-au dezvoltat corespunzator (aveam 20 de saptamani).Nu am facut nici un avort ,dar am inteles de la doctori ca si acest lucru conteaza la mamele cu RHnegativ.Ar trebui ca RH sa se afle cand iti faci grupa sanguina pentru a sti ce ai de facut in viitor.

    0
    0

  • Roxana pe 7 Aug 2008, 23:30
    Rh NEGATIV

    Am 22 de ani,iar grupa sanguina e 01Rh negativ,iar sotul 01 Rh pozitiv,avemun baietel de 13 luni si ne dorim inca unul!Nu am facut nici un avort.Iar acum nu stim de ce nu raman gravida,ar trebui sa urmez un tratament,saimi fac niste analize?

    0
    0

  • Geny pe 7 Aug 2008, 08:19
    rh negativ

    Buna ziua mi-am facut analizele si am rh negativ si sotul meu pozitiv si am un avort facut acum 5 ani in luna foarte mica , iar acum sunt insarcinata in 15 saptamani si mi-am facut analiza la anticorpi pana acum si au estit absenti . Va rog sa imi spuneti daca nu imi apar anticorpi pe parcursul sarcinii sarcina nu este in pericol , daca apar ce trebuie sa fac si vreau sa mai stiu daca nasterea este bine si copiluln s-a nascut bine exista posibilitatea ca dupa nastere sa moara din cauza rh negativ . Va rog sa imi raspundeti cat mai repede.

    0
    0

  • sanda pe 6 Aug 2008, 11:15
    pentrualexandru maria loredana

    draga alexandru maria loredana, iti multumesc din suflet pentru raspunsul tau prompt si imi pare rau ca raspund atat de tarziu, insa, nu stiu din ce motiv, nu puteam vedea mesajele scrise pe aceasta pagina. sincera sa fiu, am crezut ca pagina a fost inchisa. am citit mesajul tau si am vazut ca spuneai ca incepand cu a doua saptamana de sarcina ai facut un tratament. poti , te rog sa-mi spui mai pe larg in ce anume consta acest tratament?? si ce alte analize sunt necesare inainte de incerca sa raman din dou insarcinata? este cumva necesar sa fac vreun tratament sau sa iau acid folic (asa cum e moda acum) inainte de o noua sarcina? eu inca nu am ajuns la dr. meu ginecolog din iasi, dar pana ajung la el, vreau si parerea unor persoane care sunt in aceeasi situatie ca a mea. iti multmesc din suflet si iti doresc sa ai parte in viata numai de dragoste si bucurii!

    0
    0

  • MURESAN FLORICA DANIELA pe 1 Aug 2008, 10:59
    riscurile Rh-ului pozitiv

    as dori sa-mi spuneti daca pot sa mai am inca un copil,problema e ca ,eu am A2pozitiv,iar sotul01negativ.DORESC SA-MI SPUNETI CARE SUNT RISCURILE,ce se poate intampla si ce ar trebui sa facem prima data ,inainte sa-l concepem.VA MULTUMESC

    3
    0

  • Anca Dobrin pe 22 Iul 2008, 13:58
    Buna Ziua!

    Mi-am facut analizele si am grupa de sange BIII si RH pozitiv! Dna Dr. mi-a zis k este foarte bine acest lucru! Insa nu stiu deocamdata RH -ul sotului... in cazul in care este negativ, este bine? Dar daca este pozitiv se poate intampla ceva? Va multumesc din suflet si astept raspunsul dvs!

    0
    0

  • georgescu pe 18 Iul 2008, 18:34
    buna ziua

    Nevasta mea are un frate care prezinta sindromul dawn.este posibil ca eu impreuna cu ea sa dam nastere unui astfel de copil? este o boala pe care o poate mosteni din familie? mama ei avea rh negativ ear taicasu pozitiv,iar din cauza asta a esit copilul asa?( ea este prima nascuta iar la un an l-a nascut pe fratele ei cu sindromul dawn)

    0
    0

  • gaby c. pe 17 Iul 2008, 21:18
    rh negativ

    buna.va rog din suflet ajutati-ma.am 28 de ani si01neg,sotul are B3+.Am in antecedente 3chiuretaje la cerere si 2 sarcini pierdute la 8,respectiv 6 luni(anosarca fetoplacentara),nu am stiut ca am rh - decat la adoua sarcina pierduta.si nici de vaccin nu mi-a spus nimeni.acum sunt iar insarcinata in 5luni iar dr. ginec. mi-a spus sa fac titrari din doua in doua sapt. si ca o sa-l scoatem la 7luni.la ultima dozare am avut>1/4000.dar nu mia facut nimic pana acum.Ce ma sfatuiti si ce mai pot face?Copilul la echograf normal nu prezenta probleme.Va implor ajutatima ne dorim foarte mult copilul si nu stiu daca pot trece peste un esec.multumesc anticipat.si daca se poate as dori niste date de contact ale dl dr tutunaru

    0
    0

  • Ana B. pe 17 Iul 2008, 14:15
    rh neg.

    buna ziua. nu stiu daca imi va raspunde cineva dar am sa-l trimit. am acest rh negativ. acum 4 ani am facut o intrerupere de sarcina si acum imi doresc sa am un copil. trebuie sa fac acel vaccin inainte de a ramane insarcinata? am citit articolul dar m-am pierdut in termeni. multumesc

    0
    0

  • simona rosca pe 14 Iul 2008, 15:21
    am 38 de ani si 2 copii sanatosi, am RH negativ iar sotul pozitiv

    intrebarea mea pentru dumneavoastra este: la varsta pe care o am pot sa mai fac un copil, am 1 avort spontan la 2 luni si doua chiuretaje. multumesc

    0
    0

  • teodora g. pe 12 Iul 2008, 22:06
    rh negativ

    buna.am 26 ani si anul trecut am pierdut o sarcina la 14saptamani.am rhnegativ si sotul pozitiv,ne dorim un copil si de 6 luni mergem de la un medic la altul.ce ma sfatuiti?

    0
    0

  • LUMI pe 10 Iul 2008, 00:17
    RH NEGATIV

    AM 37 ANI,GRUPA B3,RH NEGATIV,SOTUL GRUPA AB4,RH POZITIV.AVEM UN COPIL DE 7 ANI PERFECT SANATOS SI NE MAI DORIM INCA UN COPIL.CE TRATAMENT PUTEM FACE?DUPA PRIMA NASTERE(CEZARIANA) NU AM FACUT VACCIN MULTUMESC DIN SUFLET

    0
    0

  • constantina pe 9 Iul 2008, 23:00
    sarcina

    am grupa sanguina AB Rh negativ , 35 de ani acum 3 ani am facut ıntrerupere de sarcina iar acum ımi doresc un copil.trebuie sa fac un anumit tratament sau vaccin?va multumesc.buna seara

    0
    0

  • lumy pe 30 Iun 2008, 21:23
    rh neg

    va rog din suflel sa mi raspundeti si mie l intreb oare e posibil sa am 2 copii sanatosi dak nu am avut nici un avort.mentionez k am A2neg sotul 01poz.si ce riscuri sau ce probleme pot aparea.apropo ce analize treb sa facem si eu si sotul meu inainte de a concepe un copil?astept raspunsul vostru cat mai repede va rog mult de tot.

    0
    0

  • anamaria pe 29 Iun 2008, 12:53
    rh negativ

    am grupa A RH negativ,iar sotul meu are GR B3,RH pozitiv.acum un an,am facut un avort stiind ca am rh negativ,mi-am administrat si vaccinul anti-D.acum iau anticonceptionale,pentru a preveni o sarcina nedorita.Insa ne dorim ca pe viitor sa avem macar un copil sanatos.intrebarea mea este:la momentul cand voi ramane insarcinata,ce analize trebuiesc facute,pentru a stii exact daca totul este in regula si ca copilul pe care il voi avea nu va fi afectat de rh neg.va multumesc si astept raspunsul dumneavostra.

    0
    0

  • lumy pe 27 Iun 2008, 18:40
    rh

    Buna.si eu amA2 rh negativ si sotul 01 poz.. nu am facut nici un avort dar imi doresc f mult sa am 2 copii sanatosi.credeti k e posibil asa ceva fara sa fie probleme?am inteles k oricum dupa prima nastere se face un vaccin.de cand am aflat k am rh neg am intrebat in stanga si in dreapta ,si toti mi-au sp sa stau linistita.dar tot ma framanta aceasta problema.va rog din suflet sa.mi raspundeti la aceste intrebari

    0
    0

  • elena corina pe 19 Iun 2008, 18:34
    rh negativ

    buna ziua ma numesc corina.acum 5 ani am facut avort fara sa stiu k am rh negativ.dupa 2 ani am ramas insarcinata,nu am avut nevoie de anticorpi,iar la nasterea fetitei din nou nu mi sa facut vaccin.fetita a murit iar acum dupa un an jumatate ne dorim un copil dar nu gasim un medic care sa ma ajute.sotul are 01 pozitiv iar eu a2 negativ.va rog ajutati-ma

    0
    0

  • Maria pe 17 Iun 2008, 16:38
    RH negativ

    Buna, Ma numesc Maria am 27 ani, sunt insarcinata in 8 saptamani. Am RH negativ si grupa de sange B3, iar sotul meu RH pozitiv si grupa O1. Sunt disperata, am facut un avort acum 3 ani aprox. si nu mi sa facut nici o injectie. Ne dorim foarte mult copilul asta, ce sanse sunt sa fie sanatos. Ce nu inteleg si nu am vazut specificat in nici un mesaj e daca avortul acela e considerat prima sarcina care ar fi fost OK, iar asta a doua sarcina care va fi cu probleme. Va multumesc si astept un raspuns de la cineva care a fost in situatia mea sau de la un specialist.

    0
    0

  • Alexandru Maria Loredana pe 13 Iun 2008, 23:22
    Pentru Andrei Liliana

    Buna ziua , nu trebuie sa va faceti nici o grija daca aveti amandoi Rh negativ , copii vostri nu o sa aiba nici o problema si puteti face cati copii doriti, problemele apar numai daca mama are Rh negativ si tata pozitiv, daca vreti sa stiti mai multe consultati un dr.ginecolog.

    0
    0

  • ALEXANDRU MARIA LOREDANA pe 13 Iun 2008, 23:15
    Pentru ILDY

    Imi cer scuze ca am raspuns atat de tarziu, deci vaccinul costa 5.215.000 lei vechi,cand am scris mesajul eram inca marcata de sarcina pierduta si nu am recitit ceea ce am scris ca sa-mi pot repara greseala , sunt si studenta si nu am putut pana astazi sa intru pe net din cauza examenelor imi cer incaodata scuze.

    0
    0

  • madalina pe 10 Iun 2008, 13:46
    incompatibilitatea grupelor de sange

    buna tuturor am 31 de ani.gupa 01pozitiv ,sotul A2pozitiv avem o fetita de 7ani perfect sanatoasa si o fetita de 1 an si 6 luni care dupa nastere a facut icter nuclear fetita avand grupa tatalui are handicap sever.Ni sa spus ca este incompatibilitatea de grupe de sange pana atunci nu mai auzisem,acum sunt insarcinata in 10 saptamani si am fost si miam facut anticorpii pentru incomp de grup si miau iesit1\16 sunt foarte dezamagita ca ne doream mult acest copil nu stiu ce sa fac sa mai confruntat cineva cu asa ceva?dr miau zis ca nu e problema dar mie imi este foarte fica mai ales dupa ce am patit cu fetita cea mica.

    0
    0

  • Pirvu Luminita pe 7 Iun 2008, 12:31
    rh negativ

    Draga Andrei Liliana,fa copilul linistita, nu te ingrijora.Succes in viata iti doresc.

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod