Riscurile Rh-ului negativ asupra sarcinii

As dori mai multe informatii despre riscurile unui Rh negativ asuprasarcinii. Mentionez ca sunt la a doua sarcina (3 luni) am avut un avortacum un an de zile. Care sunt procedurile medicale pentru a intampina osarcina cu probleme, sau pentru nasterea unui copil sanatos? Mediciide aici (Canada) m-au asigurat ca nu sunt probleme dar nu sunt preaincrezatoare in competenta lor. Multumesc anticipat, Andreea.

Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie, raspunde:

In general cand se vorbeste de Rh nu poti sa nu remarci izul de misterce emana in jurul acestui termen. Din pacate lipsa de preocupare pentruinformatie atat a populatiei cat si a autoritatilor medicale a dus lasituatii care mai de care mai particulare, unele hilare, altele de-adreptul dramatice. Anecdotal pot sa spun ca o femeie cand a fost intrebatace tip de Rh are, pozitiv sau negativ, a dat dovada gradului de informarea unei bune parti a populatiei si a raspuns nonsalant: "Nu stiu. Celbun". De aceea sper ca prin articolul ce urmeaza sa arunc un graunte delumina in acest capitol major si totodata frumos al patologiei sarcinii.

Ce este Rh-ul? Toata lumea stie, la ora actuala, ce sunt grupele sanguinesi care este rolul lor in procedurile de transfuzie. Cu siguranta orcinestie ca exista 4 grupe de sange: A, B, AB si O. Ce inseamna asta? Peoricare dintre hematiile unei persoane exista niste lanturi proteicecare proiemina in exterior, un fel de antene, similar celor TV pe care levedem zi cu zi pe terasele blocurilor. Antenele acestea poarta numele deantigene. Simplist vorbind, hematiile unei persoane pot avea pe suprafatalor numai antigene de tipul A (individul avand astfel grupa sanguina A),numai B (grupa B), dar le poate avea simultan si pe amandoua (grupa AB)sau poate fi lipsita de prezenta ambelor (grupa O).

Nu multa lume stie insa ca pe langa aceste antigene "canonice" maiexista alte peste 50 de tipuri de antigene eritrocitare, deci implicitpeste 50 de grupe sanguine, dintre care cea mai mare notorietate o detinantigenele Rh. Denumirea de Rh vine de la numele unei specii de maimute(maccacus rhesus) folosite in cadrul unor experimente tinute in anii 40care au dus la descoperirea acestui factor. Interesant este faptul caaceasta descoperire a fost facuta de acelasi Karl Landsteiner, care adescoperit si existenta grupelor ABO cu aproape 40 de ani inainte! Existamai multi membrii ai acestei familii de antigene Rh, dintre care cel mai"recalcitrant" este tipul D. Daca hematiile unei persoane prezinta pesuprafata lor antigene tip D (luam acest exemplu) atunci ea va avea Rhpozitiv, lucru valabil la 85% din populatia lumii. Restul de 15% nu auaceste antigene prezente, fiind Rh negative.

La ora actuala nomenclatura grupei sanguine a unei persoane trebuiesa contina obligatoriu tipul de antigen ABO si prezenta sau absentafacorului Rh, de exemplu "grupa AB - Rh negativ".

Nu trebuie sa fii neaparat un laureat al unui important premiuinternational pentru medicina pentru a sti ca transfuzia uneicantitati de sange de la o persoana la alta trebuie facuta numai inconditiile potrivirii grupei sanguine a persoanei transfuzate cu cea adonatorului. Potrivirea acestor grupe poarta numele de compatibilitate,iar, logic, nepotrivirea este denumita incompatibilitate. Deci pentruca o transfuzie intre doua persoane sa fie reusita trebuie ca macar celemai importante dintre zecile de antigene existente simultan pe suprafataunei hematii sa fie similare. Daca aceasta similaritate nu apare, seproduce hemoliza.

Ce este hemoliza? Sub presiunea factorilor evolutionari, organismeleau trebuit sa-si dezvolte sisteme eficiente de aparare care sa le ofereprotectie impotriva atacurilor agentilor patogeni din mediu. Acestea suntgrupate sub denumirea de sistem imunitar, care, la modul profan vorbind,reprezinta "armata" oricarui organism. "Soldatii" acestei armate suntcelule speciale (leucocite) care au anumite atributiuni in strategiade aparare a organismului respectiv (fiind si ele impartite in familii:limfocite, neutrofile, eozinofile, macrofage, etc.).

Ele au rolul de a patrula si de a identifica si ulterior distruge oriceintrus care nu prezinta o "parola" sau un "insemn" pe care acesti soldatisa il recunoasca a fi "self", adica propriu organismului respectiv. Pefiecare dintre celule din componenta oricarui organism se afla acelasitip de antigene (antene), care sunt recunoscute de catre limfociteca fiind self, deci inofensive. Daca antigenele de pe suprafata uneicelule nu corespund celor recunoscute de catre leucocitele gazdei,celula va fi distrusa (acest fenomen sta la baza rejectiei organelortransplantate). Acelasi fenomen are loc si in cazul unei transfuziicu hematii care au pe suprafata lor antigene incompatibile, astfelca sistemul imunitar al organismului gazda va distruge hematiiledonatorului. Acest proces specific poarta numele de hemoliza.

Ce este incompatibilitatea Rh? Stricto sensu, incompatibilitatea de Rhapare in cazul unei transfuzii sanguine de la o persoana Rh pozitivala una Rh negativa. In aceste circumstante anticorpii organismuluitransfuzat va distruge hematiile donorului, care au la suprafatalor antigene Rh. In practica sintagma aceasta este folosita pentru adescrie o situatie potential patologica in care o mama Rh negativaeste insarcinata, fatul avand Rh pozitiv. De ce incompatibilitateafeto-materna este potential si nu franc patologica? Pentru ca, anatomicvorbind, circulatia sanguina fetala este strict separata de circulatiamaterna, astfel incat in mod normal hematiile fetale nu se intalnescniciodata cu sangele matern. Dar in anumite circumstante patologice sauprovocate (dezlipire de placenta, curetaje uterine, sarcina extrauterina,avorturi spontane, placenta adanc inserata (acreta), proceduri invaziveprecum amniocenteza, biopsia de vili chorionici, etc.) aceasta separareeste alterata, astfel incat sangele fetal, purtator de antigene Rh, seamesteca cu sangele matern. Cele doua tipuri de sange fiind incompatibile,sistemul imunitar al mamei va reactiona, nerecunoscand hematiile Rhpozitive ale fatului fiind self, astfel ca va fabrica anticorpi anti-Rh,distrugand hematiile incriminate. Din fericire, la primul conflict,anticorpii formati sunt de tip IgM, care sunt molecule voluminoase ce nupot traversa placenta, astfel incat nu pot afecta fatul. Aceasta esteocazia in care organismul matern devine sensibilizat la antigenele Rh,cu o exceptie. Exceptia apare atunci cand mama are grup O iar sangelefetal poarta oricare dintre antigenele de grup ABO (deci A, B sau AB),astfel incat hematiile fetale sunt distruse de anticorpii materni anti-ABO(care sunt deja prezenti in circulatie) inainte ca organismul matern sa"ordone" fabricarea de anticorpi anti-Rh. Cand mama este compatibilaABO cu fatul, apare izoimunizarea Rh feto-maternala.

Ce se intampla in cazul unei izoimunizari Rh? In momentul cand o mamadeja alloimunizata Rh ramane din nou insarcinata apare pericolul cafenomenul de transfuzie accidentala dintre circulatia fetala si ceamaterna sa se repete. Daca acest lucru se intampla, hematiile fetalepatrunse in circulatia materna vor declansa un raspuns imun foarte rapid(numit anamnestic deoarece sistemul imunitar "tine minte" ca a mai fostvizitat de intrusii respectivi) caracterizat prin fabricarea de noianticorpi anti Rh care au rolul de a distruge orice hematie intalnitapurtatoare de antigene Rh. Din nefericire pentru fat anticorpii dingeneratia aceasta sunt de tip IgG, care au molecula mica si pot traversaplacenta. Nu este nevoie de foarte multa imaginatie pentru a intui ceurmeaza: anticorpii materni patrund in circulatia fetala si distrugorice hematie intalnita. Amploarea "macelului" eritrocitar fetal esteproportionala cu concentratia (numarul) de anticorpi fabricati de catremama. In functie de aceasta, afectarea hematiilor fetale poate variade la alterare minima pana la distrugere masiva. Deci, ca o concluzie,avem de a face cu o anemie hemolitica a fatului.

Ce face fatul in aceste circumstante? In momentul cand hematiile fetaleincep sa fie distruse de catre anticorpii materni, transportul de oxigenla nivelul organelor fetale este diminuat, astfel incat fatul intrain hipoxie. Pentru a suplini pierderile, copilul incepe sa produca maimulte hematii prin hiperplazia (cresterea in volum) maduvei osoase undeare loc sinteza eritrocitara, fenomen ce duce la deformarea oaselorrespective (stern, oasele craniului). Pe masura ce tot mai multehematii sunt distruse, resursele maduvei sunt depasite astfel incatfatul este obligat sa recruteze alte organe hematoformatoare care sasuplineasca eritropoieza ineficienta. Acestea sunt splina, ficatul sirinichiul, cresterea in volum a acestora conducand la cresterea in voluma abdomenului fetal. Cum ficatul este si locul sintezei proteice, si cumacesta este acum "preocupat" cu sinteza de hematii, neglijand oarecumfunctia lui proteino-formatoare, cantitatea de proteine din sange scadedramatic, astfel incat acestea nu mai pot indeplini una dintre functiilelor, aceea de retinere a apei in interiorul vaselor de sange, rezultandextravazarea plasmei cu aparitia edemelor si a ascitei fetale.

De asemenea fatul incearca sa scape cat mai eficient de hemoglobinain exces, rezultata din hemoliza, formand bilirubina. Aceasta esteexcretata in lichidul amniotic dar se depune si in tesuturile fetale,rezultand icterul.

Tabloul descris mai sus face referire la cazul unei afectari masivea eritrocitelor fetale. Daca afectarea este dramatica, se poateproduce moartea intrauterina a fatului, situatie denumita anasarcafeto-placentara. Daca fatul reuseste sa supravietuiasca pana la termenel devzolta dupa nastere icter, situatie denumita icterul hemolitic alnou-nascutului. El poate fi minor, capacitatea naturala de eliminare abilirubinei depuse in tesuturi fiind eficienta, sau grav, circumstantain care bilirubina se depune in nucleii striati situati in creierulcopilului, determinand aparitia icterului nuclear, boala cu afectareneurologica deosebit de severa.

Strategia in cazul unei incompatibilitati Rh. In medicina este mai usora preveni decat a trata. In consecinta in cazul unei incompatibilitatiRh este imperios a preveni aparitia alloimunizarii feto-maternale, deciimplicit a consecintelor acesteia. Cu se poate face acest lucru? Nufoarte greu. Trebuie doar putina bunavointa si responsabilitatedin partea doctorului ginecolog. Fiecarei paciente trebuie sa i seidentifice de la prima vizita grupa sanguina ABO si Rh, si sa i se facaun screening pentru anticorpi daca se observa o incompatibilitate cupartenerul sau daca exista suspiciunea unei alloimunizari accidentalein antecedente. Pacientele gasite cu Rh negativ si cu rezultatelescreeningului negative sunt candidate pentru terapia profilacticacu imunoglobuline anti-D ( indreptate impotriva anticorpilor maternianit-Rh). Viata acestor anticorpi este de cca 12 saptamani, astfel incatin aceasta perioada orice transfuzie accidentala in sarcina curentanu se va finaliza cu alloimunizare intrucat anticorpii materni vor fidistrusi de catre imunoglobulina administrata. Este redundant a amintica profilaxia este inutila in cazul in care tatal sigur al copiluluieste si el Rh negativ. Imunoglobulina anti-D se administreaza standardodata in saptamana 28 de amenoree si apoi 72 ore postpartum (aceastaultima doza se face doar daca copilul este Rh pozitiv).

Alte situatii in care profilaxia cu Ig anti-D este indicata (dar dinpacate nu se face) sunt urmatoarele: sangerare in trimestrul I sauII, avort spontan sau la cerere (curetaj), inainte de o procedura deechografie interventionala (de ex. amniocenteza), cazuri documentateechografic de hematom decidual, in cazurile de moarte fetala. Intrucatantigenele Rh apar inca din a 30-a zi de la conceptie, este bine aadministra profilactic si mamelor Rh negative care au sarcina ectopica.

Aprecierea gradului de transfuzie de sange fetal in cel matern se faceprintr-un test special, numit Kleihauer-Betke, care deceleaza catehematii fetale sunt prezente in sangele matern. Rezultatul obtinuteste folosit in dozarea imunoglobulinei anti-D care este eficienta indoze de 10 mcg pentru fiecare mililitru de sange fetal apreciat a fi incirculatia materna prin testul sus-mentionat.

Strategia in cazul unei alloimunizari Rh. In cazul acesta trebuiescindeplinite doua deziderate: unul este aprecierea gradului anemiei fetaleiar cel de-al doilea este corectarea acesteia pana se atinge maturitateaplamanului fetal astfel incat nasterea sa fie posibila fara riscuri.

Confirmarea alloimunizarii se face prin decelarea prezentei de anticorpianti-Rh in sangele matern (se face un test special numit "Coombsindirect", titrurile de 1/8 sau chiar 1/16, in functie de laborator,insemnand ca mama este alloimunizata).

Pasul urmator este a determina daca fatul este supus riscului, cacidaca el este Rh negativ, este in afara oricarui pericol. In caz depaternitate sigura, daca tatal este homozigot pentru D, copilul va fisigur Rh pozitiv. In caz de paternitate incerta sau daca tatal esteheterozigot D, se face prelevare de celule fetale (amniocenteza sau CVS)si printr-o procedura genetica speciala denumita PCR (polymerase chainreaction) se poate determina daca fatul este sau nu Rh negativ. Dinpacate procedurile invazive mentionate se insotesc de un mic risc deavort si necesita interventionisti cu experienta, astfel incat se asteaptadezvoltarea unor tehnici de decelare a celulelor fetale in sangele matern(fara distrugerea acestora).

Determinarea gradului de afectare fetala se face in functie de titrulanticorpilor, care se determina si lunar daca este cazul. Daca titrurileating 1/16 sau mai mari, este indicata o procedura de diagnosticinvaziva, in speta amniocenteza. Am amintit mai sus ca bilirubina fetalaeste eliminata de fat in lichidul amniotic, astfel incat concentratiabilirubinei in acest lichid este folosita a determina gradul de afectarefetala (trebuie tinut cont totusi si de varsta sarcinii).

Daca titrurile anticorpilor sunt mici, este suficienta monitorizareafetala prin echografie, care poate sa arate afectarea fetala prindescoperirea edemului, a ascitei, a maririi de volum a abdomenului fetal,a ficatului si splinei fetale, etc.

Recent s-a pus la punct o metoda neinvaziva de determinare a afectariifetale care sa inlocuiasca amniocenteza, si care are la baza determinareaechografica Doppler a fluxului sanguin fetal (se foloseste arteracerebrala medie).

Toate aceste metode de determinare a gradului anemiei fetale suntindirecte. Singura metoda directa este punctia cordonului ombilicalsub control echografic si obtinerea de sange fetal care este studiatulterior.

Strategii terapeutice: In viata intrauterina exista in cazurile cuafectare serioasa doar doua optiuni: declansarea nasterii prematur, dacafatul are peste 32-34 de saptamani si terapie intensiva postpartum, sau,a doua optiune, trasnfuzie intrauterina, daca varsta gestationala estesub 32-34 saptamani. Este inutil a mentiona ca aceasta ultima proceduratrebuie facuta doar in unitati spitalicesti cu experienta in domeniu.

Postpartum, fatul afectat este preluat de catre serviciul de neonatologie,si tratat intr-un serviciu de terapie intensiva.

O vorba in final: Iata ce diferenta uriasa este intre atitudineaprofilactica (una sau doua simple injectii) si ce resurse de diagnosticsi de terapie fantastice sunt necesare in tratarea propriu-zisa aacestei afectiuni. Descoperirea Rh-ului, a imunoglobulinei anti-D,descrierea curbelor Lilley (bilirubina din lichidul amniotic) precumsi dezvoltarea tehnicilor de ecografie interventionala care au facutposibila transfuzia intrauterina a fatului, toate aceste minunate dovezide pricepere medicala au facut ca urmarile incompatibilitatii de Rh safie din ce in ce mai putin dramatice.

Inca o data: a preveni este mai simplu decat a trata. Daca aveti Rhnegativ si partenerul dumneavoastra are Rh pozitiv, daca ramanetiinsarcinata, sa nu va multumiti niciodata cu vorbe, venite din parteadoctorului, de genul: "Nu cred ca vor fi probleme", sau "Sunt sigur cao sa fie bine". Aveti dreptul sa fiti informata de ceea ce urmeaza a fifacut si, de ce nu?, chiar si dreptul de a schimba doctorul daca acestanu va inspira incredere.

 

Comentariile 151-200 din 294

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • irina pe 8 Mai 2009, 09:38
    rh negativ

    Buna ziua!am 30 ani si rh neg.Am o fetita de 3 ani jum.si este perfect sanatoasa.Sotul meu are rh pozitiv si vrem sa mai facem un copil dar am auzit ca se poate naste cu probleme.Anul trecut am avut un avort spontan si mie frica sa mai raman ins.Nu am facut nici o injectie contra rh-ului neg.Va rog frumos sa-mi raspundeti ce ar trebui sa fac inainte de a mai face un copil si daca injectia contra rh-ului se face inainte de sarcina sau in timpul sarcinii.ASTEPT RASPUNSUL D-VOASTA.VA MULTUMESC

    1
    0

  • pohrib pe 6 Mai 2009, 11:23
    RH NEGATIV

    si eu am RH NEGATIV dar am un baiat de 12 ani si o fetita de 1 an frumoasa si sanatoasa chiar daca am RH NRGATIV inainte de sarcina am facut injectia de care se tot discuta si a meritat daca cineva doreste sa stie cum am procedat imi poate scrie pe mess la mariana.pohrib@yahoo.com am uitat sa scriu ca sunt din cluj si am 36 de ani si sotul are RH POZITIV.

    0
    0

  • dya pe 30 Apr 2009, 02:00
    rh negativ

    mai fetelor " dragelor" nu va mai panicati atita .... eu am rh negativ si 2 copii sanatosi diferenta dintre ei e de 6 ani si 6 luni timp,in care am mai facut o intrerupere si doamne multumim !!!! ca e totul foarte bine fetita are 2 ani acun si e super sanatoasa bineinteles ca am monotorizat sarcina luna de luna fetelor fruntea sus si curaj......

    0
    0

  • lilly pe 29 Apr 2009, 21:00
    RH NEGATIV

    VA ROG DIN DUFLET SA-MI RASPUNDETI , AM NEVOIE DE SFATUL DUMNEAVOASTRA. MULTUMESC

    0
    0

  • carmenalina05 pe 29 Apr 2009, 15:49
    RH NEGATIV

    Domnule doctor, Matusa mea este insarcinata in saptamana a 22-a. Din cauza lipsei de interes de care au dat dovada medicii se pare ca Rh-ul i-a fost determinat abia in cursul acestei saptamani (sapt 22),si,a iesit negativ. Sotul ei are RH pozitiv. Intrebarea este urmatoarea :este prea tarziu pentru a i se administra aceste vaccinuri astfel incat copilul sa nu fie afectat ? Mentionez ca in urma cu doi ani a avut si o sarcina extrauterina. Va multumesc.

    0
    0

  • lilly pe 29 Apr 2009, 02:07
    RH-NEGATIV

    am uitat sa specific mai sus ca am grupa sanguina B3 NEGATIV iar sotul A2 pozitiv. astept raspuns de la dumneavoastra. va multumesc

    0
    2

  • lilly pe 29 Apr 2009, 01:50
    RH-NEGATIV

    buna ziua. ma numesc lili ,am 27 ani. in 2001 am avut un chiuretaj sarcina fiind aproximativ saptamana 5,6. dupa 8 ani mai exact sfarsitul lunii martie am ramas insarcinata dorindu-mi foarte mult un bebelus. intre saptamana 4 spre a cince-a saptamana am pierdut sarcina nestiind motivul,duc o viata normala,nu fumez nu beau alcool nu pierd noptile aiurea mananc cat se poate de sanatos,fara grasimi,sare zahar in exces. aici la spital dupa pierderea sarcinii nu mi s-a recomandat vaccinul ANTI D spunandu-mi-se ca nu e nevoie ,embrionul pierdut acum fiind prea mic ,mi s-a zis ca daca avea peste 12 saptamani atunci as fi avut nevoie de vaccin. credeti ca pierderea acestei sarcini este cauzata de faptul ca eu fiind RH- NEGATIV dupa primul chiuretaj ar fi trebuit sa sa frac vaccinul ANTI D ,ce-mi recomandati acum dupa primul chiuretaj si a doua pierdere spontana de sarcina? va multumesc din suflet,va rog mult sa-mi raspundeti,sunt f ingrijorata si imi doresc enorm un bebelus.

    0
    0

  • elena pe 27 Apr 2009, 19:48
    rh negativ

    buna ziua.ma numesc elena.am rh negativ,grupa sanguina B si am in trecut 2 intreruperi de sarcina.prima e facuta in urma cu 5 ani(am 25 acum)in romania si nu am facut acel vaccin iar al doilea e facut in italia.....la acesta am facut vaccinul necesar.acum sunt insarcinata in 18 saptamani si as dori sa stiu ce se poate intampla cu bebe meu,daca sunt riscuri sa se nasca cu malformatii sau nu.daca da exista in romania metoda de a intrerupe sarcina la 5 luni pentru a nu aduce pe lume un copil cu probleme???

    0
    0

  • dicabn pe 15 Apr 2009, 04:45
    rh negativ

    Buna dimineata.Am rh negativ, sotul rh pozitiv, un baietel cu rh negativ, fara avorturi,fara vaccin dupa nastere.Ce risc ar prezenta o a doua sarcina?

    0
    0

  • monica pe 14 Apr 2009, 09:19
    rh negativ

    buna ziua . Am rh negativ sunt casatirita de 2 ani si vreau sa facem un copil, problema mea este ca am avut un avort in urma cu 5 ani . Mentionez ca nu am facut nici un vaccin , care sunt sansele sa fac un copil santatos si frumos.Multumesc

    0
    0

  • ILONNA pe 10 Apr 2009, 21:24
    viitoare mamici

    este atat de important sa ne stim rh-ul...,va scriu din afara,am rh-ul negativ,si am aflat la 7 saptamani de sarcina,prin surprindere,era 1 mea consulta de sarcina,m-am prezentat asa multumita si cu multe sperante caci ne doream mult acest copil,facandu-mi ecografia imi spune ca embrionul nu are pulsatii,deci era vorba de un avort,e disperanta situatia,trecerea de la o stare euforica la soc,a trebuit sa avortez,dupa care mi-au facut vaccinul,aici (Spania) e gratuit in spitale si am inceput sa ma informez destul despre acest rh.informati-va la maxim ca eu nu am facut-o si m-a costat scump.......mult noroc

    1
    0

  • ionut pe 8 Apr 2009, 15:25
    buna la toata lumea

    Buna! . Ma numesc Ionut . Sotia mea e ansarcinata an luna a 3 a a si am aflat de la analizele medicale ca are Rh negaliv. Mai are la activ 2 avorturi, si mie teama sa nu duca sarcina la bun sfarsit si sa se nasca sanatos. ce ma sfatuiti? va multumesc

    0
    0

  • beatrice pe 6 Apr 2009, 22:48
    rh negativ

    am rh-ul negativ.acum 1 an si ceva am aflat cand am ramas insarcinata si a trebuit sa-mi fac analizele.baiatul are acum 1 an si 2 luni si are tot rh negativ.ma gandeam ca peste cativa anisori sa-i fac si o surioara,dar ma tem deoarece nu as vrea sa fac un copil cu probleme(malformatii)ce ma sfatuiti?

    2
    0

  • alexandra pe 4 Apr 2009, 12:57
    !!!!!!!!!!!!!!

    imi pare ca trebuie sa scriu acest lucru, dar mie nu mi-a raspuns nimeni la intrebarile mele! nu va mai chinuiti sa scrieti pe acest site ca nimeni nu ne baga in seama!medicul de mai sus e prea ocupat!.............la 28 de saptamani mi s-a vaccinul pt rh negativ, acum am 33 de sapt si daca o sa nasc fetita cu rh pozitiv imi vor mai face inca o data vaccinul! mult noroc la toata lumea!

    0
    0

  • BUJOREANU LOREDANA pe 3 Apr 2009, 13:13
    RHnegativ

    Buna ziua ma numesc DANA,am 34 de ani ,am o fetita de 11 ani si am mai avut si un baietele care l-am pierdut in luna octombrie.In ianuarie ar fi trebuit sa faca 7 anisori,am RH nrgativ si imi doresc sa mai fac un copil,credeti ca am vreo sansa?

    1
    1

  • simona pe 28 Mar 2009, 21:53
    compatibilitate grup-rh

    am 26 de ani si vreau un copil sau mai multi;eu am grupa A+ si sotul 0-; credeti ca este vreo problema sau poat aparea probleme pe timpul sarcini?

    0
    0

  • MARIA pe 19 Mar 2009, 16:30
    RH NEGATIV

    AM 28 ANI AM O FETITA DE 8 ANI PERFECT SANATOASA SI AM AFLAT CA AM RH NEG DUPA NASTEREGRUPA 01 NU AM FC NICI UN FEL DE VACCIN CA NU AM STIUT INAINTE DE NASTERE AM AVUT 2 AVORTURI...IAR ACUM ABIA AM AFLAT CA SUNT INSARCINATA IN 3 SAPT NU STIU CE SA FAC ...MIE FRICA SA NU SE NASCA COPILUL CU MALFORMATII.....MA GANDESC DACA SA PASTREZ COPILUL SAU NU....VA ROG SA MI DA TI CATEVA SFATURI.....CE SA FAC MIE FOARTE FRICA....SOTUL ARE 01 RH POZITIV....MULTUMESC..

    0
    1

  • Iuli pe 19 Mar 2009, 13:53
    Am pus-o!

    Nu stiu ce Rh am... dar daca e negativ +chiuretaj acu 4 ani...m-am intristat :(

    0
    0

  • alina pe 19 Mar 2009, 08:34
    Rh nehativ

    Am rh negativ,grupa A2,sotul o1 pozitiv,am 45 ani.Am 2 copii perfect sanatosi cu grupa 01,Rh pozitiv.la fel ca tatal lor.NU va faceti griji .Acum este leac pentru acest RH.

    0
    0

  • SOCACI MIHAELA pe 9 Mar 2009, 11:59
    Imunoglobulina anti D

    Buna ziua,sunt gravida 36 saptamani,am RH-Negativ si ( sunt la a doua sarcina )vreau sa stiu cum pot procura acest vaccin care m-a pus in alerta deoarece nu-l gasesc nicaieri in judetul Brasov ( m-am interesat la toate farmaciile) am luat legatura la institutul Cantacuzino si mi-au spus ca nu produc acest ser,deci......unde sa-l mai caut pentru ca in curand nasc si am nevoie de el!!!!

    0
    0

  • luminita pe 9 Mar 2009, 10:51
    rh negativ

    buna ziua.am 35 ani si ABIV cu rh negativ iar sotul O1 cu rh pozitiv.acum 7ani am avut un avort spontan la 6 saptamini.tot in acelasi an am ramas insarcinata iar cu tratament (utrogestan si gravibinon) pina in luna 7 am nascut prin cezariana o fetita sanatoasa cu rh pozitiv.dupa 2 ani am mai pierdut o sarcina in 10 saptamini care era oprita din evolutie la 8 saptamini.nu-mi aduc aminte sa-mi fi facut vreun vaccin dupa nastere.as dori sa mai fac un copil dar vreau sa cunosc si riscurile.multumesc frumos

    0
    0

  • rafa laura pe 7 Mar 2009, 10:38
    rh negativ

    pt dr. buna,am rh-,AII,sotul are rh+,AII si primul copil rh+,01, nu am facut vaccinul dupa prima nastere si nici nu mi s-au facut analizele pt. anticorpi.As mai dori sa am inca un copil si as dori sa stiu riscurile si daca as putea face inainte analiza sangelui.Mi s-a spus sa fac analiza sangelui si in functie de ea mi se va putea spune daca se poate sau nu.

    0
    3

  • laura pe 4 Mar 2009, 19:31
    rh negativ

    buna seara am 27 ani am rh negativ acum 9 ani am vacut un avort , apoi am ramas insarcinata am un baietel sanatos .acum cateva zile am depistat ca sunt insarcinata nu am putut tine sarcina ca am luat niste antibiotice, asi dori sa mai fac un copil dar imi este frica de rh. negativ .Ce ma sfatuiti sa fac vreo injectie ceva ca nu am facut nimic dupa nastere. va multumesc

    0
    0

  • gabryela pe 25 Feb 2009, 14:06
    rh negativ

    buna am 24 ani,grupa sanguina a2 si rh negativ,la varsta de 22 de an am ramas insarcinata prima oara atunci am descoperit ca ma rh negativ,am avut o nastere prematura in urma careai copilul a decedat(am primit acel vaccin dupa nastere)acum vreau sa raman insarcinata din nou dar mie foarte frica,as vrea sa stiu daca o persoana cu rh negativ poate duce o sarcina pana la capat,si sa nu afecteze sanatatea copiluli

    0
    0

  • valentina pe 24 Feb 2009, 13:27
    rh negativ

    am 21 de ani mam casatorit de 5 luni si acum sunt insarcinate in 3 luni mi sa spus ca am rh negativ la 19 si 20 de ani am facut chiuretaj ce riscuri sunt inca nu am fost la un doctor ginecolog urmeaza sa ma duc

    0
    0

  • Georgeta pe 23 Feb 2009, 20:49
    rh negativ

    am 35 ani grupa 0 rh negativ si sotu rh pozitiv am un baiat de 16 ani si mias mai dori un copil dar nu stiu ce riscuri ar fi nu atat mie dar si copilului ???????? ce mati sfatui???

    0
    0

  • anyta pe 23 Feb 2009, 18:01
    rh negativ

    am 23 ani am ramas insarcinata si am rh ngativ iar sotul meu are rh pozitiv.pe langa asta mai am si probleme cu sanii am fost de 2 ori operata iar acum au aparut din nou.oare vor fi probleme?

    0
    0

  • aaaa pe 23 Feb 2009, 12:20
    Rh- o problema

    buna ziua .in primul rind sant foarte speriata de cite se spune despre Rh negativ .am 28 de ani si sunt cu rh negativiar sotul rh pozitiv .avem un copil de 7 ani dar am mai vrea sa facem unul.am incercat anul trecut in vara dar sa oprit sarcina din evolutie la 6 saptaninisi medicul care mia facut chirotaj a zis ca nu mai poate sa imi faca acel vaccin nu stiu de ce.probabil ca dupa un anumit nr.de sarcini nu se mai poate face.cu frica in sin voi mai incerca o data dar va rog daca ma poate ajuta cineva cu un sfat as fi recunoscatoare va rog mult .multumesc.

    0
    0

  • andreea pe 23 Feb 2009, 12:03
    Rh negativ

    am 28 ani si o fetita de 7 ani si as vrea sa mai fac un copil dar am grupa sanguina 01 si Rh negativ sotul are Rh pozitiv si nu am facut vaccinul ce riscuri sunt

    0
    0

  • stan mihaela pe 20 Feb 2009, 20:42
    rh

    Am 28 de ani si as vrea sa stiu daca eu am rh negativ iar sotul meu tot negativ daca e bine si tot odata daca e vreun risc la nastere ,iar grupele le avem a 2 negativ amandoi .este bine? va rog sa imi raspundeti.multumesc anticipat.

    0
    0

  • Anamaria Florina Bondoc pe 18 Feb 2009, 18:00
    RH negativ

    Buna ziua am 23 de ani anul trecut am avut un avort in ianuarie . Sumt insarcinata 18 saptamani si jumate . EU am B3 negatin si sotul are A2 negativ ce riscuri sunt pt copil . astept raspunsul D-voastra .

    0
    0

  • laura pe 15 Feb 2009, 20:50
    rh negativ...

    In decembrie 2008 am aflat ca am Rh negativ si gr.0....iar sotul AII,in urma cu un an am facut intrerupere de sarcina...spuneti0mi va rog care sunt dejavantajele daca as vrea sa am un copil,ce trebuie sa fac sa se nasca sanatos

    3
    0

  • myra 26.06.1985 pe 12 Feb 2009, 23:46
    rh negativ.....va rog dati-mi un sfat!

    Acum 2 ani am facut o intrerupere de sarcina la 3 luni.Am rH negativ si grupa sanguina AB0.Sotul meu are B3 dar inca nu stiu ce RH are.Acum ne dorim un copil dar imi e frica sa nu se intample ceva.Exista riscuri mari in cazul acesta?

    0
    0

  • maria pe 11 Feb 2009, 11:41
    rh negativ

    Buna ziua, din articolul de mai sus inteleg ca sunt probleme doar cand mama are rh negativ si tatal rh pozitiv. nu sunt probleme in situatia cand mama are rh pozitiv si tatal rh negativ?

    0
    0

  • mirela pe 10 Feb 2009, 13:24
    rh neg

    as vrea niste explicatii clare, pe intelesul omului simplu. ce riscuri exista la mama sau la copil, la a doua sarcina la incompatibilitatea parintilor, la rh.

    0
    0

  • NICOLETA pe 10 Feb 2009, 09:50
    rh negativ

    buna ziua, am 35de ani , rh negativ si grupa A2 iar sotul are gr. A2 si rh pozitiv; ce trebuie sa fac ca sa dau nastere la un copil normal; la prima sarcina am facut chiuretaj, la adoua nu sa dezvoltat embrionul si a trebuit sa fac chiuretaj, la a treia sarcina am nascut un copil frumos care are 6 ani iar la a patra a trebuit sa fac chiuretaj pentru ca am facut raze la plamani.

    0
    0

  • adrian pe 9 Feb 2009, 22:03
    rh negativ

    buna .... am rh negativ, gr O... sa zicem ca peste un timp ma casatoresc cu o fata cu rh pozitiv, o sa ne dorim un copil, un lucru normal... Intrebarea mea este, exista riscuri in privinta sarcinei avand in vedere rh pozitiv - rh negativ?!

    0
    0

  • flory pe 7 Feb 2009, 15:46
    rh negativ

    buna ,am 29 de ani gr.0 si rh neg. sotul are 30 gr.a2 si rh poz. am un copil de 1 si 9 luni si as vrea sa-i mai fac o surioara .ce trebuie sa fac ....am inteles ca trebuie sa fac un vaccin dar ma intereseaza cand sa-l fac inainte de a ramane insarcinate sau in timpul sarcinei si ce riscuri sunt daca nu fac acest vaccin

    0
    0

  • adina pe 4 Feb 2009, 21:34
    rh negativ

    buna ziua, am 30 de ani, sunt insarcinata in 4 saptamani, este prima sarcina, n-am facut niciun avort.am facut analize si am aflat ca am rh negativ.am citit diverse materiale, dar tot n-am inteles exact care sunt riscurile la o prima sarcina.ce trebuie sa fac?va multumesc

    0
    0

  • CRISTINA pe 4 Feb 2009, 18:46
    SARCINA-RH NEGATIV

    BUNA! VREAU SA POT SA IMPARTASESC ALTOR VIITORE MAME ,PRIN CE AM TRECUT EU.ACUM10 ANI ERAM STUDENTI SI VIITORI PARINTI. AM FOST PERMANENT LA CONTROL DAR NIMENI NU A CREZUT CA ESTE CAZUL SA AFLU CE RH.AM. ERAM SIGURI CA TOTUL ESTE PERFECT.CAND AM AVUT 5 LUNI DE SARCINA AM AFLAT.MED.MEU DADEA DIN UMERI SI M-A LASAT BALTA.AM PLECAT LA TM.UNDE AM AVUT NOROC DE OAMENI CU SUFLET CARE M-AU AJUTAT ENORM.LA 7 LUNI AM NASCUT PREMATUR UN BAIAT.ESTE SANATOS,DAR ANEMIC MAI TOT TIMPUL.AM GRESIT ENORM NEFACAND ANALIZELE INAINTE DE SARCINA.TOT TIMPUL MA INTREBAM DE CE EU???

    0
    0

  • simona pe 30 Ian 2009, 16:55
    RH negativ...?

    ce riscuri are RH negativ asupra sarcini de 5 lunii????

    0
    0

  • irina pe 28 Ian 2009, 11:30
    rh negativ

    buna,ma numesc irina,am 23 de ani si grupa A2 rh-,iar sotul rh pozitiv.sunt insarcinata in 14 sapt,mi-am facut anticorpi in sapt 8 si mi-au iesit absenti,problema fiind un avort acum 5 ani nestiind de rh si nu am fost vaccinata.medicul meu m-a asigurat k totul este ok atata timp cat sarcina va fi bine monitorizata.sper sa nu imi apara anticorpi pina in sapt 28 kind voi face vaccinul .lucrez intr-un cabinet de ginecologie si avem paciente care sunt in aceiasi situatie ca noi.majoritatea au nascut si au niste bebei frumosi si sanatosi.deci sa nu ne pierdem increderea si sa auzim numai de bine! peste 2 sapt o sa merg din nou la institut pt dozare si o sa intreb si acolo despre acest vaccin.o sa va povestesc atunci!

    0
    0

  • ursu liliana pe 26 Ian 2009, 16:22
    rh-

    Am 4 chiuretaje un copil de 11 ani si as vrea sa mai fac un copil .Am rh- si sotul rh+ mai pot face copii?

    1
    0

  • Anda Cerghet pe 25 Ian 2009, 13:58
    rh neg.

    Am rh neg. si am un bebe de 6 luni.Datorita unui medic foarte bun am reusit sa nasc acest copil.L-am nascut la 34 saptamini, cu titrul anticorpilor de 1024.Le sfatuiesc pe femeile insarcinate, cu rh neg. sa mearga foarte des la ginecolog pentru a fii monitorizate atent.Bebelusul meu a avut nevoie de transfuzie de singe si albumina.Specific ca este al doilea copil.Multa sanatate tuturor.

    0
    1

  • alexandra pe 23 Ian 2009, 15:41
    rh negativ

    am uitat sa specific mai sus ca atat eu cat si sotul meu avem grupa de sange B. mi-e tare frica si nu stiu cum as reactiona daca nu as reusi sa duc sarcina la bun sfarsit, mai ales ca de cateva zile il simt zilnic. e ceva de nedescris in cuvinte, e un sentiment prea puternic atunci cand bebe-ul meu imi da cate una. va multumesc inca o data.

    0
    0

  • alexandra pe 23 Ian 2009, 15:13
    rh negativ

    buna ziua!Ma numesc Alexandra si am 25 de ani. sunt insarcinata de 24 de saptamani; am rh negativ si sotul meu pozitiv. noi locuim in paris si aici medicul care ma trateaza imi prescrie analize de sange lunare. pana acum toate au fost foarte bune, nu am facut anticorpi.la 27 de saptamani de sarcina imi va face o injectie. medicul mi-a zis sa nu imi fac probleme, dar am citit articolul de mai sus si sunt foarte speriata. spuneti-mi sincer e posibil ca bebe-ul meu sa aiba probleme de sanatate? mentionez ca sunt la prima sarcina si nu am facut nici un avort. va multumesc din suflet si va rog sa imi raspunde-ti cat mai repede posibil.

    0
    0

  • diana mihaela pe 20 Ian 2009, 13:09
    rh negativ grupa 01

    Buna ziua, ma numesc Diana si de abia m-am casatorit. Am grupa de sange 01 cu rh negativ, iar sotul meu 01 rh pozitiv. Mama lui a avut rh negativ si a fost o sarcina cu probleme.Mie tare frica sa raman insarcinata desi ne dorim enorm de mult un copil, adica mai multi. Va rog ajutati-ma. Va multumesc din suflet.

    0
    0

  • stoica silvia-marina pe 19 Ian 2009, 23:40
    01 rh negativ

    buna seara , am 23 de ani la varsta de 15 ani am avut o pierdere de sarcina iar la 17 ani o intrerupere de sarcina in prezent am un copil de 1 an si 7 luni pe care l-am nascut prin cezariana acum am ramas din nou insarcinata si nu as dori sa il pastrez imi mai doresc un copil dar nu acum sa mai treaca ceva timp .ce riscuri exista daca fac acum intrerupere de sarcina? imi va cauza la urmatorul copil pe care mi-l doresc? va multumesc!

    0
    0

  • Adina pe 11 Ian 2009, 21:48
    AB Rh neg

    Buna ziua, Am 29 de ani si un baietel de 3 ani. Am grupa de sange AB si Rh neg. Pe durata sarcinii mi s-a luat sange dar nu a fost nevoie de nici o dozare. De mentionat este faptul ca nu am facut nici un fel de avort (spontan sau la cerere) nic i inainte de a ramane in sarcinata si nici dupa. Problema a aparut in momentul in care vaccinul a fost facut la 86 de ore de la nastere (prin cezariana). In viitorul apropiat am dori si un al doilea copil. Intrebarea mea este daca exista vreun test prin care pot afla, inainte de a ramane inasrcinata, daca sangele meu a suferit "modificari" ce-l pot afecta pe viitorul fat si ce pot sa fac in acest sens? Multumesc mult!

    0
    0

  • RADU ROXANA pe 11 Dec 2008, 13:50
    rh negativ

    Buna ziua. Sunt insarcinata in 11saptamani si am descoperit in urma analizelor ca am Rh negativ grupa BIII, sotul meu are Rh pozitiv. Exista riscuri in timpul sarcinii? La ce trebuie sa ma astept? Mentionez ca nu mai am alti copii si nici vreun avort pana acum. V amultumesc.

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod