Riscurile Rh-ului negativ asupra sarcinii

As dori mai multe informatii despre riscurile unui Rh negativ asuprasarcinii. Mentionez ca sunt la a doua sarcina (3 luni) am avut un avortacum un an de zile. Care sunt procedurile medicale pentru a intampina osarcina cu probleme, sau pentru nasterea unui copil sanatos? Mediciide aici (Canada) m-au asigurat ca nu sunt probleme dar nu sunt preaincrezatoare in competenta lor. Multumesc anticipat, Andreea.

Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie, raspunde:

In general cand se vorbeste de Rh nu poti sa nu remarci izul de misterce emana in jurul acestui termen. Din pacate lipsa de preocupare pentruinformatie atat a populatiei cat si a autoritatilor medicale a dus lasituatii care mai de care mai particulare, unele hilare, altele de-adreptul dramatice. Anecdotal pot sa spun ca o femeie cand a fost intrebatace tip de Rh are, pozitiv sau negativ, a dat dovada gradului de informarea unei bune parti a populatiei si a raspuns nonsalant: "Nu stiu. Celbun". De aceea sper ca prin articolul ce urmeaza sa arunc un graunte delumina in acest capitol major si totodata frumos al patologiei sarcinii.

Ce este Rh-ul? Toata lumea stie, la ora actuala, ce sunt grupele sanguinesi care este rolul lor in procedurile de transfuzie. Cu siguranta orcinestie ca exista 4 grupe de sange: A, B, AB si O. Ce inseamna asta? Peoricare dintre hematiile unei persoane exista niste lanturi proteicecare proiemina in exterior, un fel de antene, similar celor TV pe care levedem zi cu zi pe terasele blocurilor. Antenele acestea poarta numele deantigene. Simplist vorbind, hematiile unei persoane pot avea pe suprafatalor numai antigene de tipul A (individul avand astfel grupa sanguina A),numai B (grupa B), dar le poate avea simultan si pe amandoua (grupa AB)sau poate fi lipsita de prezenta ambelor (grupa O).

Nu multa lume stie insa ca pe langa aceste antigene "canonice" maiexista alte peste 50 de tipuri de antigene eritrocitare, deci implicitpeste 50 de grupe sanguine, dintre care cea mai mare notorietate o detinantigenele Rh. Denumirea de Rh vine de la numele unei specii de maimute(maccacus rhesus) folosite in cadrul unor experimente tinute in anii 40care au dus la descoperirea acestui factor. Interesant este faptul caaceasta descoperire a fost facuta de acelasi Karl Landsteiner, care adescoperit si existenta grupelor ABO cu aproape 40 de ani inainte! Existamai multi membrii ai acestei familii de antigene Rh, dintre care cel mai"recalcitrant" este tipul D. Daca hematiile unei persoane prezinta pesuprafata lor antigene tip D (luam acest exemplu) atunci ea va avea Rhpozitiv, lucru valabil la 85% din populatia lumii. Restul de 15% nu auaceste antigene prezente, fiind Rh negative.

La ora actuala nomenclatura grupei sanguine a unei persoane trebuiesa contina obligatoriu tipul de antigen ABO si prezenta sau absentafacorului Rh, de exemplu "grupa AB - Rh negativ".

Nu trebuie sa fii neaparat un laureat al unui important premiuinternational pentru medicina pentru a sti ca transfuzia uneicantitati de sange de la o persoana la alta trebuie facuta numai inconditiile potrivirii grupei sanguine a persoanei transfuzate cu cea adonatorului. Potrivirea acestor grupe poarta numele de compatibilitate,iar, logic, nepotrivirea este denumita incompatibilitate. Deci pentruca o transfuzie intre doua persoane sa fie reusita trebuie ca macar celemai importante dintre zecile de antigene existente simultan pe suprafataunei hematii sa fie similare. Daca aceasta similaritate nu apare, seproduce hemoliza.

Ce este hemoliza? Sub presiunea factorilor evolutionari, organismeleau trebuit sa-si dezvolte sisteme eficiente de aparare care sa le ofereprotectie impotriva atacurilor agentilor patogeni din mediu. Acestea suntgrupate sub denumirea de sistem imunitar, care, la modul profan vorbind,reprezinta "armata" oricarui organism. "Soldatii" acestei armate suntcelule speciale (leucocite) care au anumite atributiuni in strategiade aparare a organismului respectiv (fiind si ele impartite in familii:limfocite, neutrofile, eozinofile, macrofage, etc.).

Ele au rolul de a patrula si de a identifica si ulterior distruge oriceintrus care nu prezinta o "parola" sau un "insemn" pe care acesti soldatisa il recunoasca a fi "self", adica propriu organismului respectiv. Pefiecare dintre celule din componenta oricarui organism se afla acelasitip de antigene (antene), care sunt recunoscute de catre limfociteca fiind self, deci inofensive. Daca antigenele de pe suprafata uneicelule nu corespund celor recunoscute de catre leucocitele gazdei,celula va fi distrusa (acest fenomen sta la baza rejectiei organelortransplantate). Acelasi fenomen are loc si in cazul unei transfuziicu hematii care au pe suprafata lor antigene incompatibile, astfelca sistemul imunitar al organismului gazda va distruge hematiiledonatorului. Acest proces specific poarta numele de hemoliza.

Ce este incompatibilitatea Rh? Stricto sensu, incompatibilitatea de Rhapare in cazul unei transfuzii sanguine de la o persoana Rh pozitivala una Rh negativa. In aceste circumstante anticorpii organismuluitransfuzat va distruge hematiile donorului, care au la suprafatalor antigene Rh. In practica sintagma aceasta este folosita pentru adescrie o situatie potential patologica in care o mama Rh negativaeste insarcinata, fatul avand Rh pozitiv. De ce incompatibilitateafeto-materna este potential si nu franc patologica? Pentru ca, anatomicvorbind, circulatia sanguina fetala este strict separata de circulatiamaterna, astfel incat in mod normal hematiile fetale nu se intalnescniciodata cu sangele matern. Dar in anumite circumstante patologice sauprovocate (dezlipire de placenta, curetaje uterine, sarcina extrauterina,avorturi spontane, placenta adanc inserata (acreta), proceduri invaziveprecum amniocenteza, biopsia de vili chorionici, etc.) aceasta separareeste alterata, astfel incat sangele fetal, purtator de antigene Rh, seamesteca cu sangele matern. Cele doua tipuri de sange fiind incompatibile,sistemul imunitar al mamei va reactiona, nerecunoscand hematiile Rhpozitive ale fatului fiind self, astfel ca va fabrica anticorpi anti-Rh,distrugand hematiile incriminate. Din fericire, la primul conflict,anticorpii formati sunt de tip IgM, care sunt molecule voluminoase ce nupot traversa placenta, astfel incat nu pot afecta fatul. Aceasta esteocazia in care organismul matern devine sensibilizat la antigenele Rh,cu o exceptie. Exceptia apare atunci cand mama are grup O iar sangelefetal poarta oricare dintre antigenele de grup ABO (deci A, B sau AB),astfel incat hematiile fetale sunt distruse de anticorpii materni anti-ABO(care sunt deja prezenti in circulatie) inainte ca organismul matern sa"ordone" fabricarea de anticorpi anti-Rh. Cand mama este compatibilaABO cu fatul, apare izoimunizarea Rh feto-maternala.

Ce se intampla in cazul unei izoimunizari Rh? In momentul cand o mamadeja alloimunizata Rh ramane din nou insarcinata apare pericolul cafenomenul de transfuzie accidentala dintre circulatia fetala si ceamaterna sa se repete. Daca acest lucru se intampla, hematiile fetalepatrunse in circulatia materna vor declansa un raspuns imun foarte rapid(numit anamnestic deoarece sistemul imunitar "tine minte" ca a mai fostvizitat de intrusii respectivi) caracterizat prin fabricarea de noianticorpi anti Rh care au rolul de a distruge orice hematie intalnitapurtatoare de antigene Rh. Din nefericire pentru fat anticorpii dingeneratia aceasta sunt de tip IgG, care au molecula mica si pot traversaplacenta. Nu este nevoie de foarte multa imaginatie pentru a intui ceurmeaza: anticorpii materni patrund in circulatia fetala si distrugorice hematie intalnita. Amploarea "macelului" eritrocitar fetal esteproportionala cu concentratia (numarul) de anticorpi fabricati de catremama. In functie de aceasta, afectarea hematiilor fetale poate variade la alterare minima pana la distrugere masiva. Deci, ca o concluzie,avem de a face cu o anemie hemolitica a fatului.

Ce face fatul in aceste circumstante? In momentul cand hematiile fetaleincep sa fie distruse de catre anticorpii materni, transportul de oxigenla nivelul organelor fetale este diminuat, astfel incat fatul intrain hipoxie. Pentru a suplini pierderile, copilul incepe sa produca maimulte hematii prin hiperplazia (cresterea in volum) maduvei osoase undeare loc sinteza eritrocitara, fenomen ce duce la deformarea oaselorrespective (stern, oasele craniului). Pe masura ce tot mai multehematii sunt distruse, resursele maduvei sunt depasite astfel incatfatul este obligat sa recruteze alte organe hematoformatoare care sasuplineasca eritropoieza ineficienta. Acestea sunt splina, ficatul sirinichiul, cresterea in volum a acestora conducand la cresterea in voluma abdomenului fetal. Cum ficatul este si locul sintezei proteice, si cumacesta este acum "preocupat" cu sinteza de hematii, neglijand oarecumfunctia lui proteino-formatoare, cantitatea de proteine din sange scadedramatic, astfel incat acestea nu mai pot indeplini una dintre functiilelor, aceea de retinere a apei in interiorul vaselor de sange, rezultandextravazarea plasmei cu aparitia edemelor si a ascitei fetale.

De asemenea fatul incearca sa scape cat mai eficient de hemoglobinain exces, rezultata din hemoliza, formand bilirubina. Aceasta esteexcretata in lichidul amniotic dar se depune si in tesuturile fetale,rezultand icterul.

Tabloul descris mai sus face referire la cazul unei afectari masivea eritrocitelor fetale. Daca afectarea este dramatica, se poateproduce moartea intrauterina a fatului, situatie denumita anasarcafeto-placentara. Daca fatul reuseste sa supravietuiasca pana la termenel devzolta dupa nastere icter, situatie denumita icterul hemolitic alnou-nascutului. El poate fi minor, capacitatea naturala de eliminare abilirubinei depuse in tesuturi fiind eficienta, sau grav, circumstantain care bilirubina se depune in nucleii striati situati in creierulcopilului, determinand aparitia icterului nuclear, boala cu afectareneurologica deosebit de severa.

Strategia in cazul unei incompatibilitati Rh. In medicina este mai usora preveni decat a trata. In consecinta in cazul unei incompatibilitatiRh este imperios a preveni aparitia alloimunizarii feto-maternale, deciimplicit a consecintelor acesteia. Cu se poate face acest lucru? Nufoarte greu. Trebuie doar putina bunavointa si responsabilitatedin partea doctorului ginecolog. Fiecarei paciente trebuie sa i seidentifice de la prima vizita grupa sanguina ABO si Rh, si sa i se facaun screening pentru anticorpi daca se observa o incompatibilitate cupartenerul sau daca exista suspiciunea unei alloimunizari accidentalein antecedente. Pacientele gasite cu Rh negativ si cu rezultatelescreeningului negative sunt candidate pentru terapia profilacticacu imunoglobuline anti-D ( indreptate impotriva anticorpilor maternianit-Rh). Viata acestor anticorpi este de cca 12 saptamani, astfel incatin aceasta perioada orice transfuzie accidentala in sarcina curentanu se va finaliza cu alloimunizare intrucat anticorpii materni vor fidistrusi de catre imunoglobulina administrata. Este redundant a amintica profilaxia este inutila in cazul in care tatal sigur al copiluluieste si el Rh negativ. Imunoglobulina anti-D se administreaza standardodata in saptamana 28 de amenoree si apoi 72 ore postpartum (aceastaultima doza se face doar daca copilul este Rh pozitiv).

Alte situatii in care profilaxia cu Ig anti-D este indicata (dar dinpacate nu se face) sunt urmatoarele: sangerare in trimestrul I sauII, avort spontan sau la cerere (curetaj), inainte de o procedura deechografie interventionala (de ex. amniocenteza), cazuri documentateechografic de hematom decidual, in cazurile de moarte fetala. Intrucatantigenele Rh apar inca din a 30-a zi de la conceptie, este bine aadministra profilactic si mamelor Rh negative care au sarcina ectopica.

Aprecierea gradului de transfuzie de sange fetal in cel matern se faceprintr-un test special, numit Kleihauer-Betke, care deceleaza catehematii fetale sunt prezente in sangele matern. Rezultatul obtinuteste folosit in dozarea imunoglobulinei anti-D care este eficienta indoze de 10 mcg pentru fiecare mililitru de sange fetal apreciat a fi incirculatia materna prin testul sus-mentionat.

Strategia in cazul unei alloimunizari Rh. In cazul acesta trebuiescindeplinite doua deziderate: unul este aprecierea gradului anemiei fetaleiar cel de-al doilea este corectarea acesteia pana se atinge maturitateaplamanului fetal astfel incat nasterea sa fie posibila fara riscuri.

Confirmarea alloimunizarii se face prin decelarea prezentei de anticorpianti-Rh in sangele matern (se face un test special numit "Coombsindirect", titrurile de 1/8 sau chiar 1/16, in functie de laborator,insemnand ca mama este alloimunizata).

Pasul urmator este a determina daca fatul este supus riscului, cacidaca el este Rh negativ, este in afara oricarui pericol. In caz depaternitate sigura, daca tatal este homozigot pentru D, copilul va fisigur Rh pozitiv. In caz de paternitate incerta sau daca tatal esteheterozigot D, se face prelevare de celule fetale (amniocenteza sau CVS)si printr-o procedura genetica speciala denumita PCR (polymerase chainreaction) se poate determina daca fatul este sau nu Rh negativ. Dinpacate procedurile invazive mentionate se insotesc de un mic risc deavort si necesita interventionisti cu experienta, astfel incat se asteaptadezvoltarea unor tehnici de decelare a celulelor fetale in sangele matern(fara distrugerea acestora).

Determinarea gradului de afectare fetala se face in functie de titrulanticorpilor, care se determina si lunar daca este cazul. Daca titrurileating 1/16 sau mai mari, este indicata o procedura de diagnosticinvaziva, in speta amniocenteza. Am amintit mai sus ca bilirubina fetalaeste eliminata de fat in lichidul amniotic, astfel incat concentratiabilirubinei in acest lichid este folosita a determina gradul de afectarefetala (trebuie tinut cont totusi si de varsta sarcinii).

Daca titrurile anticorpilor sunt mici, este suficienta monitorizareafetala prin echografie, care poate sa arate afectarea fetala prindescoperirea edemului, a ascitei, a maririi de volum a abdomenului fetal,a ficatului si splinei fetale, etc.

Recent s-a pus la punct o metoda neinvaziva de determinare a afectariifetale care sa inlocuiasca amniocenteza, si care are la baza determinareaechografica Doppler a fluxului sanguin fetal (se foloseste arteracerebrala medie).

Toate aceste metode de determinare a gradului anemiei fetale suntindirecte. Singura metoda directa este punctia cordonului ombilicalsub control echografic si obtinerea de sange fetal care este studiatulterior.

Strategii terapeutice: In viata intrauterina exista in cazurile cuafectare serioasa doar doua optiuni: declansarea nasterii prematur, dacafatul are peste 32-34 de saptamani si terapie intensiva postpartum, sau,a doua optiune, trasnfuzie intrauterina, daca varsta gestationala estesub 32-34 saptamani. Este inutil a mentiona ca aceasta ultima proceduratrebuie facuta doar in unitati spitalicesti cu experienta in domeniu.

Postpartum, fatul afectat este preluat de catre serviciul de neonatologie,si tratat intr-un serviciu de terapie intensiva.

O vorba in final: Iata ce diferenta uriasa este intre atitudineaprofilactica (una sau doua simple injectii) si ce resurse de diagnosticsi de terapie fantastice sunt necesare in tratarea propriu-zisa aacestei afectiuni. Descoperirea Rh-ului, a imunoglobulinei anti-D,descrierea curbelor Lilley (bilirubina din lichidul amniotic) precumsi dezvoltarea tehnicilor de ecografie interventionala care au facutposibila transfuzia intrauterina a fatului, toate aceste minunate dovezide pricepere medicala au facut ca urmarile incompatibilitatii de Rh safie din ce in ce mai putin dramatice.

Inca o data: a preveni este mai simplu decat a trata. Daca aveti Rhnegativ si partenerul dumneavoastra are Rh pozitiv, daca ramanetiinsarcinata, sa nu va multumiti niciodata cu vorbe, venite din parteadoctorului, de genul: "Nu cred ca vor fi probleme", sau "Sunt sigur cao sa fie bine". Aveti dreptul sa fiti informata de ceea ce urmeaza a fifacut si, de ce nu?, chiar si dreptul de a schimba doctorul daca acestanu va inspira incredere.

 

Comentariile 101-150 din 294

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andreea pe 24 Mai 2010, 22:47
    RH

    Eu sa zic ca momentan sunt un caz fericit. Am Rh negativ, sotul la fel. Vrem sa facem un bebe, pana acum am suferit 2 avorturi. La al doilea nu cred ca au fost probleme pentru ca a fost cu sotul. Primul insa a fost un avort spontan, cand aveam 17 ani, nici macar nu stiam ca sunt insarcinata. Credeti ca poate afecta acum?Adica, daca suntem amandoi cu rh-, mai au vreo importanta avorturile anterioare?

    12
    0

  • loredana pe 24 Mai 2010, 19:48
    rh negativ

    buna ziua,problema mea este ca am facut 2 avorturi si nici o nastere,nu am stiut pana la varsta de 30 de ani ca am rh negativ si nu mi s-a facut acel vaccin,acum incerc sa raman insarcinata si nu reusesc,problema mea este endometru foarte subtire mai pot avea copii daca nu mi s-a facut acel vaccin dupa avorturi va rog sa imi rasp sunt foarte disperata vreau un copil

    5
    4

  • vbc pe 5 Mai 2010, 18:14
    rh negativ

    Fetelor...se pare ca nu va raspunde nimeni....si eu ma confrunt cu aceeasi prob. dar nu are niciun sens sa adresez vreo intrebare pt. ca raman fara raspuns.

    1
    2

  • stoica marian pe 3 Mai 2010, 19:57
    rh negativ

    buna ziua va rog frumos daca puteti sa imi raspundeti si mie la o intrebaresotia mea este insarcinata in sapte luni jumate ea are rh megativ avand gr sang ab4 negativ eu am a2 pozitiv avem o fata de 11 NI JUMATE NU AM STIUT PANA ACUM DE ANALIZE CE SE POATE INTAMPLA CU FATU LA NASTERE A FACUT ECO DE 2 ORI ARE 8 AVORTURI SANT PUR SI SIMPLU DISPERAT DE ACESTE VESTI VA ROG FRUMOS LASATIMI UN NR DE TEL LA CARE SA VA POT CONTACTA ASTEPT UN RASPUNS DE LA DV

    3
    3

  • oprea alina pe 27 Apr 2010, 17:01
    rh negativ

    buna ziua...va rog sa-mi raspunde-ti si mie la intreb ac:daca am rh neg grupa o si sotul rh pozitiv grup A2,mentionez ca am 2 avorturi anterioare dupa care nu am facut niciun vaccin deoarece nu am stiut ca treb facut........mai pot ramane insarcinata?....as putea avea si eu un copilas?

    5
    8

  • mihaela pe 25 Apr 2010, 17:41
    rh negativ si un avort

    buna ziua.am 23 de ani rh negativ si grupa sanguina ab4 iar sotul meu rh pozitiv si grupa a2.anul trecut am facut un avort si mi s-a facut dupa intrerupere un vaccin rhoGAM ultra-filtered.acum as vrea un copil dar mi-e frica sa nu se nasca cu malformatii din cauza rh-ului.va rog mult spuneti-mi ce sa fac inainte de a ramane insarcinata pt a avea un copil sanatos

    7
    0

  • mirabela pe 24 Apr 2010, 00:26
    sarcina si fizioterapie?

    pentru ca am dureri supratoare de omoplat si umarul stang am fost la fizioterapeut, care dupa o consultatie a pus diagnosticul:spondiloza cervicala+ discopatie lombo-dorsala, mi-a dat neo-endusix si omeran si m-a programat pentru fizioterapie; nu m-a intrebat daca sunt gravida sau nu...si e posibil sa fiu :); in aces caz mai pot face fizioterapie?

    4
    3

  • MARCELA pe 22 Apr 2010, 20:10
    si eu si sotul meu avem RH-ul negativ

    Buna ziua,ma numesc Marce si am 29 de ani si eu si sotul meu (33 ani) aven Rh-ul negativ prin 2001 am facut un avort. de ceva timp cam 4 ani nu ne-am mai protejat si nu am ramas insarcinata chiar am fost si la doctor anul trecut ne-am facut amandoi analizele si doctorul a zis ca suntem Ok amnadoi doar ca suntem noi prea stresati si sa avem rabdare de atunci a trecut 1 an si 4 luni si nimic . E posibil sa nu mai pot face copii pentru ca am facut un avort si pentru ca avem RH -ul negativ? Va rog sa-mi raspundeti si mie. Multumesc si sanatate multa

    2
    0

  • denisa pe 15 Apr 2010, 19:44
    rh negativ

    Buna ziua. Am 25 de ani si am rh negativ si sotul are rh pozitiv.nu a avorturi si as dori sa am un copil.Ce riscuri sunt ?Ce trebuie sa fac sa am un copil sanatos? ce trebuie sa faci in timpul sarcinii?ce vaccin? va multumesc/

    6
    0

  • alina pe 15 Apr 2010, 13:46
    rh

    am 29 d ani si sunt insarcinata in 8 saptamani,rh ul negativ pe al sotului nu il stiu si 4 avorturi. c riscuri sunt asipra sarcinii? va multumesc!!

    5
    0

  • Mihaela pe 12 Apr 2010, 23:34
    Ne dorim foarte mult un copil

    Eu am grupa sanguina A2 rh pozitiv si sotul meu are 01 rh negativ.Ne dorim foarte mult un copil si nu stim in ce conditii pot duce o sarcina in situatia asta. Pana la momentul acesta nu am ramas insarcinata si nici nu vreau sa fac vreodata avort.Multumesc frumos. Poate ma puteti ajuta cu o informatie

    2
    4

  • marcu silvia pe 18 Mar 2010, 12:55
    vand vaccin pentru rh negativ sibiu

    pret 600 lei adus din spania pastrat in conditii optime eu nu l-am mai folosit deoarece fiul meu are rh meu este sigilat tel 0744937883

    0
    5

  • florina pe 14 Mar 2010, 23:23
    despre rh

    va rog sami spuneti si mie ce riscuri as avea daca am RH negativ si am un copil de o luna ,si daca intrun viitor as ramane insarcinata ce sar putea intampla.ce riscuri ar fi?va multumesc.

    3
    0

  • alina pe 14 Mar 2010, 21:46
    rh negativ grupa AB

    am 22 de ani am o fetita de un an de zile si am aflat ca am ramas insarcinata.Am doua luni de sarcina si imi e tare frica sa nu pierd sarcina deoarece asa am aflat ca la a 2 sarcina pot sa o pierd deoarece am rh nehativ.am inteles ca in cazul acesta corpul nu recunoaste fatul si vrea sa il elimine si as putea sa sufar un avort spontan...este posibil.??/

    2
    0

  • Georgia pe 14 Mar 2010, 20:01
    rh negativ AB IV

    am 36 de ani ,sotul 42 si 0 pozitiv ,2 avorturi la cerere ....ne dorim foarte mult un copil chiar doi ... dar imi este foarte frica ,atat pentru sanatatea copilului cat si pentru a mea ... s dori sa aflu riscurile ce implica rh negativ daca sotul il are pozitiv si ce se poate face pentru a avea un copil sanatos Astept raspunsul dvs. Cu sinceritate, Georgia

    7
    0

  • mariana pe 11 Mar 2010, 13:15
    rh negativ

    buna ziua,am 24 de ani,sunt insarcinata de 8 saptam., am rh negativ,0(I) , sotul rh pozitiv A II, sunt purtatoare de virusul b, am un fibrom uterin....da, numai probleme, dar ne dorim mult ac copil, am nevoie de un sfat ce imi recomandati

    3
    0

  • Adam Ramona pe 25 Feb 2010, 18:04
    rh negatiuv

    am 23 de ani si sunt insarcinata in 28 de saptamani,azi am aflat ca persoanele cu rh negativ prezinta risc in sarcina,nu stiu ce rh are sotul meu,nu am facut avort si sunt la prima sarcina,as dori sa aflu riscurile ce implica rh negativ daca sotul l-ar avea pozitiv si ce se poate face

    1
    0

  • cari pe 12 Feb 2010, 19:21
    rh negativ

    am 30 de ani si sunt insarcinata in saptamana a 9.astazi am aflat ca am rh negativ.si tot astazi am aflat despre riscurile care apar daca tatal are rh pozitiv..inca nu stiu rh tatalui puiului meu. acum 8 ani am facut un avort,de care nu stie nimeni.bineinteles,nestiind ca am rh negativ si ce implica asta,nu am facut nici un vaccin.cred ca imi pierd mintile pana saptamana viitoare,cand aflu rh prietenului meu.ce am de facut daca el are rh pozitiv?

    1
    0

  • Bogdan pe 11 Feb 2010, 13:39
    Rezultat analize sange

    Am grupa A HR negativ,ce inseamna,avantave,dezavantaje? Daca si sotia are A2 HR negativ este bine....?

    0
    0

  • mihaela pe 6 Feb 2010, 23:05
    rh negativ

    Buna ziua domnule doctor. As dori sa-mi spuneti daca eu am grupa AB IV si rh negativ, iar sotul meu la fel, avem sanse sa avem un copilas? In 2007 am fost operata de un polip endometrial, care sincer nu am fost prea bine informata cam de la ce l-as fi putut face. Astept raspunsul dvs. Cu sinceritate, Mihaela

    0
    0

  • Corina pe 4 Feb 2010, 21:36
    Test RH la fat

    Se poate determina sexul la fat printr-un test din sangele mamei la Clinica Euromed din Bucuresti,tel 0730 018 159. Testul costa 350 RON. Daca copilul are RH ul negativ, nu mai sunt necesare dozarea anticorpilor si vaccinul cu imunoglobulina D.

    0
    0

  • Corina pe 4 Feb 2010, 21:33
    Test RH la fat

    Se poate determina sexul la fat printr-un test din sangele mamei la Clinica Euromed din Bucuresti,tel 0730 018 159. Testul costa 350 RON. Daca copilul are RH ul negativ, nu mai sunt necesare dozarea anticorpilor si vaccinul cu imunoglobulina D.

    0
    0

  • irina pe 3 Feb 2010, 23:15
    avort

    buna seara am 21 de ani si am facut un avort este posibil sa fie probleme sa nu mai pot face copii?

    0
    0

  • elena pe 2 Feb 2010, 21:12
    rh negativ

    buna seara.La 24 de ani am nascut prematur la 8 luni primul copil, din pacate nu a supravietuit,insuficienta respiratorie.dupa 3 ani,am ramas din nou insarcinata,am urmat tratament de mentinere cu alilestrenol,am nascut un baietel sanatos si frumos,acum are 9 ani,si sunt din nou insarcinata.sotul are rh pozitiv.A II grupa de sange,iar eu 01 cu rh negativ.am facut analizele pt dozare cu anticorpi,dar sunt absenti.adica e ok, sper.As dori sa stiu daca e cazul sa-mi fac probleme in legatura cu mentinerea sarcinii sau cu sanatatea bebelusului.Si ce ar trebui sa fac?multumesc si multa sanatate..

    2
    0

  • Camy pe 2 Feb 2010, 11:14
    rH negativ

    Buna, dupa cum spune si domnul doctor un mic control de rutina nu strica pentru a sti ce rh aveti. Cazul meu ar putea sa va determine, am fost insarcinata si nu am putut pastra sarcina din motive personale, iar dupa avort a aflat ca am rh negativ , deoarece nu mi-am permis sa fac un tratament la momentul respectiv o sa am toate sansele de a nu mai putea fi mamica.

    0
    0

  • anca popescu pe 25 Ian 2010, 00:23
    rh negativ

    am o fetita sanatoasa si asi vrea sa mai am un copil dar am RH_ul negativ.sunt riscuri la a 2a sarcina.as vrea un sfat.va multumesc

    0
    1

  • ana maria pe 19 Ian 2010, 17:38
    sotul rh negativ grupa 01,eu rh pozitiv grupa B 3

    Buna seara, AM 28 ANI,anul trecut am fost nevoita sa renunt la sarcina,fiind in luna a6a,copilul fiind depistat cu ascita si malformatii grave la inima...(nici acum nu stiu cauza). acum preventiv mi-am facut analizele si mi-au iesit ok ...mai putin fosfor 2.37 si TOXOPLASMA GONDII-prezenta ..... si tot acum am aflat ca sotul are rh negativ.... CE RISC SA RAMAN INSARCINATA DACA SOTUL ARE RH NEGATIV ???(ne dorim enorm un copil) Multumesc !!!

    0
    0

  • DANA pe 15 Ian 2010, 02:47
    intrebare

    nu inteleg cu rh cand e bine cand pozitiv la ambi parteneri sau cand e negativ

    0
    0

  • dana pe 15 Ian 2010, 02:44
    intrebare

    am 38 de ani am 2 baieti de 21 si 22 de ani .eu si sotul meu avem amandoi rh negativ.as vrea sa stuiu daca asta e cauza ca al doilea copil mi sa inbolnavit de eplilepsie la 5 ani si primul baiat are probleme de sanatate e anemic are reumatism si acuma de 2 ani are orobleme si cu coloana

    0
    0

  • florea pe 7 Ian 2010, 18:21
    rh negativ

    sunt insarcinata in 6 saptamani si am rh negativ nu stiu ce rh are sotul . as vrea sa stiu ce riscuri sunt sau daca o sa am probleme cu sarcina pana acum nu am mai fost insarcinata si nu am avorturi . copilul se naste normal? va multumesc

    0
    0

  • florea pe 7 Ian 2010, 18:20
    rh negativ

    sunt insarcinata in 6 saptamani si am rh negativ nu stiu ce rh are sotul . as vrea sa stiu ce riscuri sunt sau daca o sa am probleme cu sarcina pana acum nu am mai fost insarcinata si nu am avorturi . copilul se naste normal? va multumesc

    0
    0

  • monika pe 17 Dec 2009, 16:50
    anticorpi 1/128

    ultima dozare de anticorpi , innainte de a naste, a iesit 1/128, fff mult,desi am nascut la o clinica privata nu mi s-a administrat nici un vaccin, credeti ca mai pot avea un copil? bebe a avut ceva probleme care s-au rezulvat cu o exsanghinotransfuzie(nu stiu daca am scris corect) si cu vaccin cu anticorpi puri octagam(produs in elvetia).

    0
    1

  • dorina radulescu pe 30 Nov 2009, 11:26
    vaccin pentru rh negativ(imunoglobulina anti d)

    Vand vaccin pentru viitoare mamici cu RH negativ,pe baza de imunoglobulina anti D,este produs in Germania si are termen pana in 2012,pret 580 lei,negociabil.Am nascut si nu a fost necesar sa-l fac.Telefon 0724524602.

    0
    0

  • ANGELA pe 26 Oct 2009, 10:40
    rh negativ

    am un baiat de 12 ani,doua sarcini pierdute,pentru o alta sarcina ce tratament trebuie sa aplic si cand?

    0
    0

  • GABITZA pe 14 Oct 2009, 15:09
    rh-ul negativ

    sunt insarcinata in 26 de sapt. si am rh-ul negativ. vreau sa stiu de unde pot comanda sau cumpara imunoglobulina anti-D. vaccinul care trebuie facut in 72 de ore de la nastere. trebuie sa nasc in ianuarie cam pe la jumatea lunii. va rog dati-mi o idee,un nume,ceva...... ast raspuns.

    0
    0

  • green pe 12 Oct 2009, 15:35
    Domnul e bun

    cand ai credinta in Dumnezeu si iti predai viata Lui nimeni si nimic nu se poate atinge de tine de posesiunile tale de prezentu si viitoru tau de copii tai de trupul tau :) nici boala nici accidente nimic

    1
    0

  • iulia pe 9 Sep 2009, 12:21
    raspuns denisa

    din cate stiu prima sarcina nu e cu probleme dar trebuie urmarita indeaproape de medicul ginecolog,iar dupa naster la scurt timp trebuie sa faci o imunoglobulina anti d(un fel de vaccin pt rh),astfel poti avea si un al doilea bebe,dar mi-a spus cineva ca la al doilea bebe trebuie sa faci anticorpi(nu sunt sigura de ceea ce mi s-a spus despre tratamentu cu anti corpi la a doua sarcina asa ca te rog sa te mai interesezi despre asat,dar primul bebe poti sa il faci fara probleme).mult succes si sa ai un bebe sanatos si frumos.(sper ca ti-au fost de ajutor informatiel mele).

    1
    0

  • denisa pe 2 Sep 2009, 21:30
    rh negativ

    Am rh negativ grupa 0 si sotul are rh pozitiv grupa A2.Care sunt riscurile unei sarcini ?Copilul se poate naste normal?Pot avea 2 copiii sanatosi?Mentionez ca am 24 de ani si nu am fost niciodata insarcinata si nuu am niciun avort. Va multumesc.

    0
    0

  • ramona pe 21 Aug 2009, 11:42
    rh negativ

    Sunt insarcinata in luna a 4 ; mi sa spus ca nu am imunitate la copil iar rh meu este negativ. Care sunt sansale nasteri unui copil sanatos.Imi este tare frica este primul meu copil. grupa AB0. Astept un raspuns,va multumesc

    0
    0

  • alina -loredana pe 4 Aug 2009, 08:08
    o indrumare

    Buna ziua ,am 28 ani si doresc sa raman insarcinata ,dar la o analiza de rutina am descoperit ca am rh negativ si dotul rh pozitiv .Eu inca nu sunt insarcinata ,dar va rog sa ma indrumarti daca trebuie sa fac ceva vaccin inainte sa raman sau in momentul in care raman .....ca sa nu am probleme cu sarcina ,nu am avorturi .Astept un raspuns va multumesc

    0
    0

  • loredana pe 2 Aug 2009, 15:11
    rh negativ

    as dori sa ma sfatuiti si pe mine:am 24 ani,am rh neg.,am un avort la cerere,dar nu am facut nici un vaccin,pt ca nu stiam ce rh am.nu stiu rh-ul sotului.daca e tot neg.mai este vreun pericol?daca da spuneti-mi si mie ce sa fac.multumesc mult

    0
    0

  • andrei.ionela pe 15 Iun 2009, 12:53
    sarcina

    am 28 de ani si am avut un avort la cerere si unul pentru ca a fost cu pierdere,acuma sunt insarcinata in saptamana 28 am rh-negativ sotul rh pozitiv.am facut toate analizele si sunt in regula.in saptamana 27 si 6 zile am o dilatared de 3 cm si stau la pat cu tratment de utrogestan si no-spa.ce credeti ca din cauza rh sau ce poate fii.imi puteti spune daca sunt probleme pe viitorul sarcini se poate inchide dilatarea? va multumesc.

    0
    0

  • mihaelaroz pe 8 Iun 2009, 15:10
    rhnegativ

    buna ziua!As dori sa stiu , avand varsta de 38ani, un baiat de 14 si unul de 2ani si acum sunt insarcinata in 2 luni; am rh negativA2 si sotul rh pozitivO1, specific ca nu am facut vaccinul la nici una din nasteri.Mai am sanse sa nasc un copil sanatos?Nu am avorturi sau chiuretaje.dati-mi un sfat va rog

    0
    0

  • stan camelia pe 6 Iun 2009, 11:50
    rh-

    am 26 de ani si sunt insarcinta in 24 de saptamani.este prima sarcina(nu am avut avorturi).in saptamana a 5a am fost internata cu amenintare de avort.am urmat tratamen cu utrogestan si acum e bn.in sapt 19 am facut testul si atat anticorpii anti_d cat si alti anticorpi antieritrocitari au fost absenti.eu am grupa 0 rh- si sotul meu meu 0 rh+.imi puteti spune va rog ce se poate intampla si ce ar trebui sa fac?stiu ca trebuie sa repet testul in sapt 28.va rog mult sa mi raspundeti.va multumesc anticipat

    0
    0

  • LUCIA pe 27 Mai 2009, 19:17
    RH NEGATIV

    Buna seara!sotul meu are grupa de sange A II rh pozitiv,iar eu A II negativ.Am varsta de 30 ani,iar acum 7 ani am facut un chiuretaj ne stiind ce rh am nu am facut vaccinul.Acum sunt insarcinata in 26 de saptamani iar in saptamana 20 de sarcina am facut amiocenteza dupa care am facut vaccinul RHOGAM.Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa fac vaccinul si in saptamana 28 de sarcina(asa am inteles ca s-ar mai face unul in saptamana 28 si unul la nastere) si daca ne facand vaccinul dupa chiuretajul de acum 7 ani, ce riscuri sunt?

    0
    0

  • LIVIA pe 22 Mai 2009, 11:21
    RH NEGATIV SI B3

    sunt casatorita am incercat sa fac bebe dar doua sarcini s au oprit din evolutie ,abea dupa a doua pierdere am aflat ca am rh negativ.nu stiu ce sa fac nu am facut vaccinul dupa pierdere pt ca nu mi a spus doctorul nimic.mi e frica ca nu o sa pot face copii.dati mi un sfat va rog......

    0
    0

  • alina pe 18 Mai 2009, 10:43
    Rh

    Buna ziua!!! Logodnicul meu are grupa 01 Rh negativ iar eu am A II Rh pozitiv. Dorim sa ne casatorim si sa ne intemeiem o familie. Ce riscuri exista pentru o eventuala sarcina in aceasta situatie? Mentionez ca nu am avut nici un avort. Va multumesc anticipat.

    0
    0

  • Olguta pe 17 Mai 2009, 16:44
    RH negativ

    Am 41 de ani, Rh negativ, sotul Rh pozitiv, 2 fetite (13 si 9 ani), un avort spontan. Nu au fost probleme cu nici una din sarcini. La nasterea cele de a doua fetite mi s-a facut imunoglobuIina. Imi mai doresc un copil. In aceste conditii credeti ca e posibil sa fie totul in regula cu copilul? Va multumesc.

    0
    0

  • oana pe 13 Mai 2009, 19:38
    nr de telefon de la cabinetul dr tutunaru

    nr de telefon cabinet dr tutunaru 0720099299

    0
    0

  • roxana pe 8 Mai 2009, 10:18
    Rh negativ

    Buna ziua. Am grupaBIII rh negativ si sotul meu are rh pozitiv. avem un baielet de 10 ani sanatos care are rh-sul si grupa mea. Am pierdut o sarcina acum un an, era de 5 luni si doua saptamani. Ne-am mai dori un copil,dar am auzit ca s-ar putea naste cu probleme. V-as ruga frumos sa-mi raspundeti ce ar trebui sa fac inainte de a mai face un copil si daca injectia contra rh-sului se face innainte de sarcina sau in timpul sarcinii? Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc.

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod