Operatia cezariana - avantaje si riscuri

Cezariana este o interventie chirurgicala ce presupune incizia peretelui abdominal anterior si incizia anterioara a uterului pentru extragerea fatului.

Cezariana este o interventie chirurgicala ce presupune incizia peretelui abdominal anterior si incizia anterioara a uterului pentru extragerea fatului.

In prezent, mai mult de 20% dintre nasterile din SUA sunt realizate prin operatie cezariana. Incidenta crescatoare a acestor operatii a fost observata in ultimii ani si in Romania, in conditiile unei monitorizari fetale mai eficiente, a modificarii legii malpraxisului si a cresterii gradului de informare a femeilor.

Comparativ cu nasterea vaginala, operatia cezariana este mult mai costisitoare, mult mai dureroasa si necesita timp mai indelungat pentru recuperare, dar totodata poate salva viata mamei si a copilului in multe situatii.

Motive pentru care doctorii ginecologi aleg cezariana:


  • Afectiuni materne grave precum bolile cardiace, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat etc;
  • Prolapsul de cordon, cand cordonul ombilical prolabeaza in vagin;
  • Sangerarile placentei;
  • Distociile, cuprinzand toti termenii care se refera la orice dificultati ale nasterii (distocia de dinamica necorectata medicamentos, distocia de bazin, distocia de dilatatie a colului uterin etc.);
  • Semne de suferinta fetala evidentiate prin modificari ale frecventei cardiace sau prin evidentierea acidozei sanguine;
  • Modificari ce fac imposibila nasterea vaginala: disproportia feto-materna, pozitia fatului (prezentatia transversa etc.), bazinul chirurgical etc.

  

De ce opteaza mamele pentru operatie


Unele femei aleg nasterea prin operatie cezariana din cauza unei nasteri pe cale vaginala dificila in antecedente, din cauza faptului ca prezinta uter cicatricial secundar unei interventii chirurgicale anterioare la nivelul uterului, din cauza preocuparii pentru eventualele leziuni cerebrale fetale care ar putea surveni in timpul travaliului si expulziei sau a leziunilor perineale materne.

Unii experti apreciaza faptul ca, acum, femeile au dreptul si posibilitatea de a se informa si de a opta pentru nasterea prin operatie cezariana si subliniaza ca riscurile asociate acestei proceduri sunt minime la pacientii cu risc redus.

Dar acesta varianta de nastere nu scuteste mama de neplacerile travaliului, nici de complicatiile specifice acestei proceduri.  
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • butuc simona pe 11 Apr 2015, 16:02
    cezariana

    buna sunt o viitoare mamica am 23 de ani si mie cam frica de operatia de cezariana si mai am 2 jumate pana la termen ce ma sfatuiti sa fac ca sa imi inving teama pt ca eu de frica stau intr-un stres continu va rog ajutati-ma

    0
    0

  • Natalia pe 20 Nov 2013, 11:27
    pt Mihaela

    e foarte normal sa nu-ti vina menstruatia atata ttimp cat alaptezi! Nu are legatura cu modul in care ai ales nasterea (cezariana sau nastere normala)

    2
    0

  • laura pe 2 Mai 2012, 20:53
    copilasul meu

    sunt o tanara de 23 de ani si sunt insracinata dar imi este putin frica sa nasc in cezariana.Ce ma sfatuiti ca sa-mi infrunt teama?

    5
    0

  • mihaela pe 2 Mar 2012, 11:39
    aparitia menstuatiei dupa nastere prin cezariana

    buna, am nascut prin cezariana in04.01.2012 si astazi 02.03.2012 inca nu mi-a venit menstruatia. am facut si 2 teste de sarcina care au iesit negative. intrebarea mea este daca este normal ceea ce mi se intampla,am 33 de ani, este prima sarcina dupa o pierdere in 2010 la 4.5 luni. multumesc pentru ajutor.

    6
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod