Nasterea in apa - o alternativa la nasterea activa

Tot mai multe gravide se intreaba daca este periculoasa nasterea in apasi daca in Romania se poate naste in acest mod. Actualmente, nasterea inapa se practica pe scara larga in Anglia, USA, Australia, Noua Zeelanda,etc. In Romania cercul celor preocupati de "nasterea in apa" este incadestul de restrans.

Beneficiul folosirii "apei" in travaliu sau la nastere a devenit inzilele noastre un adevar unanim recunoscut, chiar daca exista inca "voci"care incearca prin diferite motivatii sa-l minimizeze.

Ideea de a lasa femeia gravida sa stea in timpul travaliului in apa casi cea a nasterii in apa a fost explorata inca din anii '60, mai intaide catre cercetatorii rusi, fiind preluata ulterior si dezvoltata si intarile vest europene.

Dupa cum se stie, intr-o nastere activa, unul dintre cele mai importanteelemente de care este bine sa se tina cont, pentru a usura procesulnasterii, este forta de gravitatie. Pentru acest motiv, adeptii nasteriiactive sustin importanta practicarii in travaliu sau la nastere apozitiilor in care femeia sa fie in armonie cu forta de gravitatie.

Ce se intampla cand o femeie gravida intra in apa? In primul randeste redus efectul fortei de gravitatie, astfel incat ea poate pluti,miscandu-se, schimbandu-si pozitia sau relaxandu-se extrem de usor.

Nasterea in apa are actualmente o larga raspandire in lume, adeptii eiconsiderand ca avntajele sunt multiple de ambele parti:
- pentru femeia gravida: un travaliu mai scurt, relaxare, atenuareadurerii, scaderea interventiilor sau a folosirii medicamentelor intravaliu;
- pentru fat: o tranzitie mai usoara din uter la exterior, unde el iesetot in mediu acvatic, spre deosebire de nasterea obisnuita unde el esteexpus imediat efectului "brutal" al fortei de gravitatie.

Aspectele legate de conditiile de igiena care trebuie respectate pentru anu periclita sanatatea viitorului copil, atunci cand se practica nastereain apa, fac inca subiectul unor controverse intre adeptii si adversariiacestui mod de nastere.

Un prim pas spre practicarea in maternitatile din Romania a nasterii inapa l-ar putea constitui pentru inceput acceptarea plasarii in salile denasteri a unor cazi speciale, in care gravidele cu un status al sarciniinormal, la cerere, sa poata sa-si petreaca o parte a travaliului in apa.

Venind in intampinarea acestor idei legate de practicarea, intr-unviitor cat mai apropiat, a baii in cada in timpul travaliului cat sia nasterii in apa, la Active Center s-a facut primul pas, gravideleputand sa urmeze la cerere (cu acordul medicului care le supravegheaza)un program de gimnastica acvatica prenatala, care se desfasoara lapiscina de la Crowne Plaza, in conditii maxime de securitate.

Pe de o parte, efectele gimnasticii acvatice sunt benefice nu numaiasupra circulatiei sanguine si limfatice, dar si asupra starii generalede sanatate fizica si psihica a femeii in sarcina si in mod special inultimele luni, cand gravida incepe sa devina din ce in ce mai greoaiesi miscarile ei devin tot mai limitate.

Pe de alta parte, practicand gimnastica acvatica, femeia gravida areposibilitatea sa simta si sa experimenteze, chiar din primele luni desarcina, pe propria ei piele "starea de bine" si senzatiile deosebite pecare i le confera contactul cu apa, atat ei cat si fatului. Ea va puteaastfel sa-si formeze o optiune mai clara asupra modului in care va naste,daca totul va decurge normal: activ sau in apa.

Din pacate in multe maternitati din Romania persista inca o atitudinerigida a personalului medical in relatia cu femeia gravida/cuplulfata de posibilitatea exprimarii de catre cei din urma a unor optiunireferitoare la modul in care va decurge nasterea. Decizia este in generalunilaterala, nasterea fiind un proces extrem de medicalizat. Sansafemeii gravide/cuplului de a face impreuna cu personalul medical oalegere din mai multe alternative de a naste, inseamna civilizatie,inseamna responsabilitate si nu in ultimul rand inseamna respect fatade valorile umane.

de Vania Limban
Active Center, Calea Grivitei 71 (Institutul pentru Ocrotirea Mamei siCopilului);
Tel: 413.84.08; 0722.288.856;
E-mail:activecenter@yahoo.com
Web: www.users.pcnet.ro/activecenter

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod